Затъмняване на прозорци

Започната от jo_jo, 11 Май 2021 12:27:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

jo_jo

Доста години се чудя дали да ги затъмня и колко.
Винаги съм се притеснявал, че нощно време нищо няма да се вижда (не, че на седана много се вижда).
Та споделете в София къде ги правят добре и колко процента е добър компромис.


ivchotr

По закон всички задни, в това число и централното стъкло, можеш да ги затъмниш на 100%. Условието е да имаш изправни странични огледала. На предните врати обаче трябва да са не по-тъмни от това да дават възможност да се вижда отвън навътре без да се налага да се спуска стъклото. Карал съм с напълно затъмнени стъкла на всички врати и нощно време е страшен зор да видиш нещо встрани от колата. Ако пък вали дъжд става още по-гадно. Това за закона го казвам малко наизуст, защото скоро не съм проверявал дали не са го изменили за пореден път.

jo_jo

Със сигурност няма да са на 100%, нито на предните.

Ozzie

Всичко е регламентирано в чл.105 от "любимия" закон:

Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) Забранява се ограничаване на видимостта през челното, задното и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2017 г., в сила от 26.01.2017 г.) Ограничаване на видимостта, както и намаляване на прозрачността на стъкла, различни от челното и стъклата на предните странични врати, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

(3) (Нова - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2017 г., в сила от 26.01.2017 г.) Намаляване прозрачността на стъклата по ал.1 се допуска само в границите на стойностите, определени в Правило № 43 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации.

Въпросното правило № 43 е 126 страници. Все още не съм се задълбавал да го чета. Пълното му заглавие е "Правило № 43 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации (ИКЕ на ООН) — Единни технически предписания за одобряване на материалите за безопасно остъкляване и техния монтаж на превозните средства"

Като извод: Ако не желаете да се обяснявате с господата (и тук-там госпожи/ци) в сини униформи, слагайте фолио от Б-колоните назад. От опит - това на задния прозорец, по възможност с най-голяма пропускливост. За другите, колкото ви се харесва.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Жоро Петков

Аз си затъмних след Б колоната и задното на 60% - отвън почти не се вижда.
200лв Шарки Фолио в София. Не съм на 100% доволен, че на 1-2 места останаха миниатюрни балончета, които уж трябваше да изчезнат след няколко дни, но не изчезнаха.

Alexi

много по добра идея е щори ,по възможност оригинални или добри имитации - пазят по хладно ,стои по луксозно отвътре ,можеш да ги махаш при нужда ,предлагат по добра видимост отвътре и нулева отвън .. минуса е че са по скъпички от фолио

Жоро Петков

Няма как да ти пазят по-хладно от фолио блокиращо инфрачервените лъчи ;).
А ако са евтина имитация са ебати грозното нещо (ако не се прибират в самите врати). Другото е, че такава щора не съм виждал за задното стъкло, а кола със затъмнени само странични задни поне на мен не ми харесва.
Минуса на фолиото е, че дори и да е оригинално старее и след 5 години ще иска смяна.

jo_jo

Има хубави щори да, но наистина цените са един път и рядко се срещат (из ибей.ко.юк).
До сега си играх със нормалните, но за задния прозорец дори и най-големите не са достатъчно големи.

Аз на теория имам някакво ув покритие на прозорците (поне така пише в екстрите), но нищо не прави.
Звънях на jandjco , ~250лв за 3м, някакво, което било с доживотна гаранция, че няма да си смени цвета.
Предполагам може да се намери и нещо по-евтино, но още събирам мнения за фирма и проценти на затъмняване (както казах искам и вечер да се вижда).