Рискове при бракуване на кола

Започната от dartedm, 02 Август 2021 19:38:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

dartedm

Колеги ,
Продавам една стара кола (в движение е,и всичко и е платено) ,но едни цигани искат да я вземат  бракувана.В смисъл ,дават ми парите,свалям номерата и им давам колата.После отивам в КАТ и я бракувам.
Какви опасности крие тази операция за мен? Ако е пред нотарус ще е по-добре,но те не искат, щото се оскъпява процедурата.Доколкото разбрах ,не са фирма за изкупуване на стари коли, и няма да ми издадат бележка.Общо взето всичко става един вид под масата и то с мургави търговци.За това и питам


Жоро Петков

Доколкото знам за бракуването ти е небходима бележка за бракуване най-малкото от пункт за изкупуване на коли.
Лично аз не бих се занимавал със сделки под масата - било то с индобугари или каквито и да са.
Задължително си я прехвърли през нотариус.

zz_stefanov

#2
Предполагам става дума за 500 лева.
Първо се отърви документално от собствеността, пък ако ти е останала скрап (то не би трябвало нищо да ти остане :) ), едва тогава продавай без нотариус.
Или си я продай с номерата на други.
Такива ще ти създадат повече проблеми от това да я дадеш директно за скап.

ivchotr

Бизнес и циганин в едно изречение няма как да се съчетаят. Виж, с тояга има повече приемливи възможности.

П.П.
Не се ли опитаха да ти продадат 10 гр. "златен" пръстен, ей така, между другото :D

Alexi

основния риск е да си я купиш отново без да разбереш :))

Ozzie

@dartedm
Сваляш номерата, отиваш в местния КАТ. Там представяш бележка от морга (пункт за вторични суровини), че МПС-то е предадено за скрап или ако нямаш такава, попълваш декларация, че се съхранява еди къде си, стига мястото да не е общинска собственост и продължаваш с процедурата по бракуване. Можеш да пишеш някое село (коя къща на село няма двор / гараж) или номер на парцел от вилна зона. Вярвай ми, никой няма да се вдигне да проверява дали декларираното е вярно.
2013 г. бракувах кола по този начин, като посочих адреса на който живея (парцела е частна собственост). До 2015 г., когато я разфасовах окончателно, никой не ми е звъннал на вратата да се представи като служител, идващ да провери, дали декларираното отговаря на истината.
Така че сваляй номерата, пиши нещо в КАТ, махай я от твое име, пък тъмнозелените да си я товарят на платформа или каквото искат / имат  и да бегат.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Мургавите я искат тази кола, за да ходят насам - натам с нея без да се свързва с тях. Затова не искат да се минава през нотариус. При него ще останат следи за тях - имена, ЕГН, адреси, номера на лични карти и т.н. Друго си е, ако се наложи да я зарежат някъде, ченгетата да търсят теб по номер на двигател и шаси. А пък ти не знаеш нищо за тях. Някакви мангали и толкова. Преди няколко години с една такава сделка един познат се натресе в кереча да дава обяснения за продадена по този начин кола. Мангалите бяха извършили серия от кражби с нея. По принцип не само на мангали, ами на никого не се продава кола по този начин. Иначе шансът да се вкараш в разправии е много над 50%.

Ozzie

@ivchotr
Ако съдим по написаното
Цитат на: dartedm в 02 Август 2021 19:38:10... искат да я вземат  бракувана. В смисъл, дават ми парите, свалям номерата и им давам колата.
на мургавите кола с номера не им трябва. Не е задължително всички мургави да мислят, как да скроят шапка на някого.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

saggy

За 350лв я бракуваш през фирма за изкупуване на коли с всички документи. За 500лв я продаваш на 100% съмнителни типове и почваш да го мислиш 5 минути след продажбата. Дали си струва дори за повече от 500лв?

ivchotr

Цитат на: Ozzie в 03 Август 2021 21:47:23
@ivchotr
Ако съдим по написанотона мургавите кола с номера не им трябва. Не е задължително всички мургави да мислят, как да скроят шапка на някого.

Малкото читави цигани не се занимават с подобни глупости. Без номера могат да си джиткат из горите, където има какво да се краде. Дървен материал, примерно. Там номера не са нужни.