C какво масло карате фордовете си?

Започната от Alexi, 04 Октомври 2011 14:58:56

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

didony

Цитат на: ceslav в 02 Ноември 2017 04:06:55
Отзиви за това масло.Гледам колеги са купили,но още не са споделили мнението си.
http://shop.grid-trade.com/ravenol-fo-sae-5w-30-motorno-maslo-5-litra-cena-acea-a5-b5-api-sl-sm-ilsac-gf-2-ford-mazda.html 

За бензинов мотор иде реч!



Аз карам с него няколко години и съм много доволен(за колата от подписа). Последно сипах TITAN FUCHS SUPERSYN F DT 5W30 понеже изпадна на добра цена,за сега не намирам разлика с предишното.


zloster

Пояснение за неработещите връзки към ресурса oil-club.ru и маслата на Равенол/Ravenol:
Вдигнала се е някаква врява в руския форум по повод резултати от анализ на масло на Равенол. Резултатът е, че обсъждането на маслата Равенол вече не е разрешено там, съответно обсъжданията не са достъпни.
Ето две препратки, които успях да изровя:
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

zloster

От миналата седмица Фиестата е с Ravenol FDS 5W-30. Ако поръчвате директно от електронния магазин в Германия и вземете две туби по 5 литра, цената на туба с доставката пада на около 81 лв. (16,2 лв. за литър).
Предишното масло беше Форд Формула Еф 5W-30/Ford Formula F 5W-30.  Причина за смяната е изтекла година и 3 месеца от наливането, пропътувано разстояние е по-малко от 10000 км. Дали беше истинско нямам идея - в малък фризер на хладилник след 24 часа си беше светло и течливо, т.е. като че ли покриваше 5W. Дали изгаряше не мога да кажа - не наляхме до максимума на щеката първоначално, пък към края на интервала карах 10-тина километра без капачка на маслото и трябваше да доливам. Преди издънката с капачката не съм доливал и не е стигало минимума на щеката.
Съществена разлика в работата на двигателя не усещам. Изглежда Форд Формула Еф е отлично масло особено, ако го вземете за около 10 лв. на литър и е истинско.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

peter_got

Здравейте на всички в темата . В момента съм собственник на 2 Форда , като и двата ги карам с масло - Форд Формула Еф 5W-30/Ford Formula F 5W-30 . Досега го купувах или от Мото пфое или от магазин в моят град , като цената и на двете места е около 16 лева за литър . От няколко месеца виждам че в един от сайтовете за масла и авточасти (maxcar.bg) цената на това масло е доста под тази на която го купувам аз (малко под 10 лева за литър ) . Моят въпрос е - Има ли някой който е купувал масло Ford Formula F 5W-30   от този сайт и доволен ли е от маслото закупено от там ? Всички знаем в каква страна живеем и затова аз подлагам на съмнение подобни оферти ! Фирмата е голяма и сериозна и не би трябвало да си плюе по името , като предлага фалшиво мосло , но знае ли човек ..... Затова търся мнение от човек който е ползвал масло от там !

Ozzie

#874
Шишето 1 л. е 10,50 лв.
Туба 5 л. 46,20 лв.
За мен цената на 5 л. туба, спрямо 1 л. си е съвсем в реда на нещата. Цената намалява пропорционално с нарастване на закупеното количество.
Ако трябваше да купувам, не бих се замислил.

Цитат на: peter_got в 14 Декември 2017 11:04:59Всички знаем в каква страна живеем...
Живеем в страна, в която не рядко ни цакат с топла бира, т.е. продават ни стоки на по- високи цени, спрямо тези в страни в които смяната на маслото на автомобила не е разход който да натовари семейния бюджет.

P.S. По темата: Като правих обслужването след покупката го подкарах с Ford Formula F 5W30 и от тогава само такова. Доволен съм. Не харчи масло или поне не в колосални количества, че да се усети. Не съм доливал от смяна до смяна. Колкото пъти да проверявам щеката, все е в норма.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Alexi

16 лв за формула .. човек тебе ти режат главата .. маслото е нисък клас все пак

peter_got

Нямам никаква идея какъв клас е това масло - нисък или висок , а и не знам откъде да го преценя това ! Не съм автомонтьор или автомобилен състезател . Четох на доста места с какво масло се препоръчва да се карат моите коли и масовата препоръка беше точно това Ford Formula F 5W-30 и затова наливам него ! Даже и в Мотопфое хората си препоръчват това . Колите ми се държат перфектно с това масло и не го пипат между 2 смени (смените гледам да ги правя на около 15000). На Фокусът първото масло което му сложих беше Тотал , но започна да го пие и двигателят беше по шумен с това масло . После когато му налях фордовското и шумът се промени и вече не пипа маслото . Явно щом от форд препоръчват това масло има някаква причина и в случаят с Фокусът ми  се убедих лично в това . А колкото до цената която съм плащал досега - явно наистина са ме цакали с топла бира в магазинът от който го купувам . Но вече ще си имам едно наум за този магазин. А от Мотопфое си е нормално да го взема на тази цена - все пак знаем че там всички цени са раздути защото " предлагаме само оригинални части "  :))

Alexi

виж сега ,ти явно си свикнал с подобни разходи ( визирам и "препоръката" за смяна на ангренаж на 90к на тоя мотор ) и щом ти носи успокоение си слагай формулка от 16 лв литъра и си сменяй честичко ангренаж ,все пак важното е човек да се чувства добре на първо място .. ( за някои от нас тоя ефект се постига с примерно една 5 дневна почивка вместо да ги даваме за масло )  :)

Pyrhel

Витаят из форумите мнения, че масло1/нгт/макскар продават ментета, ама - кой знае... С Формула от тях съм минал доста км и проблем не е имало, същото е и при много други от форума. Болшинството караме евтинки коли на 5 и повече години и едва ли ще минем повече от още 250-300 хил км, така че дали ще се износи малко или много мотора - на мен поне не ми пука :) Някой беше писал, че не знаем дали изобщо е сменяно преди нас маслото, че да се вглъбяваме по него. Преди смяната го слагам във фризера на -20 и ако не се сгъсти - бутам и не го мисля, кот такоа :)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

BillyBADBoy

В България в момента откъдето и да вземеш Формула Форд няма да си сигурен, че е оригинално. Мото Пфое не го предлагат вече и пласират кастрол, който не е на нивото на формулата.

Аз го купувам от Германия - 6 л. с всички оригинални филтри комплект излиза EUR 68 и доставка още 15 лв.

(link)

Сложих преди три месеца Ravenol FDS 5W30 пак от Германия ... не е лошо, но с Формулата, сякаш беше една идея по-добре. Ще се върна пак на нея.


ivchotr

Цитат на: Pyrhel в 15 Декември 2017 08:01:30
... Преди смяната го слагам във фризера на -20 и ако не се сгъсти - бутам и не го мисля, кот такоа :)

A в печката на 100 - 120 градуса пробваш ли го? Щото ако става на чорба при вискоите градуси, двигателят все едно работи без него.

Pyrhel

Виж резултатите по тестовете, досега не съм видял по-редки отколкото трябва, обратното е.
0w-20 на стайна е като водичка, пък новите ще почнат да излизат с 0w-16 и дори 0w-10, та колко повече чорба да стане :D

Реално дали ще се кара с 0-30, 5-30 или 10-40, особена разлика няма да има, нито на мотора ще му стане нещо, нито на турбината. За менте - трябва да е боза, вместо масло, че да се счупи. Дори и с ментета (които просто са по-евтини масла с близки вискозитети в по-скъпи опаковки), редовната смяна е решението.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Стефан Георгиев

Здравейте и добра вечер,

Казвам се Стефан и току-що се регистрирах във форума  ^-^ Първо, желая на всички ви със здраве да карате машините  (fe)  Аз самият от една година карам Фиеста 2002, 1.4, бензин, 80 к.с. и, независимо от майтапите, които понасям от приятели, че Форд и циганин не боледували, а "мрат от раз" съм си много доволен от колата, много ми харесва като поведение на пътя и за мен това си е здрава кола, която е супер подходяща за града.
Бих искал да се допитам до вас за съвет по отношение на тази "вечна" тема за маслата, ясно е, че някои караме по-стари колици и маслото не е магия, но ще го сменям и съм се спрял на тези три варианта/производителя:
1. Bardahl 5w30. - 5 литра мога да ги взема за около 70 лв.
2. Castrol Ford professional 5w30 - от maslata.bg/NGT (ако имате впечатления от тях също ще се радвам да ги споделите) - 5 литра там са 65 лв.
3. Ford Formula 5w30 - пак от там. Сега е на някаква промоция 47 лв. за 5 литра.

  Цената тук не е определящият фактор, просто някак със скептицизъм подхождам към Кастрол и Формула, защото легенди много, а аз тях и Бардал също, не съм ползвал, затова и няма да философствам излишно и ще съм благодарен за вашите мнения и съвети. 


ivchotr

Цитат на: Стефан Георгиев в 16 Декември 2017 22:25:52
Здравейте и добра вечер,

Казвам се Стефан ...

Аз ползвам маслата на Кроон ойл. За твоята кола, ако не бъркам модела де, марката предлага ТОВА масло. В София единият от дилърите е ТОЗИ Има дилъри и в други градове.

Стефан Георгиев

Реших да сложа на фордчето вискозитет 5/40, като се спрях окончателно на Bardahl и по-конкретно Bardahl - XTA POLAR PLUS 5W40. Ще проучвам още, но това мисля, че е подходящото за нащите климатични условия, макар и от Форд да препоръчват 5/30, все пак лятото си става жега.

OL DiRTY

А какви парички излиза 5л kroon? Разбира.се ако не е тайна  ^-^

Стефан Георгиев

Другото масло, което ми допадна поради причината, че колата има газов инжекцион е Motul Specific CNG/LPG 5W40, като 5 литра излиза 86,50 - цената е доста по-ниска в сравнение с Бардала. Моля, споделете мнения за Бардал и Мотул - не съм ползвал нито едното от тях.

ivchotr

Цитат на: OL DiRTY в 17 Декември 2017 15:48:19
А какви парички излиза 5л kroon? Разбира.се ако не е тайна  ^-^

Не е тайна, ама не помня. А пък и човекът, при когото го сменям, ползва отстъпка, демек я ползвам и аз. Иначе не е проблем да се звънне във фирмата от втория линк и хората ще кажат.

Цитат на: Стефан Георгиев в 17 Декември 2017 15:43:31
... но това мисля, че е подходящото за нащите климатични условия, макар и от Форд да препоръчват 5/30, все пак лятото си става жега.

И аз така мислех, обаче моето не го пипва. А пък не е като да не съм карал в най-големите жеги.

Bivola

Цитат на: Стефан Георгиев в 17 Декември 2017 15:52:09
Другото масло, което ми допадна поради причината, че колата има газов инжекцион е Motul Specific CNG/LPG 5W40, като 5 литра излиза 86,50 - цената е доста по-ниска в сравнение с Бардала. Моля, споделете мнения за Бардал и Мотул - не съм ползвал нито едното от тях.

Цената на Polar plus е абсурдно висока. За тези пари бих предпочел да направя две смени с по-евтино, но достатъчно качествено масло.

Стефан Георгиев

Предполагам е по-височка цената заради добавката вътре, знам ли, но пък съм чувал, че е качествено. Ако взема 4 литра, ще излезе около 96 лв. То и аз малко чисто потребителската коментирам, тъй като нямам задълбочени познания относно химическите свойства на различните масла. А Мотул как е, има ли много така да се каже "оригинали" от тях на нашия пазар  :-\ 


Pyrhel

Взимай Формулката и не давай пари за глупости :)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Стефан Георгиев

Формулата добро ли е ? От къде е добре да се вземе по принцип? Доколкото виждам е минерално със синтетични подобрители.

Alexi

Всички са минерални ,с много малко изключения дето не са по 50 лв тубата

Стефан Георгиев

Да, и аз съм на същото мнение. Остават Бардал и Мотул като варианти, пък все ще върви колицата. При мен особеност е, че приятелят, от който я взех фиестата, беше тъкмо го сменил маслото и сложил някакво Carlube 10W40. Карал съм я основно градско и ми направи впечатление, че си гори масло. Ходих един ден до Мото Пфое в Младост, за да си вадя удостоверение за вредни емисии (за данъка) и помолих там началника на сервиза да провери заводско има ли заложена загуба на масло и като ми показа компютъра бая се учудих - "Maximum oil consumption - 0,500 ml / 1000 km.  (facepalm)

ivchotr

Цитат на: Стефан Георгиев в 17 Декември 2017 20:58:45
"Maximum oil consumption - 0,500 ml / 1000 km.  (facepalm)


Така изписано означава половин милилитър на 1000 км. Да няма някаква грешка ::)

Стефан Георгиев

Ами не знам и аз, то няма логика за 10 хил. км. да изгори 5 литра  ::)  Аз за 3000 км. долях близо литър и половина, но преди това и откакто взех колата, с презумпцията "Нали той го смени няма какво да го гледам", не го бях проверявал изобщо. И като дръпнах щеката имаше малко масло само на върха. Затова сега като го сменя и ще го следя внимателно. Че думата "сегменти" не е добре да излиза на преден план :)

ivchotr

Това гори повече от Ямаха, бе. Не е възможно (rofl) (rofl) (rofl)

Стефан Георгиев

Да, новият Ford "Yamaha"  :)  Не е възможно действително

zloster

Цитат на: Стефан Георгиев в 17 Декември 2017 19:25:36
Формулата добро ли е ? От къде е добре да се вземе по принцип? Доколкото виждам е минерално със синтетични подобрители.
Ако е истинско, си има от съвсем прилично съдържание: http://www.oil-club.ru/forum/topic/21298-ford-formula-f-5w-30-svezhee/ (Е и ако вярваш на писания из знайни и незнайни Интернет форуми) - отлична миеща и неутрализираща способност, прилични термостабилни свойства, молибден да намалява триенето (и шума). Бритиш Петролиум/Кастрол  никак не са се скръндзили.
А тук има таблица със събраната информация от анализи на масла 5w-30 с претенции за WSS-M2C913-D и подобните му. Лесно може да се сравни примерно с бутиковото на Амсoйл/Amsoil, което тук в България може да се намери на около 25 лв./0,946 литра.
Забележка: проверявайте заявените допуски в информация от официалния производител, че може да има грешки или официално някое масло да няма даден допуск.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

Стефан Георгиев

Въпросът е можем ли да имаме доверие на разните му тукашни вносители :) аз лично с времето развих някакъв супер скептицизъм към авточастите и маслата, които се предлагат. Специално маслата ми се виждат някак евтини, ето примерно маслата.бг предлагат 5 литра Castrol Ford Professional 5w30 за 65 лв., което за мен е съмнително евтино. Формулата пък сега на промоция 47 лв. Въобще тази дума "промоция" ме изнервя само като я видя. Не, че съм някой мазохист, който иска да си дава парите ей така, но масло пълна синтетика 5 литра за 60-70 лв. за мен е съмнително.  Четох темата и виждам, че е обърнато внимание на тези моменти. Затова и ми е трудно да взема решение, но пък няма да купувам апартамент в крайна сметка. Омръзнало ми е тук някак нещата да носят същото лого, ама да са си все пак една идея по-некачествени.