Акъл за нов лаптоп

Започната от To4kata, 26 Юни 2021 16:00:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

To4kata

Колеги, дайте съвет за нов лаптоп. Харесъл съм това https://ardes.bg/product/hp-pavilion-15-cs3043nu-1e0r5ea-16gb-192324, но аз ги избирам предимно по дизайн. Е, гладам да е с някакви прилични характеристики. Ще се ползва основно за брауз, текстообработка, презентации ... нищо особено като натоварване. Филми на компютър на гледам! 7 г. ползвам един Probook и съм доволен. По-скоро ме интересува като надежност и качество на сглобката. Предполагам, че бързина и функционалност ще ме устройва.


Ozzie

Мисля, че за това което ти трябва, можеш да се вместиш в доста по-малък бюджет.
Повече акъл не мога да дам, защото отдавна не следя тенденциите и развитието на този сегмент.
Моя лаптоп го взех на цена между 700 и 800 лв. преди 7 години, ползвам го точно за това което си описал и все още ми върши добра работа.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

To4kata

#2
Да, този HP Probook, от който пиша в момента също беше близо 800 лв с Intel core i3, но нещо много взе да лагва и да се бави и супер много ме дразни напоследък. Затова се оглеждам за нещо по-ново и по-бързо ... и понеже не вдявам много ... питам. Но държа и на външния вид ... както е и с колите, де. Всъщност сега виждам, че лаптопа от линка е без Windows 10, което не е ОК, но в Технополис сякаш гледах подобен HP с Windows 10 за същите пари

saggy

Приятел IT(системен админ) препоръчва само две марки лаптопи - Дел или Леново. Според него останалото просто не е на същото ниво. Като характеристики НР-то е добър, но няма ли да ти е малък този хард диск? Аз бих заложил или на по-голямо SSD или комбинацията отделно SSD + отделен хард диск. SSD го ползваш за операц.  система, а харда за data. Но цената ще е поне 500в повече и сигурно няма да намериш мн варианти.

To4kata

Ще помисля по въпроса, но повече от 1500 лв не давам ... и това е много май, както вече се отбеляза!

Bizu

Аз също съм на мнение, че този лаптоп е прекалено добър за това, за което ще го ползваш. За твоите нужди може да си вземеш нещо по-евтино. Друг съвет, който мога да ти дам е това което направих и аз: имам един 8-9 годишен лаптоп, смених му харддиска с SSD, добавих му още RAM и е пушка. В момента го ползвам за програмиране и ми върши чудесна работа.

saggy

Ако имаш възможност - винаги взимай по-добрите параметри. Особено, ако го ползваш повече от 2-3 години.

zloster

Цитат на: To4kata в 26 Юни 2021 18:05:01
Да, този HP Probook, от който пиша в момента също беше близо 800 лв с Intel core i3, но нещо много взе да лагва и да се бави и супер много ме дразни напоследък. Затова се оглеждам за нещо по-ново и по-бързо ... и понеже не вдявам много ... питам.

Относно превръщането на преносимите компютри в мудни маломощни отоплителни уреди. Има две неща, които трябва да се правят от време на време:
1) почистване на охлаждащия радиатор и вентилатор - там се събира много "добре изглеждаща" гняс
  https://www.youtube.com/watch?v=uB39PPoHBpo&t=182s
  https://www.youtube.com/watch?v=kq06hsshIR8&t=107s
  https://www.youtube.com/watch?v=Xr6zLkCDK1Y&t=59s
  Тези топки от мъх, косми и прах НЕ ТРЯБВА да ги има. За толкова години не съм видял някоя компания да се е потрудила да измисли как по охлаждането да не се натрупват такива неща. Имам усещането, че го правят нарочно. За да се почисти без разглобяване най-лесно: трябва въздух под налягане, с нещо тънко и здраво се блокират перките на вентилатора и се обдухва старателно.
2) замяна на термопроводящия материал между интегралните схеми/чиповете. Повечето преносими компютри излизат от завода с поставена термолепенка(https://www.dekada.com/%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B8-c-165.html) - една мека плоска изглеждаща като дъвка. Обикновено е бяла на цвят. След 3-4 години тя изсъхва и почва да се рони, съответно и термопроводящите ѝ свойства отиват в небитието. Последствията са: по-лошо отдаване на температурата, по-бързо прегряване, по-шумни вентилатори, по-ниски максимални честоти на работа...
Лекува се с поставяне на истинска термопаста(https://www.dekada.com/%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8-c-103.html). Аз от години ползвам Arctic MX-5 (https://www.dekada.com/arctic-%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE-%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0-mx5-thermal-compound-4gr-p-3964.html), тези 4 грама стигат за смяната на термопастата на поне 5-6 преносими компютри.

Относно параметри на преносимия компютър:
Ти имаш минимални изисквания към него, т.е. няма да го товариш с интензивни задачи. Примерната машина, която си посочил, е с допълнителна физическа видеокарта. За твоя клас задачи е безсмислено да я имаш и да платиш надбавката в цената за нея (тук принципът "колкото повече, толкова повече" пречи, а не помага - примерно по-къс живот на батерията докато управлението на захранването се чуди дали да ти я включи или изключи). Вградените видеокарти отдавна са достатъчно способни и мощни. И погледни преносимите компютри с процесори/вградена видеокарта на AMD Ryzen 5/7.

PS Горното е написано на преносим на 8 години от евтините. Преживял е следното: 1) на 1-2 години се отваря да се почиства вентилатора и радиатора; 2) термолепенките са заменени с термопаста; 3) заменен вентилатор, че едно от ребрата на вентилатора се счупи на 7-та година и "забръмча". Предполагам от топлинните цикли; 4) заменен екран от TN на IPS - преди 4-5 години след изтичане на гаранцията. Новият екран излезе някъде около 140 лв. с доставка до вратата ми от Германия; 5) добавено максималното възможно количество оперативна памет/RAM; 6) още с поръчката твърдият диск беше заменен от SSD, a самият твърд диск получи кутийка и стана външен допълнителен;
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

To4kata

#8
zloster благодаря, много ценно ... ще го взема под внимание. Трябва и да се поограмотя по тази тема ... Този по-близо ли е до препоръките https://ardes.bg/product/hp-pavilion-15-eh0011nu-2k5a6ea-201228

zloster

Да, правилно си разбрал. Но пак те влече към по-скъпите (1200+ лв.). Ето ти една конфигурация, която е същите пари на промоция като преносимия от първото ти мнение (1500 лв.)

https://ardes.bg/product/hp-15s-eq2008nu-3v2e1ea-16gb-w10p-210150

Тънките разлики са:
1) Този е с актуалнен процесор AMD Ryzen 5 5500U от пролетта на 2021 година (https://en.wikipedia.org/wiki/Radeon_RX_Vega_series#Lucienne_(2021))
2) има 1 ГБ SSD (2х спрямо този от първото мнение);
3) по обява в цената е включен Windows 10 Pro, който обикновено е поне 100 лв. отгоре спрямо Windows 10 Home.

Иначе другият съществен параметър им е еднакъв: екранът/матрицата да е IPS и да е с матово покритие.

Ако трябваше да купувам преносим компютър в момента, бих потърсил с най-малкия актуален AMD Ryzen 3 - Ryzen 3 5400U (https://en.wikipedia.org/wiki/Radeon_RX_Vega_series#Cezanne_(2021)_2). Спрямо всички предишни поколения са му пипнали кеш-паметта от 3-то ниво (L3 е означение в таблицата) до 8 МБ.  А от 15-20 години това е най-съществения параметър, колко бърз ще се "усеща" процесора. Тук "колкото повече, толкова повече" важи с пълна сила. Просто процесорите са много по-бързи от оперативната/RAM памет и всеки допълнителен килобайт/мегабайт там помага много.
При бърза и повърхностна проверка обаче не откривам налични конфигурации с него тук в БГ в момента.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/


To4kata


jo_jo

аз имам по-стар hp 15-cs i5-8250 - има страшно лошо охлаждане, бучи и тротълва. Версията с видео карта е с два вентилатора и два хийтпайпа, ако ми падне такова охлаждане ще го сменя.
разгледай ревю-тата на laptopmedia.com (то е към лаптоп.бг) и notebookcheck.net . Аз също бих взел АМД за тези цели.

To4kata

Марката дали има значение относно сглобката?
Аз съм харесал този синия HP pavilion, но то е само защото ми допада като дизайн. Asus Vivovook също имат подобен модел, но гледах едно ревю, което му намери доста кусури. Четох, че Dell били най-надеждни, но те пък нещо не ме кефят сякаш ...


ivchotr

Леново са корави машини.

zloster

Цитат на: To4kata в 28 Юни 2021 12:51:27
Марката дали има значение относно сглобката?
Аз съм харесал този синия HP pavilion, но то е само защото ми допада като дизайн. Asus Vivovook също имат подобен модел, но гледах едно ревю, което му намери доста кусури. Четох, че Dell били най-надеждни, но те пък нещо не ме кефят сякаш ...
Данни за надеждността на преносимите почти не се намират. Имам спомен за някакъв френски търговец, че беше пускал някакви такива. Другото е това: https://www.squaretrade.com/htm/pdf/SquareTrade_laptop_reliability_1109.pdf
от 2009 година.

Някъде по-долу из документа има една графика, където се вижда, че по-скъпите лаптопи имат по-малко проблеми. Но да отбележим, че нивата на умрели са си страшно високи за техника (3-5% би трябвало да са).

Тънкият момент при преносимите компютри:
търговците продават "кашони с етикети", а потребителите ги замерят с пари и са щастливи, щото те как ще си дадат парите за боклук. Нали са умни, разумни, "иновативни", "cool" и други такива :) Пример малко по-надолу ще дам.

Ето тези имена трябва да те интересуват: Compal, Quanta, Wistron (отцепена от Acer някога). Грубо 80 от 100 нови преносими компютри са излезли от техните фабрики. Ето тук какво е ODM: https://en.wikipedia.org/wiki/Original_design_manufacturer

Повече данни тук (по-пресни доклади са платени):
<a href="https://www.digitimes.com/news/a20170214RI400.html&chid=2">https://www.digitimes.com/news/a20170214RI400.html&chid=2</a>
<a href="https://www.digitimes.com/news/a20170214RI400.html&chid=2#17">https://www.digitimes.com/news/a20170214RI400.html&chid=2#17</a> - кой на кого колко компютъра е поръчал. Леново, Дел, Асус, HP, и Acer работят/са работили и с трите големи.

Един ODM не е по-лош от друг. Всичките търговци на етикети работят обикновено с 2-ма от тримата големи. Застраховка срещу проблеми тип "единична точка на отказ". Колко е издръжлив преносимия компютър идва най-вече от това, което няма как да разберем: какви параметри са договорени откъм издръжливост, с какъв запас са проектирани компонентите и колко са се постарали при изработката.

Някога за някои серии на даден производител наистина се залагаше на проверки, издръжливост и качество. Пример са старите IBM Thinkpad, съответно хората даже са склонни да изсипят без гаранция няколко стотин долара на непознат от интернет, че да получат обновено/upgrade дъно и глезотии: https://hackaday.com/2018/03/12/new-guts-make-old-thinkpads-new/ или да дадат $58 + $6 доставка за адаптерна платка, че да може да подкарат 1080p екран/матрица: https://forum.thinkpads.com/viewtopic.php?f=43&t=122640

Примерът:
от първият попаднал ми материал на laptopmedia.
[attach=1]
Това са данните при натоварване само на процесора/CPU, т.е. графичната карта не се товари, демек не консумира много енергия. Заглеждаме внимателно оградените числа и какво да видим? Силно орязана доставяна енергия/мощност - повечето са под 20 вата и едновременно с това високи температури на процесора (високи ги наричам тези над 70 градуса по Целзий).
Тоест тези всичките са в режим "прегряване" след 10-15 минути непълно натоварване... И какво имаме? На етикет "мощни и бързи", но за малко, а това го няма на етикета... Което ми напомня за това, понеже все пак тук е автомобилен форум: https://www.youtube.com/watch?v=UnYZonQKHAI&t=1014s "Това е БМВ, трети път изстрелване ще направи ли? Ааа, не. Това е БМВ, вече ѝ е лошо."
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/