Подходящ размер гуми за Фокус 2.5

Започната от por, 04 Април 2022 14:36:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

por

Здравейте, имам нужда от съвет, кой размер летни гуми е най-подходящ за колата ми - Фокус 2.5 хечбек (фейслифт 2008г).
Фокуса е Титаниум изпълнение и е с оригиналните фордовски лети джанти 17ки (тези с 15 прави спици).
Когато го взех беше с гуми 205/50/17, но са за боклука и се чудя това ли е оптимания вариант за модела?
Ако може някъкви съвети и максимални параметри за гуми които стават на тези джанти без да съсздават проблеми ще съм много благодарен!
Примерно 205/55/ или 215/55 биха ли били добър вариант?


saggy

Виж си лепенката на шофьорската врата с размерите. Спрямо тях можеш да се ориентираш. Аз съм със същия фокус и на моята лепенка няма размер 215/55 и не бих залагал на него. Най-вероятно с него ще имаш по-голям разход на гориво и някавко отклонение в километража.

Жоро Петков

https://www.wheel-size.com/size/ford/focus/2008/

тука ги дава 225/40ZR18...
Ама както ти каза saggy най-добре виж лепенката на врата.

saggy

Нещо друго важно - цената. 205/55 са по-евтини от 215/55, а с този двигател 100к.с не става за състезателна кола, за да усетиш някакво по-добре сцепление с 215. Аз съм със 16-ки джанти и колата е доста стабилна с гуми 205/55/R16.

Pyrhel

205/55 е за 16, а @пор е питал за 17". При 17" размерът е 205/50, каквито са били и старите.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

por

#5
Погледнах лепенката, изглежда единствения размер препоръчан от производителя за тези джанти е 205/50/17, явно ще взема от този размер.
Бърз втори въпрос: да избягвам ли гуми XL или няма кой знае каква разлика ? Направи ми впечатление, че повечето от този размер са XL в сайта на един от най-големите търговци на гуми.

Ozzie

XL са по-тежки. Лично аз бих ги избягвал. По-високо тегло = влошена динамика, повишен (вероятно) разход и др. такива негативни неща.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

saggy

XL е extra load - допълнително натоварване като тежест. За този компактен хечбек няма смисъл от това. XL гумите са усилени и най-вероятно ще влошат возията и разхода, както е казал колегата. И аз сега се оглеждам за гуми и наистина в много от магазините от моя размер има само по един екземпляр от марка. Виж в bggumi, там има по няколко вида от един и същи модел.

por

В крайна сметка се спрях на KLEBER DYNAXER HP4 205/50/17. За бюджета който имах тези ми се видяха с най-добри отзиви и харектеристики, също така бяха от малкото модели не XL за този размер.
Благодаря на включилите се със съвети!

saggy

Колега, дай отзиви за гумите като ги покараш - как се държат на сухо, стабилна ли е колата с тях и как са на дъжд. Тези гуми си ги харесах и аз.


por

Определено съм доволен! Колата е супер стабилна, усеща се особено при по-висока скорост. Спирането е без заблежка. Не са шумни. Карах по магистрала на дъжд онзи ден -  стабилни са и на мокро. Бих ги препоръчал определено, за цената си са супер.