Химия за почистване на лети джанти

Започната от F Focus, 27 Юни 2023 11:52:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

F Focus

Привет,
По темата мога да се заровя в нет-а, но ще се радвам да чуя мнение от хора с личен опит. Важно е химията да не е прекалено агресивна, че да свали и боята, освен налепите от накладките. Много мразя джантите да са "обрасли" с налепи и често ги чистя, като използвам разредител "МРТ" и "Меглио", но остават места, които не се изчистват докрай и трябва да клекнеш и да се вгледаш, но все пак ме дразни. Летите джанти от "Волво", с които купих колата са чисти, но формата им е такава, че не се цапат, но оригиналните фордовски, които купих впоследствие не бяха поддържани, а и "спиците" им са много склонни да се цапат.


ivchotr

Моите ги мия единствено с препаратите на автомивката и досега не е падала боя от тях. Какви препарати ползват не ми е известно, а и не ме интересува.

saggy

Моята рецепта - четка за джанти + пръскалка със сапунена вода. При почистване на автомивка на самообслужване изчиствам джантите, докато са мокри и ако се налага пръскам със сапунената вода. На второто измиване пада всичко. Препаратите за джанти са агресивни и ако имаш някъде нарушено покритие, според мен не е препоръчително с тях. Джантите не остават дълго чисти, та май няма смисъл от специално третиране.

F Focus

М, да-аз използвам доста по-агресивна химия от сапунена вода, която все пак е щадяща за боята и лака.
Инак за почистването на джантите освен четка използвам и клечки за уши! (tooth)  Абе личното ми мнение е, че всички баш-фордови джанти са изключително податливи на зацапване от накладките!
Разбрах-така ще мрат, и без това от 5 метра изобщо не изглеждат мръсни-съжалявам, че не мога да постна снимки тук >:(

П.С. Ако някой има доброто желание да помогне ще му изпратя снимки на едните и на другите джанти, които да постне тук, та да се види разликата. М/у другото летите джанти от "Волво", които са със зимните гуми са много "железни"-демек здрави.

ivchotr

При мен едните джанти задържат кал по основата на обръча, от който тръгват "спиците". Оставили са го без особен наклон и когато колата стои на едно място, бурните дъждове, като тези в последно време, вдигат кални пръски и те след като изсъхнат, образуват островчета от засъхнала кал. Получават се като допълнителна тежест, ама не на точното място за баланс. Аз затова и монтирах летните гуми на тях, с идеята, че ще се движат повече време по сухи пътища. Обаче това лято си ема бамата, та сега преди да тръгна нанякъде след валежи, първо "изчетквам" калта от джантите. С другите нямам такъв проблем.

F Focus

#5
Инфо по темата-днес говорих със собственик на автомивка, с който се познаваме отдавна относно въпросната химия. Човекът каза, че има такава (каза ми и къде се продават в София във всякакви разфасовки), които действат безотказно, но всичките съдържат киселина. Питах го не скапват ли лака и боята, той се почеса, където не го сърби и отговори, че все пак са правени за тази цел, ползват ги...Както и предполагах джантите ще мрат с някои по-мръсни участъци.

Pyrhel

Има концентрат на "Индустриална химия" за джанти, разрежда се и се ползва задължително на открито и проветриво. Без четка и високо налягане не става, но с него немити никога джанти със сериозни налепи от накладки станаха буквално нови отвътре и отвън.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

saggy

А бе, отвън лесно се мият джаните, но отвътре към дисковете - ей там е драмата със замърсяването. А без сваляне на джантата и измиване отвътре не става. И наистина тогава такава силна химия ще трябва, защото там налепите мърсотия и прах от накладки са от години. По принцип мисля да ги измися отвътре в някакъв момент, но засега няма да хвърлям пари по това. Кривото е, че гледах в Youtube клипче, което показва как се мият джантите и в него казаха, че натрупаната мърсотия с години от вътрешната страна има вероятност да се свали направо с покритието и даже го показаха на няколко джанти.

ivchotr

На моите спиците са им достатъчно раздалечени, за да ги бруля с водоструйката и от вътрешната страна. Като ме интересува единствено да няма засъхнала кал, която евентуално да ги дебалансира. Та покрай това миене пада и друга гняс, ако случайно се е залепила там.