Акция на КАТ

Започната от Мирослав Митев, 02 Ноември 2021 00:53:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Мирослав Митев

Зравейте!
Искам да  питам за фокуса ако е с летни джанти дали подлежи на санкций защото е със всезеннони гуми 8) ^-^
Те тъпанарите защо не направят акция за заплащането на работещите бедни?
Да бъдем реалисти все пак!


Жоро Петков

Как ще ми проверят течността за чистачки дали е зимна или лятна и чистачките?
Да нямат дот последните или просто се изисква перата да не са се отлепили?
Какво стана с нареждането, че автомобили не могат да се спират за рутинна проверка? Ако това отпада при "акцкции" какво им пречи да са постоянно?

zloster

#2
Имах "преживяване" в неделя вечерта (31-ви октомври малко след 21:00 часа) точно с тях покрай първата фаза на акцията (май за документи само). Накратко: според тях да светят в очите/предното стъкло на водач, докато шофира, с мощните им служебни светодиодни (LED) фенери е начин да са сигурни, че си ги забелязал?! Според мен само дете със сериозни умствени увреждания може да формулира горната мисъл.

Случката се разви малко след разклона за с.Гниляне на Околовръстното, посока ж.к. Люлин. Да отбележа, че този, който дойде да ми иска документите, се представи без да смотолеви името, чина и вида полиция, към които се числи. Което е адски рядко при тях, не знам защо...

Допълнено:
От взимането/даването ми с тях през годините оставам с впечатлението, че системата добре работи да смачка малкото съвестни хора там. Пробвайте да си помислите за вас защо бихте станали полицай. Поговорете с някого от тези среди, ако имате възможност по същата тема. Тяхното всекидневие много им изкривява възприятието за действителност.

"три мои лични истории с тях, които са показателни": ПокажиСкрий

1) някога на автомагистрала Тракия. Аз съм в лява лента и се опитвам да изпреваря друг автомобил, който реши, че иска да се дърпа. Имаше пост, вдигната палка. Аз само спрях. Колата вдясно си продължи. Написаха ми акт за превишена скорост (тогава още нямаше фишове). Катаджията беше със саморъчно направена палка; фразата "теб съм те спрял, значи показанието на радара е за твоя автомобил". Та това беше картинката някога;
2) автомагистрала Тракия, посока София, точно преди тунела "Траянови врата". Там много дълго време ограничение за тунела не беше обозначено както трябва: липсваха ограничения на скоростта преди да има знак "максимална скорост 80 км/ч". Та един път си минах без да намаля. Спряха ме. Защо не съм бил намалил? Обяснение от моя страна за некоректно въведено ограничение. Отговор: Ми то препятствието се виждало и всеки знаел, че има тунел там и се виждал. Аз отговорих, че и законите всички ги знаят, че ги има, ама има полиция :) И продължих надълго и нашироко за белите и нормалните държави какво трябва да се направи, че и ние да сме при тях.
3) Долна Диканя през нощта. Магистралата още не я заобикаляше. Спрели на бензиностанцията. Сложили радар на покрива. А пред радара голямото табло с цените. И ми обяснява по-старшият как съм карал с 80 км/ч в населено място. Като поисках да видя отчета на радара ми показва менюто за настройка на колко километра в час да пищи?! По-младият какво да научи от това? Как се "заработва" допълнително и че те обикновените шофьори са някакви овце и кокошки, които могат да бъдат скубани и лъгани от лица в униформа...
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

saggy

#3
Абе ние сме много разхайтени шофьори. Тази акция няма да накара никой да се стегне, но трябва да има някакви правила относно зимната подготовка на колите, които да се спазват. Аз съм за задължителни зимни гуми от 1-ви ноември. Наясно съм, че при дъжд лятната гума се справя по-добре, но това е над 8-10 градуса. Та, такива акции поне напомнят, че трябва нещо да подготвиш по колата. Относно как я провеждат, методите им и т.н. съм против.

dimkaraganchev

Цитат на: Мирослав Митев в 02 Ноември 2021 00:53:48
Зравейте!
Искам да  питам за фокуса ако е с летни джанти дали подлежи на санкций защото е със всезеннони гуми 8) ^-^
Те тъпанарите защо не направят акция за заплащането на работещите бедни?
Я, пак... (rofl)

Наско

Предполагам че със зимни джанти не би трябвало да има проблем    (rofl).
Закования с чук винт, държи по-добре от завинтения с отверка пирон !

Мирослав Митев

Една руса я спира КАТ
Дайте аптечка тя дава дайте попожарогасител
тя дава
Дайте триъгълник
Ами нямам преди малко го избръснах!
Да бъдем реалисти все пак!

Alexi

четете внимателно наредбата .. в нея няма дефинирано какво са "зимни гуми" и всякакви актове на тази основа се обжалват и падат .. замерването на грайфера следва да се извърши със средство за измерване по Закона за измерванията и с валидна метрологична проверка ! Пластмасова пръчица с деления ,закупена от бензиностанция без никакви документи - акта пада ..

ivchotr

Според закона за движение по пътищата,
Чл. 139. (1) Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат:
...
4. (нова - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.


Горното на нормален български език означава, че ако на гумата пише, че е зимна, няма значение с каква дълбочина на протектора е. Ако гумите са всесезонни или летни, тогава дълбочината на протектора трябва да е минимум 4 мм.

П.П.
Личното ми мнение е, че ако човек очаква да си кара колата и в сняг, е най-добре да я оборудва със зимни гуми с дълбок протектор.

Alexi

не е дефинирано какво точно означава "гуми предназначени за зимни условия" .. освен това така както е написано ако гумите ми са "Зимни" ( каквото и да означава това според ЗДП )  то могат да са гладки като динени кори и пак няма да могат да ме глобят заради това ИЛИ в наредбата


ivchotr

Точно. Ако някой полицай се опита да ти мери дълбочината на протектора на зимните гуми, просто му казваш, че не познава нормативната уредба, която определя правомощията му и ако държи да се заяждате, да пише каквото иска, пък ти после ще му го изкараш през носа в съда. Такъв е законът. Не сме го писали ние, но важи и за полицаите.

zloster

Аз в тази разпоредба не виждам отмяна на минималната законова дълбочина на протектора/грайфера. Тя би трябвало да си е 1,6 мм.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

ivchotr

Хм. В закона на едно място се споменава, за износени гуми, но не е уточнено какво точно означава износена гума. В правилника за прилагането му е намерило място цитираното изискване за дълбочината на протекторния рисунък на гумите на автомобилите и мотоциклетите, което да не е по-малко от 1.6 мм. И тук, точно както във всеки един български закон, започват да се случват идиотиите. Например за мотоциклетите се произвеждат гуми, наречени слик. Те нямат никакъв рисунък на протектора, камо ли пък и да е с дълбочина. Въпреки това тези гуми държат мотоциклета като залепен за асфалта, дори и при порой. А бе представят се по-добре от гумите с грайфер. И доста колеги са били принудени да обжалват разни актове в съда. Сликове и полусликове се продават и за нормални автомобили, не само за формули. Предполагам обаче, че никое ченге няма да се трогне от сликове на кола, ако не види грайфер на тях :D

Жоро Петков

Цитат на: ivchotr в 10 Ноември 2021 22:57:09
Например за мотоциклетите се произвеждат гуми, наречени слик. Те нямат никакъв рисунък на протектора, камо ли пък и да е с дълбочина. Въпреки това тези гуми държат мотоциклета като залепен за асфалта, дори и при порой.
Тука си в жестока грешка, слика на дъжд прави аквапланинг при 10км/ч.
Както и да е - в нормалните държави полицията се доверява на производителя на гуми. На абсолютно всички гуми има т.нар. ограничител. Когато гумата стигне до него  - е за смяна. Но ние тука в България сме царе на законите, допълненията , разпоредбите и т.н. и т.н.

ivchotr

Ти поне се ровиш и из мотофорума. Има теми за гумите и доста хора са писали как се държат сликовете на дъжд. Не държа да ми вярваш на мен.

Жоро Петков

А защо Формула едно и МотоГП като валне дъжд сменят сликовете с гуми с грайфер?

ivchotr

Те са в друго измерение. При това не всички подменят гумите.

Ozzie

гума чист слик, за редовна употреба не съм видял да се продава, виж, полусликове има, но не от всички марки
P.S. коментирам за автомобили
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Автомобилите ги ползват само на писта, по принцип. Но мотоциклетите ги ползват и по пътищата. А в ППЗДвП двата вида МПС са вкарани в един член и сложени под общ знаменател. Но, да. Злостер принципно е прав. Ако нямаш 1.6 мм грайфер по всяко време през годината, като нищо ще изгориш.

Жоро Петков

Мен ми е от няколко години интересно дали ако ме спрат с мотора и могат да ми напишат акт за грайфера.
Не е като да не ми се е случвало в края на сезона гумата да е доста под 4мм грайфер. То ебати даже на чисто нова мото гума за шосе грайфера е не повече от 6мм.
Освен тва и чистачки нямам... хеле за зимна течност. Аз съм ебати абоната.
Дано никой не ги светне КАТ-аджиите, че сите мотористи сме изгорели като се случи хубаво време ноември и караме.