Висока задница

Започната от georgi1975, 06 Май 2021 17:41:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

georgi1975

Здравейте колеги.От около месец задницата на фокуса се повдигна без да съм правил нищо по колата.Започна да вози много твърдо.колата стои легнала на лявата страна.разликата между ляво и дясно е почти 3см.карах я на майстор каза че окачването е здраво.каза че сигурно са омекнали предните пружини.смених ги с чисто нови но колата стои по същия начин.


ivchotr

Това звучи интересно. Особено, ако наистина всичко по окачването е наред.

georgi1975

И на мен ми е интересно колега и не знам от къде да започна да търся проблема.

ivchotr

Струва ми се, че задницата не би трябвало да се навири и втвърди, само защото се е смъкнала малко предницата. Даже по-скоро предницата би се снижила малко, ако задницата се е навирила по някаква причина. Не се сещам обаче за причина, която би накарала примерно задните амортисьори да блокират в разпънато положение. Последното би обяснило донякъде наблюдавания ефект. При всяко положение аз бих проверил първо тях, ако е абсолютно сигурно, че всичко останало по окачването отпред и отзад е наред.

zz_stefanov

Странно е при това положение 'майстора' да твърди, че всичко е ОК и да не провери кое държи цялата задница вдигната. Вероятно е амортисьор, но и друго да е, то е видимо.
Смени сервиза.

georgi1975

Предните амортисьори са добре.проверихме ги когато сменяхме пружините.задните са на 6 месеца за проба ги откачихме и положението е същото.Другото което се сещам е тези тампони които държат носача към купето.има ли някаква вероятност оттам да идва проблема.

ivchotr

Тази кола не е никак лека. По-тежка е от бензиновия вариант, имам предвид. С това тегло няма как някакъв гумен тампон на носач да я задържи в такова положение.

georgi1975

Натоварихме се пет чевека и работата стана още по зле колата легна още на лявата страна и започна да дърпа на ляво.

ivchotr

Ами вижте какво се случва с окачването отпред вляво - пружината здрава ли е, амортисьорът протекъл ли е, основата им дали не е издънена, шарнир и т.н.

georgi1975

Всичко е здраво.задницата върви като че ли е заварена.


zz_stefanov

Няма как всичко да е здраво, все нещо е поддало след като се движи накриво.
Търси друг сервиз.

ivchotr

Добре, де. Задницата има два амортисьора, две пружини,една стабилизираща щанга и две надлъжни, които са закачени за носачите. Кое от всичките тези неща има силата да повдигне колата така, че пружините да се разпънат все едно нищо не им тежи? Единствените два варианта, за които се сещам, са следните:
1. Поне едно от задните колела е пропаднало в дупка по време на движение. Същото може да се случи и при повдигане на крик/подемник за смяна на гуми, примерно. Та по някаква подобна причина задното окачване е увиснало, амортисьорът (или и двата) е увиснал и стеблото му се е заклинило някак си в разпънато положение. Вариантът да се случи и с двата е малко вероятен, но не невъзможен. В този случай задницата ще се повдигне и няма да слиза надолу дори и да се натовари, защото все едно е подпряна с колци.
2. Нещо по предното окаване се е строшило. Пружина, примерно. Понякога се чупят така, че при не много внимателен оглед не се забелязва. Но колата клюмва осезаемо на една страна. Обаче в този случай задницата не би трябвало да се втвърди така, както я описваш.

Възможно е да са се случили и двете неща едновременно. Затова по-преди казах, че е много интересно и ще е добре да се върне отзив какво точно се е случило, когато решиш проблема.

georgi1975

Отпред всичко е здраво.гаранция.ходих при друг майстор който огледа колата много старателно и обърна внимание на всеки детайл.и сега какво се случва.разлика в задните пружини.отзад в дясно колата е по висока и на пружината няма цветни маркировки.за разлика лявата пружина има две точки лилава и синя.явно е сменена някога но не от мен.това е което открих до момента.

ivchotr

Искаш да кажеш, че някой е сменил едната пружина докато колата е била твоя собственост, без да разбереш?

zz_stefanov

Тя пружина да не била обрана с някаква скоба, която да се е скъсала или изпаднала. Как до сега не е установена разлика.
Да не са ти я подменили тайно нощем :)

georgi1975

Явно е била така когато съм я купил.досега не е имало проблем.просто тази разлика я забелязахме при огледа.явно не е оттам проблема.а някой знае ли колко трябва за е висока колата отпред и отзад.да кажем от калника до замята

ivchotr

Зависи от гумите най-малкото. По този начин няма да се ориентираш за проблем.

Ако колата не е била с твърдо окачване, както го описваш, когато си я купил, явно се е появил проблем. Хвани някой да й натисне надолу задницата, а ти гледай дали се сгъват амортисьорите.

georgi1975

Всички си работи нормално по задното окачване.вече назнам какво да правя.освен да взема да сменя и задните пружини.

ivchotr

Е.ати мистерията.

Сменял си предните пружини, но не си сменял амортисьорите. Кога за последно си гледал какво се случва с основите на предните амортисьори, които се намират върху предните калници? За целта трябва да е отворен предният капак. От всичко коментирано до тук, остава само вариантът тази на предния ляв амортисьор да се е пооткършила от калника. Случвало ми се е на един дърт Опел. При всичко изправно отпред и отзад, колата се килна на една страна.

georgi1975

И там е здраво.и тампоните отгоре са здрави.


ivchotr

Е няма как всичко да е здраво и колата да е килната на една страна.

Fordius

Скоро сменях цялото окачване на моя Фокус 1 комби Ст170. Колата от известно време возеше много твърдо отзад. Оказа се, че задния десен амортисьор беше блокирал в разпънато състояние, което от своя стрна дори буташе задна дясна гума леко навън, амортисьорите са на 45 градуса отзад. Според мен е много вероятно някой от амортисьорите да е блокирал разпънат и заради това да повдига колата тъй като не може да се сгъне и да предизвиква този проблем.
Не разборам много, но ти препоръчвам да видиш с очите си дали работят задните амортисьори.

ivchotr

Това му го предложих преди няколко дни. Ама той обиколил всички майстори из околията и всеки се кълнял, че всичко е наред. Ще взема да си купя стъклена сфера, по-лесно ще става диагностиката с нея :D