Форум на FordBG.com

Всичко и Всички => Дневник => Темата е започната от: Pyrhel в 06 Април 2017 23:58:09

Заглавие: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 06 Април 2017 23:58:09
Не, онова, което написах на първи април не беше шега... Взех си Приус! :D Вече е с номера и е време да пълним дневника. Колата е 2011г, на 164 хил км с изтекла гаранция преди месец и няколко дни. За Приус е сравнително базов, няма примерно адаптивен темпомат, автоматично спиране, следене на лентите, но не ми липсват. Нещо, за което ми е криво е соларният покрив ("фотоволтаик" на тавана), лятото е много сладко - изкарва топлия въздух от колата и като влезеш не е парник.

Иначе има стандартни неща: тракшън и контрол на стабилността, hill-assist, темпомат, климатроник, безключов достъп, безключово палене, 4те прозореца са one-touch, head-up дисплей, Bluetooth хендс фри, гласови команди, навигация, камера за заден ход, паркира сама, JBL аудио с 8 колони, със 17", сензори и т.н.

Навито има хард диск на слот като в ПЦ (трябва да видя колко GB е, казват че повечето били 40), на който са картите и може да се качва музика и т.н.

Днес смених масла, филтри, свещи и амортисьори. Не казвам нищо за ремъци, защото колата няма такива, няма и ролки. Всичко е на електромотори - спирачките, компресора на климатика, водните помпи (2 са - има и 2 казана за антифриз). Рейката - също, няма масла. Колата няма и съединител, даже няма и скоростна кутия :)) Като цяло е направена да се кара много и да няма особено какво да се строши.

Общо взето Приусът прилича повече на тамагочи, отколкото на кола (rofl) Десетки бъзикни за икономично каране, дисплейчета, менюта, цъкалки, графики за разход и регенерирана енергия и какво ли още не. Кара се доста леко и лесно, малко странно в началото, ако човек не е свикнал по светофарите да е напълно тихо и да не чува ДВГ, а звука при ускорение и намаляване като на тролей. Купето е сравнително обезшумено, но при липсата на звук от ДВГ на по-висока скорост има какво да се желае - не съм вярвал, че ще е толкова гадно, когато караш със 100 да не чуваш нищо друго, освен шума по грапав асфалт :))

Ето и няколко снимки, на последната е хедъп-а, не се вижда особено по снимка, че е LED:
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 07 Април 2017 01:37:28
Предполагам, че ще има питания как работи, ще напиша накратко. Колата е хибрид - има бензинов мотор и 2 електро.
Бензиновият е 1.8 16v VVT-i 74kW (99 коня) и 142 Nm. Работи по цикъла на Аткинсън, затова е и толкова слаб, но това го обособява като (много?) по-икономичен от тези на Ото цикъла ("нормалните"). Задвижващият електромотор е 60kW и 207Nm. Другият електромотор е с по-малка мощност, който играе ролята на стартер, алтернатор и генератор. Големият ел. също може да работи като генератор - като се движи по инерция или като се натискат спирачките - до определен момент не се задействат хидравличните, затова колата е още с оригиналните дискове и накладки, като задните вече са се поизносили, може би ще трябва да ги сменя след 50тина хил км :))

Горе се смеех, че няма скоростна кутия - има нещо, което му казват e-CVT / power split device / hybrid transaxle. Основното в нея е ей-това:
[attachimg=1]

Онова, дето прилича на съединител, не е съединител, а фрикционни плочи, които са постоянно зацепени и приплъзват ако се наложи по някаква причина. Основното нещо, по което се различава този Приус (3та ген.) от предишните е, че предаването към диференциала не е с ремък, а зъбни колела и че има още един сет планетарни колела, с което значително се намаляват оборотите на бензиновия двигател на магистрално каране и значително се увеличава скоростта, при която може да пърпори само на ток без да пали бензиновия.
Ако на някой му е интересно, нагледно как работи: eCVT (https://fordbg.com/forum/index.php?topic=8693).
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Mondeicho в 07 Април 2017 02:36:27
Честито и много безаварийно шофиране с този приятен автомобил. В изключително редките моменти, когато ползвам такси си викам от тези зелените, заради доброто отношение на шофьорите и заради този автомобил. Винаги ги разпитвам някакви неща за него, но определено всички са много доволни от колата. Наистина е странно колко е тихо вътре и само при по-висока скорост се чува вятъра, което е неизбежно и шума от гумите по асфалта. Един от тях сподели, че и батериите вече били спаднали много като цена и било поносимо да ги смениш ако се налага.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: m_focus в 07 Април 2017 07:17:58
Много интересен избор на автомобил, поздравления.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Alexi в 07 Април 2017 08:48:21
Честито интересна машинка ,а на батерии колко км изкарва ,градско предимно е интересно ,може ли да се зарежда от контакта ?
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: V.Buzev в 07 Април 2017 09:14:45
Честит ти тролей :)
Има ли хубав старт това нещо? Возил съм се в Хонда Акорд хибрид и ми направи добро впечатление :).
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: jovani68 в 07 Април 2017 09:41:05
Здравей и честита придобивка.
И аз съм на път да си взема такова чудо.
Браво за избора. Сега и едно BRC да му сложиш  :D
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: ihovahi в 07 Април 2017 11:39:40
Ама ти сериозни си взел Приус... аз реших, че се бизикаш  :)) :)) :)) Хайде честито и винаги да си под напрежение  :D :D :D Ще ни повозиш на следващата среща.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 07 Април 2017 15:19:34
Благодаря ви! Моята не е plug-in, не се включва в контакта. На Приус идеята му не е да върви самостоятелно на ток и батериите му са малки. Ако го галиш - около 1.5-2 км на ток може. Батериите свършват бързо, но и се зареждат бързо (за няколко минути или особено при по-голямо спускане). Засега не мога да кажа някакъв нормален разход, защото не карам икономично, а все още се забавлявам на ускорението му - показва 5.8л/100. Много далеч е от бърза кола, но стартът е отличен и ако педалът е до долу (в PWR режима), дрифт лампата мига доста с 215/45/17 Pirelli P Zero Nero :D. Доускорението е достатъчно за изпреварване, разбира се не може да се сравнява с голям дизел. Приусът според мен е за хора, които не ги гони времето, не бързат за офиса си, извънградското им е спокойно. Не става за тия, дето живеят за "братлье как са захапАх с тоа гоуф / 316 компакт".

За газ има отлично място, багажникът е на три "нива" - резервната гума с инструментите, върху нея има дълбок около 12-15 см "леген" и над него е нормалния багажник. Който е огромен - едно от нещата, които държах да има следващата ми кола, е голям и равен, след пускането на седалките, багажник, затова търсих най-вече комби. Ще направя снимки някой път, седалките са много хитро реализирани, в дупката, която се получава, когато паднат, има продължение на тапицерията, залепено с велкро за стелката на багажника, а над тях - кори, така че ако се ходи по къмпинги, може и да се спи в нея.

Днес открих, че има бяло амбиентно осветление, гласови команди и допълнителната екстра с предните прозорци - имат някакво покритие да не остава вода по тях. Изключително умно са направени гумените уплътнения на прозорците от външната страна - като е мокро стъклото и се сваля, когато мръдне малко надолу, гумата отваря фуга между нея и стъклото и то не се маже - където е останала капка, като го вдигнеш си е пак там.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Septerra в 07 Април 2017 16:04:55
Поздравления за избора, много интересна кола. Да я караш със здраве и дано не се чупи, че си отиваш на официалния сервиз, не дай си Боже... :)

Очаквам с нетърпение впечатленията ти от извънградското каране с такава кола - моите не са много добри, икономията изчезва напълно на магистрлата. Поради принципа на възвръщане на енергията, тея коли са икономични в града.

Иначе всичките глезотии са много готини, дори само за това си струва подобна кола. :)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: didon80 в 07 Април 2017 19:53:57
Честито хибридче и от мен. Само хубави моменти зад волана.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 09 Април 2017 11:21:10
Благодаря (f) По Великденските празници ще я поразходя и ще видим колко е, и на мен ми е доста интересно.
С поддръжката ще тормозя Аутосет (екс-Поликар), където гледат и Ц5, все забравям да снимам и да се пошегувам в темата, че не-фордовете не ги гонят :D

С ТМ Ауто не съм имал вземане-даване, познати с нови Тойоти не съм ги разпитвал как е. Проверих обслужването с техни консумативи колко струва, не е малка разликата и то с не особено евтини масла:

Цени от ТМ АутоАлтернативни
Масло 0w-20: 150 лвYacco HY 0w-20: 115 лв
Масло "скорости": 152 лвYacco ATF FE: 77 лв
Свещи Denso: 138 лвСъщите от ebay: 60 лв
Филтри: 129 лвХенгст: около 60 лв
Общо: 516 лвОбщо: 312 лв

Оня ден сменях свещи, много мръсно ме изненадаха с тоя размер 14 :))
А снощи почти получих удар, пърпоря бясно със 70 (laugh) и се размигаха доста лампи с надпис "Check hybrid system" и започна да работи само на ДВГ. А то... Ниско ниво на електролита в 12в акумулатор. Да беше човек да му изплющя един шамар за дето ме стряска :))
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Ilian Petrov в 09 Април 2017 12:02:18
Айде да ти е честита и от мен! :)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: ekstremniat в 09 Април 2017 12:32:06
Честита и от мен и много безавариини километри да минавате
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Радко в 09 Април 2017 13:44:27
Честито! Много кеф и безаварийни километри! Харесва ми, че има много неща "изпипани".
208Nm звучи добре от 0 до 10000 RPM 8) :D
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 10 Април 2017 13:34:29
Продължавам да откривам нови неща, аудиото е JBL, открих къде е и усилвателя му :D
Днес ходих до Миро на обедно кафе, на връщане нулирах единия трип:

[attachimg=1]
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 18 Април 2017 11:46:11
Около 10тина дни по-късно, прескочихме първите 1000км, колата засега се държи добре и няма изненади (ако изключим доливането на вода в 12в акумулатор (laugh))
Впечатленията ми от извънградското са отлични - променливото усилие на волана работи идеално, седалките са доста удобни, сравнително добра шумоизолация и отлична видимост през прозорци/огледала. Климатроникът е в пъти по-умен и работи по-добре от Ц5 и мк3. Нещо, което много ме зарадва - въпреки, че е климатроник, може да се ползва като едно време в Ладите - външната струя на въздуха да влиза в купето без вентилатор, като може да се настрои посоката на духане (при изкл. парно/климатик). Изключителен негатив е колко твърдо вози - подскача като пазарска количка, все едно гумите са директно забодени в купето, особено отзад. Истина е, че съм се развалил доста от Ц5 на хидравлика, ама тука е... (censured)
Разходът наистина не е особено добър: 500км магистрала + 40км междуградски = 5.2/100 бензин. Бордът показва 1:1 с колонката.
След засичането направих експеримент - икономията се убива от скорост над 110 и най-вече изкачванията, при голямо изкачване или с висока скорост, моментният е перманентно над 10/100.


Миналата неделя като се появих на СФ среща с нея я видяха, че вътре беше мръсна на ГЪЗ - пушено, таванът и лявата Б-колонка бяха черни (фабрично не са (laugh)), по всички жабки - парчета и обелки от пури, а в багажника беше разлято нещо като отработено масло.
Почивните дни бяха идеалния момент да разглобя около батериите, за да почистя охлаждането им, както и интериора (седалки, подлакътници, кори и т.н. е алкантара) + багажника. Като цяло светнаха:
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Dmitarcho в 18 Април 2017 20:32:30
Честито :) Мене ме е страх крушка да сменя да не ме убие тока .... ти акумулаторна кола си взел :) Със здраве да се возите - безшумно :) :)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 22 Април 2017 01:15:28
Обикновено интериорното осветление на всички коли ми седи на изключено - не обичам да ми блести, а осветяването в краката е достатъчно, за да се качиш и да не цапаш. Днес щраках по бутоните на интериорното и явно съм ги оставил на автоматично. После като се прибирах се доближих до колата да я отворя и като влязох в обсег на безключовото светна. Това преди да съм пипнал дръжката за отключване. Жалко, че няма puddle lights като на Форда, щеше да е отлична екстра. Но пък ето идея за добавка.

Митак, затова я карам с рибарски гумен гащеризон :)) Как беше в трудовата медицина - лични предпазни средства :))

И една снимка от къра, ако някой простак не си беше изсипал строителните отпадъци там, щеше да е по-добре...
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 27 Април 2017 02:44:54
Приусите, както и всички,които работят на Аткинсън цикъл, образуват досата нагари по колекторите, дори Лексус имат сервизни бюлетини за чистене. Причината е, че реално не се играе с променлив ход на буталото, за да се променя работния обем на ДВГ, затова всмук. клапани стоят отворени след началото на такт сгъстяване и вариаторът затваря, в зависимост от това колко е натоварването. По този начин от обем 1.8 може да се имитира 1.4, примерно. Недостатъкът идва от това, че цялата въздушно-горивна смес, омешана с маслени пари от картерната вентилация и изгорели газове от ЕГР се връща от цилиндъра, обратно в колектора и... Яко мизерия и доста твърди нагари, които по-скоро се чоплят, отколкото мият.

И днес смъкнах дросел, колектор, ЕГР, тръби на ЕГР, МАФ, МАП и под чешмата. Като се свалят колекторите и дросела се освобождава доста място :D
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Alexi в 27 Април 2017 08:42:13
има място за охлюв :)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 02 Май 2017 09:48:34
За втори вентилатор за парното ли? :))
От снощи, скорост 70-80, вижда се и средната:
[attach=1]

Обаче 12в акумулатор се предава, пак светнаха ламБите - 13.9V при зареждане, 11.4V без товар, 11.2V на контакт и 10.2V с всички консуматори без заряд. (angry)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Alexi в 02 Май 2017 10:11:37
пътник е ,той не трябва да пада под 10 волта с товарна вилка ..
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 03 Май 2017 17:54:24
Днес смених акумулатора. Според американските форуми - задължително AGM акумулатор, но като видях цена от 400-450 лв (!!!!!!) за 40-50 Ah беше "мне, мерси" :))
AGM се препоръчват за всички "нормални" със старт-стоп с-ма, Приусчока също е с някакъв вид старт-стоп, но пък акумулаторът се зарежда от голямата батерия и щом е на контакт винаги има заряд. Доколкото видях, фабрично също излиза с оловно-киселинен, така че бутнах един сиромашки Gigawatt 45Ah за 70 лв (shy)

Най-забавното е, че ми падна разхода след смяната :))
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: sstefan в 03 Май 2017 19:06:37
Честито и от мен със закъснение. Чудесен избор-добре дошъл в отбора на Тойота!
Стикери на фен клуба няма от години,няма и да има -:)Ще трябва сам да си направиш-имаш вече опит.
Много безаварийно пътуване!
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 05 Май 2017 15:48:43
Благодаря, добре заварил! :) Че аз си имам стикери, същите са като на Ситроена ми :))

[attachimg=1]

И още една смяна, Сребрин ми даде чистачки специално за хибриди (rofl)
[attachimg=2]
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: opex в 09 Май 2017 19:49:10
Честито :) Щом колата те радва и ти създава положителни емоции няма много значение каква е :) от тия предубеждения към разни марки май на края се оказва, че сме губили само ние :) Само поддръжка и много безаварийни км :)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 26 Май 2017 18:24:06
Минахме първите си 3000 км заедно и след смяната на акумулатора не е имало изненади.
В другата тема писах със снимки - зад лупичките вече има LED крушки (това е другото, което ѝ липсва - фабричните LED фарове): LED срещу халогенни крушки (https://fordbg.com/forum/index.php?topic=9412.msg119937#msg119937), пост №8. Засега съм доволен, на дъжд при неосветен път не съм ги пробвал все още.

Другото ново е, че ъпдейтнах навигацията - беше с 1 година по-стара от колата :)) Бавно става (около 4.5 часа всичко по този метод) - ъпдейтът е 17GB и включва цяла Европа, Русия и Турция. Трябва да се свали навигацията от колата и да се извади хард-диска от нея - такъв за първи път виждам, върти се на 4260 оборота ??? Но по-кривия момент е, че е заключен и трябва да се декодира. В страхотен руски форум са написали как се прави и са дадени линкове към ъпдейтите за различни години. Тънкия момент е, че трябва да се закачи към ATA/SATA слотове на дъното, не става с преходник през USB или eSATAp. Използвах момента и да почистя навигацията, има 3 вентилатора на нея с ебааааси радиаторите, по-дебели от на лаптопа охлаждането. :o

Фабричният вариант за обновяване на картите и firmware-а е през firewire и изисква някакви кодове, които се продават дебело, а руснаците го предлагат свободно с възможност за дарение от доволните. По непотвърдена информация, обновяването в ТМ Ауто е около 500 лв, та мисля да им пусна 30тина лв. - как да не съм доволен, версия 2017-2018 година с новия фърм (party)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Alexi в 26 Май 2017 20:06:58
ее ,най сетне да видя централната конзола в твой стил :) все пак издържа 2 месеца :)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 29 Май 2017 00:47:57
Хаха, забавих се толкова, докато дойде преходника за хард диска на навигацията, петък пристигна - петък я разглобих :D
С него дойде и VCM за диагностика на Тойота (Techstream), трябваше ми цял ден да го подкарам на x64 Win 10, затова чак днес успях да изключа ОТВРАТИТЕЛНОТО писукане при заден ход: https://www.youtube.com/watch?v=ostYCpWRpIw. Беше постоянно (puke)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 04 Юни 2017 22:36:48
Най-напред да се похваля с разход, 506км пробег на климатик в двете посоки, от които 500км магистрала - 4.35/100. Това е първото само магистрално излизане с новия акумулатор и явно има разлика, със стария път по същия маршрут даде 5.2/100, но имаше и доста вятър тогава. И двата са по колонка.

Другото нещо - ударих една паста на фаровете, мигачите и стоповете. Огромна разлика! ???
Едит: форумът намалява качеството на снимките и почти не се вижда, но на живо разликата наистина е очевадна.

За жалост само на мигачите направих снимки преди:
[attachimg=1]

[attachimg=2]

Фаровете, зарадвах се на резултата:
[attachimg=3]

[attachimg=4]
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Mondeicho в 07 Юни 2017 22:24:09
Браво, започна с разглобяването. Мислех, че по-дълго ще издържиш (rofl)
Дано е само за такива профилактики и екстрички!
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 10 Юни 2017 21:56:27
Благодаря! Днеска пак разглобявах :D Разпарчосах тракшън батерията (демек голямата, за задвижването), за да ѝ почистя възхуховодите на охлаждането и медните пластини, които свързват 28те клетки последователно. Не знам защо не слагат покритие на пластините и имат стандартен проблем с корозиране - всички Тойоти и Лексуси от първия модел хибрид до ден днешен... Кабелните обувки на силовите кабели и на тънките кабелчета на всяка двойка батерии (диагностични, следят напрежение и съпротивление) са с покритие и там проблем няма. При мен окисляването също беше на лице, все още нямаше записани грешки, но реших превантивно да ги изтъркам, ей ги как бяха:
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Mondeicho в 11 Юни 2017 10:14:29
То е хубаво, че превантивно си решаваш бъдещи главоболия ::)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: exclusiveremix в 11 Юни 2017 15:52:16
В твоите ръце,не мисля че тази кола ще види сервиз скоро.Надявам се тази превантивна мярка да даде резултат.Радвам се ,че има ей така хора които обичат да ръчкат нещо по колите си.
Бтв...а колко ми се взе акъла когато ти четох темата за Цитроена :D
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 14 Юни 2017 18:49:02
Че на Ц5 нищо не съм му преправял :D Погледни темите за Мондеото или Сиерата, там повече е ровено :))

Иначе и аз се надявам, профилактично минах през ТМ ауто за батерията: 7327 лв с връщане на старата или 9475 без връщане :)) В Алибаба продават на едро клетки, 28те излизат $1000 и $350 доставка, това са ~2350 лв общо.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Mondeicho в 14 Юни 2017 23:08:42
Един таксиджия от зелените ми беше казал, че са около 3000 лв. Иначе дори и 7000 лв. за батерия са ???
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 15 Юни 2017 02:24:53
Ако е гледал цени от Тойота в Щатите - да. В момента цените при дилърите са около $2500 за нова и под $1000 за рециклирана. Това си говорихме в техния форум, че в Европа е дооооста по-дебело и като нова да я вземеш, и после като чаркове да я гледаш, въпреки, че голяма част от тамошните Приуси са карани с кораб от Япония, както и европейските. Оригиналните батерии също са само японски. Ама... Европа, ко да я прайш.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Mondeicho в 15 Юни 2017 11:54:32
Евентуално ако там пазара е по голям от европейския и заради количеството да пада и цената. Не съм попадал на такава сравнителна таблица. Но то като цяло нещата там са по евтини. Дори един гоуф с голям двигател, какъвто тук не се предлага е с около 10 000 лв. по евтин при еднакви екстри... ???
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 16 Юни 2017 09:48:28
Ценообразуването е много различно, в БГ Приусът започва от ~$34к, (истина е, че е доста високо оборудване на фона на базовия), в Щатите от $25к, Мустангът в БГ стартира от $57к, в Щатите от $25k. Частите за всичко що се продава (а не е внос на някоя крива марка, която я нама официално на пазара) са по-евтини. То не само БГ, Щатите срещу Европа е така, просто тук се откроява прекалено. Дълга тема, как беше - няма да ги стигнем...

Първите 4000 км си отидоха. Средният засега е 5.0/100 с 60% градско и 35% магистрала с нормално каране, без икономии, но пада. Наистина има период за учене как се кара хибрид/електричка - изобщо не вярвах, когато четох такива изказвания по форумите. Предполагам със солидно изградени навици новите 1.6 HDi/TDCi дизели (8те клапана, 115кс) с 6 скорости биха дали отлични резултати.

И една смешка, отдясно има 2 жабки една над друга. В горната има странен канал, мислех си, че нещо липсва. В американския форум са открили за какво служи (rofl)


Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Mondeicho в 16 Юни 2017 12:11:52
Ако го изстудява значи ще свърши работа (rofl)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Alexi в 16 Юни 2017 15:17:30
не съм сигурен че служи точно за това а по скоро за шише с безалкохолно ,в Щатите е наказуемо да имаш алкохол в купето ( само да имаш ,за пиене да не говорим )
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Mondeicho в 16 Юни 2017 15:24:39
Това е детско шампанско  (rofl)
Разводнихме тематиката нещо...
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: petermitkov в 16 Юни 2017 16:52:17
Цитат на: Pyrhel в 16 Юни 2017 09:48:28
И една смешка, отдясно има 2 жабки една над друга. В горната има странен канал, мислех си, че нещо липсва. В американския форум са открили за какво служи (rofl)
На доста модели на Тойоти го има това - при мене също.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 16 Юни 2017 19:16:55
Цитат на: Alexi в 16 Юни 2017 15:17:30
Щатите е наказуемо да имаш алкохол в купето ( само да имаш ,за пиене да не говорим )
Само в някои щатове и то ако бутилката е отворена - не трябва да се търкаля където са пътниците, иначе в багажника може. :D
В други пък пасажерите могат да си подават бутилката по време на движение :D

Това е на майтап разбира се, реалното предназначение не знам дали е за бутилка при положение, че жабката не се охлажда нито от климатика, нито има пелтиета отдолу. Пепи, имаш ли представа?
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 22 Юни 2017 22:55:15
Примусчето днес видя морето, София-Бургас даде 4.4/100 с климатик по борд и колонка, слезнахме и до Резово. Да си призная, очаквах по-нискък разход, почвам да се чудя за газ :D

Та, почти цопнахме ауспухчето и после на високото на ръба 8)

ПП: Завиждам ви на морските (beer)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Septerra в 23 Юни 2017 10:05:15
4.4 е супер - при каква скорост се постига?
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 23 Юни 2017 21:18:10
120 на темпомат и като се изпреварва настъпване да не преча на трафика.

Тука обаче след зареждането ми се вдигна разхода - 4.9 е в момента по борд. Хем се кара по-бавно, но изобщо не е равномерно - газ-спирачка към Резово, Айтос, Созопол, Несебър и т.н. покрай морето.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Alexi в 24 Юни 2017 07:52:29
мен ми се вижда нисък даже ,щото не си представям батерията какво помага при движение по магистрала с постоянна скорост .. явно и бензиновото моторче си е икономично
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: hotblooded в 24 Юни 2017 08:41:09
Деба, то и мондеото гореше толкова  (rofl)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: BillyBADBoy в 24 Юни 2017 11:17:20
Помага основно добрия коефициент на въздушно съпротивление, както и цикъла на Аткинсън. А и София - Бургас си е 550 метра отрицателна денивелация.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 24 Юни 2017 23:40:49
Както при всички коли - комплексно е, не се дължи само на 1 или 2 фактора. Не трябва да се пропуска, че "скоростите" са подобни на CVT - при еднакво натоварване, моторът работи на едни и същи обороти, независимо дали се кара с 90 или 140. Релно бензиновият бръмчи на някакви обороти, примерно ~2000 като поддържа скоростта, а при максимално ускорение се присъединява и батерията с въртящия момент на електрическия.

След 710км здрава стъпка около морския бряг и навътре в сушата към пещери и т.н. заредих 36л. Имаше и участък от 10тина км, който трябваше да мина буквално през ниви и калища, където се движих с 2-5км/ч, догнуся ме да я снимам как изглеждаше като прасе след това, но пък после около Малко Търново снимах друго, на свобода (rofl)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Симеон в 29 Юни 2017 03:23:24
Интересно сравнение на фона на колите във форума. В крайна сметка какъв е средния разход градско+извънградско и заслужава ли си да й се бере страх? Аз май не бих посмял да взема хибрид или електро кола скоро време. Не ги виждам по улиците и ако нещо стане не знам кой ще им разбира и ремонтира. А като чета колко пари струва една батерия - колкото една кола :-X
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 29 Юни 2017 13:58:14
Скъпа е батерията, но ако е стопанисвана добре изкарват мноооого, много километри - в американския форум има хора на по 5-600 хил км, които са с оригиналната батерия, но разбира се има и такива, които под 200 са за нова. Малко като със съединителите и маховиците :)
Изцяло електрическа и аз не бих взел на този етап - много бавно се зареждат, пробегът им е малък и тук няма инфраструктура. За ремонт ли имаш предвид да й се бере страх - според писаниците за проблеми по форумите няма какво особено да ѝ стане на по-различните чаркове като инвертор, скорости... Проблеми има с батерията ако я е пекло много слънце, стояла е на студено или много време не е карана.
Разходът е 5.1/100 смесено през първите ми 6000км, но пада по малко. И преди бях писал - не вярвах, но има период на свикване на каране на такава кола. Общо взето без особено съобразяване извънградското е 4.2-4.8, градското е 5.2-5.8. Един нов дизел би харчил също толкова, примерно 308 с 1.6 BlueHDi. Ако човек е пред нова кола, изборът е спорен и труден.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Mondeicho в 03 Юли 2017 06:41:04
За нова кола не е много труден-разликата в цената все още е голяма и е спорно доколко се отблагодарява финансово. Засега на мен най-големия плюс на хибрида е факта, че не се налага много често да влиза в сервиза...
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 03 Юли 2017 13:31:16
Да, голяма е, но примерно базови Фокус или 308 срещу Аурис комби или Приус. Като им се добавят нещата, които идват стандартно с HSD, цената не е особено различна, дори може да станат по-скъпи от хибрида. Има и още 1300 лв разлика в данъка за периода на 5-годишния лизинг.
Та - спорно е според мен, ако е за повече градско - по-скоро хибрида, ако са наполовина или повече извънградско - по-скоро дизела.

А по повод разхода - в бруталните жеги (37-42 градуса беше) от около 5 отиде на 6.5-6.8, както и че не ускорява добре. Леко се поизплаших да не е процнала батерията, оказа се че при много високи или ниски температури управлението я пази и не я ползва и зарежда особено.

Та ето недостатък на хибрида: студено - леко завишен разход, защото пали по-често мотора, за да поддържа температурата му; много студено - не ползва особено батерията и доста завишен разход; много топло - пак. Скоро може да има "продавам приОс, бартер за форТ дизел" :D
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: pishhko в 06 Юли 2017 11:02:43
Преди 3 години карах на тест драйв Аурис хибрид. Градско даде 6.5/100 за около 50км градско/околовръстно.
Извънградско минаваше 6, магистрално не знам.

В този момент, представителя на тойота в колата ми обясняваше как неговия аурис 1.4 D4D гори 5/100 градско и под 5 извън.
Каза, че за него единствения смисъл от хибрида е това, че е "по-чист" и "по-тих".

За мен хибридната технология и особено на тойота е нещо много яко и не бих се кахърил за 1 литър нагоре.  В приус съм се возил и винаги ми е било супер приятно като се кача в такава кола: тиха и високо-технологична. Бих си взел дори rav4 hybrid на драго сърце, ако имах парите.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 11 Юли 2017 01:14:22
Интересното е, че Аурисите са със същия бензинов двигател, същите електромотори и същата батерия, а дават по-висок разход - в Тойота форума също много такива твърдения има. От Тойота обичат да си играят с предавателното число на диференциала, вероятно при Аурис е различно и може и от там да има някаква разлика.

Днес - нов мод. Приус 3 преди фейслифта има фабрични дневни светлини в дългите на по-ниска мощност, след фейса са с диодни светлини отстрани в бронята, където са мигачите и фаровете за мъгла. Хич не го харесвам това с дългите за DRL и реших да направя изпитания мод от Мондеото - да преправя фаровете за мъгла в DRL, които да се пускат и спират автоматично при палене или включване на фаровете. Друго нещо, което се среща само за определени пазари преди фейса са автоматичните фарове. Всъщност колата има сензор за светлина - регулура яркостта на навигацията и таблото според външната светлина, същия сензор се използва и от фаровете. Лесен мод е - да се вземе лостче от Авенсис или Приус, което има позиция ауто и да се прекара 1 кабел. Реших, че 100 лева за лостче не ми се дават и сложих ключе над краката, там поставих и ключето за дневните - в една от свободните дупки, които по спомен са за американските модели с допълнителни сензори.

Леко преправяне на инсталацията, 2 реленца, бушончета, увиване, двойно ключе с 2 позиции и вече няма да пипам нищо. Можеше и без ключетата, но искам, ако ми се наложи по някаква причина, да мога да спра дневните и автоматичните. В Приуса живее и част от инсталацията на една Сиера за донор - 2 релета и малко кабели :))

Ето нагледно резултата от интервенцията: https://www.youtube.com/watch?v=irinXb8xRAk

Малко инсталация от Сиерата :))
[attach=1]

Ключетата паснаха като у тях си, с мнооого леко рязане на кората:
[attach=2] [attach=3]

Като в училище - "Труд и техника" :))
[attach=4] [attach=5]
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Mondeicho в 01 Август 2017 22:21:48
Аз бих си взел лостчето, харесвам оригиналните неща. Но всеки си решава как да си модифицира колата (rofl)
Важното е да си доволен от резултата.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 01 Август 2017 23:10:42
Аз вече забравих за него, откакто съм "активирал" дневните и автоматичните, не съм пипал това лостче :D А и 100 кинта за 2ра ръка: (puke)
Разбира се, бих го сменил веднага, когато изпадне някое за 10лв (т.е. никога :)))

Да използвам поста за малко ъпдейт - 3-4 месеца, а съм на 8 000км вече. Както писах и преди - жегата много мори разхода, явно си пази батерията. Установих, че с климатик определено е по-икономична - с него се охлажда и батерията. Преди няколко вечери излязох и на тръгване нулирах единия трип, когато няма трафик и се кара еко/ико, разходът е отличен, но невъзможен през деня - жега, трафик, светофари, ускорения, за да не се пречи и съм виждал до 6/100.

[attachimg=1]
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 01 Септември 2017 00:36:59
Днес намерих джанти за зимата - странна сделка малко: джантите са в доста лошо състояние, ще трябва да ги стържа и боядисвам. Имат и гуми на тях, Bridgestone на 3 години и 50%, но мекички, бих ги карал още 1-2 сезона (и чак тогава в олх :)) ), но пък комплекта го взех на цена като за тенекета и реших, че не е редно да го изпусна.

Какво ще кажете за боядисването - сребърен феролит, за да станат като старите джанти на VW (http://images11.snimka.bg/001384815.jpg) или черни?

Ей ги гумите, пък за джантите ще пусна отделен пост за прогреса:
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: didon80 в 01 Септември 2017 08:42:34
Хубави гуми, имам същия модел....
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Mondeicho в 01 Септември 2017 12:52:33
За три години наполовина грайфер значи, че колата е карана прилично зимата(или и лятото), аз на 4-5 сезона не им стигам половината. Както казваш обаче цената е определяща в случая (rofl)
Колкото до джантите, защо сребърен феролит, седи много грубо-изтъркване до основа, шприц кит и един хубав спрей няколко слоя и накрая лак пак няколко слоя и си караш зимите...
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 01 Септември 2017 13:06:31
Ааа, без лак да не се чупи при слагането на баланса. По същата причина се спирам за сребърния феролит, че става по-дебел слой и може би ще се люпи като се слага баланса. Иначе търкане, ръждопреобразувател, грунд и сребърен феролит са ми чарковете отдолу на Сиерата - щанги, кардан, носачи, полуоски и т.н., добре стои, в него има и лак та е доста прилично:

(https://lh3.googleusercontent.com/-h2gNWl7VihM/Ve9yXUvtfEI/AAAAAAAABdk/H_b5gzkhsDw/s640-Ic42/525362177475300.jpg)

(https://lh3.googleusercontent.com/-zKwvXaDfve4/Ve9y_xyQ8YI/AAAAAAAABd0/tqgiulpaU2Y/s640-Ic42/534480223230162.jpg)

(https://lh3.googleusercontent.com/-dGT8P3jquro/Ve9yiiPNy7I/AAAAAAAABds/RufSO9AUa8Q/s512-Ic42/534480206563497.jpg)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Mondeicho в 01 Септември 2017 16:05:14
Как ще се чупи от баланса??? ???
Досега съм нямал проблеми с това. Пък и напоследък слагам само от лепящите баланси, че другите много ме дразнят визуално. Ти си преценяваш разбира се как да действаш...
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Alexi в 01 Септември 2017 19:26:07
лака тряа се изпече инак е ала бала .. а това вече усложнява
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 05 Септември 2017 18:47:43
Както горе писах, джантите са в потресаващо състояние. Някой ахмак ги е боядисал с нещо като въглен (цапа!) върху ръждата:
[attach=1] [attach=2]

Изчегъртах с телената четка и бормашината. Не се вторачвах особено - ако исках хубави джанти, щях да взема алуминиеви. Тук целта беше за най-много 100лв психологическа граница, да имам 4 джанти с гуми :))
[attach=3] [attach=4]

Вълшебния ръждопреобразувател... Буквално чудеса прави.
[attach=5] [attach=6]

Трудното и мръсно приключи, след ден мога да мажа с грунд или 3 в 1. Все още се чудя за цвета, ама май ще ги направя със сребърен феролит, по-циганско ще е :)) (pwnd)
[attach=7]
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: didon80 в 05 Септември 2017 21:20:21
Направи ги черен лак и после едни хубави тасове и от далече ще изглежда като с алуминиеви! Аз така бях направил и добре стоеше.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 05 Септември 2017 21:59:51
20-25лв за тасове? :)) Даже имах 2 комплекта оригинални от предишни коли и тия дни ги продадох за по 50лв. :))
Тая кола съм я взел да ми бърка най-малко в джоба, не ми се дава и 1лв за нещо, различно от гориво. Затова и вариантите за боя са малко - само това имам изостанало. :D
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Alexi в 06 Септември 2017 08:52:41
според мен не е трябвало да ги пипаш изобщо ,просто едни тасове от 15 лв и се успиват :)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 03 Октомври 2017 23:07:41
Утре стават 6 месеца откакто е в мен. Последните 2 месеца почти не съм я карал, че бях главно с други коли и километрите ни заедно са още около 13'000. Днес остана време и разглобих батерията да й тествам клетките с товар - оказа се, че нито една не е сгънала, което ме изненада. Очаквах 2 до 6 да има клекнали. Обаче има небалансирани, а изобщо не ми се занимава да правя домашни работи за разряд/заряд. Затова питах в ТМ Ауто, разбира се не са купили "скъпото" зарядно, което разрежда - бих им я оставил за няколко дни да й направят 3-4 цикъла... Принципно е по-добре да са на едно ниво, не разбрах защо става така, май от малко каране. Често срещано е и в Щатите има специализирани за целта разряд-зарядни с подготвена инсталация, ама после какво да ги правя и по-скоро ще сваля цялата батерия и ще я превържа по подходящ начин в нас и ще направя циклите за седмица с моторджийско зарядно и 2 крушки 220v 60w. Догодина... Примерно (dance)

Цитат на: Alexi в 06 Септември 2017 08:52:41
според мен не е трябвало да ги пипаш изобщо ,просто едни тасове от 15 лв и се успиват :)
Бяха си зле джантите, искаха намеса. Тасове - ако намеря около дупките зимата - ще сложа каквито ми е отредила съдбата (tooth)
След търкането, при което на първата се старах и после (censured), дойде ред на грунда. Май и тука се вижда колко се старах с облепване, особено на вентилите... (tooth)
[attach=1]

В крайна сметка реших да са черни да не хареса някой тъз шукар сребърна жанта за каруцата, буквално. Ето ги готови, доста далеч от добре, но за 100 кинта комплекта и 0 за изостанали бои с изтекъл срок са 6+. Вентилите станаха пак черни (tooth)
[attach=2]
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: didon80 в 04 Октомври 2017 08:04:13
Доста пробег само за половин година. Аз правя толкова за една година. Иначе джантите са се получили добре в черно. Остава да ги слагаш вече че времето хладно...
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 07 Октомври 2017 23:31:18
Време е за масло, тоя път ще е само то и маслен. Интересно, че въздушният не е за смяна, сигурно защото не тропа на високи обороти. Чета, че по чистите места хората карат по 70 хил км с един въздушен ??? А на купето го минах с прахосмукачката (tooth)

Маслото с тоя вискозитет е като водичка, бутнах го във фризера на -24 за тест - уж видимо не се промени.

А след 2-3 седмици ще има и голяма изненада  (stir)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 16 Октомври 2017 19:54:17
Днеска си викам "тия отпадъци, дето ги взех за 100 лв, що да не ги пусна за 300 и ако мине номера да взема нови..." - за гумите и джантите, които взех и боядисвах :))
Та, снимах ги днес - гумите 200, джантите 100 и преди малко дойде един и отнесе гумите за 196... 4лв демонтаж :D
Харесах си и едни джанти, мисля тая седмица да отида и до Диана за гуми, 4 за мене, другите - където се чудех за украинските (https://fordbg.com/forum/index.php?topic=9842). В крайна сметка ще са 2 комплекта Кумхо или Вредщайн, няма да рискувам с Белшина, Премиорри и подобни.

Потресен съм какви лайна се продават втора употреба и като излезне нещо по-читаво отлита за няколко часа. Примерно гуми, карани 2 години - 280 лв, нови - 310... Гуми на 7 години - 200лв... Някой дали ги купува тия боклуци - ако чак толкова пари не достигат, трябва ли изобщо да имаш кола, че да счупиш нечия чужда, като не можеш да спреш... Ако се купуват такива гуми, значи всичко е лайняно по тая кола - дискове, накладки, маркучи... Баси отчайващото положение и липса на какъвто и да е контрол (omg)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Alexi в 16 Октомври 2017 19:57:08
точно така е .. мнозина мислят ,че втора употреба "маркови" 10г гуми са по добри от нови ..
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 18 Октомври 2017 21:28:36
Цитат на: Pyrhel в 07 Октомври 2017 23:31:18А след 2-3 седмици ще има и голяма изненада  (stir)
Вместо чип-тунинг - батерия тунинг (rock) Като видях, че клетките на моята не са балансирани разрових и праснах джакпота - батериите с всички модули, окабеляване, сензори, релета, резистори, задната keyless антена и охлаждането от Lexus CT200h 2016 година на 27 хил км за изключително добра цена.

Днес пристигна на палето, разглобих абсолютно всичко, измих го, смазах лагерите на турбинката, сглобих обратно. Медните свързващи пластини ги оставих да накиснат да падне окиса от тях - първо във фосфорна киселина (последната снимка - как "шупна"), позатърках и после отлях от стар акумулатор и сега са в неговата, заедно със свързващите гайки. Интересно, че пластините бяха много по-зле от моите...

28те модула са като нови - абс. еднакво напрежение без (7.58v) и с 10 сек. 55w товар (7.49) и то след 5 месеца висене - ударена и седяла да се разправят със застрахователите.

Утре досглобявам и хвърлям в колата, а пък с моята ще си поиграя с балансирането и отива в олх и ebay на части.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: exclusiveremix в 18 Октомври 2017 22:09:44
Какво значи Небалансирани?Заряда е различен във всички клетки или удря дисбаланса и почва колата да ходи наляво надясно (rofl)?И ппц какъв е живота на тея батерии,наслушах се че на лексус джип на 3тата година си сменили по гаранция?
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 19 Октомври 2017 00:23:59
Различен заряд в модулите (тия правоъгълните се наричат модули, те са 28, а във всеки модул има по 4 клетки). Пред мен е листа от моята като я мерих - между 7.80 и 7.93v бяха. Балансирането е да се разредят и заредят няколко пъти до определени стойности, но колата не може да го направи сама, затова се използва външно зарядно. За жалост, без тая батерия, колата не може да се движи, та 3-4-5 дена докато минат циклите е паметник

За 3 години абсурд да сгъне батерия, не случайно Тойота дават 10-годишна гаранция. Разбира се, има случаи с разни дефектни модули, но в никакъв случай не е често. Доста време започнах да прекарвам в Priuschat - това е форумЪТ за тия коли - има супер запознати и доста напред с материала хора и там има още от първите Приуси (1997 година) с оригиналните батерии на по над 800 хил км. Не съм видял някой да смени модули преди 300 хил км. До колкото чета, животът на батерията не зависи толкова от пробега, а от климата, където е карана. По топлите места сгъват най-бързо и то най-вече ако колата НЕ се кара, а седи на жегата. Като цяло всеобщото мнение е, че батериите обичат да се карат, да не живеят при температури в крайностите и да имат много цикли, отколкото да стоят в покой. Обикновено проблемите се оправят с до 4-6 модула, така че в никакъв случай не е нещо скъпо или страшно, ако не се ходи в официалния сервиз. Там сменят всичко наведнъж, не тестват и не разделят батерията.

Та, смятай тия клозети, които се внасят тука и им гърмят модули от батериите на какъв пробег са :) Масово са бивши Убер коли - не можеш да ги познаеш по нищо дали са били таксита... Болшинството от френските Приуси тука са такива :)

Извадих пластините от киселината, измих ги и лъснаха. Утре само завивам милионите гайки и почвам да разглобявам в колата да сложа лексусовата - да имам и аз нещо премиум (tooth)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Dagestan в 20 Октомври 2017 21:29:32
Приуса не е ли с междуболтово 5х100? Ако е с такова, защо не вземеш джанти от VAG - намират се и по 15лв/бр, за 20лв/бр ще си намериш и с перфектна боя.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 21 Октомври 2017 00:08:17
Точно, но ВАГ са с по-голям централен и не искам втулки.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 02 Ноември 2017 17:48:02
Доста се чудих какви (https://fordbg.com/forum/index.php?topic=9860.0) и днес грабнах отново 15" тенекета за зимата, но в далеч по-добро с-ние от предишните. 2 са нови, 2 тук-там имат някоя незначителна забележка + неразопаковани българо-китайски тасове. Сметката е 100 лв за предишния комлект и като се отказах го продадох за 266, тия с тасовете са 98, намерих и 4 нови, неслагани Гиславед-а ДОТ 16 за 180лв (ДОТ 17 са 280). Реших да опитам дали мога да имам адекватни гуми с джанти за 0 лв - купих едни 16ки за 120 и заминаха за 200 (tooth) До тук зимното обуване излезна 32лв тотал (т.е. 32 лв съм вътре), трябва да превъртя още едни гуми и ще има и за 10-20л бензин (tooth) (pwnd)

Хвала на преебалника, базар.бг и всички отчаяни хора, за които колата е даденост, а не лукс (https://fordbg.com/forum/index.php?topic=9859.msg123456#msg123456). Благодарение на тях, отпадъците заминаха на безобразно високи цени. За баща ми взех нови зимни Кумхо, старите му са с 6.4мм грайфер, но на дърво и бях сигурен, че ще отлетят в преебалника и те... Сериозно почвам да се замислям да взема бус и докато се разхождам, да събирам изхвърлени гуми от Европа, след което да ги продавам тука (omg) Не е топлата вода това, а доста разпространен нашенски "бизнес модел"... Не е луд тоя, дето яде баницата.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: exclusiveremix в 02 Ноември 2017 18:15:29
ТИ ме преби ...буквално  (rofl)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: didon80 в 02 Ноември 2017 19:21:13
Далавера да има.....
Иначе е приятно за джоба да вземеш гуми на един сезон от висок клас на 1/5 от цената им като нови.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 06 Ноември 2017 11:37:22
Цитат на: Pyrhel в 31 Октомври 2017 20:37:30Днес от Хасково към София темпоматът в частта от включването от АМ Марица до Пловдив беше на 140, че дясната лента е адски разбита, останалото беше на 110, имах и около 200-230кг товар, даде 5.3/100, нещо прекалено много ми се вижда, не знам дали е възможно от вятъра да е...

Цитат на: BillyBADBoy в 31 Октомври 2017 20:57:41Вятърът също е фактор, защото ти е бил насрещен (западен) и при скорост ок. 20-30 км/ч реално все едно си карал 140-170 км/ч

Вчера заредих от това пътуване - ~400км магистрала, ~300км градско и ~60км извънградско, Пловдив-Асеновград с ненормално задръстване - 10км за час и половина, в София също имаше сериозен трафик тия дни - 5л/100 бенз. С новата батерия намирам разлика - с регенеративното спиране се зарежда по-бавно (което е добър показател) и ми се струва, че издържа повече време в задръстване и придвижване.

Яд ме е, че не я пуснах на "мерилото" със старата батерия, защото с тази и това управление ми се струва, че рита повече при старт в PWR режима. Тунянг, йо (rofl)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: BillyBADBoy в 07 Ноември 2017 18:36:05
Разходът е ок предвид многото магистрално каране.

Чисто градско засичал ли си я? 4/100 не трябва да са и проблем.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 08 Ноември 2017 00:24:18
Чисто градско с тая батерия не съм. Имал съм резервоари без излизане от Сф, но беше през жегата и разходът там беше между 5 и 6.1/100.
Втория трип го нулирам по-често и разход 4/100 при истинско градско не мога да докарам, по-скоро около 4.5-4.8 до 5. Разход под 3.5/100 постигам вечер, когато няма много трафик, не дразня останалите с бавно ускорение и намалявне и светофарите се преценяват отдалеч. Имах по-големи очаквания за градското...

Днес сложих зимните гуми. На колата не са Гиславедите от по-горе, а Барум Поларис 3.
Гуми, джанти, тасове, монтаж, баланс - точно 200лв, а след експеримента с циганиите съм и малко напред (dance)

След като свалих алуминиевите джанти ги позатърках - имаха сериозен кафяв слой мизерия, който съм сигурен, че е от ден 1, но светнаха. Не ми се занимаваше с лепенките от баланса, те ще са нататък или напролет.

Взех я с отлични гуми - Pirelli P Zero Nero 215/45/17 ДОТ 15 и 7мм грайфер, държат страхотно, но са ааадски шумни - като сложих лайняния Барум - все едно не се движа. И вероятно ще заминат за преебалника, трябва да разгледам и за лятото.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Ozzie в 08 Ноември 2017 19:05:46
В Lidl-а имаше преди време едни капчаки с маркировка, която показва кое колело, кое място заема- предно или задно, дясно или ляво. Ама не карам с тях, че да не си ги хареса някой. Слагам ги на комплекта които съм търкалял до момента.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Пламен Петров в 24 Ноември 2017 13:02:19
Много добра тема - изчетох я с интерес!
И аз съм се возил в подобен автомобил - усещането е наистина малко странно, явно това се наблюдава при повечето които влизат за първи път.
За разхода малко се учудвам - тръби се на всякъде колко е икономична, а явно реалността е друга.
Ще следя и за в бъдеще написаното, успех и много безаварийни километри на собственика!
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 05 Декември 2017 01:17:21
Благодаря! (beer)

Разходът много зависи как се кара - стандартно градско е около 5.2, ако карам икономично - 4.4. Закачам една снимка с графика в задръстването - всяка колона е репрезентация на разхода в продължение на една минута, количките са регенерирана енергия, цялата графика е за последните 15 минути. Разходът е бил 10+л/100 в продължение на 1 минута, а в продължение на 2 минути - 5л/100. Останалите 12мин, разходът е 0/100, като парното и климатика са пуснати заради студа и влагата. Карах по-бавно този път и резутатът е видим - 440км градско с разход 4.4/100. При същите условия съм убеден, че конвенционален бензин не би дал по-малко от 7.5/100

Нагоре не помня дали писах - антифризът минава освен през охладителя на ЕГР и през топлообменник, сложен отдолу на ауспуха. Загрява изключително бързо и може да се каже, че почва да духа топло почти веднага. Прочетох, че моделите за студените страни имат "термос за антифриза" - кръга на двигателя (има 2 казана за антифриз, втория е за инвертор/конвертор-а) минава през буквално термос, който задържа топъл антифриз и после при запалване се смесва с вече изтиналия, което също подпомагало по-бързото загряване. При мен няма такова нещо, но ми хареса хитрото решение.

Онзи ден на снега нямах проблеми, не че беше много... Обаче ще бера ядове ако падне повече - много е ниска, при 1 педя сняг бутах с бронята.

Потресаващо е, че няма лампа за ниско ниво на течността за чистачки. Не показва и нивото колко е. В гърловината има разграфена клечка, по която се гледа.

Очаквах доста неприятно поведение от малките и тесни гумички, но се преставят изненадващо добре, засега съм доволен.

И засега толкоз - нищо ново или различно. Напоследък не я карам много, откакто свърши топлото време не минавам и 700км на месец.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Mondeicho в 05 Декември 2017 13:43:34
Лампичка за нивото на течноста за чистачки не е толкова болка за умиране, аз предпочитам вместо нея да имам за антифриза (rofl)
Иначе браво за изчерпателната тема, така се придобива представа за тези автомобили. С интерес чакам да се появи и да пише някой за една чисто електрическа кола... ???
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 06 Януари 2018 17:36:04
Кофата пали, върви... Не съм имал проблеми, само гориво наливам - ходя до Марешки, пълня 100-130л в туби на 1.84 и събота/неделя допълвам резервоара по чехли (tooth)

Днес ходих до Очиндол (около 80 км от София) през Своге, ето го резултатът с нормално каране без да съм правил особено икономия, но без безмислени ускорения. Имах още 20тина км до нас, остана си същия.

Разбрах и как работи електрическото парно, доста е слабо, но когато е студено се усеща разлика, докато стопли ДВГ. Разбрах, че нямам дистанционно палене или съм идиот и не мога да го пусна - трябва да чета още или да търся по ибей модула.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 20 Януари 2018 17:43:12
Като я взех, гледах предните накладки, че са доста изтънели (не са сменяни досега) и очаквах около лятото на 2018та да им дойде времето. Скоро ги гледах пак, не видях особена промяна и вероятно смяната ще пропусне и тази година, но все пак взех, за да съм подготвен - 23лв и приличат като за колело :D
Другият джакпот беше филтър за купето с акт. въглен + полифенол за под 9лв, иначе цената им може да докара до самоубийство :-[
И 25л зимна течност за чистачки за 20лв, отличен съботен пазар :D
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Vasilev в 20 Януари 2018 17:52:53
Да не си ходил на битака  (tooth)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: exclusiveremix в 20 Януари 2018 18:20:31
Откъде ги пипаш на такива цени ?  (tooth) Имало е международно пазаруване отново сякаш. (tooth)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Mondeicho в 20 Януари 2018 19:22:41
Тази течност е толкова много,,че можеш да я продаваш  (rofl), иначе ще я ползваш няколко години  (rofl)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Alexi в 20 Януари 2018 19:44:14
аз съм още с лятната течност и не е замръзвала :)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: ivchotr в 20 Януари 2018 22:44:17
Сипи й малко спирт, че следващите дни ще е студено.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 27 Януари 2018 15:44:34
Посока битака беше, да :)) Келито и Интеркарс дават отлични цени, много рядко вече взимам нещо отвън.
Иначе обичам като напипам нещо на аванта, да запася и после дълго да не купувам. Есента в Практикер имаше 5л лятна за 1.89, взех 5 за мен и 10 за познати :D Същото е и с горивото, 100-120л бензин тънко и после 2 месеца не ходя до бензиностанция. В петък тотално ми писна да наливам с малката фуния и отскубнах ограничителя за дизеловите пистолети, направо ме хвана яд колко време съм се мъчил, сега търся по-голяма фуния :D
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: ivchotr в 28 Януари 2018 11:07:51
Хитра история е този ограничител. Преди години един колега спрял на някакъв локален петрол да зарежда нафта на Авензиса. Там колонката за дизела беше отделна. Обаче понеже някакъв камион зареждал в момента, нашият спрял пред тази за бензина и влязъл в обекта. Бензинджийката без да погледне какво пише на вратичката на резервоара, му беше наляла към 30 кила бензин. После онзи се обажда и вика: "Колата угасна" (rofl)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 18 Март 2018 23:10:23
Цитат на: Pyrhel в 26 Май 2017 18:24:06
В другата тема писах със снимки - зад лупичките вече има LED крушки (това е другото, което ѝ липсва - фабричните LED фарове): LED срещу халогенни крушки (https://fordbg.com/forum/index.php?topic=9412.msg119937#msg119937), пост №8. Засега съм доволен, на дъжд при неосветен път не съм ги пробвал все още.

Бързо лети времето, преди 10 месеца съм писал, че ѝ сложих LED крушки, а пък този уикенд - ксенон (55w AC баласти, 4300К крушки), за експеримент, ето и снимки: пост №12 (https://fordbg.com/forum/index.php?topic=9412.msg127092#msg127092). LED-овете пък мисля да отиват на обява.

Филтърът за купето с полифенол е невероятен, от сега нататък - само такива.

Преди НГ намерих офис близо - от нас до паркинга са точно 6.00 км - в по-студеното време ДВГ изобщо не загасва за този пробег (моторът загрява бавно, когато не се ръчка) и разходът се вдигна драстично - 7-7.4 по колонка. Откакто се постопли пак съм с 2 литра надолу. Американците решават проблема като запушват предната решетка под 5 градуса външна температура - не вярвах, че ще има чак такава разлика, но ако и догодина съм с нея, ще ставам Лада :D Моделът от 2016та има автоматични жалузи пред радиатора, моята - не :-[
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: ivchotr в 18 Март 2018 23:34:18
Не можеш ли да й сложиш жалузи от новия модел ::)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Mondeicho в 23 Март 2018 23:33:26
Да, стане още по-модерна с тези жалузи, ще е гъзарийка  ::)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 24 Март 2018 00:17:41
Не искам да си представям каква играчка ще е, докато картонът... :D Вече не ми се занимава с такъв тип промени, които освен за душевна наслада, нямат друга стойност. Но пък ако изпадне изгодно новият модел - ще си ги ползвам там :D Бих карал пак хибрид.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 31 Март 2018 17:53:45
Взех й нови летни галошки, същия размер - 215/45 R17 дот 0218 и днес ходих да ги монтират на джантите.
Новите са значително по-леки. Наистина значително...

С предпазни бордове, добре застанаха:
[attachimg=2] [attachimg=1] [attachimg=3]

Остана време да измия зимните, джантите бяха пъъъълни с кал отвътре (хем я мия в края на седмицата и уж пръскам отвътре), бяха почнали да тресат леко при 110 км/ч - имаше няколко места, където пътят беше станал офроуд трасе (hammer)
[attachimg=4]

А свалените летни - в преебалника:
[attachimg=5]
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Ozzie в 31 Март 2018 18:39:33
Това онези Austone ли са, за които беше питал?
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 01 Април 2018 00:51:30
Оу не, не смея с такива щуротии да карам, питах от любопитство, защото не ги бях срещал. Разликата с нормалните гуми се е стопила и за по 10-20 лв на брой не си заслужава човек да кара с лаещи марки. Разбира се, премиумите скачат много нагоре (100-110 лв на гума), но примерно Гиславед, Кумхо, Барум, Дебица, Дейтон са точно с по 10-20 лв по-скъпи от Сънфул, Тигър-мигър-ориум-таурус-рикен и подобни.

Исках да взема Debica UHP2 - новия модел, имат отличен евро-етикет и пишат хубави неща за тях, а и са много тихи - 66 dB на този размер. Обаче бяха в склад в Плевен и трябваше 2 седмици (!!!) да ги чакам и не можеха да ми гарантират ДОТ. Затова взех Dayton Touring 2 - също нов модел, правят ги в Италия, на Бриджстон са и шарката е като на топ класовете на премиум марките, а и прочетох по ревютата добри неща също. Дори са по-евтини от Дебицата - 4те са 355 лв (215/45/17).
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Alexi в 01 Април 2018 09:02:41
отлична цена ,гумите явно доста са паднали отдавна не съм купувал направо сменям колата :))
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: sinnerman в 01 Април 2018 10:49:38
Честито за гумите.  Шарката, преди да кажеш какви са,  ми заприлича на новата гума на Bridgestone - T005. Винаги е голям кеф с нови гуми. Летните гуми, след третия сезон, осезаемо губят качествата си. Обаче са идеални за продажба в olx. Имат си протектор. На 3 години. Кво му плащаш. (tooth)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 15 Април 2018 00:10:23
Гумите за 2 седмици изминаха около 1500км и имат добро поведение, харесват ми. Ако си запазят качествата и занапред, бих взел отново такива.

И да покажем на тия хора как са селфим, как са мятаме (tooth) Снимките са от днес на път за Девин, преходът беше 510км с магистрала и планински проходи, а разходът - 4.3л/100 бенз.

[attachimg=1]

[attachimg=2]

[attachimg=3]
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 26 Юни 2018 10:32:42
И аз отдавна не съм писал, то няма и какво - наливам бензинец и пърпоря. Още не съм сменил накладките, след 2к км е време за 3то масло. И този път ще й сипя същото 0w-20, вече и на още по-добра цена 5л = 45лв (tooth)
Все повече ме кефи колко малко разходи има по такава кола и трудно бих се върнал към конвенционална ако не е нещо наистина бързо.

Ако му се занимава на човек, може за всеки trip да генерира огромен (огромен!) репорт - стил на шофиране, какво може да се подобри за по-икономично такова, коефициент на безмислени спирания и ускорения, процент на pulse & glide, заедно с огромен обем от информация за батерията, температурите, мотори, ток на заряд/разряд, "здраве"  на компонентите и тн.

Ето пример от ходенето към офиса днес: Distance: 6.56km; 3.23L/100km (вкл. загряването); Cost: 0.45 лв. Може и по-икономично, но бързите Голф 3 се дразнят и ме вмирисват на сажди... (puke)

[attachimg=1]
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 14 Юли 2018 15:08:31
Масълцето е сменено, събира около 4.2 л. Следващият път ще взема 4л - 36 лв :D
Видях по рафтовете новите предни накладки, в които инвестирах 24 лв януари :D и реших, че е време да не ми се пречкат. Стана ми малко тъпо като видях колко още живот има в оригиналните, ама вече бях разглобил... Бяха толкова и преди 25к км, спорд мен спокойно биха изкарали още 40тина хил км. Ето ги, свалени на 185'600км:
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: TourneoRS в 14 Юли 2018 19:16:29
Че ти въобще използваш ли спирачката  ^-^? При мен накладки издържат максимум 30 000. Средно ги харча по 25 000 км. с моето градско... (tooth)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 16 Юли 2018 09:27:56
Заради регенеративното спиране е номера. По Щатите има супер много хора с по над 200к мили без сменено абс. нищо освен масло. на мотора, но е въпрос на стил на каране - там има доста хайпърмайлири и в по-голямата част карат с до около 5 mph над ограниченията.

От поста на Exclusiveremix в неговата тема по повод разхода се сетих да напиша и при мен за последнтие 4 дни - врътнах 1060км до Черноморец през магистралата, Несебър, обратно до Нова Загора, после до яз. Жребчево (потопената църква) и от там до София по Подбалканския. Магистралата на отиване 140 км/ч, на връщане по Подбалкана имаше доста трафик, беше анти-икономично каране с доста изпреварвания и раздаване на газ по правите като на магистралата, че окъсняхме много. Двама човека, малко багаж и крайният резултат - 5.1 л./100 ^-^
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: exclusiveremix в 16 Юли 2018 10:39:59
Каквото и да правя,на тема разход не мога да те стигна.Особено при мен след 3К оборота почва много да хапва.Скорости от 120км нагоре използвам само при изпреварване. :-D  .
Иначе за накладките...Никой не ми вярваше когато на синята фиеста хвърлихме ориг. накладки на 110к км.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 16 Юли 2018 11:11:35
Съвсем нормално е, имайки предвид 5-степенната. Разходът при теб си е отличен, даже ми се вижда нисък! При мен нали е като вариатор - на равното, за да поддържа 140км/ч държи между 2050 и 2250 оборота моторът, но не съм гледал на колко % от обема работи (Аткинстън цъкъла). По нагорнищата обаче рЕзко вдига консумацията - ако трябва да ускоря рязко или баирът е стръмен и да поддържа висока скорост, както е на 2к rpm, може да скочи и до над 4.5к+.

Много зависи от теглото на автомобила и къде е карана. Любо (СТ 220) вчера на срещата ЛОЛ-на като казах 185к и показах снимката с 1/2 остатък (rofl) Мондеото яко ядеше накладки, сменях на по 20-30к км
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: ivanbentchev в 12 Август 2018 16:52:08
Приусът дали се продава?
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 13 Август 2018 09:42:51
Всичко се продава за правилната сума :) Пускам ти мейл с телефон.

Сега и малко за колата: Предните прашници на амортисьорите бяха скъсани и трябваше да ги сменя. Трудно им е намирането. Още по-трудно и скъпо е намирането на тампонтие и лагерите на макферсоните. При мен бяха наред, но реших комплект - разбрах защо са скъпи, просто няма какво да им стане и реално не би трябвало да се сменят никога. Вместо лагери имат много твърди пластмасови втулки с прорези през 5мм, гресирани са, имат и семеринг да пази от прах и мизерия. Като ги гледам - няма износване това нещо без удар. Все повече се впечатлявам от тая кола за колко много и евтино каране е направена.

Оригиналните амортисьори и тампони са KYB, такива сложих отново ^-^
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 14 Януари 2019 14:17:13
Забравил съм да пиша как го поселчих! (tooth) Модът е много популярен при муриканците, от там взех идеята - тръби за изолация 1" в решетките и ДВГ работи по-малко при студено време с парно. Накъде назад в темата бях писал, че при новата има активна решетка и се затваря автоматично, при тази - поселчване.

Като цяло Приусите загряват сравнително бавно заради икономичния ДВГ (4 минути при -10 C*) въпреки всички помощни средства, които има: EGR с антифриз, допълнителен подгрев на антифриза през едно буре като катализатор в генерацията след истинския катализатор, електрически подгрев на въздуха в купето. За целта последния Приус, освен активната решетка, има и "heat pump" - климатикът е като домашните и може да служи за отопление без дори да пали ДВГ. Искам! :-[

Зимно време определено не ми харесва да карам бензинова кола и да загрява като дизел (rofl)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Ozzie в 14 Януари 2019 18:47:34
е, не!  (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Alexi в 14 Януари 2019 20:10:45
изръсил си се ,картон нямаше ли наоколо :)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 14 Януари 2019 23:24:58
Затова взех сивата, беше с 1.40лв по-евтина от черната :D
И това е съвсем сериозно!
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Mondeicho в 04 Февруари 2019 11:12:04
Е, не това е по-грозно и от картона пред радиатора от едно време (rofl)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: ivchotr в 04 Февруари 2019 19:04:44
Тя и колата не е еталон за дизайн. Нали му върши работа, к'во му пука.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 19 Април 2019 19:43:38
Ако трябва да съм честен, като си я гледам ми харесва. За разлика от Приус 2, например :D

Щастлив съм, че най-после си намерих ароматизатор, който да не ми се пречка и да се пълни/сменя без да ходя до магазина - вътре има фитил като на маркер, който се напоява или сменя.

Днес купих масло и маслен за 43 лв. - отново Петронас, но този път 0w-40 (въпреки, че обикновено се кара с 0w-20), силно изненадан съм от лаб. анализ на масло за 7 лв./л.
Имаше промоция на ф-ра за купето: 8 лв. за активен въглен + полифенол! И преди съм писал, че въздушния почти не се цапа - вероятно заради ниските обороти и че "киха" наобратно заради Аткинстън цикъла, ама - хайде, да са си комплект - инвестирах още 4 лв. :))

И пълно обслужване със суперско масло: 55 лв. 8)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 03 Май 2019 12:12:28
Малка разходка до Ниш и вечеря в Пирот през Калотина - 400км с 4.1/100 по борд и 4.15/100 по колонка 8)
Закачам и снимка на въздушния филтър след 20тина хил км. На предишните така изглеждаше след по-малко от 5к км.
И последна снимка пред нацистки концлагер в Ниш, малко иронична - в момента там е циганската махала.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: exclusiveremix в 03 Май 2019 21:18:39
Разхода ти е повече от перфектен.С тази средна скорост аз ще направя среден разход между 4.8 до 5.3  .Хибрида си е хибрид ;)
А доколкото за филтъра - толкова мръсен филтър не съм виждал на наши автомобили.Да,на кочини внесени отвън и необслужвани и не знам си какво още,съм виждал и по-трагични случай.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 03 Май 2019 22:41:31
Можеш да се радваш, че не живееш в мръсен град :) Горе затова писах, че такива ставаха за под 5к км на дизелите, които съм карал.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 13 Август 2019 09:24:39
Дойде време за първи ремонт на Приуса, значи дойде време да се оглеждам за друга (puke)
Видях, че кондензаторът на климатика е леко омаслен от едната страна - оказа се О-пръстенът на тръбата към него. Смяна и дозареждане - 130 лв. Т.е. ~2 месеца гориво...

Хвърлил съм око на 1.5 дизела във Фокус ::)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Ilian Petrov в 13 Август 2019 13:41:39
Ти да видиш... мислех, че дизела вече си го зачеркнал :)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 13 Август 2019 15:25:12
Ооо, не. От по-новите предпочитам дизел пред бензин с директно впръскване - не обичам котура да ми бърка в джоба, а ремонтите/консумативите са 1:1.
Реално ми е все тая дали ще карам Дачия, Форд, БМВ или нещо друго. Интересуват ме няколко елементарни неща:
1. Да ми е евтино на годишна база
2. Заниманието ми да се свежда до гориво и смяна на масла
3. Да не мисля дали тръгвам на 50 или 5000 км - "качвам се и карам"
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: ivchotr в 13 Август 2019 20:11:34
Аз в този форум съм чел предимно за проблеми с всякакви дизелови двигатели и съответно съм търсил помощ за такъв. Имам достатъчно опит и с проблемни дизелови двигатели на други марки, де. Определено друг дизел няма да си взема никога.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Alexi в 13 Август 2019 21:41:09
дизелите са абсолютно безпроблемни машинки стига да не са Форд преди 2008/или на 400-500к км .. я виж колко проблеми с дизела има при по новите модели на Форд ? 1.5 дизелче е добър избор ,и на Рено не е лош
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: hotblooded в 13 Август 2019 23:03:01
Нека правим разлика между дизел, и издухан дизелов курник "нов внос"...
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: vova в 16 Август 2019 10:52:38
И азе съм харесал фокус 2015-та дизел.Ама мисля да изчакам още 2 годинки да паднат още и моята да се поразтрака.Един въпрос-климатроника им има ли дисплей за нагласяне на температурата,или са с врътки?Мн се изнежихме с тия благинки... (tooth)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 16 Август 2019 11:02:31
Зависи от оборудването. Климатроникът е с дисплей, климатикът - а ла Раховец.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: vova в 16 Август 2019 11:18:36
Благодаря.
Убавки са! 8)
Понеже гледам почти изцяло комбита,а в тая категория форда сякаш най ми допада.Аз отдавна не гледам марка-и аз гледам да е тънкооо.Само едно-две неща ме притесняват-193 съм висок и отзаде не оставя място,и второ светлия просвет не е мн голям! А това си е предпоставка все да закачам кората от долу...
От студентските години съм намразил малките коли-деу тико с багаж 5 калпака и малки автобусчета да търся люка та там да си сложа главата че по-високо.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Petar 1966 в 16 Август 2019 14:33:17
Цитат на: vova в 16 Август 2019 11:18:36
Благодаря.
Убавки са! 8)
Понеже гледам почти изцяло комбита,а в тая категория форда сякаш най ми допада.Аз отдавна не гледам марка-и аз гледам да е тънкооо.Само едно-две неща ме притесняват-193 съм висок и отзаде не оставя място,и второ светлия просвет не е мн голям! А това си е предпоставка все да закачам кората от долу...
От студентските години съм намразил малките коли-деу тико с багаж 5 калпака и малки автобусчета да търся люка та там да си сложа главата че по-високо.
Значи Мондео :)).Аз съм 190 и зад мен има доста място.
А най-много място отзад имат едни чешки автомобили (флагмана на марката) ама няма стотинки за тях. :'(
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 10 Ноември 2019 10:56:48
Алекси гледам е писал за мивка на неФорда, да не остана по-назад с моята черупка... :D
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Ozzie в 10 Ноември 2019 11:12:39
Изолациите на решетките кога ще ги слагаш?  :P
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 10 Ноември 2019 12:28:35
Или със зимните гуми, или като стане около 0* (tooth)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Alexi в 10 Ноември 2019 19:07:24
е ти и зимни гуми ли слагаш .. аз тая зима се каня да пропусна вече едно че не карам особено а и сняг не вали то целия ноември откара 25° ...
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: ivchotr в 10 Ноември 2019 21:17:25
То ти стига да ти се наложи да ползваш колата и баш тогава да е хванал половин метър сняг. Или пък да не е валяло, ама да те барнат с летните гуми органите на реда.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Alexi в 10 Ноември 2019 21:20:18
с летните гуми не могат да ме барнат че грайфера им е над 4мм :) отделно има още 2 коли в семейството ,като едната е служебна и винаги обута за път
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 11 Ноември 2019 07:38:38
Слагам, слагам - веднъж ми се е случвало да не съм ги сменил и падна сняг - едвам се прибрах от 5 км до нас по съвсем леко нагорнище... На джанти са ми били винаги и чакам да захладнее или ако има прогноза за сняг. При сегашните температури ще изчакам още.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 18 Април 2020 11:50:43
Вчера върнах летните гуми и смених маслото. Последните 2 или 3 смени бяха с Петронас - 0w-20 и 0w-40. Последното определено не ми хареса и го смених на 8к км. Реших за лятото да сложа 5w-30 Total Ineo ECS, което е с хубава спецификация (PSA B71 2290) и отговаря на Тойотовата, но греда - едната партида съм почти сигурен, че бяха ментета, а оригиналните - от 2017г. След малко пазарлъци взех прясна оригинална (уж, всички белези отговарят). Както и Мотул - трудни марки, заради многото ментета.

Предполагам, че до зимата ще съм минал 10к км и мисля да сменя с по-новата спецификация на PSA - B71 2312 (0w-30), която също урежда и Тойотите. Ама ще видим с тия затворени граници...
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 19 Август 2020 07:59:00
Както бях писал в друга тема (https://fordbg.com/forum/index.php?topic=11635.msg138925#msg138925), може би с първото почистване на волана го оговних яко - започна да се бели от жегата, горе, където го пече слънцето се напука, стана отврат. На всичкото отгоре, започна да пуска ЗЕЛЕНА боя като са ми мокри ръцете - като е валяло дъжд, например. Вероятно нискокачествена обработка, не знам... Първите 2 снимки показват последното му състояние.

И нали е еко/ико кола, реших да не инвестирам повече от 20-30 лева в претапицирането му и седнах да го правя сам (tooth) Имайки предвид, че шивашките ми умения стигат дотолкова, че да не си извадя някое око, резултатът за мен е силно задоволителен. Не че няма какво още да се желае, но се изпъна и шевът е като хората.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Мишо в 19 Август 2020 13:58:22
Според мен, си го направил на професионално ниво човече. Моите шивашки умения също граничат с кръглата нула, но мисля че е станало перфектно.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: 5ko в 31 Август 2021 15:07:39
Я да изтупам праха от тази интересна тема.
И тупането ще е само и единствено да попитам многоуважаемия и автор още ли кара Приуса и дали го продава. Може и на лични.

Поздрави :)
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 01 Септември 2021 16:45:36
Здравей, все още сме заедно. От началото на годината дебна за следващата кола, но все още не мога да си харесам нищо и затова не съм я пуснал. За мен доста изненадващо се оказа, че след като свикнах с Приус и нулевата му поддръжка със смешен разход, смяната е изключително трудна.
Форумът не позволява ЛС за нови потребители, ако искаш може да драснеш съобщение или да се чуем ако скоро ми дойде момента за раздялата - О8седем-седем О5 осем-пет осем-пет.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: 5ko в 03 Септември 2021 09:56:30
Здравей, явно като нов потребител не мога да пращам лични и затова ще пиша тук.
Звънях ти вчера но явно не уцелих момента. И понеже не обичам да досаждам, кажи ми моля те кога е удобно да се чуем.

Поздрави
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: saggy в 07 Септември 2021 20:36:03
От любопитство да попитам - толкова ли е надежден приусът, няма ли никакви ремонти по него? Като поддръжка какво трябва за хибридната кола?
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 09 Септември 2021 19:02:46
Не в частност Приус, а хибридите на Тойота - нямат консумативи като на конвенционалните автомобили - дискове, накладки, ремъци, ролки, съединител, ангренажи и пр. Смяна на масло с всички филтри (+ активен въглен за купето) излиза между 70 и 80 лева. Остана окачването, което е доста здраво и просто като на стар автомобил. Няма нищо особено като поддръжка, а ако собственикът иска да се грижи за батерията - не трябва да я остава да ври на слънцето лятото. За мен това е най-големият недостатък - че го мисля да е някъде на сянка.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Alexi в 09 Септември 2021 22:52:50
те за това масово бели ги купуват ,това важи и за новите пълни електрици хем и климатика по малко се мъчи лятото
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 17 Ноември 2021 19:03:55
В предния пост стана въпрос за цена на обслужването. Уикенда смених масло + маслен филтър - 57 лева. Въздушен и на купето нямаха налични и ще отида утре ги взема - 6.50 въздушния, 7.00 за купето с активен въглен. Изключително евтина кола за гледане ^-^

Смених и нещо скъпо - две биалетки по 17 лева (tooth), че напролет с летните гуми ги видях със сцепени маншони и малко след това затропаха.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Alexi в 17 Ноември 2021 20:58:25
наистина евтиния ,за Пежото цели 100 лв се изръсих за масло и всички филтри  :D
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: ivchotr в 17 Ноември 2021 21:25:31
Пърхел май много не му придиря на маслото :D
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Alexi в 17 Ноември 2021 21:31:23
това са цените на масло ,моето и то е 50тина лв 5л туба - Total Quartz Ineo ESC 5w30 ,точно за моя мотор
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Жоро Петков в 17 Ноември 2021 21:43:48
Тоя филтър въздушен за 5лв... има една приказка - за 5 пари петел, за 5 пари пее.
Не се заяждам сигурен съм, че за всички коли има доста евтини филтри, но реално умно решение ли е това?
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: ivchotr в 17 Ноември 2021 22:27:38
Пърхел има начин да си намира консумативите на по-тънки цени, което не ги прави по-малко истински.
Заглавие: Re: Още един не-форд, Тойота Приус
Публикувано от: Pyrhel в 19 Ноември 2021 15:53:03
Убеден съм, че няма кой да се засегне от въпроси (fri)
Иначе всеки си преценява - за мен умното решение е свеждането на разходите по колата до минимум без да се прави компромис с надежността или ресурса. Затова и сменям масло в скорости, а не карам с lifetime по предписание на производителя, на двигателя на 10к км и пр.

Цитат на: ivchotr в 17 Ноември 2021 21:25:31
Пърхел май много не му придиря на маслото :D
Моя Приус масло не харчи, за разлика от болшинството му братя, явно не е чак толкова зле (tooth)