Подпочвена вода в подземен паркинг

Започната от To4kata, 20 Март 2020 18:34:37

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

To4kata

Колеги, харесъл съм едно жилище в блок ново строителство (2012), но паркомястото (а и съседните) се наводнява и има близо 3 пръста вода. Говорих с охраната и според него е подпочвена вода - имало периоди, в които е сухо, но и такива в които се наводява. Според продавача и уличната канализация връщала. Бяха опънали едни маркучи, помпи, но май не си е работа да газиш вода, а колата да кисне в тази влага (макар в момента да е отдадено под наем и да се ползва).
Има ли решение този проблем, май е доста разпространен?


ivchotr

Ако ще купуваш, по-добре си търси в друг блок. Ако е канализационен проблем, с известни ядове се оправя. Ако са подпочвени води е тегаво. Да не говорим, че и основите на блока може да поддадат след време. Я кажи къде е този блок, че да не се набута някой.

To4kata


ivchotr

Хм. Той е на сравнително високо място. Къде там?

To4kata

На 200 м. от хотел Вега, недалеч от кръстовището на Г. М. Димитров и Никола Габровски. Високо е, да.

saggy

Мой приятел купи място в подземен гараж в Люлин. След един обилен дъжд имаше 10см вода в целия гараж. Оказа се, че е проблем още от построяването на сградата и даже строителят е инсталирал помпа за вода в гаража точно зад неговото място. Случва се 1-2 пъти годишно да се наводни гаража и с помпата се отводнява. В студенстки град има много проблеми с подпочвените води и въпреки това се строи на макс и според мен не се спазва никакъв строителен контрол.

To4kata

Въпросът е, че апартаментът като цяло ме устройва. Паркингът не се наводнява целия. Да кажем на 1/3 от площа, но точно където е паркомястото /и съседното/ се събира най-много вода. Все едно да пракираш насред локва с 3 пръста вода. И това е което ме спира основно. Според портиера било бял кахър, на фона на това, че няма къде да паркираш изобщо наоколо, пък и е подземен, все пак сняг няма да се чисти... Не знам  :-\

ivchotr


To4kata

Има - партерен етаж, последен етаж, 50 квадрата, без тераси, без прозорци, каквито искаш ... все за 80-90 000 евро, паркомястото отделно 10-15 000 евра. Това за т.н. двустайни, които са по-малки от сегашната ми гарсониера.

vova

#9
Цените няма да ги коментирам,понеже ще бъда малко циничен и груб....
Относно проблема на сградата - ако са подпочвени води,би трябвало да са направили хидроизолация на основите на сградата,и по-точно долу основната плоскост и от страни на тези стени които са изцяло или частично граничещи със земната повърхност.Това е на теория.На практика го правят по-големите фирми или по-отговорните стрители-разбирай струва пари.
Отделно от изолация до изолация има разлика и начин на изпълнение.
Също така ако са подпочвени трябва да се види има ли фуги сградата,наклони на замазката  /май не правят въобще/ и от къде идва тая вода.
Първо трябва да се разбере от къде идва водата.
Най-лесното е ако тия паркоместа са най-ниската точка с някаква замазка за наклон да се отведе навън от сградата.
Закарай човек на място който разбира повече от тебе и тогава прецени.


ivchotr

Вчера жена ми ходи да гледа апартамент в Студентски град. Аз не, защото ми стигна да видя снимките и цената в обявата, за да се откажа. Обаче моята надъхана. Там станала говорилня, брокерката взела да вдига гири как така моята искала да свали едни пари, при положение, че жилището било обявено на не знам каква цена...
Сещам се за онзи премиер, дето разправяше "за бога, братя, не купувайте!" Специално при жилищното строителство у нас печалбата на инвеститрите е поне три пъти. Със сигурност има накъде да свалят, ако никой не се натиска да купува на всяка цена.

zloster

Цитат на: To4kata в 20 Март 2020 18:34:37
но паркомястото (а и съседните) се наводнява и има близо 3 пръста вода. Говорих с охраната и според него е подпочвена вода - имало периоди, в които е сухо, но и такива в които се наводява. Според продавача и уличната канализация връщала.
Важността на факторите при избор на бетон за дадена конструкция:
1) якост - че да не падне, докато я строят;
2) клас по въздействие от околната среда - че да не падне преди 50-те години минимален очакван експлоатационен срок или при първото по-силно земетресение след 20-25 години.

Прегледай внимателно информацията на тази страница. "Класовете по въздействие от околната среда включват химични и физични въздействия, които не са отчетени като натоварване при проектиране на конструкция. В тях са определени и фиксирани граничните стойности за проектиране на състави от бетон с цел да се гарантира дълготрайността поне 50 години." Изискванията къде какви бетони да се слагат са нормативно регламентирани. Ама нормативните актове не отчитат мърлявата работа на изпълнители/инвеститори. Обикновеният бетон за вътрешна употреба, не е предвиден да "живее" точно при тези условия, в които е поставен в момента (много силна циклична влажност). Една част от катастрофичните режими (failure modes) на бетона са свързани точно с излагането на влага/вода и разтворените в нея вещества.

Не разбирам хората в България, които вярват, когато някой им каже "няма проблем". Аз като го чуя това и бягам надалеч. Прости разсъждения по темата - веднага се замисляйте кой ще отнесе щетите, когато дойде "няма проблем"?. Ако е този, който го казва - добре, тогава има някакъв резон. И това е при условие, че механизмите за поемане на щетите са разумни и ще сработят. Във всички останали случаи трябва червената лампа в главата да светва много ярко! Особено за теми/неща, където липсва достатъчно дълбоко познание и разбиране - т.е. яснота.

Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

ivchotr

Бетонът стяга през първите 50 години и след това става достатъчно як да издържи от няколко стотин до няколко хиляди години. За справка - Колизеят в Рим :D
Само че у нас нещата се правят през пръсти и то с цел удряне на кьоравото по всеки възможен начин. Което иначе казано означава използване на бетон с марка различна от тази, за каквото е предназначен. От там идват и проблемите след време.
Колкото до въздействието на водата, имам пред очите си бетонни конструкции, които стоят зарязани на фаза груб строеж през последните 30+ години и не са мръднали. Язовирните стени що ли ги правят от бетон?
Лошото при блоковете, в чиито основи е налична подпочвена вода не е толкова, че ще се разруши бетонът, а че почвата под основите ще поддаде в един момент.

zloster

#13
Колега Ивчо,
бъди така добър да прочетеш внимателно написаното и препратките. Има различни видове бетон за различни приложения.
Ето и кратко ръководство с картинки какво означават различните видове напуквания: https://www.archdaily.com/879953/what-do-the-cracks-in-concrete-structures-mean

А относно древноримския: я пробвай да му намериш рецептата. Доста дълго време е изгубена. Последните 10-15 години тук-там излизат научни изследвания, които твърдят, че са разгадали и възстановили рецептата. Справка Уикипедия и посочените там източници: https://en.wikipedia.org/wiki/Roman_concrete#Modern_use Тук е едно от последните споменавания, които намерих. Не съм ровил усърдно.

А ето и за "тамън стегналия бетон" - Геноа, Италия, 2018. Срутването на моста: https://en.wikipedia.org/wiki/Ponte_Morandi. Завършен 1967, 43 загинали (убити).
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

Pyrhel

Накратко история от мен. Имах зала, която беше долепена до блок и върху подземен паркинг, който беше винаги влажен дири да работят помпите, а ако спрат - можеше да се види педя вода. Теренът беше около 1.5-2м под нивото на пътя и явно това допринасяше също. Хората се оплакваха, че са им ръждясали колите и ги държаха отвън, а гаражите стояха празни. Стените в залата бяха влажни и зимата  боята и мазилката се наддигаха, а покрай празниците, когато беше затворена и климатиците спрени - имаше ЛЕД от ВЪТРЕШНАТА страна на прозорците.

За мен това с водата е страшна мизерия и не си представям след 15 години, каквито и изолации да са слагани, че няма да е зле. Не бих погледнал такова място, дори и за отдаване под наем да е...
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Колега Злостър, двамата ми дядовци бяха професионални строители. Работили са с бетон отпреди аз да се родя. Аз тази година трябва да стана на 53. Не съм чувал нещо от строеното от тях с бетон да е паднало. Някои от строежите са ми още пред очите, та не съм и виждал нещо да е паднало. Някои от строежите са от национално значение. Проблемите с бетона са най-вече с желязото в желязобетона и начина на изпълнение на строежа. Бетонът като смес за строителство е една от най-добрите технологии, доказала се с хилядолетия. Това, че не знаем точната рецепта на този в Колизея, трябва да накара специалистите да се поизпотят още, за да я възстановят. Единият ми братовчед е строителен техник и целият му трудов стаж премина по строежите. А и аз колко бетон съм забъркал, ти толкова не си виждал, дето има една приказка.
Когато вдигаха язовирната стена на Цанков камък, няколко дни след отливането на някаква част от нея, вземаха проби и ако бетонът не отговаряше на нужните параметри по проект, го разрушаваха и отливаха отново. Нали се сещаш, че няма как да допуснат стената да се срути и всичките тези милиони тонове вода да се излеят в дефилето. Онзи мост в Италия нямам идея защо се е срутил. Например мостът, който преди време някакви американци вдигнаха над Марица до с. Огняново, се срути един - два дни след като му изтече едногодишната гаранция. Ако за качествата на бетона ще съдим по падналите постройки, то тогава не трябва изобщо да го ползваме, имайки предвид как всяко земетресение в Турция събаря по няколкостотин сгради. Пак казвам, всичко опира до точно прилагане на рецептите за приготвянето му и правилата за строителството с него. Онази сграда призрак, дето се гласят да я правят на детска педиатрия, си стои на скелет сигурно над 30 години. Тази в кв. "Полигона", също. Явно са изпълнени както трябва, защото дори не са измазвани, за да им се пази бетонът от вредното влияние на атмосферните условия. А пък и язовирните стени никой не ги измазва, нали?
И понеже обичаш да се ровиш в разни данни, погледни какво пише за язовир Хувър в САЩ. Тази година става на 85 години и изглежда няма признаци, че ще падне всеки момент. Щото според теб трябваше вече да се е срутил.

zloster

Почти се изяснихме - остава да отчетеш дълбочината на намокрянето и продължителността му. Цяла есен дъжд (с вятър) дали ще намокри гола бетонна конструкция колкото като е в земята и от нея избива вода (т.е. е цялата мокра). Това го водят "клас по въздействие от околната среда".
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

ivchotr

А язовирите? А основите на мостовете? А бункерите?
Бетонът е издръжлив, подгизналата земя не е. Когато почвата поддаде, конструкцията отгоре се изкривява и в нея започват да действат сили, за които не е изчислена. Това я кара да се руши. Не случайно бетонните гаражни клетки трябва да се слагат върху някаква твърда основа, иначе се разчекват в един момент.

vova

По принцип и двамата сте прави.Има значение всичко.И якоста на бетона,и почвата,и начина на изпълнение,и взетото решение като конструктивна схема за самият скелет на сградата-дали е фундаментна плоча,единични фундаменти,фундаментни греди,гредова конструкция,безгредова,сглобяема,метална и т.н и спазване и правилно избиране на физичните размери на проектираните елементи /дебелини на плочи,размери на колони,шайби и греди/.
Вложеният бетон и армировка също са от значение.Задължително трябва геоложки доклад ,вертикалната планировка също е важна.Това което пише zloster е по новият Еврокод,не че по нашите норми го няма.
Пукнатините наистина са различни и според това какви са се съди какъв е проблема.
Много зависи и етажността на сградата,местоположението и - България е от 6-та до 9-та зона на земетръс.За девета се получават по-големи усилия,армировката се увеличава спрямо примерно гградата ако е в шеста или седма.Снегът също е от значение-60 кг е нормативният във Варна, в Карлово е примерно 200 на квадратен метър.
Бетонът е материал,който якоста нараства с годините.Това е при нормални обстоятелства.Сградите слягат до едно полжение,ако има проблем с основитепримерно теч от канализация,от покрив основите почват да поддават и почват пукнатини-това обикновенно в по-малките сгради.
Едно време се е строяло с по-слаб бетон,сега се използват по-високоякостни.
Много голямо значение има изпълнението-бетона не трябва да се разрежда допълнително с вода,да им е по-лесно на работниците,трябва да се използва и вибратори за бетона.
Хидроизоацията при водонаситени почви или такива в които е възможно да се повиши водното ниво е нужно да има хидроизолация която да е като 'казан' в която да влезе сградата.Рядко се прави.
Така че всичко е комплексно..........

To4kata

Пичове, теоретично това е ясно, но аз разбирам, че този не е изолиран случай. ОК, тази оферта я подминавам, но сега разглеждам 2-3, които са на акт 14, 15. Каква е гаранцията, че ако купя там, след въвеждане в експлоатация няма да цъфне същия проблем. Та въпроса е практически как се решават тези проблеми или по-скоро имат ли рационално за живущите решение и какво може да се направи?


ivchotr

Освен изолацията, би трябвало да се поставят и дренажи. Ама някои от строителите не спазват точно проектите, за да се спести някой лев. И после започват проблемите. Би трябвало да има гаранционен срок. Не е нормално да влезеш в чисто нова сграда и на следващата година живущите да събират пари и да започват ремонти за отстраняване на проблеми, които са заложени при строежа.
Като стана въпрос за вибраторите - из квартала строят почти без прекъсване на различни места и когато минавам покрай строежите, им хвърлям по едно око. На единия блок като му свалиха кофражите, колоните бяха с видими липси от бетон. После го замазаха с цимент и каквото друго се сетиш. Налага се някаква практика когато завършват тухлените стени, да не подпъхват под плочите четвъртинки тухли, а да запълват оставащия просвет с монтажна пяна. Все едно, че уплътняват дограма, баси. И така на един от новостроящите се блокове преди време му падна една стена, някъде от 7 - 8 етаж. Как не уби някого отдолу, не знам. Пак добре, че нашите не забъркват бетона с морски пясък, както правят прехвалените "специалисти" от Турция.

Pyrhel

Цитат на: ivchotr в 23 Март 2020 20:22:23Пак добре, че нашите не забъркват бетона с морски пясък, както правят прехвалените "специалисти" от Турция.
Ко речи? :) Видях с очите си мидичка в сериозно спуканата стена в апартамент на морето :)

Цитат на: To4kata в 23 Март 2020 16:59:43
Пичове, теоретично това е ясно, но аз разбирам, че този не е изолиран случай. ОК, тази оферта я подминавам, но сега разглеждам 2-3, които са на акт 14, 15. Каква е гаранцията, че ако купя там, след въвеждане в експлоатация няма да цъфне същия проблем. Та въпроса е практически как се решават тези проблеми или по-скоро имат ли рационално за живущите решение и какво може да се направи?
С избягване на шано-строители (фирми с история по 5 кооперации за 2 години) и много ровене за качеството на стари техни строителства. Какво може да се направи - не си представям освен за помпи, живущите да се съберат пари за друго решение (заради адски високата цена). За мен решението с трайна ефективност е продажбата.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Е, той още не го е купил :D

У нас строителният контрол е далеч по-строг, отколкото е бил в Турция преди години. Там започнаха да ги вкарват из затворите, та в момента нещата може и да са по-добре. Иначе съм намирал мидички и в Янтра, колкото и странно да звучи ::) А пък и в Студентски едва ли карат пясък от плажа по Черноморието. Принципно всичко е възможно, ама чак пък толкова, ме съмнява.

zloster

Има и уж нещата с гаранцията. По закон за сграда е минимум 10 години (към момента) след издаване на акт 16 (т.е. като е станала сграда, а не строеж).
https://pravatami.bg/17801 - от посочените източници в края на статията.
Съответно наредбата, чл.20 - https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135470557
и Законът за устройство на територията (ЗУТ), чл. 160, ал. 3 – ал. 5 ЗУТ - https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135163904

Сега тук неясни моменти за мен много:
1) сам съсобственик едва ли може да се разправя по съдебен път. Най-вероятно ще искат всички или голям процент от съсобствениците да се включат;
2) редовното наводняване дали наистина е дефект - (България я наричам страната на НЕограничените НЕвъзможности - каквото си помислиш, че е невъзможно, тук се случва всеки ден);
3) продължителността/ефикасността на правораздавателния процес :) ;
4) шано-строители както по-горе посочи @Pyrhel лесно могат да избягат от отговорност. Фалират текущата фирма и всичко е ОК за тях. Те най-вероятно имат няколко фирми и развиват дейност едновременно. А ако са на "специални" хора, винаги може да се появат като подизпълнители на държавни поръчки (за да трупат доказан опит и обороти). Такива трябват за по-големи поръчки.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/