Питане относно правила за движения в Гърция

Започната от доницети, 07 Юни 2018 13:59:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

доницети

Здравейте,

Скоро направих едно голяяяямо пътуване из Гърция и това повдигна някои въпроси относно техните правила за движение (и ние сме диви, ама и те не падат по-долу  (tooth)). Моля, ако някой е наистина запознат с тях, да ми отговори на въпросите:
Кога свършва ограничението на скороста в населено място (50 км/ч)- при излизане от селището или до следващото ограничение/отпадане на ограничението?
Извън населено място ограничението на скороста важи ли както при нас до следващото кръстовище или правилото е като горното?
Има ли вариант ограничението на скороста да е указано не чрез пътен знак, а с надпис върху самото платно за движение?
На магистралата най-дясно на земята е поставен (подпрян) знак за ограничение на скороста 80 км/ч- това за лентата ли е или за цялата магистрала?
Пешеходците не са ли с предимство когато им свети зелен сфетофар?
Какво означава мигаща жълта стрелка на сфетофара?


Alexi

на въпросите ти нямам отговор ,но моите впечатления са съвсем други .. правилата и ограниченията на скоростта се спазват ,движението е много по спокойно като цяло особено по магистралата ,където като сложих 130 на темпомат ( това е максималната разрешена скорост ) и за около 1000 км из Гърция ме изпревариха 3 коли ,и 3те с български номера на разни мутри явно Х5 ,ГЛ .. след 10 дена там като се върнах и стъпах на нашата магистрала ( беше петък привечер в разгара на сезона ) и изпаднах в шок ..

dimkaraganchev

Мигаща жълта стрелка означава, че скоро ще светне червено и няма да успееш да преминеш. Затова е по-добре да пуснеш газта.

ivchotr

Имат сурови глоби за шофиране и разговор по телефона в същото време. За мотористите е особено гадно - ако говориш в движение, глобата е по-висока. Ако моторист говори по телефона, когато е спрял мотора, глобата е по-ниска. Още не мога да вдяна каква им е логиката ::) Може би да не си отвличаш вниманието от мотора, ами да караш, караш, караш...

Изобщо, гърците грам не ме кефят. Забелязал съм, че си ни мразят, но се лигавят за да смъкват кинти от туристите.

Alexi

ами то не е до кефене ,държавата им е доста по уредена личи си веднага ,че се краде много по малко .. пътища имат ,курортите им не са такива бетонови гета с опикано и осрано море като нашето ,ами чистичко озеленено морето бистро .. абе тука е дивашка работа ..

ivchotr

Морето им е добро, ама хората не стават. А пък нашето е на този хал заради Дунава.

Alexi

да бе заради дунава :)) за това на слънчака примерно е пикня .. дунава на 500 км надолу по брега отива .. даже най чистите плажове са горе над калиакра

доницети

Не знам къде и колко сте карали, но аз навъртях 2500 км, като от тях само около 500 по магистрала, като и там имам забележки. Маршрутът беше: Маказа- Солун-Лариса-Ламиа-Атина-Коринт-Аргос-Спарта-нос Тенаро-Каламата-Пилос-Килини- о-в Закинтос-Килини-Патра-северната страна на Коринтския залив-през планината към Ламиа-Лариса-Солун-Маказа. Ужасни пътища (дори републиканските им) като релеф- тесни, остри завои, баири. Ужасни урви отстрани, но няма мантинели- жената не смееше да погледне през страничния прозорец. Като асфалт- повечето изглеждат като на по 10 и повече г., но положителното е, че нямат дупки (изронванията на горния тънък слой не ги броя). Само в един участък тъкмо бяха положили нов асфалт и това беше и единствения дълъг (15-20 км) и прав равнинен участък, който видях, та се накефих. Постоянно двойна непрекъсната- с километри. Рядко има пътни знаци, указателните табели са на гръцки (ако въобще ги има).
По магистралите много често имаше ограничения, които те в повечето случаи не спазваха. Магистралата до Солун е като някои наши участъци от Татово време- неравно и с кръпки. Другите бяха по-добре от към настилка. ! На магистралата към Атина имат големи табели и на едната забелязах, че светеше надпис "Моля използвайте мигачи!".
Относно спазването на правилата: карат без номера, видимо потрошени бракми (например без светлини), не използват мигачи, голяма част от тях не спазват ограниченията (лично съм карал не един път след грък в населено място със 100 км/ч, а имаше случаи в които виждах как отлитат пред мен, ама чак токова не се престрашавах). Когато отседнахме в Пилос реших в ресторанта да попитам сервитьора колко време е пътя до Килини- 1,5 максимум 2 часа. "Ниско прелитайки" залепен за някой грък (не българин, защото той едва ли знае къде има камери и ченгета, а пък и толкова на юг въобще не видях друга българска кола) го взех за мааалко повече от 2, а си представете те как карат, за да го вземат за 1,5. Минават на червено. Не спират на пешеходна пътека. За мотористи/мотопедисти пък съвсем да не говорим- към горните добавям: нямат каски, регистрационни номера, навират се кой както му скимне и от където му скимне (няма тротоари, няма пешеходни зони или пътеки), говорят по телефона и карат , карат с една ръка защото си носят торбичката с фрапето (или нещо друго) в другата (и това е в Атина където движението няма нищо общо със София!). Когато влязохме в Атина ограничението на магистралата падна на 80 (или дори 70- не помня), а дори мотопедчетата прехвърчаха и от двете ни страни ( в 11 през ноща!) и едвам удържах жената да не спре по средата на магистралата, за да се сменим.
Като положителен пример- дори да ги изпреварваш на забранено, повечето се отдръпват в дясно.

Така, че имам вече достатъчно опит и не ми преразказвайте неща които сте чули от някой друг, който пък ги е чул от друг и т.н.

dimkaraganchev

Хм, явно не ходим в една и съща Гърция...  :))

ivchotr

Моите впечатления са като на Доницети. И обикновено техните ченгета спират предимно нас, а не техните камикадзета. Един приятел го бяха арестували и го държаха в ареста няколко месеца докато му мине делото, защото имал в колата си нож ??? Нормален нож, какъвто предполагам всеки у нас държи в колата си. Човекът белил с него плодовете за децата си. По-голямото е в 1-ви клас. Международен престъпник, ще знаете. Въобще, адски ме дразни тази пасмина. Мислят се за върха на демокрацията, а са едни разглезени мързеливци, които си мислят, че всички са им длъжни (hammer)


Alexi

аз там за 2000 км ченге с палка да дебне някъде не видях .. също така няма малоумни знаци ,примерно 60 на прав участък с идеална видимост както са масовите тука ... магистралата за Атина спомена някой .. ами това е магистрала, не като нашите .. 3 платна в посока ,а по средата полоса от 10-15 метра залесена с високи дебели кипариси нощем нито те заслепява някой насреща ,нито може тир да мине през тях и да помете някой невинен в насрещното ( скоро тук така загина цяло семейство ) .. извънградския път рядко минава през населено място - тук защо не е така ? имат и скоростен път ,който представлява нещо като нашата "магистрала" - 2 ленти в посока ,разделени с мантинела - спокойничко ,няма идиоти в насрещното залетели се с някой голф 1 с гуми на 12 години като нови примерно .. като цяло май гроздето е кисело ...