Мнение за разделите във форума

Започната от Pyrhel, 19 Януари 2017 11:26:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Ще се радвам да изкажете мнение за 3 от разделите във форума - "Двигател/Скорости", "Спирачки/Окачване", "Купе/Оптичен тунинг". Още като правихме форума мислихме (с не малко проучване по големите форуми от чужбината) как да бъде - дали темите да са разделени по групи или по модели - в крайна сметка се оказа, че нито единия, нито другия вариант са напълно работещи, затова направихме смесица - раздели по модели + общи раздели за темите, които не попадат в някой от моделите. Доста теми, обикновено от новите потребители, попадат в общите раздели, а не са за там, например:

Но пък и не върви да се разкарат въпросните раздели, къде ще отидат теми като тези:

Не е проблем да се местят темите от модераторите, но пък ако измислим някакъв по-добър вариант - защо не. Ще се радвам, ако има идеи какво може да се подобри в тази насока.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.


Alexi

така се получава защото тия подраздели горе са глобални ,а трябва да има такъв подраздел за всеки модел ако искаш пълна прегледност - двигател-скорости в мондео ,във фокус и т.н. съответно и за останалите ..

sa6ster

Аз като обикновен user- предпочитам да има раздел Фокус и в него да има всичко специфично за Фокуса.

Неща, които са валидни за всички фордове - да си седят в отделна категория:
- музика (какви колони да си сложа), масло (кое е най-доброто масло), гуми (континентал или нокиан) и тн.

Иначе ако има отделна  Категория Двигатели.. докато си намеря точно за мойта кола отнема цял ден (за това избягвам другия форум).

Също така, аз се стремя като питам или отговарям нещо да си напиша всичко за колата (Форд Фокус МК2 1.6 100кс - 2007г), за да не се чудят хората после дали това ще стане за тяхната кола или не.

nixel

Аз така и не знам каква е идеята зад всичките форуми и подфоруми. Сега горе долу осъзнавам.
А като искате толкова прегледност и структура на темите има два варианта:
1. Да обучите всеки юзър при еди какви си условия къде да пуска тема - въпрос за фокус, обща информация и т.н. Не знам какви са всички варианти.
2. Да се сложи един wizzard при пускане на тема - "Каква тема искате да пуснете?" - искам да питам за конкретен проблем, искам да задам въпрос от общ характер, да дам информация за всички, да си отворя дневник и т.н. След това - "Каква кола карате?" и т.н и т.н. Може под всеки въпрос да има примерни теми според типа на отговора. Като накрая според зададените въпроси, темата да отива където и е мястото.

По принцип втория вариант е най удачен за енд юзърите. Но става малко банално за една малка част от юзърите които искат да пуснат тема на специфично място. За това уизарда трябва да е опционален, но по дефолт включен.

infomar

Всяко раздробяване затруднява потребителя, а и си има търсачка, ако някой търси - ще му излязат всички теми без значение къде са.

Dmitarcho

Аз съм с Алекси. Сега в раздела за мотори се пише за всякакви модели , и ако някой търси за Жигули, има да рови цял ден докато намери баш тая тема.
Ръца Пръца

nixel

По принцип сте прави за разделите, но само по принцип. За пример мога да дам моя двигател - Duratec 2.0 HE. Има го във фокус, има го във мондео, има го във волво, има го във мазда. Не съм сигурен къде още го има.
Трансмисията ми - MTX75 също я има във доста модели на форд. Така че нещата с спорни.
А не винаги е нужно да намериш нещо точно за твоя модел двигател примерно. Нещата са аналогични. Примерно Duratec 1.8 HE и Duratec 2.0 HE са почти еднакви.

Такова разделение на информацията може да има само в книгите и каталозите. А това си е форум, нещата са динамични.

Таман ми дойде на акъла и една щура идея - По VIN да се насочват юзъра към темите за неговата кола (rofl) (rofl) (rofl)