Масло TQX (Triple QX)-кВо е пък това?

Започната от F Focus, 02 Юли 2024 11:54:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

F Focus

Здравейте,
Чат-пат зяпам разни масла в нет-а и попаднах на въпросното, което ми е съвсем непознато (не, че знам всичко!), но някои негови разновидности направо удрят в земята, като цена всички състезателни масла, та ми се видя много интересно, че хем не съм го чувал, хем е много скъпо, та ако някой е в час да сподели, моля.
Същото ми се появи в "Аутодок", но към него нямаше никакви обяснения какво е що е, на каква основа е, никакви коментари и т.н.
Поздрави!

П.С. Ако остана със сегашното добиче съм решил при следваща смяна на маслото да използвам "Кроон", :)


ivchotr

Имай предвид, че и при него има 3 варианта като за моя двигател, примерно. Вероятно и за твоя. Различават се по някои от показателите си, макар и да са с един и същ вискозитет. Но и трите варианта са достатъчно добри. Моят двигател не ги харчи.
Търсачката на сайта ще ти изплюе модела "Дуранца" в два варианта на вискозитет. Него съм ползвал най-често с вискозитет 5W30. Единият модел, с който съм сега, го дават за работа при по-високи температури, ама когато го сменях в магазина нямаше "Дуранца". Другият не го помня. То и на сегашния трябва да видя какво пише на тубата, де :D
Маслото е добро, но при твоя двигател няма гаранция, че няма да го харчи, защото явно си има проблем. Но пък и нищо не пречи да го пробваш.

F Focus

Моят двигател ще си лапа масло, както съм писал, то е ясно-интересно ми е кое масло ще се окаже най-подходящо при "масложор", както казват руснаците.

ivchotr

Загледах се в сайта на Трипъл КюЕкс маслата и по-специално в описанието на модела, който се препоръчва за нашите талиги. Ами в някои показатели е една идея по-добро от това на Кроонойл, но пък вискозитетният му индекс е една идея по-нисък. Но пак е сред маслата с най-висок вискозитетен индекс.
Доколкото разбрах се произвежда от международна компания, базирана в Нидерландия. Ама там се произвежда и Кроонойл, така че не виждам причина да не пробваш и това масло: https://www.tripleqx.com/tds.php?productcode=TQX.11005&action=show_and_create

Жоро Петков

Аз имам малко страничен въпрос - като отидете в магазина толкова ли време отделяте за избор на зеленчуци и месо, което вие и вашето семейство ще ядете, колкото време отделяте в избора на масло?

ivchotr

Аз лично не си купувам неузрели плодове и зеленчуци, както и такива, които са наранени, изгнили, мухлясали и т.н. Ти ползваш ли М10Д?

Жоро Петков

Ми това масло е минерално, за съжаление на всичките ми МПС-та пише да се ползва пълна синтетика, но аз на марки и още повече пък на реклами не робувам.
Води се, че всеки производител на двигател си избира 1 производител на масло, на който поръчва по спецификации масло за дадения двигател и е най-добре да се кара с него.
Във всеки един форум - дори в БГ мама има тема за маслата. В крайна сметка 99.9 сме с ДВГ–та, на които им е през коляновия вал дали синтетитката е на Шел, ОМВ, Мотул, Бардал, Приста или там хилядите други марки...
Ако искате да видите дали дадено масло е наистина ОК има сертифицирани лаборатории, които извършват химичен анализ на отработеното масло.
Аз използвах такава услуга - скъпо е преди 3г беше 150лв. Най-вероятно сега цената е по-висока. Това е абсолютно единствения начин да се разбере как двигател понася дадено масло, а не - двигателя утихна, започна да яде по-малко масло, стана по-пъргав и разни други ми ти такива приказки от шипковия храст.


Аспирин е само един - на Байер!

ivchotr

Случва ми се от време на време да гледам какво се случва в двигателите и се забелязва, че тези, които работят с качествени масла, се запазват повече време в добро общо състояние за разлика от онези, които работят с качествени марки, бутилирани в някакви руски "фабрики".
На твоето БМВ като му правят гаранционното обслужване, какво масло му наливат?

saggy

Фокусе, няма смисъл постоянно да си правиш експерименти с маслата. Ако искаш да видиш дали ще има разлика в харча на масло, пробвай 5w-40. Знам ти мнението за 5w-40 при Дурарек двигателите, но това ти е вариантът да провериш дали ще има ефект. С различни скъпи марки 5w-30 само ще си даваш парите при еднакъв ефект за двигателя. Ravenol FDS, с който караш, е достатъчно добър като масло.

F Focus

Саги-както съм споделял си правя микс от масла 5/30 и 5/40 в съотношение 70% към 30%, но само през лятото в жегите. И да мина твърдо на масло 5/40 пак ще лапа добичето, макар и по-малко. Психически ( и финасово ;D ) съм готов за ремонт на двигателя, ама се заглеждам за читав Фокус-2/2.5 с 2.0 Дуратек, комби, та да видим кВи ще ги свърша.
Ако някой попадне на обява за читав такъв да ми пише на ЛС, моля. Черпенето е от мен! ^-^
Повече експерименти със скъпи масла няма да правя, но ще ползвам доказани такива междувременно.