Плащане на данък при продажба?

Започната от To4kata, 02 Февруари 2022 16:19:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

To4kata

Колеги, ще продавам стария Фокус. Въпросът ми е след като е едва Февруари, трябва ли да представям пред нотариус квитанция за платен данък към общината /140 лв/, след като срокът за плащането му е до Април или до Юни, и аз не знам точно? Пък и не виждам логика да платя за нещо, което няма да ползвам. Сега се сещам също и че миналата година по това време от общината още дори не бяха приели и ставките за този данък в Общински съвет ... и да искаш не може да го платиш ...


FoMo4

Ще ти искат платен данък при продажбата, но може да платиш само за половин година.

Жоро Петков

Можеш да платиш само за половината година. Но задължително трябва да си платил данък, за да го прехвърлиш при нотариус.

To4kata

Сега говорих с познат, той твърди, че документът трябва да е за миналата година, а не за тази ... Ако е така съм ОК.

ivchotr

Дължиш данък на общината пропорционално на месеците, през които си бил собственик на колата. Ако още не е излязъл тазгодишният му размер, естествено е, че няма как да го платиш. При всяко положение след продажбата е добре да отидеш в общината и да пуснеш писмен хабер на коя дата си изповядал сделката. Там си имат декларации за всичко. Не чакай това да се случи по служебен път, защото може и да не стане. Когато излязат тазгодишните размери на данъците, на теб ще ти потърсят частта за двата месеца, ако продадеш колата през февруари.

To4kata

Това добре. Въпросът е да не се провали продажбата при нотариуса при липса на документ за тази година ... Звънях в една кантора, отговориха ми, че се изисква квитанция за миналата година, което ме устройва ...

ivchotr

Ами нормално е да не ти търсят пари, които към момента са с неизвестен размер.

Pyrhel

По спомен до края на февруари нотариусите са ОК с бележката за предходната година, а от първи март се изисква новият данък, който пък може да бъде платен за първото 6-месечие.

А по повод кога излизат данъците за ПС - готови са за плащане още първата работна седмица на януари.

Иво е прав за отписването - случва се "автоматично" чак когато (ако) новият собственик благоволи да отиде в КАТ. Дори и да започнат да ти се начисляват данъци за вече чуждата кола, за които си разбрал месеци по-късно - можеш да отидеш до общината по всяко време с копие от договора, за да я отпишат и да премахнат натрупаните задължения. В КАТ е същата процедура ако започнат да пристигат призовки.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Затова ранно пиле рано пее. И на вълка вратът му е дебел, защото сам си върши работата.