И какво

Започната от Мирослав Митев, 13 Ноември 2021 22:26:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Мирослав Митев

Утре кой за кого ще  гласува е таина ама аз за ПП  поне нещо да се промени в тая държава ???
Да бъдем реалисти все пак!


ivchotr

Нещо в тази държава може и да се промени, ако ПП, ИТН, ДБ и БСП си стиснат ръцете и направят правителство, което да издържи до следващите редовни избори. Борисов вече имал кандидат за премиер и понеже очаква да вземе най-много гласове, естествено очаква и да му връчат първия мандат за съставяне на правителство. Може да се надява само на подкрепа от ДПС. В тази ситуация, дори и да вземе първия мандат, останалите едва ли ще му гласуват кабинета. Дори да го направят, ще е за да се ебават с него, защото ГЕРБ и ДПС едва ли ще имат повече от 35 процента от гласовете, демек депутатите им ще са недостатъчни за прокарването на каквито и да било закони в НС. Ако Борисов все пак направи правителство по този сценарий, след някой и друг месец ще започнат да го подсичат за щяло и нещяло и той ще подаде поредната си оставка. Тогава пак отиваме на избори. Този сценарий влачи след себе си куп негативи за всички и най-вече за партиите на промяната, а те нямат изгода от подобни неща.
В момента всички останали партии с вероятно присъствие в НС говорят почти едно и също - ще направят всичко възможно да се разберат с другите и да излъчат кабинет с по-скоро експертни министри, отколкото с политически поставени такива. Дали ще се случи точно така, ще раберем след някой и друг ден. Но последното ни е шансът да тръгнем на някъде. Да не говорим, че няма много време за приемането на бюджета за следващата година, а от него зависят много неща. И ако избирателите останат излъгани за пореден път, тази зима народът ще излезе с големите тояги.

Мирослав Митев

аха ами видя ли какво ставава на балотажа ще гласувам за професора да има някакво равновесие
Да бъдем реалисти все пак!

ivchotr

Е, като си такъв фен на ГЕРБ, защо гласува за ПП? Герджиков е издънка на ГЕРБ и на балотажа ще бъде подкрепен основно от симпатизантите на ГЕРБ и овчето стадо на ДПС. Изборът на този компексар за кандидат-президент, е свързан с надеждата на Борисов да извади отнякъде кандидатура, която да има някакъв шанс за успех срещу Радев. Видя се на първия тур какви са му шансовете. Ще видим какво ще стане в неделя. Не ми се вярва Герджиков да спечели, а само да намали разликата в гласовете, най-вече заради очаквания вот на ДПС-арите.
Ако държиш да даваш рамо на ГЕРБ и ДПС, Герджиков е твоят човек. Направиш ли го, значи си мазохист. Защото при евентуална победа на Герджиков, Борисов ще си каже, че не всичко е загубено и ще му дойде вдъхновение да търси реванш. С което е свързан и евентуалния ти мазохизъм. Загуби ли Герджиков, на Боко ще му потънат гемиите и ще падне духом. Ще стане политически труп. Като царя, дето ни оправяше 800 дни.

А знаеш ли защо баш полковничката от армията е кандидат-вицепрезидент? Вероятно не. Съпругът и стана генерал с протекциите на Боко. Даже му направиха отделно командване, напълно излишно от военна гледна точка, само за да може да закачи още една звезда на пагона. Вероятно се цели в поста на Началника на отбраната. С кандидатурата на жена му се мъчат да откраднат част от вота на военнослужещите, които плюс близките и роднините си са не малко хора. А тези сред тях, които няма да гласуват за Радев, се броят на пръсти.

Та щом обичаш равновесието, не би трябвало да гласуваш за професора. Защото така накланяш везните в посока ГЕРБ с възможността в бъдеще тези сатрапи да дойдат пак на власт и да опоскат държавата за последно.

Мирослав Митев

АКО говорим за сатрапи и кой колко е нанесъл шети на държавата България?Защо не сиспомниш луканковото време и купоните.И после прекрасното управление на Жан дето нямаше и 1 ден трудов стаж  ^-^
Да бъдем реалисти все пак!

ivchotr

Е, сега Борисов е постлал на новите така, че ако не внимават, Виденовата зима ще ни се стори като късна пролет. На фона на 30-те милиарда, които този борсук изтегли за изключително кратко време и на всичкото отгоре взе да се появява информация къде са зачезнали парите, е седнал да фъфли как служебното правителство е теглило 3.5 милиарда, които децата ни щели да връщат. Ами 30-те милиарда кой ще ги връща? Този астралопитек взе да ги приказва като при протестите срещу кабинета на Орешарски. Преди него правителството на Борисов беше навъртяло едни към 12 милиарда заеми, ако не ме лъже паметта, а се хванаха за 1 милиард, които Орешарски беше теглил за покриване на спешни разплащания на държавата. Ако от 30 милиарда на Борисов все още имаше пари в хазната, дали служебното правителство щеше да тегли нови заеми, за да върши важните неща?
Борисов винаги е работил с вярването, че народът помни най-много 2 - 3 дни. И явно не е съвсем в грешка. Но пък има и такива, които не са си заврели главите в задниците, които хем помнят какви ги е забъркал, хем знаят и могат повече от него. Щото той и да краде без да го хванат явно не може.

Мирослав Митев

Нещто ти е грешна информацията за милиардите,То златния ни рзерв не е толкова.А за фондовете от ЕК не е ясно за сега може би около 400 милиона но за около 2 години.
Да бъдем реалисти все пак!

ivchotr

Информацията за заемите идва от зам.-шеф на парламентарна комисия по бюджет. Из нета има интервюта с него. Вярвам, че ще можеш да си ги намериш и сам. Той ако не знае...

zloster

#8
Сухите страшни, страшно тъжни числа.
(15 - 5) милиарда евро * 2 лв. = 20 милиарда лева НОВ ДЪРЖАВЕН ВЪНШЕН ДЪЛГ от "момчето дойде" до "момчето си отиде". ГЕРБ "управление", Б.Борисов, Бате Бойко
[attach=1]
Източник: Евростат, https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/bookmark/05985edb-4936-4324-a63f-23941bdeddf8?lang=en

2019 към 2020 година (последната година от "управлението" т.е. "голямото плюскане"):
12,3145 -> 15,1356 милиарда евро =
-2,443.9 * 2 = 4,8678 милиарда лева.

Към горното число трябва да се добавят парите от бюджета на ЕС. За съжаление не откривам къде са заровили данните за правителствата и вземането/даването с общия европейски бюджет. Нетната стойност за периода 2007-2014 година беше някъде около 5 милиарда лева - т.е. като извадим даденото от България към ЕС от полученото от ЕС, при нас са се появили 5 милиарда. Б.Б./ГЕРБ идват средата на 2009 година на власт. Та не са участвали във всичките 5 милиарда. Но от 2014 до 2020 си е цяла "финансова рамка" по терминологията на ЕС.

Да не забравяме лихвите, които са платени и ще бъдат плащани още дълго време от децата, внуците и правнуците ни. За 2020 година са 640 милиона лева.

Добавено (22.11.2021 г.):
Значи от 2014 до 2020 включително парите от ЕС са (spending = разход; revenue = приход):
15,829  милиарда евро към България
3,7026 милиарда евро към ЕС
---черта----
12,1264 милиарда евро = 24,25 милиарда лева нето.
Източник: https://ec.europa.eu/info/strategy/eu-budget/long-term-eu-budget/2014-2020/spending-and-revenue_bg#retroactive-impact-of-the-own-resources-decision
Бележка: във филтрите горе се отбелязват се всички години, после държавата. Има и електронна таблица със всички плащания за периода 2000-2020 година;

Другият важен момент: НАП и "работата му частно", т.е. за "покриваме схемите за нашите хора"
ЦитатЦялата служебно отписана сума от началото на 2016 г. (тоест откакто НАП има това право) до края на 2020 г. всъщност е 20 млрд. лв. През 2016 г. се състоя голямото отписване на дългове от 90-те години насам – 10 млрд. лв. за една година, основната част от които също бяха лихви.
https://www.mediapool.bg/zashto-10-te-miliarda-leva-otpisan-dalg-ot-nap-sa-kuho-dosie-news322115.html

ЦитатПрез 2018 г. гражданското сдружение БОЕЦ разкри, че насъбраният и източен ДДС надхвърля 16 милиарда лв. и подаде сигнали до прокуратурата и ОЛАФ.
https://bird.bg/nap-dluzhnici-3-miliarda/

Прилична част от тези 20 милиарда са лихви и други глоби. Но съществена част от тях са източен ДДС. Да направим груба сметка
50% от 20 милиарда = 10 милиарда изчезнал от хазната ДДС. Това е за периода 2016-2020. За 2010-2015 да речем, че сумата е била с 20% по-малко. Оп още 8 милиарда се появяват "изчезнати"...
---теглим черта---
10+8 = 18 милиарда лева.

Дотук какво имаме? Ами новонатрупаният дълг, който се плаща и ще се плаща доста време, е много близо до източеното ДДС за тези почти 11 години "управление". Уточнението е, че сметките са груби, но ще бъркаме в проценти, а не в порядъци (пъти). Т.е. външният дълг щеше да си е останал на нива около 10 милиарда лева, можехме да го "обменим" за по-нисколихвен и вместо да плащаме лихви по 0,6 милиарда лв. на година, те да са доста по-ниски. 5 години по 0,3 милиарда (примерна стойност на разликата на лихвите между 10 и 30 милиарда лева дълг) са си 1,5 милиарда лв. Опааа, как се появиха пари за цяла магистрала от нищото?! Забележете, че не сме "пипали" разходите и инвестициите. Горната сметка остава във сила със всичките "магистрали", велоалеи и други безумия, които се появиха в България. Подчертавам, че проблемът със споменатите е "реализирането на проекта в България", а не самото им съществуване и/или същност.

Остават още няколко събития, които са свързани с "разходи" на средства, но за тях не ми се рови:
1) източването на КТБ;
2) "спасяването" на ПИБ с купуване на акции от държавата;
3) ББР/Българската Банка за Развитие и "кредитирането" на "наши хора";
4) Системата за пътните такси (винетките) и "магическия" анекс към него;
5) "Обръчите" около предприятия и фирми (примерно в енергетиката, държавните язовири, мафията около сеченето на дърва) също не ги слагам. Там също са "помпани" огромни количества пари;
6) събития, които съм забравил (ако се сещате за някое пишете, че да го допълня).

За да разберем колко са страшни тези числа, трябва да съотнесем и сравним с нещо. Защото съм забелязал, че хората въобще не са наясно какво се прави с 1 милиард лева. Отваряме бюджета на Република България за 2021 година:
https://www.minfin.bg/upload/46095/ZDB+2021.pdf
Поглеждаме чл. 1 (числата са с размерност хил.лева):
ЦитатЧл. 1. (1) Приема  държавния бюджет за 2021 г. по приходите, помощите и даренията, както следва:
I.ПРИХОДИ, ПОМОЩИ И ДАРЕНИЯ   27 051 399,4
1.Данъчни приходи   24 192 000,0
1.1.Корпоративен данък   2 571 400,0
1.2.Данъци върху дивидентите, ликвидационните дялове и доходите на юри-
дически лица   79 800,0
1.3.Данъци върху доходите на физически лица   4 306 600,0
1.4.Данък върху добавената стойност   11 220 000,0
1.5.Акцизи   5 580 000,0
1.6.Данък върху застрахователните премии   46 000,0
1.7.Мита и митнически такси   234 200,0
1.8.Други данъци   154 000,0
2.Неданъчни приходи   2 859 399,4
Та това с удебеления шрифт са очакваните приходи по ДДС за цялата 2021 година. Задължително да се обърне внимание и на пропорцията на ДДС-то към останалите приходи: 41% (ред 1.4 делено на I.). Та числото 18 милиарда лева по-груби сметки е почти 2 години приходите по ДДС или почти целите приходи на цялата държава за 1 година!!! Т.е. за 10 години "си изчезнал" приходите на малка държава за 1 година?!?!?!?!?!?!

Та накратко това са моите заключения по въпроса "управление на Бойко Борисов/ГЕРБ". Така както той ни "оправи', никой друг не ни е "оправял". Пари има предостатъчно за всички и всичко. Ако нивата на крадене бъдат свалени на 5-10% вместо 50% и повече (от приходите на държавата за 1 година), сметнете сами за упражнение колко АЕЦ-а, ветропаркове/фотоволтаици, детски градини, здравеопазване, пенсии, магистрали, язовири и други чудеса може да се появят за 10 години...
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

ivchotr

Понеже обичаш да се ровиш из нета, можеш да потърсиш информация за това колко пари по европейски програми са ни били отказани през годините управление на ГЕРБ и започнатите вече проекти се е налагало да ги завършваме с наши средства. Тези некадърници се биеха в гърдите колко пари от ЕС сме усвоили, но по мои спомени истината е меко казано тъжна. И тук идва най-гадното - тези са смятали да крадат парите от еврофондовете, но понеже не са ни ги отпуснали, са крали от заемите, които сме вземали. И сега този нагъл банкянски селянин се е разревал, че служебното правителство било изтеглило 2 - 3 милиарда (hammer)


Мирослав Митев

Значи ли ,че и тези пари ще бъдат откраднати.много филми съм гледал ама 4 милиарда и даизбегаш ! ^-^
Да бъдем реалисти все пак!

ivchotr

Тези, дето са изтеглени от служебното правителство, едва ли ще бъдат откраднати. Най-малкото са взети за плащания, които ако не се направят, ще стане ясно веднага. Ама парите за магистралите яко са заминали по частни сметки, шкафове и т.н. И са много повече от онези 60 милиона, за които се чуваше в последно време. След тези избори, ако се разберат да съставят работещо редовно правителство, очаквам да сменят главния прокурор или въобще да премахнат тази длъжност и по-важното, да се разследват предишните управляващи. И който се окаже виновен, да отива на съд. Трябва да се приключи с тази мафия веднъж завинаги.

zloster

#12
Допълних информацията горе. Надявам се поне на няколко човека да им просветне какво е "магията на държавното управление".

По другите въпроси:

  • Цитат на: ivchotr в 20 Ноември 2021 20:25:31
    Понеже обичаш да се ровиш из нета
    Пропускаш същественото тук. Не е от любов към ровенето. Просто съм си задавал въпроси, на които се е налагало да ровя надълбоко, че да може да си отговя точно и да бъдат обстойно проверени. Защото информацията, която се въргаля в пространството е меко казано "подвеждаща". Добави към картинката и винлеенето на "хорското невежество" в нечувани мащаби. Прост пример в темата за COVID-19 и какво е "информирано съгласие". Държа да отбележа, че не са лоши хора, даже напротив - знаят и могат, но за това нещо са се "подхлъзнали". На нас ни се набива в главите да не се напъваме да мислим, а и има биологични особености и експерименти, че хората като цяло гледат да си спестят мисловната дейност заради опасността от преразход на енергия :)

    ЦитатIn 11 studies, we found that participants typically did not enjoy spending 6 to 15 minutes in a room by themselves with nothing to do but think, that they enjoyed doing mundane external activities much more, and that many preferred to administer electric shocks to themselves instead of being left alone with their thoughts. Most people seem to prefer to be doing something rather than nothing, even if that something is negative.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4330241/
    Да се мисли е трудна и страшна работа.
    1) Ливалото: "...и много (хора - бел.прев.) предпочитат да си направят електрошок вместо да са сами с мислите си.";
    2) Червеното: "Повечето хора изглежда предпочитат да правят нещо вместо нищо, даже това нещо да е с негативни последици (за тях - бел.прев.)";

    И сега си задаваме въпроса "ама тези защо да могат да гласуват като очевидно нещо в мисловните им процеси е силно сбъркано". И ми става хем страшно, хем тъжно, защото те всеки ден взимат решения, а последствията са за всички.
  • Цитат на: ivchotr в 20 Ноември 2021 20:25:31
    , можеш да потърсиш информация за това колко пари по европейски програми са ни били отказани през годините управление на ГЕРБ и започнатите вече проекти се е налагало да ги завършваме с наши средства. Тези некадърници се биеха в гърдите колко пари от ЕС сме усвоили, но по мои спомени истината е меко казано тъжна. И тук идва най-гадното - тези са смятали да крадат парите от еврофондовете, но понеже не са ни ги отпуснали, са крали от заемите, които сме вземали. И сега този нагъл банкянски селянин се е разревал, че служебното правителство било изтеглило 2 - 3 милиарда (hammer)
    За новите програми (2014-2020) съм виждал публикувана статистика. Но забележи как са приложили "тънка хватка": няма директна справка за съотношенията на получатели на средства/бенефициенти с и без финансови корекции. "Финансови корекции" е евфемизъм за "абе усетиха се, че правим свинщини и ни резнаха кинтите". Ако искаш да получиш тази информация, ще трябва да обработиш сам обобщените им данни от няколко справки. Подобни хватки затрудняват обобщаването на информацията. А защо ще искаш да го правиш? Май не е нужно да имаме висше образование, че да предположим "защото ни е изгодно". Подобни хватки за "размътване на данните" се прилагат и в системата за отчитане на обществените поръчки (хвани за ушите произволна болница и пробвай да ѝ потърсиш обществените поръчки. Пробвах го за една болница и почти нищо не успях да получа). И при разрешителните за сеч е същото: https://archive.md/SvSnv#selection-2295.27-2295.347
    ЦитатФирмите не са афиширани с техния уникален ЕИК, а имената им са изписани по различни начини, което затруднява значително автоматизацията на процеса и в много случаи изисква трудоемка ръчна намеса. Не е ясно дали това е умишлена екстра или става дума за немарливост при дизайна на данните в информационната система на ИАГ.

Допълнено: Мислех да го отбележа към първото. Става 1 година от смъртта на майка ми. Заприказвахме се с погребалния агент/гробаря. Оттам изкочиха две големи чуденки:
1) Човекът му диагностицирали рак на простатата. "Лекарите" му били предложили първо да го резнат и да вземат "проба" дали е доброкачествен или не (т.е. ще даде ли разсейки из тялото). Аз за пръв път чувам за такъв подход - това, което знам е, че се отстранява и на отстранения се прави анализ. Ама така няма да вземат "избор на екип" и други такси 2 (два) пъти, ако човекът се "върже". Отказал им е, каза "каква е разликата дали ще умра от разсейките или от рака?";
2) Сподели, че при него и при колеги вече се "случва" в документите на мъртъвците да е "вмъкнато" съгласие за "даряване на костите". Отиват да вземат тяло на починал и им казват "елате утре, че чака за вадене на кости"?! Шок и ужас, защото се оказва, че наследниците нищо не знаят. И се зачуди за какво. На мен веднага ми хрумна една връзка: "кости -> костен мозък -> стволови клетки".  Добави "трансплантация" и "далавера/кинти/пари" и вече имаш материал за прокурорско и/или журналистическо разследване :)
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

ivchotr

Ти сега да не се обидиш нещо?!? Просто отбелязвам желанието ти да бъдеш изчерпателен (fri)

Между другото, на баща ми му правиха някаква манипулация за вземане на материал за изследване на тумора, който се беше разраснал от външната страна на белите дробове. То си беше операция направо, защото трябваше да се проникне в гръдния кош през отвор между ребрата. Почина два - три часа след операцията в реанимацията. Доцентът (дали не беше и професор), който го оперира, каза че по този начин щели да разберат какъв е видът на раковото заболяване, защото с другите им инструментариуми - изледвания и снимки, това нямало как да стане. А пък туморът беше доста голям и сметнаха за необходимо първо да го лекуват. Но понеже можело да бъде от два различни вида, които се лекували с различни лекарства, които пък от своя страна вредели, ако туморът е от другия вид, се налага да вземат проба за изследване чрез резекция.
Аз, като лаик в областта му казах, че бих започнал лечение с някое от лекарствата и ако започнат проблеми, ще го сменя с това за другия вид тумор. В крайна сметка са само две възможностите. Онзи каза, че никой лекар не лекувал така. Е да, ама баща ми си замина заради едно рязане. С проба - грешката щеше да има 50% шанс да му уцелят лечението от първия път. А дори и да не го уцелеха, пак щеше да има повече шанс при контролирано лечение. А туморите имат свойството да се разсейват при директно въздействие върху тях в опит да бъдат рязани, горени и т.н.


zloster

Мир на праха на баща ти.

"Проба-грешка" се трупа на съвестта при живи същества - при железария е друго. Като си свикнал да работиш/действаш по един начин, практиките на други хора от друга сфера може да ти се видят странни. Нали и в Хипократовата клетва го засяга това:https://en.wikipedia.org/wiki/Hippocratic_Oath#%22First_do_no_harm%22
За мен съществените моменти за каквото и да дейност е:
1) "последствията" от действията и разбиране им (или липсата на разбирането);
2) колко приемливи са от етична гледна точка (тук натъртвам, че епохата и възприетите нрави са от значение).

Предполагам, че им е трябвало тъканна проба от тумора, че да направят генетично изследване. Терминологията е "генетични маркери" - засичат мутациите на някои гени, защото тези мутации всъщност определят поведението на тумора и точно по тях всъщност класифицират туморите. Майка ми беше с диагностицирана CLL (хронична лимфоцитна левкемия) - там ползват няколко генетични маркера.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

ivchotr

То най-тъпото в случая беше, че за тази манипулация (операция) на хирурга му трябваше така нареченият "съшивател". Това са едни електрощипци, които "зашиват" чрез изгаряне мястото, от което се взема тъкан. Защото на някои места е трудно да се шие по нормалния начин. За два дни обърнах града на опаки да го намеря този съшивател, защото беше изчезнал от магазините. И струваше хилядарка без малко. Както и да е, намерих го и го занесох на хирурга. Онзи каза добре и го прибра в едно чекмедже. Дали го е ползвал по време на операцията няма как да разбера. Факт е, че няколко часа след това баща ми е колабирал и не са успели да го спасят в реанимацията. Ако примерно хирургът не е ползвал съшивателя и раната се е отворила, кръвта ще се излее в гръдния кош без това да е видимо в началото. А те първоначално са го прибрали в клиниката и са го закарали в реанимация, когато е колабирал.
Но както казах, няма начин да се установи със сигурност какво се е случило, защото тези в здравната система са на принципа "гарван гарвану око не вади". Но пък и Кармата застига всеки в крайна сметка.