лети джанти зимата - вашия опит?

Започната от To4kata, 23 Юни 2021 07:46:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

To4kata

Въпросът ми е към колегите, които карат с лети джанти зимата: какви са негативите, които вие сте установили? Теоретично нещата са ми ясни (надирания, корозия, механични повреди от скрити дупки и т.н), въпросът е практиката какво показва? 


Жоро Петков

Еми то много зависи и в кой край караш - едно е в планината, друго е във Варна примерно, където сняг колко да падне.
Аз до сега проблеми не съм имал. Летите джанти и те се кривят, но вече се изправят професионално. За надирането така или иначе практикувам избор на гуми тип XL (с уширен борд, пазещ джантата) и все пак внимавам.
По-добре да спра малко по-далеч от бурдюра, а не в него.
Металните джанти като им сложиш тасове - могат да ти паднат или слагаш свински опашки като селски бек. Ако караш без тасове , за мен лично е много грозно.
В крайна сметка и да надереш джантата едно сносно прахово боядисване ти излиза 200лв (и то в София) и стават като нови.
Карай си и си свиркай.

To4kata

#2
Да, и аз не намирам сериозна драма, дори и в по-снежни райони от Варна. По-добър модел от тези не успявам да открия втора ръка https://www.reezocar.com/en/occasion/annonce-ford-focus-RZCNLMNL13517111.html. Мото пФое искат за оригиналните 500 лв/бр. Стятам да ги обурудвам с тези гуми https://www.tyrereviews.com/Tyre/Vredestein/Quatrac.htm и да ги търкалям поне 3 пълни сезона. Не знам дали идеята е добра?!

Жоро Петков

А ти даже искаш "истински" фордовски джанти.
За 200лв парчето (дори може и за по-малко) можеш да си вземеш доста хубави чисто нови от гуми7 примерно или друг сайт.
От МП е утрепия да си вземеш джанти - никога не бих си го причинил.
За гумите ми се струва, че беше пусната и друга тема, която превърнахме в тоалетна.
Специално за джанти всичко опира до въпрос на вкус.

To4kata

Четох, че оригиналните фордовски са по-здрави и качествени ... затова, пък и някак ми допадат повече. Тези афтермаркет нещо много "крехки" ми се струват. Иначе да, дизайна е въпрос на вкус ... Тези от линка се намират втора ръка по 400-500 комплекта!

Жоро Петков

Чакай ти да са по-здрави и качествени - единствената разлика е, че на едните пише Дезент, а на другите пише Форд.
Друг е въпроса, че ти харесват повече. Кеф цена няма!

To4kata

Нямам претенции да разбирам, ама съм се заглеждал по оригиналните джанти, вкл. и на други марки, ами по-солидни и красиви са ... от тези масовите.

Alexi

Форд не произвеждат джанти ,на мондеото ми преди време бяха Ронал ,има щампа с марката вътре ако се загледаш .. 2 чифта лети имах оригинални и 2та бяха Ронал .

To4kata

Че не произвеждат е ясно. Те и амортисьори, водни помпи и други чаркове не произвеждат, но всеки предпочита да има щампата на Форд ...С такова впечатление съм останал ...

ivchotr

От 2004 г. насам колите ми са все с лети джанти и карам целогодишно с тях, като им въртя гумите според сезона. Само веднъж съм изправял джанти, ама тогава бях дал колата на дъщеря ми, а тя тъкмо беше взела книжка :D Повече такива грешки не съм правил :D Кара си само нейните. Ама спря да ги бъхти из дупките, де (rofl)
Та аз лично, когато си търся кола, избирам такава с лети джанти, за да не ми се налага да ги диря  след това. Тенекиени джанти никога повече!


saggy

Железните са грозни и ще ръждясат, ако не са добре боядисани. Голям плюс е, че няма кой да ги краде, то и фордът не го крадат, та съвсем добре. Ако ти се дават пари за алуминки си взимай не го мисли - няма какво да им стане, стига да не са олюпени. Тогава ръжда може да тръгне, но са по-здрави от железните, така че е по-спокойно през дупките. Но ако си скиор и трябва да слагаш метални вериги за сняг, мисля че не става с алуминиеви джанти. Тогава ползваш гумени вериги за сняг, които се късат или слагаш метални джанти.

dimkaraganchev

#11
От доста години карам колите си само с лети джанти, оригинални за марката.  Имам си джанти за зимните и джанти за летните гуми. За мен, да въртиш гуми върху едни и същи джанти е пълна гламотория. По-добре всесезонни тогава. И не, не съм забелязал някакви негативи.

ivchotr

Цитат на: dimkaraganchev в 24 Юни 2021 23:12:45
...За мен, да въртиш гуми върху едни и същи джанти е пълна гламотория...

Ако беше гумаджия, друга песен щеше да пееш :D

dimkaraganchev

Да, ама не съм. И си пея моята песен... :))

jo_jo

абе има и плюсове ако въртиш на едни джанти, примерно носенето почти 20 кила е една джанта с гума.

ivchotr

И други плюсове има...

Ама на когото от каквото му става, важното е да е щастлив :D

zloster

Цитат на: To4kata в 23 Юни 2021 23:05:37
Че не произвеждат е ясно. Те и амортисьори, водни помпи и други чаркове не произвеждат, но всеки предпочита да има щампата на Форд ...С такова впечатление съм останал ...
Форд поръчват/поръчваха също и при Borbet. Borbet май са най-големият производител и доставчик на алуминиеви джанти в света. Всички големи производители на автомобили работят с тях. Както и при Ronal всъщност се плаща за много стриктния и сложен процес по осигуряване на качеството/качествен контрол.
Ronal: https://www.ronalgroup.com/en/quality/
Borbet: https://www.borbet.de/en/production/virtual-production?CookieSet=true?CookieSet=true

Примерно при Borbet имат стъпка, в която всяка джанта минава инспекция на рентген (X-ray) (където се вижда името на фирмата на изобразеното хале, малко нагоре и малко вляво се цъка). Така разбират дали отливането не е дало скрити дефекти.

Ето и два кратки полурекламни видеоматериала на Borbet. Има подробности за целия процес как точно протича:
https://www.youtube.com/watch?v=HZbPi8EnlZM
https://www.youtube.com/watch?v=1i0RJuWufaI

А какво са последствията, ако производител реши да "оптимизира" разходите при проверката на качеството на отливаните детайли от алуминиеви сплави? Амиии, грозни е простичкото определение:
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/