Въпрос за двустранен протокол към КАТ

Започната от soulow, 30 Ноември 2018 12:01:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

soulow

Здравейте, снощи ударих на един паркинг една кола, като засегнах леко калника и бронята. Оставих си номера за връзка и днес жената, собсвеник на автомобила ми се обади и се разбрахме да провери колко ще и излезе щетата.
Въпроса ми е как е по-добре да процедирам, да и дам пари за ремонт на ръка или да подпишем един протокол към КАТ и моите застрахователи  да и плащат?
При двустранния протокол има ли санкция за мен?


Ozzie

По- добре виж да оправите нещата така, че да и платят от твоята гражданска отговорност. Нали затова я има тази застраховка и си дал една прилична трицифрена сума на твоя застраховател.
Цитат на: soulow в 30 Ноември 2018 12:01:02При двустранния протокол има ли санкция за мен?
Не би трябвало да те кастрят.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

soulow


V.Buzev

Това е идеята на двустранния протокол. При щета да се разберат двете страни без намесата на КАТ.

Ozzie

@V.Buzev
По принцип - да. Такава е идеята, но не е изключено, застрахователя да иска ПТП-то да е регистрирано в КАТ, дори щетите да са минимални.
Споделям го от опит от преди много години.
При втория път когато опрях до ГО, така или иначе трябваше да се вика КАТ.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

При съставяне на двустранен протокол, се звъни на 112 и се взима номер за вписване в протокола.

Bivola


dimkaraganchev


Bivola

Това, което си цитирал е от старата наредба преди 02.2017г.
Тогава се въведоха някои промени, като една от тях е точно тази-обаждането в 112. Други промени въведени тогава са че може да се пише Двустранен и когато ПТП е тежко и колата не е в движение - дори и тотал няма проблем да се изплати с двустранен. Случва се рядко защото обикновено има и пострадали в тези сличаи и тогава КАТ идват.
Друга промяна е, че до 02.2017 не се посещаваха от КАТ самокатастрофи дори и когато колата не беше в движение, но поради абсурдността на ситуацията, това беше коригирано и сега има добавен текст "освен когато МПС не е в състояние да се придвижи на собствен ход".

На сайта, който си цитирал има и друга фундаментална глупост-да пишем виновен и невинен в двустранния. Това категорично няма значение, а и не е съвсем законно. Вина може да вменява само Съда, а и застрахователя не е длъжен да се съобрази с една такава договорка, още повече ако обстоятелствата сочат вина към другия водач.

https://www.lex.bg/mobile/ldoc/2135616091
Това е линк към актуалната наредба и най-отдолу може да се види и новата бланка за ДКП. Вече липсва знака No: най-горе на протокола.

soulow

Да кажа и прясно, не се звъни вече реално, както каза колега, за всеки случай звъннахме да не стане някой фал и те ни казаха, че няма нужда, звъннах аз само на моя застраховател като виновен, от там попълнихме номер, с които потърпевшия отиде при застрахователя.