За гумените уплътнения на вратите и багажника

Започната от F Focus, 07 Ноември 2022 12:23:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

F Focus

Днес напръсках обилно със силиконов спрей за гумени уплътнения всички такива, вкл. уплътнението в задната част на двигателният отсек. Тази процедура я правя поне два пъти годишно на всички коли, които съм имал, за да запазя максимално дълго финните и нежни уплътнения, които са много важни, а новите оригинални са доста скъпи-ментета, ако има не вършат същата работа. Вероятно някои не знаят, че гумата се оксидира, като желязото и започва да старее и се напуква, втвърдява и започват да падат части от нея. След обилно напръскване силикона се попива в порестата гума и я предпазва за дълго време. Другият положителен ефект е, че зимата по-трудно замръзват, но не е невъзможно.
М/у другото въпросният спрей (трябва да е точно за гумени уплътнения) не се намира под път и над път-търговците казват, че не се бил търсил...? Преди месец открих такъв в "Баухаус" (или "Баумакс") на бул. "Вл. Вазов" в София на фирмата "MOTIP", която е читав производител-гледайте да не е "куче-марка".
При пръскането силикон задължително ще попадне на съседни повърхности, но е безобиден-изтривайте го с меко парцалче. Със същият спрей пръскам и маркучите на охл. с-ма, докъдето мога да стигна. ^-^


Жоро Петков

За да не пръскаш по съседните повърхности - просто напръскай спрея върху микрофибърна кърпа и с нея мини по гумените уплътнения.
Не е лошо преди това и да си ги минал с друга кърпа с топла водичка, за да падне мръсотията от гумата.
Когато не ме мързи и аз го правя. Взех някакъв италиански силиконов спрей за гумени уплътнения.

saggy

Фокус, кажи пълното име на модела на спрея :). Аз взех някакво мазило апликатор с глицерин и малко силикон в него за 4лв от Бриколаж. Имам и стандартен силиконов спрей на WD40, който пръскам по дръжките, за да не замръзват. Гуменото уплътнение над двигателя (под чистачките) е важно да се поддържа, защото ако протече оттам, капе директно върху мотора и кабелите за свещи.

F Focus

#3
Не препоръчвам мазане, защото така се обработват само външните повърхности, а пръскане, защото така спрея се набива навсякъде и стига до основата на уплътненията, които също трябва да попият. Купих си шишенце с дунапренче накрая, за промазване, но няма да го използвам-подарявам го, искам силиконът да е на спрей.
 
През годините съм използвал спрей на всякакви производители, които все пак съм чувал, НО на специализираните за гумени уплътнения задължително има снимка на етикета с отворена врата и очертани с червено уплътненията, или със стрелка(и) към тях. Преди 30-на години такъв спрей имаше в "Шел", но там отдавна не съм го виждал.  Последният, както писах е "MOTIP" Silicone Spray Excelent Performance(голям черен флакон с приложена тънка тръбичка-цъкни в Гугъл и ще го видиш, м/у другото продуктите му са одобрени за използване в авиацията), като има снимка на отворен багажник с увеличение, като от лупа към уплътнението. Пръскам и долните и странични уплътнения на прозорците. Абе де-що зърна гума-пръскам и често един голям флакон едвам ми стига! ^-^
Времето скоро се разваля, та побързайте.

Сакън да пръскате с WD-40 гумени уплътнения, ще ги съсипете! (:  WD правят най-различна химия, но в наше село си знаем ВД-40 и това искаме, и
 това търсим. От чужбина си купих качествена грес на WD и се учудих колко много неща предлагат.

ivchotr

Е, те имат различни спрейове, в това число и силиконови. Примерно: https://www.3djake.bg/wd40/spjetsializiran-silikonov-sprjej

F Focus

Този не е специално за гумени уплътнения.

ivchotr

#6
Да, но може да се ползва и за тях. Има ги в упътването му.

saggy

WD спрейовете са голяма гама и са по-скъпи от другите. Точно такъв силиконов взех, сега дебна да пуснат и сух тефлон (Dry PTFE), който не е мазен и бих ползвал на пантите на вратите против скърцане. Обаче една автомивка със силна водоструйка и тефлончето почва да се измива (сега ползвам течен PTFE на Мотип - неговият плюс е, че смазва и няма миризма, което за вътре в купето е важно)