Хладилници и промени в правилата за оценка - енергийна ефективност

Започната от zloster, 13 Септември 2020 21:48:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

zloster

От пролетта на 2021-ва година влизат в сила нови правила на ЕС за хладилниците и измерването на енергийната им ефективност. Да не се стряскате като почнете да не виждате "А+++", "А++", "А+" на енергийния етикет - махат ги.

Ето за сравнение енергиен етикет на продукт с настоящата и бъдещата скала:
[attach=1]
Хладилникът става от "А++" по настоящата методика в клас "F" по бъдещата. Едновременно с това еталонната консумация се увеличава: от 230 кВч (киловат часа) на 281 кВч. Бърза сметка: 51/230=22% и малко увеличение на консумацията на електрическа енергия.

Какво се променя:
1) Методологията на оценка на консумацията. Преди са проверявали само при една температура на околната среда от 25оC. Понеже през повечето време в кухните на повечето хора температурата не е толкова висока се е считало, че това е достатъчна компенсация за различните експлоатационни режими. Сега това го променят - хладилниците ще се проверяват при двете крайни температури на обичайния им работен температурен диапазон. Това са 16оC и 32оC. Така ще се избегне оптимизирането на работата на хладилника при точно 25оC и влошаването на енергийната му ефективност при всяка друга температура. Само от тази промяна засичат, че консумацията би трябвало да се вдигне с 8-10% според големината и някои други характеристики на уреда;
2) Намаляват се различните категории уреди и се добавят коефициенти за различните типове отделения. Досега бяха 10 категории - хладилник, комбиниран хладилник с фризер, фризер и т.н. Сега стават 5 категории. Така целят по-разнообразни физически конфигурации, намаляване на консумацията (примерно от отделението за млечни храни, което е с най-ниска температура да се прехвърля стопления, но достатъчно студен въздух към отделение "Охладено" с температура 10-12-15 градуса.) Примерно добавя се нов тип отделение "Зимник" с температура от порядъка на 15-20оC;
3) Вече институции в страните членки на ЕС ще имат право да спират от продажба уреди, ако купени и изпитани екземпляри покажат отклонения над допустимите. Допустимата стойност за повечето параметри остава 10%.
4) Други неща, които съм забравил или пропуснал;

Добавено при редакция:
5) Намалява се целевата температура на основната камера - от 5оC на 4оC. При фризерите обратното - няма да се ползват вече пакети в средата, на които да се мери -18оC. Махат пакетите и се мери температура на въздуха да е -18оC. Получава се, че ще е малко по-топло във фризера. Завишаването на изискването за температурата в хладилната част и занижаването на изискването във фризерната част горе-долу нулирали разликата в консумацията.

P.S. Техническият доклад е интересен. Доста може да се научи от него. В един от разделите разглеждат възможни конструктивни промени и подобрения. Правят и оценка на икономическата целесъобразност - разходи за материали, производство и т.н. Има обзор на тази промишленост като цяло - обороти и произведени количества. Има анализ на германския пазар на хладилници - примерно там се наблюдава аномалия, че физически по-голям хладилник "А++" доста често е по-евтин от по-малък с клас "A+". Също има оценка на разходите за придобиване и разходите през живота на хладилника.
Примерно при вариантите за промяна на конструкцията обсъждат изнасянето на компресора в отделен корпус. Също така разглеждаха ползването на няколко изпарителя с различна физическа големина и вентилатори (конструкция подобна на охлаждането на компютърните процесори) за различните отделения. Така компресорът и работният флуид се държат в оптималния си режим, а необходимата охлаждаща мощност за различните типове отделения се постига чрез големината на изпарителчетата. В друг раздел разглеждаха използването на обикновени хладилници в конфигурация "вграждане в кухненски шкафове". Било много разпространено в Испания. Споменаваха за разлики от порядъка на 8-10% завишаване на консумацията при вариант "вграден". Това се дължи на влошаване на температурния режим и съответната промяна на температурите на работния флуид.

Източници:
1) Директива (EU) 2019/2016 от 11.03.2019 - https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/HTML/?uri=CELEX:32019R2016&from=EN
2) Директива (EU) 2019/2019 от 01.10.2019 за екологичните изисквания при проектирането на охлаждаща техника за битови нужди - https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2019.315.01.0187.01.ENG&toc=OJ:L:2019:315:TOC
3) Изследване и доклад от 2015 година развитието на хладилната техника, консумацията ѝ, начините на използването ѝ (среден време на ползване на един хладилник в ЕС е 16 години), технически предизвикателства, методики за оценка на консумацията, насоки за промяна на философията на проектирането и други - https://www.eup-network.de/fileadmin/user_upload/2015/Household_Refrigeration_Review_TASK_1_6_DRAFT_REPORT_20151114.pdf
4) Сайт на ЕС с няколко абзаца информиращ за промяната - https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign/energy-efficient-products/fridges-and-freezers_en
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/