Правилен обратен завой?

Започната от AmbitioN, 24 Януари 2018 22:26:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ivchotr

Цитат на: mike28 в 28 Януари 2018 14:42:59

Обратен завой се прави по възможно най-късата траектория, елементарно е ...

Всъщност така се прави ляв завой, когато и отсреща правят ляв завой. При обратен завой, когато може отляво да се появи МПС в лентата за насрещно движение, което може да се случи дори на обсъжданото кръстовище, как ще минем през неговата лента, бе пич? Или ще спрем и ще почнем да го увикваме, че не е видял специално заоблените краища на тротоара ли?!? Нямам думи просто.

Цитат на: OL DiRTY в 28 Януари 2018 13:09:22
... Често се случва в София на Цариградско шосе, някой омотал се такъв, свикнал да си кара, както си знае в неговия край да кара в лявата лента с 45км в час и да се почесва умно, защо го псуват и задминават отдясно ...

Ама вярно никой не го чете този закон, камо ли да го спазва. После що сме имали всеки месец по 100 загинали на пътя.
По Цариградско, пък и по всеки един градски път в страната, било то улица или булевард, който е с повече от една лента за движение в една посока и по който максималната разрешена скорост е до 80 км/ч, всеки водач може да избира в коя лента да се движи, без да се съобразява с онова правило, което го задължава да се движи вдясно. Пише го в закона. Така че по Цариградско мога да карам и с 20 км/ч в лявата лента и никой няма право да ми се сърди. Цариградско не е магистрала, но и магистралата не е Цариградско. Щото пък по магистралите посточнно има някакви неграмотници, които си карат перманентно в лявата лента и така създават предпоставки за ПТП.
Честно, почвам сериозно да се плаша каква безпросветност цари сред "шОферите".


mike28


OL DiRTY

#32
Аз да си призная, никога не съм бил ученолюбив ученик в училище! Възможно е поради тази ми слабост да съм (по)забравил 85-90% от членовете фигуриращи в правилника за движение по пътищата! Затова реших да си припомня с помощта на Гугъл!
На какво попаднах относно "Цариградско шосе":

74. (1) Водачът на пътно превозно средство не трябва да се движи без основателна причина с твърде ниска скорост, когато по този начин пречи на движението на другите пътни превозни средства.(2) Водач на пътно превозно средство, което се движи с ниска скорост и поради това причинява създаването на колона от пътни превозни средства, е длъжен да ги пропусне при първа възможност.
Еб..си и късмета... Тези завряни членове, дори не подозирах, че подсъзнателно съм ги знаел.
Но темата не е за това, кой, какъв тарикат е на Цариградско шосе (беше само пример за културата на шофиране), а за това, как е правилно да се направи обратен завой!



mike28

#33
 Teмата не е как правилно да се направи обратен завой, а коя е правилната траектория на този конкретен завой. Ако питате инструкторите и катаджиите, ще ви кажат, че е външната, защото карате в насрещното. И са прави, за себе си и поне на теория. Да се споменава нещо в закона за обратния завой, да не се навлиза в насрещното? Не, защото би било чиста глупост, на практика голяма част от обратните са влизане в насрещното. 100 пъти наблегнах, че при обратен се съобразяваш със ситуацията, пропускаш останалите, ако има навлязал на отбивката си минаваш отдясно, само ивчотр не го разбра и обича да ми натяква с всеки свой пост, как съм щял да предизвикам катастрофа. Обаче същия този иво, както и всички вие, вземате при празно кръстовище обратния завой по вътрешната крива, защото това е най-нормалното нещо на света.

Хората, като са писали законите, са били достатъчно интелигентни да оставят сиви зони. Всяко кръстовище е само за себе си - съобразяваш се със ситуацията, знаците, пътната обстановка, видимостта. Вземаш решения на базата на тези неща. Щото ако ви слушам, трябва при всеки обратен да се мотая като муха без глава по кръстовищата.

Та, да отговоря окончателно - правилната траектория на конкретното място от снимките, както си е празно, е вътрешната и всеки от вас ще мине по нея, без дори да се замисли.
Когато в насрещното друга кола прави обратен, пак ще вземете вътрешната, освен ако не сте достатъчно глупави да се кръстосате, тогава ще минете от дясната й страна. Ако кола от малката уличка в ляво се кани да навлезе или вече е навлязла, съответно ще се мине по въшната траектория.

Дай сега да вземем да разсъждаваме как ще вземем обратния с автобус или тир, при празно и при заето кръстовище, какво ще кажете?

ivchotr

Цитат на: mike28 в 29 Януари 2018 21:02:25
Teмата не е как правилно да се направи обратен завой, а коя е правилната траектория на този конкретен завой...

Темата е баш "Правилен обратен завой?" Обратните завои се правят по един и същ начин, на всяко едно подбно кръстовище. Ако въпросното кръстовище беше само с една мантинела между платната и регулирано със светофар, нещата щяха да изглеждат различно. Защото тогава най-много да се изчакват движещите се направо срещу завиващия обратно. В този случай не съществува възможността от перпендикулярната улица да се появи друго МПС, което да заеме насрещната перпендикулярна лента, през която Майкчо толкова държи да мине. Но това кръстовище не е регулирано и е с достатъчно място като за една кола между платната, че да си позволяваме лукса да нарушаваме правилата. Не виждам защо въобще го обсъждаме. Достатъчно други хора потвърдиха моето мнение, в това число и инструкторите, с което и Майкчо се съгласява по принцип. А като почнем да си караме според зависи местните особености и както на нас ни е угодно, пращаме правилата по дяволите и това е най-прекият път към афганистанския начин на движение по пътищата.

А пък за Цариградско дадох твърде рязък пример, като идеята ми беше да покажа, че движението в лявата лента е напълно нормално и не е повод някой да се сърди на когото и да било, пък бил той от село или не. Сърдят се тези, които не познават закона. В последно време виждам все повече сърдити, които по подобни булеварди се сърдят дори когато караш с превишена скорост, но им пречиш, защото те лимити нямат.

mike28


OL DiRTY

Е, да де, ама, Майкчо си рупа ли рупа  (rofl)... Тази тема отдавна е приключила  ^-^ лека вечер!

mike28

 Извинете ме, не е хубаво човек да се забавлява на чужд гръб, но просто не можах да се стърпя. Рядко попадам на хора, с толкова закоравяло/закостеняло и най-вече затруднено мислене, които дори не могат да прочетат и осмислят закона, който цитират.  :-[ Лека вечер!

ivchotr

Ти се моли да не разбереш по трудния начин колко си в грешка.

redchampions

Ние си пишем по тема "Правилен обратен завой", Майки продължава да си пише по тема "Джигитски обратен завой" с каране (и не дай си боже изчакване) в насрещното...   (rofl)     Нека го оставим инатът му да ни победи   ^-^


galinvayov

Ако трябва да задълбаваме, това са две отделни кръстовища и иде реч за извършване на два леви завоя.
A Lone Rider

ivchotr

На практика е така. Което още веднъж потвърждава траектория 2 като единствено правилната.

galinvayov

#42
По напред беше повдигната тезата че показаното в първи пост не било нормално кръстовище, а обособено място за извършване на обратен завой, заради закръгленията на тротоарите може би.
Тези обособени места изглеждат така:
[attach=1]
Обозначено е със специален знак, няма възможност за поява на насрещно движение и няма връзка с трасе пресичащо основното.

ПП На мен лично най-"забавно" ми е преминаването през кръстовището на бул. Вардар и бул. Стамболийски (София). Винаги има някой който се опитва да ми влезе във вратите (колената).
A Lone Rider