Може ли да се кара с една нова гума

Започната от KoCMoHaBTa, 08 Юни 2022 22:11:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

KoCMoHaBTa

Здравейте колеги,

Наложи ми се да сменя предна дясна гума с нова, тъй като старта беше срязана отстрани и не можеше да се оправи.

Новата гума е абсолютно същата марка и модел като останалите 3, но има разлика от 1-1.5мм във височината на грайфера, тъй като другите са на 2 години.

Въпроса е, проблем ли е да се кара с тази разлика в грайфера или трябва да взема поне още една нова за да са еднакви лява и дясна?
Евентуално, ако не е добре да седи отпред, ок ли е да я преместя отзад?
Ако трябва да я преместя отзад, тъй като имам TPMS датчици, трябва ли да ги настройвам/ресетвам или автоматично ще се усетят, че гумите са сменени?


Ozzie

Зимните ми гуми са така, поне тези на задния мост. Едната е с едни 15 000 км. по-нова.
За датчиците не би трябвало да се притесняваш. Системата така и така просто приема сигнал от тях. Не съм срещал да показва кое точно колело е проблемно, ако има такова.

P.S. Оообаче, ако колата има ESP, вече не знам, как разликата в диаметрите би се отразила на работата ѝ. Просто там влияят много сензори - позиция на волана, странично ускорение...
Но ако вече караш така и няма съобщения от страна на ESP, то вероятно горното е ирелевантно.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

saggy

По този начин карахме 1-2 сезона едната служебна кола. Предна гума се сцепи, купихме същия модел и размер. Гумаджията вика, че щяло да има проблем така да се кара, била по-висока от другата предна гума и някакви такива. Сложихме я и карахме така сигурно 15 000км, докато не сменихме всички гуми с нови, защото бяха остарели. Колата е Пежо 5008 Ван 2013г без датчици за налягане и със ESP. Не сме видели никакви проблеми или промяна в пътното поведение. А служебните коли се зорят много в командировки с магистрално каране от по 200-400км в посока. Но, за да си сигурен, покарай така 1 месец при различни условия, натоварване и скорости, и прецени.

Pyrhel

Нищо й няма - половин Великобритания кара с 4 различни гуми (вкл. марка и модел), щото на МОТ-а са посочили 1 бр гума, че не не става...
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Жоро Петков

И аз не бих се притеснявал - все пак е същата гума, а старата не е на 50 000км.
Все пак няма да ходиш на писта да гониш времена. Може да си тестваш ESP-то като отидеш на полигон и на 1ва предавка навиваш волана на макс, връщаш малко и почваш да ускоряваш в кръг. Или просто вземи някой широк завой по-остро и виж системата дали се включва. Не мисля, че такова малко отклонение обаче ще окаже влияние.

KoCMoHaBTa

Имам ESP и това ми беше първата мисъл - ще светне ли като коледна елха, но за щастие, нищо не измяука.
Колата се кара основно градско, така че няма къде да се да режа, пък и щом за ESP-то не е проблем, единствено ме притесняваше евентуално поведението при мокро време и/или магистрала.

При мен TPMS-a показа днни за всяка гума по отделно, но ще карам за сега така, без да ги въртя, понеже изглежда да няма проблеми за момента.

Благодаря на всички за информацията :)

ivchotr

Заради различния радиус на колелата с различните гуми, едното ще изминава по-голям път за един оборот в сравнение с другото. Това ще задейства диференциала дори и когато се движиш направо. Неговото предназначение по принцип е да предпазва от приплъзване колелото, което изминава по-малко път при движение в завой, когато колелата са с еднакви височини (радиуси или дължини на окръжностите им). Сега не ми се смята с колко ще се увеличи скоростта на движение на едно спрямо другото в твоя случай, но диференциалът ще се задейства винаги, което  ще го натоварва и съответно износва излишно.

Alexi

стига глупости  :D говорим за 2-3 мм .. от разлика в наляганията се получават по големи разлики ,сигурно 50% от хората карат с различно налягане в гумите и не го поглеждат с месеци ( и аз съм от тях )

ivchotr

Toва не пречи на диференциала да се задейства. Впрочем мислех да му предложа варианта да свали налягането на по-високата гума, но не знам как ще им измери коректно височините.
2 мм по-високата гума ще изминава почти 1,3 см по-дълъг път при движение в права посока. За да не се задейства диференциалът, ще трябва да има сериозни луфтове в системата изходящ вал на предавателната кутия - диференциал - полувал. Със сигурност ще се чуват. И задействаният диф ще ѝ е най-малкият проблем на подобна кола. Така че според мен може и с малко, но дифът ще се задейства, ако колата е изправна.
Неслучайно се препоръчва да се ползват еднакви по размер гуми с еднакво налягане. Моите ги проверявам периодично и съответно донапомпвам, ако се налага. А пък вие можете да си ги карате и на капли.

Alexi

диференциала това му е работата ,да се задейства .. ти сигурно караш само направо да не го мъчиш  (tooth)


Ozzie

@Alexi
Нещо такова ми се мъдреше и на мен в главата. Ама си казах да не се бутам между професори....  (tooth)
Корекции с волана се налагат непрекъснато, то не е влак да се движи по релси.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

KoCMoHaBTa

Ако трябва да съм честен, има логика в това което казва ivchotr, но имайки впредвид, че човек практически няма как да кара постоянно право напред, реално и с еднакви гуми - в по-голямата част от шофирането, диференциала си работи. Все пак това му е работата. Имайки впредвид, че разликата във височината е малка, мен лично ме съмняава да оказва някакво значително допълнитено натоварване. Все пак говорим за отворен диференциал, а не някакво 4x4 с блокаж, при което наистина да има значение.

ivchotr

Да, ама е едно да правиш кратки корекции от време на време, друго е дифът да е нон-стоп "включен".

От известно време моторетката ми е на ремонт. Тръгна от два издухани изпускателни клапана и взеха да изскачат едно по едно разни неща. Понеже е стар модел, се намират по-трудно части за нея. В момента чакам двойката зъбни колела за 5-а предавка. Моторът през повечето време се движи на нея. По работните повърхности на зъбите са се появили вкопавания, които след известно време ще направят проблем. Нещо подобно ще се случи и с диференциал, който работи нон-стоп.

Разглеждам нещата по принцип, като се абстрахирам от това кой колко време ще си експлоатира колата преди да я смени с друга. Имам наблюдения над коли, които са ми минавали през ръцете. На едно Субару кутията му бучеше като нова Лада Нива (rofl)  (rofl)  (rofl) а беше на 10-ина години.

F Focus

Аз, ако съм на мястото на автора на темата, на което може да се окаже всеки бих монтирал новата гума отзад вдясно, за да са еднакви предните гуми.
И ще кажа нещо, с/у което мнозина ще "скочат"-при висока скорост автомобил се овладява по-трудно (или изобщо не се овладява) при бързо изпуснала задна гума (а, ако гръмне да пази Господ!), отколкото предна-личен опит, а и мнения на професионалисти-демек автомобилни пилоти(нямам предвид любители-шофьори с над 1-2 милиона км. пробег, които се имат за такива! ^-^ ).