Странно пип-кане от таблото

Започната от batko32, 10 Февруари 2024 16:48:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

batko32

Привет колеги.
 Не съм писал до сега , че задачите не са ме оставяли. Но ето , че е сблъсках с "нещо" ...не мога да кажа проблем защото все още нищо не е случва но е досадно а и не ми се чака да се случи та да ревна тогава.
 От има-няма 2 месеца колата ми започна да "пее" като дам на контакт. Няма лампа за грешка , няма и намек за такава. но  ей го чуденката.
Някой да подскаже или ако е на ясно да даде насока какво ще е това чудо.
Автомобилът е Форд Ц-макс 2004    2.0 дизел
Благодаря предварително
Хари Хворев
0899 177 050


ivchotr

Оставащият да свети символ е за задействана ръчна спирачка. Не съм сигурен дали алармира и за нещо друго. Ако свети без да е задействана спирачката, е възможно да му заяжда бутонът и да включва сигнализацията. Дали е вързан към друга система можеш да провериш в ръководството за експлоатация на колата.

batko32

Благодаря за насоката колега. Проби са правени и с дръпната ръчна и с пусната. Успях да я закача на Forscan но там освен грешката за заседнал ЕГР друго не намирам.
Хари Хворев
0899 177 050

ivchotr

Ти си правил проби с дръпнат и със спуснат лост на спирачката, ама провери ли в какво положение се намира бутонът, когато лостът е спуснат? Или примерно да му откачиш захранването и да видиш ще угасне ли лампата или не.

Водниядух1

Спирачна течност има ли в казанчето

F Focus

Цитат на: ivchotr в 14 Февруари 2024 12:22:38Оставащият да свети символ е за задействана ръчна спирачка. Не съм сигурен дали алармира и за нещо друго. Ако свети без да е задействана спирачката, е възможно да му заяжда бутонът и да включва сигнализацията. Дали е вързан към друга система можеш да провериш в ръководството за експлоатация на колата.

Символът за задействана ръчна спирачка би трябвало да свети и при намаляла спирачна течност в казанчето.
При мен преди месец ми светна в движение (Фокус-2, 2006г.) на магистрала "Тракия". Дръпнах леко и отпуснах ръчната и символът загасна. Звуци не е имало. Като се прибрах се опитах да проверя нивото на спир. течност в казанчето, което е завряно навътре под предното стъкло, но скоро я сменявах и е съвсем бистра, та нищичко не видях. След чесане, където не ме сърби ми протече мисъл ( :)) ) да отвия капачката и да потопя леко пръст, за да видя докъде е нивото-беше си на макс. Тези дни пак светна въпросният символ-явно се ебава ключето, което се задейства от лоста на ръчната. Нямам представа лесно достъпно ли е?

batko32

Темата е за приключване колеги. За смях или куриоз не било свързано с функциите на автомобилът.Акълът ми е изкуфял. Миналата вечер ми прекипя и реших да разглобя таблото. Някъде към краят на целият процес неволно дадох на първа позиция и пип-кането пак се чу. Странно или не ми светна , че няма как да е от електрониката на колата. Та...по пътя на по-старателно слухтене стигнах до извод , че всъщност пипка от говорителя на колата. Малко се успокоих , че не е от таблото ама взех да се чудя от къде на къде пък ще пипкат говорителите. Докато раглобявах и кората под волана се изсипа една кутийка. Лошо ми стана като я видях и се сетих от какво е. Откачил се е свързващият модул на блутута /добавян разбира се от мен/ .И понеже не ми се е налагало да ползвам телефон в колата и не съм и разбрал , че не работи. Та въпросното пипкане се оказва от централният модул на блутута който се сърди , че няма насрещен отговор от сдвояващото устройство. Съответно пип-ка където е свързан а това е левият говорител на колата.
Та...искам да благодаря на всички които дадоха идеи  и да се извиня , че съм ви занимавал с глупости които сам съм си натворил.
Разказах случката да майсторите с които се ровихме като ненормални да четем грешки по нощите и в почивните дни. И там има много да черпя. Посмяхме се на нелепата ситуация ама на мен ми остава урок на дърти години да слушам по-внимателно от къде е се чува дертът ами не да запалвам вниманието на 20 човека.

Поздрави  и безаварийни на всички
Хари Хворев
0899 177 050

F Focus

Няма за какво да се извиняваш, Хари-важното е, че си споделил от какво е проблемът.

Ozzie

Между другото, на мен ми се стори много странно този звук, понеже не звучеше на заводски такъв, но не бях сигурен и затова не изказах мнение по-рано.
Както казва поговорката - кой каквото сам си направи, няма кой друг да му го направи.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

А със светещия символ за ръчната спирачка/количество на спирачната течност какво става?


batko32

Там всичко си е наред. Има спирачна течност на необходимото ниво. Ключът за ръчна спирачка си работи безотказно. Просто когато снимах клипчето си бях на ръчна спирачка.
Хари Хворев
0899 177 050

ivchotr

Ами защо тогава му отделихме толкова време?!? Ако беше казал още тогава, че е била задействана ръчната, нямаше изобщо да си отколняваме вниманието.

batko32

Ще се самоцитирам :
Цитат на: batko32 в 15 Февруари 2024 10:18:44Благодаря за насоката колега. Проби са правени и с дръпната ръчна и с пусната. Успях да я закача на Forscan но там освен грешката за заседнал ЕГР друго не намирам.
.
Още там стана ясно ,че ръчната или лампата и не са в уравнението. Както и да е. Извиних се на всички вече за отнетото време и внимание.
Хари Хворев
0899 177 050