Пътуване с кола в чужбина - инфо и изисквания

Започната от Bobi, 23 Септември 2011 05:34:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

tha22don

Да споделя малко впечатления докато ми е прясно от почивката в Гърция :)
На границата се минава за 1-2 мин. в зависимост колко коли има. Само проверка на личните карти и вече си в южната ни съседка.
Toll-такси до Солун няма.
След Солун надолу по магистралата има такси горе-долу на всеки 30-тина км. Първата беше 1.10 евро, следващите по 2-2.20 евро. Караш по трилентов път + аварийна лента със 120км/ч разрешена. Има табели за камери, но всъщност няма :), или поне аз не срещнах за 100-тина км. Само около Метеора в едни селца имаше speed-камери. Но и при тях има празни кутии и менкат профилактично явно.
Разбрах, че ние нямаме магистрали  (rofl), гърците имат :)
Ако решите да не карате по магистралата и да спестите някое евро - удължава ви се пътя, понеже криволичи из селцата и ограниченията са им безумни извън магистралата - най-често 60км/ч. при максимална разрешена 80км/ч.
За една седмица престой, патрулки видяхме само в неделя на 2-3 места.
Общо взето културни шофьори - аз като чужденец си спазвах ограниченията и им правех път да ме задминават, но има доста хора, които чинно си караха зад мен с километри и спазваха и те.
Мързеливи били гърците и са в криза, но постоянно виждахме багери и строителни работници - правят пътища яко.


mike28


tha22don

Цитат на: mike28 в 09 Юли 2013 20:02:40
Откъде мина за Гърция?

През София и после за Кулата.
От Русе до Кулата са точно 500км. :) Стори ми се по-бързо - нали имаме "магистрали" :)

mike28

  Чудя се дали са отворили вече Маказа, така щеше да спестиш 120 км. Пътят до там е чудесен, е не летиш по магистрали, но минеш ли границата, морето е на някакви си 20 минути.

tha22don

Цитат на: mike28 в 09 Юли 2013 21:07:10
  Чудя се дали са отворили вече Маказа, така щеше да спестиш 120 км. Пътят до там е чудесен, е не летиш по магистрали, но минеш ли границата, морето е на някакви си 20 минути.
Аз така или иначе си имах предварително запазен хотел надолу от Солун и чичко гугъл сметна маршрута :)

Bobi

Маказа все още не отворен, видях го с очите си. :)

mike28

М-да, и аз - цели 3 години, малко след като се махнах отвориха пункта в Златоград, който е на 30 км оттам, а за него дори не се чуваше нищо. Надявам се, че пътят все още е в перфектно състояние.

Bobi


hotblooded

Цитат на: Bobi в 31 Юли 2013 21:44:11
http://www.roviniete.ro/bu - онлайн винетки за Румъния.
Става със всякакви банкови карти, само номера им да е със 16 цифри - 17 цифрените не ги ще..... няма комисионни, въобще в Румъния или си носете леи от тук, или плащайте с карта (може почти навсякъде, няма комисионни - поне с карти на райфайзен) - евро и долари не вземат в магазините и бензиностанциите

Chr81

Понеже по-горе пишеше за Маказа, вчера прочетох, че гърците трябва да са асфалтирали най-късно до 02.08.2013, а до 05.08.2013 би трябвало всички разрешителни и документацията на пътя да са ОК. Очаква се откриването да е след 05.08.2013 - същата седмица или следващата. 


SclerosiS

Здравейте,

Искам да попитам понеже ми предстои пътуване до Германия трябва ли да се вадят някакви други документи за колата. Не мога да кажа колко ще е престоят там. Знам че трябва да се вади зелена карта, защото гражданската ми е само за Р.България. Иначе видях какви са изискванията за страните през които ще се преминава (Сърбия,Хърватска,Словения, Австрия). Някой случайно да е ходил и да може да каже нещо?

Благодаря,

Pyrhel

Това е една много масова заблуда, че зелена карта трябва, за да се излезне от България. Или по-скоро брокерите се правят на ударени, за да изкарат още няма и 10 лева. Гражданската отговорност важи за всички страни-членки на ЕС, тези в Европейското икономическо пространство и страните, подписали многостранното споразумение. Зелена карта се изисква САМО за страните, подписали споразумението "зелена карта" и това са: Албания, Босна и Херцеговина, Беларус, Македония, Израел, Иран, Черна Гора, Мароко, Русия, Молдова, Тунис, Турция и Украйна.

Въпреки всичко, ако полицата ти не е написана на латиница е добра идея да се носи и в страни, които не изискват зелената карта, защото е стандартизиран документ навсякъде.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

hotblooded

 Всъщност точно по този въпрос съм питал и адвокат и застраховател - ако в полицата пише "валидна само за територията на Р.България" - никой няма да те спре, или глоби в ЕС само заради това. Но ако направиш беля - ще имаш проблеми (застрахователя може да откаже да изплати обезщетение на пострадалите, или да го плати и после да съди теб да им върнеш парите).

escobar

Аз с такова ГО без да важи уж за ЕС ходих точно до Германия - никакви проблеми, то се показва само малък талон и лична карта на КПП-тата.
Сърбия е зле, таксите са около 11 евро. Хърватска е по-добре като магистрала, таксите са 18 евро. Словения е СУПЕР - таксата е 15 евро. В Австрия зависи откъде минаваш тунелът Караванке е около 10 евра.

SclerosiS

Ще си извадя зелена карта все пак, да чукна на дърво, да не става нищо лошо. Питах в офис на SDI, ще ми направят гражданска към HDI и зелената карта (било всъщност някакъв сертификат) ми излиза безплатна. Сега съм към Олимпик и гражданската ми е разсрочена и ако искам зелена трябва да им платя за нея 50лв. + последната вноска от гражданската - 40лв. Друго предполагам няма да е нужно. Гледам, че лопатата я има като изискване само за Словения, заслужава ли си  да се купува такава при положение, че само преминавам от там. Проблем ли ще е една лопата ако ме спрат?

А ако остана там за по-дълго трябва ли да се ходи да се регистрира някъде МПС-то и да се плаща данък след като то вече е регистрирано в България и му се плаща тук данъка. Питам, защото някои казват, че трябва - други не.

pantata

Четох доста форуми, че и на мен ми стана люботно и прочетох за доста италианци, белгиици, англичани и т.н. (мисля и един българин дори), че можеш да караш колкото си искаш, стига колата да е на твое име и да си има всички нормални документи, които си ти трябват и в родната страна. Застраховка, преглед, данък. Не мога да гарантирам за достоверност, но така пишат хората. От друга страна ако ще стоиш години си е малко неудобство да се прибираш за един преглед всяка година с кола.

hotblooded


Nebhotep

E това е шокиращо и на нищо не прилича. Как ще нося големия талон, ако вземат да го откраднат заедно с документите на колата става страшно. Имам си копие на талона и така и смятам да си карам. Пусто ходим до Гърция 4-5 пъти годишно, дано не се случват такива неща.


Глупаците спорят с другите, а мъдреците със себе си!

vanvan

http://www.mfa.bg/embassies/greecegk/events/bg/3323/110/1472/index.html

Според мен статията с големия талон няколко поста по-нагоре е подвеждаща, защото там не се споменава нищо за пълномощно. Ако шофьора е разполагал със пълномощно от лизинговата компания (по принцип агентите които продават коли на лизинг съветват за издаването на такова) най-вероятно е щял да мине без талон.

При всички положения става ясно, че колкото и да се тупаме по гърдите, че границите вече са отворени, пак ще трябва да се има едно на ум преди пътуване в чужбина...дори зелената карта си е задължителна, иначе гражданската не важи.

tropper

Изключително рядък случай е да се намери смислен коментар под статия  :o
Става въпрос за линка, който и vanvan е публикувал.

И накратко - горният проблем е станал, защото бусът е бил лизингов, с лизинго-получател - фирма, шофьорът е бил служител на фирмата, но е нямал документ с който да го удостовери. Малко "от мухата - слон" е цялата статия.
Е те така се става журналист в БГ- с брой думи, а не с качествени публикации ;)
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/


hotblooded

 Всъщност излиза че трябва да носим големия талон (аз си го нося, за всеки случай, нося и пълномощно, но легализиран превод имам само за Турция). А всеки който реве от нашите КАТаджии - дано си няма проблеми с гръцките, нашите ще му се сторят мажоретки..

escobar

В Сърбия бръмчат на 20-30 евро за превишена скорост по прясна информация.

martin1977

А по най-прясна информация вече абсолютно никъде в европейския съюз не ти трябва зелена карта. Дори можеш да стоиш където и колкото пожелаеш в евросъюза, стига разбира се да ти е платена гражданската /или вноската по нея/. Днес си направих нова гражданска и това го пише в полицата, а и служителката ми го потвърди. Мисля че вече е така във всички застрахователни фирми.

amplified

Че това винаги е било така, Зелената карта е за извън ЕС :)

martin1977

Цитат на: amplified в 17 Май 2014 02:18:57
Че това винаги е било така, Зелената карта е за извън ЕС :)
Няма такова нещо ... искаш ли да ти снимам зелената си карта от миналата година да видиш в нея какво пише - важи за .............. и изброени страните от европейския съюз

amplified

От 2007-ма в ЕС не е нужна Зелена карта, какво правят застрахователите е друга работа, то сто глупости може да пише :)

martin1977

Това и аз го бях чувал някога, но през всичките години, когато съм пътувал в ЕС, съм си вадил зелени карти. Дали е било редно или не, не знам, но винаги когато съм питал застрахователите, са ми казвали, че е абсолютно задължително. Но като знам мошеническата ни държава, нищо чудно наистина да не е било нужно да се вадят зелени карти, а просто застрахователите да са ни взимали парите напразно. И не само моите...защото и мои приятели когато пътуват, си вадят зелена карта....

escobar

Зелена карта не трябва и за Сърбия, която е извън ЕС.
Застрахователите са такива измекяри...

Alexi

пълномощното при шофиране на служебен/лизингов автомобил е задължително и в БГ .. просто никой никога не проверява за него ..

martin1977

За автомобил, регистриран на фирма, тоест служебен не е задължително пълномощно за България. Може да бъде управляван от всеки правоспособен водач. То когато става въпрос само за управление на автомобил, дори и за личните автомобили не се изисква пълномощно. Аз карах 2 години кола на чуждо име без пълномощно, спирали са ме безброй пъти и никога дори не са споменавали за пълномощно.