Сервизно положение на чистачките на МК 4

Започната от Владо, 12 Март 2022 11:29:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Владо

Здравейте колеги! Прерових темите включващи "чистачки" на Мондео, но не намерих такава. Дано да не бъркам. Отскоро съм с "нова" кола и още я опознавам - Мондео  2.0 TDCI 2009 103 KW . Шофьор съм от 40 години, а се оказа че не мога да си сменя перата на чистачките! Всичките им функции са активни, с изключение на една - не застават в сервизно положение. На изключен двигател задържам лостчето за  3 секунди, но резултат няма. Ще ви бъда благодарен, ако някой има идея как да реша проблема.


ivchotr

А като вдигнеш капака не можеш ли да ги смениш?

Ozzie

Цитат на: Владо в 12 Март 2022 11:29:26На изключен двигател задържам лостчето за  3 секунди, но резултат няма.
Даваш на контакт, връщаш до нула и тогава задържаш лостчето. Така виждам в ю-туб
https://youtu.be/Qe1XYYcdrHk?t=148

P.S. Пише, че е за Мондео 2012 г., но мисля, че са една серия с твоята.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Владо

Ozziе, благодаря много за клипчето, но аз съм с безключово запалване и отново няма резултат. Мога да дам на контакт-натискам "старт" бутона без да съб стъпил на спирачката, но няма как да се върна в нулева позиция. Мислех да извадя отливката-ключ, която е в дистанционното и да пробвам с нея. Отказах се защото гнездото на волана, където би трябвало да има патрон е празно. Така че съм доникъде. Сигурно ще мога да сменя перата на отворен капак, но е малко тъпо.

Pyrhel

Ако не натискаш спирачката и натиснеш веднъж старт бутона трябва да влезе в "аксесоари", второто натискане е "контакт" и третото е "изключено". Когато го прецъкаш, стигнеш до изключено и задържиш лостчето, би трябвало тогава да отидат в горно положение.

Ако това не става - докато е на контакт ги цъкни за еднократно избърсване и като са малко преди последната им позиция изключи от бутона и мисля, че не се прибираха сами, а оставаха в позицията, когато си загасил от бутона.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Ozzie

Ръководство за Мондео от 2007 г. Надявам се там да има повече информация.
https://fordcms.blob.core.windows.net/media/Bulgaria/User's%20Manual/Mondeo%202007.pdf
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Владо

Отдавна съм го изтеглил. За съжаление не.

Владо

 Pyrhel, пак нищо не постигам. При цъкване на лостчето и изключване със старт бутона, чистачките НЕ се спират, връщат се в изходно положение. А аксесоари при мен няма, има настройки. Но колкото и да разцъквам в настройки НЕ стигам до контакт, за да го изключа. В YouTube има един клип, който си мисля че е за моя случай -  https://www.youtube.com/shorts/HbDTNAfmbPY  Но тъй като Брайън е снимал така, че не виждам какво прави, а аз с английския съм олеле - по мое време в училище учехме руски - отново нямам напредък. Момчета, неудобно ми е че ви занимавам с моите глупости и сигурно ще се откажа. Бъдете здрави!

Ozzie

И на Брайън е с нормален ключ. Спри клипа на 31-та секунда и ще видиш де му се мандрахерцат ключовете.
Въпреки, че си с keyless, за мен принципа трябва да е същия - On / Off / Задържане на лостчето.
В друг сайт намерих за keyless при Мазда, но не съм сигурен, релевантно ли е за Форд.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Pyrhel

Ето клип с кейлес как става:
И според клипа процедурата е като по-горе - прецъкваш през старт бутона до изключено и тогава задържаш лостчето. В клипа споменава, че преминаването през позициите на бутона не трябва да е с изчакване.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.


Владо

 Ozzie, абсолютно прав си. Дали с ключ дали без ключ - принципът трябва да е един и същ. В това ръководство на собственика - за което ти ми пусна линк, а аз съм го изтеглил - е написано буквално следното: изключете запалването и задръжте лостчето в позиция А за 3 секунди. Изглежда много просто. Но аз явно съм по-прост. НЕ МОГА, не знам КАК да го изключа. А че трябва да има off e повече от ясно, вижда се и на дисплея на Брайън. Както и да е. Благодаря за отзивчивостта. Все някой ден ще разбера.

ivchotr


ivopolr

Колега ВЛАДО, аз също съм с Мондео 4 с безключово палене. При мен процедурата става като натисна и изключа "старт" бутона /без да натискам някой педал/ и след това ведната натискам лоста за чистачките надолу. Чистачките застават във вертикално положение.

Владо

 ivopolr, СТАНА работата! Благодаря за съвета! Вчера си играх да разцъквам старт бутона, но не знам защо го правех трикратно. Днес те послушах и разгеле стана. Момчета, още веднъж благодаря на ВСИЧКИ! Заключвам темата.