Проблем с двигател след навлязла вода през въздушния филтър.

Започната от tnm1985, 03 Юли 2024 20:53:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

tnm1985

Здравейте. Първо се извинявам че не съм много наясно с терминологията но ще се опитам да обясня проблема си. Имам Форд фокус c max tdi 2.0, 2004г. Дясна дирекция.При каране в дъждовно време и много мокър път. При изпреварване , един Тир, така ме изкъпа че колата директно спря. При пробване да запаля , не върти а само се чува едно като прещракване.Човекън от пътната помощ,предположи че е влязла вода в двигателя и за това не пали. ( Днес като отворих, въздушния филтър, вода течеше от него.) Препоръчаха ми да сваля дюзите и да завъртя чрез гумите на скорост, за да изкара водата. Свалих ги , но при проба на втора и на трета , първо на крик, гумата не можах да я завъртя , пробвах и на бутане (добре че комшиите са ми свестни) но макар че 4,5 човека пробвахме да я бутнем на скорост не завърта веригата. На свободна си върви на бутане. Когато дам,на контакт, всичко си е нормално, нищо не ми светва на таблото , нито ми дава грешка. Но при опит да запали , само щраква леко и това е. Бутачите,  изказаха мнение че или някой клапан е ударил бутало или двигателя е блокирал . ( Но все пак макар да са с доста опит като шофьори, няма такива с форд. ) Не искам да обидя сервизите в града ни , сигурен съм че има кадърни но все още не съм,попаднал на такива а доста сервизи съм пробвал и не съм очарован. За това реших да се пробвам сам, поне ако мога да установя какъв,е проблема и евентуално дали би било по силите ми и решението му. Благодаря предварително на отделилите време да прочетат проблема ми и ще съм признателен ако получа съвети и мнения. Купих си колата преди 3 години докато работих в Англия и макар да не е нова , съм много доволен от нея. Дори на ход се прибрах с нея при положение че близо две години с нея си върших работата като куриер. Много здраво работно конче . Признавам си преди не бях привърженик на форд но след като я взех , останах много приятно изненадан. И за това не искам да я оставям още и се опитвам да я върна обратно на пътя. Благодаря още веднъж за отделеното време.


perun

Започни от стартера. Ако има вода може да я изкараш с маркуч и спринцовка през дюзите.После въртиш на стартер или оставяш да се изпари.

ivchotr

И мен са ме къпали ТИР-ове, ама чак да ми напълни двигателя с вода не ми се е случвало. Дано и да не ми се случва, де. Та съветът на Перун е добър и трябва да се увериш, че стартерът е в изправност. За целта просто му подай директно захранване с кабел от акумулатора. Ако е изправен, ще завърти. Щракането може да е от "котвата" му. Ако е от нея, подаването на "+" на изходящия ѝ кабел (не този, дето идва от акумулатора, а другият дебел до него) би трябвало да го завърти. Ако двигателят е пълен с вода, може и да не завърти. Ако и самият стартер е с окъсил ротор или статор, също няма да завърти. Ама ако в цилиндрите е влязла вода, тя трябва вече да се намира в картера. Което лесно ще разбереш като извадиш щеката за проверка на маслото и огледаш какво се намира по нея. Ако има вода в маслото, ще си личи.

И един съвет - когато буташ кола на скорост, прави го на най-високата предавка. Другият вариант е да те засилят на свободна предавка и когато се движиш сравнително бързо, да включиш 5-а или 6-а, която ти е най-високата. Ако колата захълца, значи двигателят се върти. Ако завлачи гумите без да превъртят, значи нещо спира двигателя. На един Вартбург навремето двигателят му "блокира" заради лагера на алтернатора. Твоят е доста по-мощен и не е много вероятно външна причина да го "блокира". Ама знае ли човек? А за да изгасне от раз след банята, по-скоро се е скапал някой ел. модул. Водният удар в цилиндрите е съпроводен с доста шум, но дори да е изкривил клапан, пак би трябвало да завърти. Ако е изкривил мотовилка, е по-възможно да блокира.

tnm1985

Благодаря за съветите, след като пробвам, ще пиша за резултат .

Водниядух1

Човека ви казва,че на бутане не мръдва-вие стартера... Мирише на блокирал мотор...

Ozzie

Цитат на: ivchotr в 04 Юли 2024 11:02:13И мен са ме къпали ТИР-ове, ама чак да ми напълни двигателя с вода...
Засмукването на въздуха при Ц-Макс е доста ниско. Ако липсва кората под предната броня, като едното нищо може да глътне вода и да се стигне до хидравличен удар.

Цитат на: tnm1985 в 03 Юли 2024 20:53:59На свободна си върви на бутане.
Нормално. В този случай колелата са отделени от двигателя.

За съжаление Водниядух1 сякаш е най-близо до истината - блокирал двигател.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Ами нали затова му казвам да я бутнат на по-висока предавка. А, ако двигателят му може да се удави само от едно лисване на вода от преминаващ камион, значи нещо не е наред с входящите тръби на филтърната кутия. Ми, че той така трябва да прави ремонт след всяка водоструйка на автомивката  ::)
Ако завлачи колелата и при бутане на висока предавка, значи нещо наистина спира мотора.

Като млад офицер веднъж ми се случи следната случка - трябваше да разхвърлям спешно регулировчици по маршрута за изнасяне на полка към границата. Натоварих бойците в БТР-а и отпрашихме. Водачът обаче взе да мърмори, че машината не ще да върви като хората. Тя е с два двигателя ГаЗ 40, ако не ме лъже вече паметта. Спряхме за малко и се оказа, че единият двигател не работи. Опитахме да го стартираме, не стана. По принцип има начин да се разкачи от мостовете, които задвижва, но гонехме срок и дадох заповед да продължаваме. Изпълнихме задачата навреме и когато се появиха старшините с ремонтната машина, им казах да погледнат какво му има на БТР-а. Оказа се, че стартерът на неработещия двигател е останал зацепен в маховика и по този начин го е блокирал. И понеже машината все пак направи едни 50 - 60 км само с другия двигател, мостовете на неработещия двигател са го въртели и в крайна сметка стартерът се беше опекъл яко :D То и затова се е усещала липсата на мощност.

Та затова даваме съвети и за стартера. Трябва да се изключат всички възможни причини. Щото с онзи Вартбург, дето го споменах по-горе, се занимвах цял ден да го дърпам на буксир до най-близкия град, да му търся монтьор да отваря двигателя, че хората бяха тръгнали на почивка с него и като му свалихме ремъка на алтернатора, един от навалицата случайно се подпря на шайбата на коляновия вал и той се завъртя, все едно го върти стартерът (tooth) Сменихме лагера на алтернатора и основен ремонт на двигателя не се наложи да се прави.

Водниядух1

Обикновено-при воден удар, мотора криви биела . Дано не се е стигнало до там...

tnm1985

Добро утро.  Свалих стартера,  махнах дюзите,  тръбите на всмукателните клапани но при опит да завъртим двигателя с гумата, не помръдва.  И на 5 и на 6 скорост пробваме нищо. Явно е сериозен проблем. Благодаря за съветите . Въпреки че едва ли ще става двигателя, все пак ще го разглобя за да разбера какъв точно е проблема. ( По горе прочетох че ако е влязла вода в цилиндрите, тя би трябвало след толкова време да се е стъкла и смесила с маслото. Но то е чисто, изобщо няма признаци че има нещо нередно с него. А и като развихме подгревните свещи, бяха абсолютно сухи и отново нямаше индикации че вътре е влязла вода. Но предполагам от температурата на двигателя , поне в свещите , тя да не се вижда , все пак беше нормално загрял когато спря. Да не се изложа , не разбирам от двигатели, просто след всяко едно нещо което сваля , все по- вероятно е , повредата да е най- сериозната. ) Ще продължа да споделям напредъка си , поне да разбера проблема. Засмукването наистина е някъде долу под предния ляв крайник. Точно откъдето ме изпревари тира. А кората ми се счупи миналата година.

ivchotr

А пробва ли да изсмучеш със спринцовка евентуално останалата в цилиндрите вода? За мен основният въпрос е дали двигателят се е скапал заради водата или просто си му е дошло времето?
Проверете и дали ангренажът е цял. На 1.8 ТДДИ е с верига до помпата и ремък до разпределителния вал. Твоят не ми е известен. Щото, ако е хвърлил ангренаж, водата няма да има нищо общо.
Преди години в един сервиз бяха обърнали тръбата за входящия въздух на предишната ми кола да сочи надолу зад калника. И в първите киши на зимата ми гасна няколко пъти след преминаване през по-големи локви. След престой от 20 - 30 минути си палеше пак без проблем. Обърнах тръбата да засмуква въздуха горе при двигателя и спря да гасне при преминаване през водни препятствия :D Хем минавах с газ :D Но двигателят не е блокирал и си беше пушка.
Така че, ако и в цилиндрите нямаш вода, на този мотор му се е случило друго нещо. А тя, водата, няма къде да е отишла, ако е влязла в него. Защото според твоите обяснения е угаснал веднага. Като угасне и спреш, няма как да издуха водата през ауспуха.
Така, че дай някаква информация има ли вода или не, че да разрешим тази загадка.


tnm1985

Здравейте, дюзите като ги развих , бяха напълно сухи( Говоря за това цялото , има букса на върха , по средата влиза метална тръбичка за гориво, под нея има и гумени мъркучета пак за гориво.Цялато е доста дългичко, това трябва да са подгревните свещи. Та като ги извадих и погледнах в дупката се вижда че е сухо и няма вода.) Пак се извинявам за невежеството си но тук могат ли да се качват снимки?

F Focus

Залагам на воден удар в цилиндър, или в повече от един, но пък от друга страна, ако от "изкъпването" от ТИР да се стигне до проблема някак не го разбирам...?
Авторът на темата да си признае дали не е минал през много дълбока локва? ^-^

ivchotr

Могат да се качват снимки. Под полето за писане на отговора има надпис "Дръпни и пусни файловете тук или използвай бутона, за да добавиш файлове." Като кликнеш с мишката върху този линк, се отваря прозорец към паметта на компютъра, откъдето можеш да си харесаш и качиш файл.

Та къде отиде водата?!? Според мен е просто съвпадение със заливането с вода, а двигателят се е окучил от друг проблем. Но дори и да е получил "воден" удар, колко трябва да се изкриви тази мотовилка, че да го блокира?!? Повечето двигатели, които съм виждал с криви мотовилки, са палили и вървели с някакви проблеми, но не са били блокирали. А и мотовилките са едни от най-яките детайли в един двигател, все пак. Виждал съм двигател с изскочила мотовилка през стената на блока. Двигателят беше блокирал, естествено, ама мотовилката беше цяла :D

ADiDimitrov

Преди време едно Пежо засмука яко вода в една мега локва. Там на място свалихме свещите и на пета въртяхме мотора и изкара много вода. С две криви биели мотора все пак се въртеше и вадеше вода. Тук автора казва че мотора не помръдва!!! Това е доста странно, дори и с криви биели от воден удар трябва да мърда. Така да затегне само от воден удар не ми изгледа нормално.

nogopechen

Колегата, потърпевш, да погледне с ендоскоп (камера за малки отвори) в цилиндрите. Повечето правят снимки и клипове. Да вземе някоещно светило и да огледа, и снима внимателно блока на мотора. Да обърне специално внимание на отвор с несиметрична форма, от който нагло да стърчи някъкво желязо. После ние диванните експерти ще споделиме мнения. Изглежда "Англичанките" страдат от тази зараза:  https://youtu.be/LyPknnrbm6I

Жоро Петков

Батеее... тоя на 20тата минута с Фиестата... ТИТАН... според мен в цилиндрите е имало такива луфтове, че водата просто е изтекла и не е могла да създаден воден удар  (rofl) .
Ужас, за съжаление влезнала ли е вода в двигателя... колата си е тоталка. Може и да го закрепят ама почваш да не знаеш кога ще си замине...
Колега само да ти кажа днес бях в БМВ и същото нещо се беше случило на колега с мотор за 40 000лв - вода в цилиндрите. Уж карал в дъжд... ама по-скоро и него някой ТИР го е изкъпал с много висока скорост и глътнал водица...

perun

Като гледам коментарите направо съм учуден как в ръководството за експлоатация не са написали-"Не минавайте покрай ТИР-ове при силен дъжд"... :D

ivchotr

Лошото е, че ТИР-овете минават покрай тях, а това няма как да го напишат в ръководството :D Мен да ме изпревари ТИР на магистралата, трябва да съм спрял :D

Водниядух1

Може направо да е счупил биела и за това да е блокирал... Този мотор има ли верига(не съм запознат)-ако има ,може да се е ''качила'' върху зъб.Ако искате бутнете колата назад,но да е на някоя скорост-без задна. Или пък на задна но бутате напред.