Мондео мк3 с "дигитално" табло

Започната от Georgi89, 13 Януари 2020 14:25:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Georgi89

Здравейте колеги!

Реших да си направя ново тобло за мондеото което ще е с LCD дисплей като на новите автомобили така наречените "Digital cluster". И така започнах проекта преди няколко месеца като си закупих същото табло като мойто с идеята да ползвам само предната пластмасова част от него. За дисплей реших да ползвам старият ми лаптоп от който нищо не става вече така или инъче. Разглобих му дисплеят и като наложих таблото върху него изглежда ето така:

[attach=1]

[attach=2]

[attach=3]

[attach=4]

[attach=5]

Комуникацията на новото табло към момента се извършва с ELM327 чрез блутут, не е особенно бърз но за първи тестове става. След време ще мина изцяло на по-ниско ниво (J1850 или CAN) за да се постигне по висока скорост или ще си купя по-бързо ELM327 (приемам препоръки).
Една от основните причини да започна този проект е че искам да наблюдавам навигацията си пред мен докъто шофирам и по точно Waze. Основното предимство на waze е че предупреждава за полицай, инциденти по пътя и др. Друга причина е липсата на подробна информация на таблото. Например бих искал да знам с точност до градус температурата на мотора, до колко надува турбината, натоварването на мотора в %, напрежението на автомобила и др.
Първите тестове вече са проведени с мобилният ми телефон можете да ги видите тук.
Преди няколко дни смених дизайна и започнах да работя върху истинското таблото можете да видите тук.

Реших да споделя с вас този проект, тей като може би ще ми се наложи малко помощ по дизайна и комуникацията с автомобила. Към момента успявам да изчета:
-оборотите на мотора
-скоростта
-температурата на мотора
-налягането в турбината
-напрежението
-натоварването на мотора

Това което ми се иска да да изчитам:
-темпомата дали е включен или не - не откривам информация каква команда да изпратя до компютъра на колата
-нивото на горивото - поради някаква причина не се поддържа при j1850 можеби трябва да мина на CAN комуникация.

Ако някой е запознат по-подробно с протокола на по-ниско ниво ще се радвам да сподели. Приемам всякакви критики, забележки, идеи , препоръки по-разработката на този проект.

Поздрави на всички!



Мишо

Адмирации от мен човече, това на второто видео изглежда мега яко. Желая ти успех и по натам ще говорим за едно табло и за мен.

Ozzie

Цитат на: Georgi89 в 13 Януари 2020 14:25:27...или ще си купя по-бързо ELM327 (приемам препоръки).
ELS 27?
Миналия месец ми пристигна, само че e с кабел, не съм ровил, дали има с безжична връзка. Чете HS и MS, без да се налагат модификации и пр.
FORScan-а го вижда като ELM 327 v1.5
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Georgi89

Можеш ли да кажеш реално каква скорост на четене може да постигне?
Скоростта можеш да я променяш от настройките на програмата. Друго което съм забелязал на моя ELM е че когато зададеш команда отговора идва след 100ms. Така че не всичко е до скорост на предаване на данните. Ще се радвам да разбера дали и твоя модул се бави по толкова.

Имам и страничен въпрос.
Някой до сега опитвал ли се е да слага волан от МК4 на МК3 този с всичките копчета + темпомата?
Интересувам се чисто физически дали съвпадат. Кабелите и буксите за копчетата както и тяхната схема на свързване не е проблем.

Поздрави!

Mondeicho

Еха,браво за начинанието. Не съм толкова грамотен технически и не мога да помогна, но се радвам, че има такива ентусиасти като теб. Желая ти успех!
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

Ozzie

Цитат на: Georgi89 в 13 Януари 2020 19:14:33Можеш ли да кажеш реално каква скорост на четене може да постигне?
Ей толкова:
[attach=1]

След като се пипнат малко настройките на портовете на РС-то, следвайки упътванията долу.
https://forscan.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=1763
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Georgi89

Да определено е много по-бърз от моя. При мен максималната скорост е 38400. При теб също така закъснението на съобщението е 3ms а при мене е 100ms. Поръчвам един адаптер като твоя без да го мисля.... тъкмо докъто дойде ще глася софтуера.

Поздрави!

Мишо

Ама до колкото знам, ЕЛС27 е кабел, не е безжична връзка, ( блутут или уай фи ).

Georgi89

Няма проблем дали е с кабел или не.
Попринцип за такъв тип проекти даже е препоръчително да не кажа и задължително всичко да е по кабел. В новите автомобили ако разглобите такова табло няма да намерите безшична комуникация до протокола на колата.

Мишо

Ок, но питай колегата Ози, какъв точно кабел е взел. Аз имам един ЕЛС27 със зелена платка и става само племенничката да си играе с него. Трябва да го намеря и да изхвърля (tooth)


Ozzie

май беше най- евтиния, но не твърдя със сигурност - 11,99 $  :D
Поръчал съм го на 14.11, беше тук няколко дни преди Коледа.
Магазина е Carfix Innovations Online Store. Архива с поръчките ми дава долния лин към джаджата.
https://www.aliexpress.com/item/1779405402.html?spm=a2g0s.12269583.0.0.5e20652eQ75NGL
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Georgi89

Поръчах един да видим какъв ще дойде, през това време продължавам със зареждането на waze картите вече върху истинското табло и ще кача видео за мнения. Надявам се да е тези дни.

Поздрави!

Мишо

Цитат на: Ozzie в 14 Януари 2020 14:26:41
май беше най- евтиния, но не твърдя със сигурност - 11,99 $  :D
Поръчал съм го на 14.11, беше тук няколко дни преди Коледа.
Магазина е Carfix Innovations Online Store. Архива с поръчките ми дава долния лин към джаджата.
https://www.aliexpress.com/item/1779405402.html?spm=a2g0s.12269583.0.0.5e20652eQ75NGL

Е сега погледнах колко съм го плащал моя кабел. 15 евро и не работи, каквото и да пробвах. Баси тъпнята.  (tooth)

V.Buzev

Страхотно, следя с голям интерес!

Мишо

Човека е машина, това което е намислил да направи е много яко. Отново му пожелавам успех.

Georgi89

Е да много е яко като идея. Мондеото заслужава едно такова модерно табло. Гледам ги новите коли с такива табла и все нещо не ми допада. За съжаление те не могат да използват google maps или waze, ще стане война. Затова реших да опитам да сглобя едно такова, но става доста бавно.

zloster

Привет колега,
хубаво е, че имаш желание да се занимаваш с "човъркане". Имам няколко забележки, които мисля, че са съществени:

  • Обикновените течно-кристални екрани са много нежни и не им понася повишена влажност и температура. Тесла/Елон Мъск го научиха по трудния начин (или по глупавия, въпрос на гледна точка. Аз съм за второто). Ето технически спецификации на екран отговарящ на изискванията на автомобилната промишленост: Max. Ratings Storage Temp.: -40~85°C    Operating Temp.: -30~70°C Ако провериш обикновен екран от преносим компютър, ще намериш "Работен температурен диапазон: 0 - 40°C и малко по-добри стойности при съхранение.
  • Същото се отнася и за изискванията към устойчивост на смущение в електрическото захранване. Погледни ISO 7637 и ISO 16750. Ето обобщаваща таблица от първия стандарт:[attach=1]
  • Дълговечността на екраните с течни кристали е доста ниска, а и не са добре изучени влиянието на околната среда - температура, ултравиолетово лъчение и други природни дадености. Бях изненадан като рових и намерих информация, че по-голямата част от познатите течни кристали са органични молекули. А стабилността на температурни колебания не е никак добра при органичната материя. Да, екраните на старите калкулатори издържат, но формулите на кристалите трябва да ги променят, за да увеличат способността да ги завъртат в пространството (да получиш оттенъците).

"Какво ми е хванало на мен окото от новостите около темата": ПокажиСкрий

Ей тук видеото: https://www.drive2.ru/c/968672/ - прожектиране на предното стъкло на географската карта чрез мобилен телефон и приложение.
Принципът е прост, но има няколко практически пречки: двойния огледален образ и слабата видимост през деня. Това второто се оправя с по-ярък екран. Текущите поколение май няма да има проблеми. Има голямо предлагане на продукти ползващи този принцип.

Понеже съм се интересувал от темата, тези от hudway ми се видяха "по-сериозни".
https://www.drive2.ru/b/452558987066347052/ - материал със снимки и разяснения за недостатъците
https://www.drive2.ru/l/487352482771501467/ - още един материал с впечатления
https://www.indiegogo.com/projects/hudway-drive-the-best-head-up-display-for-any-car--2#/ - имали са успешно ОРФ (общностно рисково финансиране, crowd funding)
https://hudway.co/ - официален сайт

Та събирането на горното без мобилния, с отделен екран и в комбинация с ето този неизвестен едноплатков компютър (EOMA68), ми звучат много примамлива идея.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

Georgi89

#17
Много интересно проучване си направил колега, имаше какво да се научи. Преди да реша да използвам дисплеят си от стария лаптоп, търсих по-подходящи дисплеи които бяха ниски и дълги, дори някой от тях бяха предназначени точно за автомобилни табла като например този. В този сайт имат доста богата гама от дисплей. Преди няколко седмици реших да отворя таблото и да видя с какво пространство разполагам зад него и се оказа доста широко (качвам няколко снимки).

[attach=1]

[attach=2]

[attach=3]

[attach=4]

[attach=5]

[attach=6]

[attach=7]

[attach=8]

[attach=9]


След време определено ще го сменя този дисплей, тей като наистина едва ли ще издържи толкова колкото един индустриален, но за първи тестове става.
А относно хардуера, пробвах първо с raspberry PI 3B и raspberry PI 3B+. На линукс подобни графики вървят доста добре и глатко, но реших че искам да ползвам waze и след кратко проучване, за съжаление няма как да тръгне под линукс (Raspbian). След това инсталирах андроид на тези raspberry - та, пренаписах отново всичко, но сече ужасно, идват тежък андроида за тези raspberry - та (пробвах няколко андроида - 6, 7, 8, 9). Видях че няма как да стане, а много държа да имам waze, затова си взех snapdragon 410C. С него нещата вървят много по-добре, както се вижда и на клиповете въпреки че е с андроид 5.0. Въпреки това, след време ще сменя snapdragona с Orange PI 4B доста го хвалят и мисля че е по-добрия вариянт (върви с android 9).
Ако някой пък има наблюдения върху по-добри едноплаткови компютри, може да сподели.

П.П.: Разгледах на снимки волан от МК3 и волан от МК4 мисля че ще паснат. Ако някой от форума има такъв волан от Мондео МК4 с всички копчета, може да ми пише на лично реално какви са размерите на централния отвор и ако пасне бих искал да си купя такъв за да управлявам с него новото табло.

Поздрави!

ivchotr

С екран от таблет няма ли да стане по-компактна разработката ::)

Georgi89

Цитат на: ivchotr в 16 Януари 2020 23:04:46
С екран от таблет няма ли да стане по-компактна разработката ::)

Ще стане, но таблетите с които аз разполагам не ми достигат като дължина за да покрие последните два ринга които са за температурата и горивото.

П.П.: Ето последните промени тук. Малко сгъчкано стана сякаш с този уред за турбото.

Поздрави!


Мишо

На мен ми изглежда повече от перфектно.

zloster

Цитат на: Georgi89 в 15 Януари 2020 09:21:47
Преди да реша да използвам дисплеят си от стария лаптоп, търсих по-подходящи дисплеи които бяха ниски и дълги, дори някой от тях бяха предназначени точно за автомобилни табла като например този. В този сайт имат доста богата гама от дисплеи.
"Допълнителна информация за panelook.com": ПокажиСкрий

Не знам къде и как си проверявал горната информация. LM215WF3-SLN1 дават го "за настолен монитор", т.е. обикновен. По-долу съм дал и препратка със сравнението му с няколко други.

www.panelook.com e мястото за търсене. Те са най-голямата база данни с параметри и модели на течнокристални екрани. Имат пълна класификация по размери, физически интерфейси, технология на панела, сфера на приложение, отличен инструмент за сравняване на параметрите("hide same" бутона горе вляво) и други. Не съм срещал оплаквания от точността на данните им.
Ето на няколко места, които ги ползват: tftcentral.co.uk (най-долу "Further useful links"), подмяна на течнокристален екран за преносими компютри (notebookreview.com), същото в руски форум (ixbt.com).


Цитат на: Georgi89 в 15 Януари 2020 09:21:47
А относно хардуера, пробвах първо с raspberry PI 3B и raspberry PI 3B+. На линукс подобни графики вървят доста добре и гладко, но реших че искам да ползвам waze и след кратко проучване, за съжаление няма как да тръгне под линукс (Raspbian).
Извън темата: ПокажиСкрий
Сигурно си попадал на този проект: anbox. В много ранен стадий на развитието си е, но предполагам ще види промяна покрай няколкото проекта тип "Линукс за мобилен телефон". А и се пораздвижиха нещата от към устройства (Librem 5 и Pine Phone).
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

Georgi89

Цитат на: zloster в 17 Януари 2020 23:15:25
"Допълнителна информация за panelook.com": ПокажиСкрий

Не знам къде и как си проверявал горната информация. LM215WF3-SLN1 дават го "за настолен монитор", т.е. обикновен. По-долу съм дал и препратка със сравнението му с няколко други.

www.panelook.com e мястото за търсене. Те са най-голямата база данни с параметри и модели на течнокристални екрани. Имат пълна класификация по размери, физически интерфейси, технология на панела, сфера на приложение, отличен инструмент за сравняване на параметрите("hide same" бутона горе вляво) и други. Не съм срещал оплаквания от точността на данните им.
Ето на няколко места, които ги ползват: tftcentral.co.uk (най-долу "Further useful links"), подмяна на течнокристален екран за преносими компютри (notebookreview.com), същото в руски форум (ixbt.com).

Извън темата: ПокажиСкрий
Сигурно си попадал на този проект: anbox. В много ранен стадий на развитието си е, но предполагам ще види промяна покрай няколкото проекта тип "Линукс за мобилен телефон". А и се пораздвижиха нещата от към устройства (Librem 5 и Pine Phone).


Здравей колега,
въпросния дисплей който посочих не е за индустрията наистина, беше с подходящи размери. Просто реших да споделя сайта който успях да намеря. Разгледах и твоят сайт, там също има много богата гама от дисплеи и след време ще трябва да се търси подходящ дисплей на размери и параметри.

П.П.: Добавих и уред за натоварването на мотора. Може да се види тук.

Поздрави!

Мишо

#23
Таблото е жестоко човече, адмирации отново. Според мен, по-добре е на мястото на натоварването на мотора, да има уред с налягането на маслото. Не знам дали би могло да се реализира, тъй като датчика за налягането на маслото е само за лампата на таблото и не отчита измерено налягане .  През ОБД-то няма такава информация, търсил съм доста, но за съжаление няма.

Georgi89

Цитат на: Мишо в 23 Януари 2020 19:25:19
Таблото е жестоко човече, адмирации отново. Според мен, по-добре е на мястото на натоварването на мотора, да има уред с налягането на маслото. Не знам дали би могло да се реализира, тъй като датчика за налягането на маслото е само за лампата на таблото и не отчита измерено налягане .  През ОБД-то няма такава информация, търсил съм доста, но за съжаление няма.

Здравей колега,
мисля че няма как да стане това с налягането, тъй като няма такъв сензор за налягане. Мисля, че има само датчик който сработва след определено налягане, както ти си описал за лампата. Другия вариант, който се сещам е ако може да се монтира такъв сензор за налягане на мястото на обикновеният датчик, но не знам дали ще се намери такъв.

Поздрави!

Мишо

По принцип има, даже мислех да си слагам такъв, но ме отказаха прекалено тунерските модели  (tooth). Имат преходници и всичко за монтаж ( показанията са с електрически сигнал ), но как можеш ти да го ползваш като информация вече не знам.

Georgi89

Цитат на: Мишо в 28 Януари 2020 21:15:48
По принцип има, даже мислех да си слагам такъв, но ме отказаха прекалено тунерските модели  (tooth). Имат преходници и всичко за монтаж ( показанията са с електрически сигнал ), но как можеш ти да го ползваш като информация вече не знам.

Изпрати някакъв линк да го разгледаме този сензор. Не е задължително да го "чете" компютъра на колата. Най-важното е да съвпада като резба и размери.

Поздрави!

Мишо

https://m.emag.bg/ured-za-izmervane-na-naljagane-na-maslo-igauge-vdo-10-bara-vdo2/pd/DW70DNBBM/
http://tuningshopbg.com/8/229/1232.html
https://bazar.bg/obiava-24415139/izmervatelen-ured-za-naliaganeto-na-masloto-7704


Нещо такова човече, но не знам дали ще може да стане. Има подобни и за температура на маслото. Резбата мисля, че би трябвало да е стандартна, но не съм сигурен.

Georgi89

Цитат на: Мишо в 29 Януари 2020 19:34:17
https://m.emag.bg/ured-za-izmervane-na-naljagane-na-maslo-igauge-vdo-10-bara-vdo2/pd/DW70DNBBM/
http://tuningshopbg.com/8/229/1232.html
https://bazar.bg/obiava-24415139/izmervatelen-ured-za-naliaganeto-na-masloto-7704


Нещо такова човече, но не знам дали ще може да стане. Има подобни и за температура на маслото. Резбата мисля, че би трябвало да е стандартна, но не съм сигурен.

По-големия проблем е дали ще стане резбата, инъче самото измерване не е страшно.

Понеже нещата се случват бавно, затова скоро не съм писал какво става. След доста проблеми около дизайна най-вече с това, че няма особенно много място, реших да махна вътрешната част на таблото и да не използвам оригиналните рингове. Така вече се освобождава супер много място и мога да използвам много по-голяма площ от дисплея, ето някой снимки как изглежда засега:

[attach=1]
[attach=2]
[attach=3]
[attach=4]
[attach=5]
[attach=6]
[attach=7]
[attach=8]
[attach=9]

Ето и кратко видео тук.

Отказах се и от waze, тей като не е open source програма. Реших да ползвам google maps, а в последствие ще заредя waze като backround, процес който само да сигнализира за полицай или друго такова приложение, не знам за сега...

Поздрави!

ilko

Изглежда интересно.
Поздравления за идеята и майсторлъка!