Кръгово без знаци. Кой е с предимство?

Започната от Pyrhel, 27 Юни 2024 01:03:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

По-рано отворихме спор за измерването на скоростта и стана забавно. Ще лисна още веднъж бензин в огъня и ще подам топката с:

Ако кръгово няма знаци, този, който е в кръговото е винаги с или без предимство?
Какво е правилното поведение при навлизане в кръгово при нашата посока на движение - с ляв мигач или без мигач?

Сигурен съм, че ще има много изненадани от правилата от ЗДвП.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.


ivchotr

Хм. Кръстовището с кръгово движение без знаци за път с предимство, би трябвало да се възприема като всяко друго кръстовище на пресичащи се равнозначни пътища. Демек с предимство ще са тези, които се включват в кръговото, защото се падат приближаващи към кръстовището от дясната страна на тези, които се въртят по кръговото. Широкоизвестният термин за случая е "предимство на дясностоящия".
Колкото до мигачите, имайки предвид горното, би трябвало да се влезе с десен мигач, защото ако се изправи окръжността, се получава "Т" образно кръстовище със забрана за завой наляво и с нашата посока на движение е ясно, че трябва да се пусне десният мигач. Аз винаги пускам левия, защото ми е по-важно да ме забележат идващите отляво по кръговото. На тези зад мен и без това им е ясно, че ще завия надясно. То и на тези по кръговото им е ясно, че няма тръгна срещу тях, ама мигащата светлина им заостря вниманието малко или много. Ако не си ровят в тИлИфончИтата, де. Вчера един бай Уй така се беше вглъбил в чата, че направи ляв завой на кръстовище без да погледне къде кара (bang)

F Focus

По така зададеното питане залагам, че на кръгово без знаци за предимство със такова са вече навлезлите в кръговото-мераклиите да влезнат в него са без предимство и изчакват.
Мигач при навлизане не се дава-само при излизане.
Каква е наградата за верен отговор...? (tooth)

П.С. В наше село има странни разлики по въпроса, та трябва да се внимава.

zz_stefanov

Кръговото без знаци за предимство, но с знак за кръгово или без него.
Защото ако няма знак за кръгово, то трябва да важат правилата за Т-образно кръстовище. Не подлежи на анализ от водача следващите отбивки дали са подредени в кръг или квадрат.

ivchotr

В закона за движение по пътищата и в правилника за прилагането му пише други неща, ама няма кой да ги чете.
И понеже тази тема е с потенциал да държи форума жив :D да ви задам по-сложен въпрос. Днес станах свидетел на случка, която за малко да прерасне в бой, в който щях да се намеся с кеф (tooth) Значи кара си бавничко някакъв момчурляк с пистарка по път с предимство, който завива надясно на класическо кръстовище. В центъра на кръстовището, с предварително пуснат ляв мигач, мотористът тръгна да завива наляво. Отсреща му, от път без предимство, направо потегли автомобил с някакъв видимо по-голям на години водач, като мина пред моториста. Мотористът форсира двигателя, което при пистарките се характеризира с доста силен рев. Онзи с колата забави, явно очаквайки конфликт, ама момчурлякът с пистарката просто зави след него и си замина по пътя.
Та въпросът е: Кой е с предимство в тази ситуация?

F Focus

Ивчо-нека за начало уточним конкретното питане по темата, че ми е интересно-демек да караме поред, щото в наше село недомислици и кретении бол във всяко отношение! >:(
Отделен проблем е, че "съд", "прокуратура" и "следствие" в наше село НЯМА!!! Повечето са некадърни, калинки и КОРУМПИРАНИ-свестен човек не би могъл да изкласи при тях-бързо ще го изметат, миндилите!

ivchotr

Цитат на: F Focus в 27 Юни 2024 17:56:53По така зададеното питане залагам, че на кръгово без знаци за предимство със такова са вече навлезлите в кръговото-мераклиите да влезнат в него са без предимство и изчакват...

Въпросът на Пърхел беше ясно зададен. Няма знаци за предимство. Няма никакви знаци. Кое дава предимство на въртящите се по търкалото пред тези, които влизат в него?
У нас правилата за движението по пътищата ги задават Законът за движение по пътищата и Правилникът за прилагането на този закон. Всякакви други лакардии са несъстоятелни.
Щом кръстовището, па макар и с кръгово движение, е без знаци или каквато и да била друга сигнализация, значи е нерегулирано такова. На нерегулираните кръстовища с предимство са тези, които се приближават от или се намират отдясно на другите участници в движението, които искат да влязат в кръстовището. Непознаването на това правило е довело до хиляди катастрофи у нас, някои от тях с настъпили тежки травми и смърт. А това е най-простото и лесно запомнящо се правило. И същото няма причина да не важи за кръстовище с кръгово движение. Това правило не важи единствено, ако към кръстовището приближава релсово ППС. Тогава то е с предимство, дори да не идва отдясно.
Къговите кръстовища са пътища като всички останали. Редовно ми отнемат предимството разни неграмотници, когато слизам от Околовръстния път за да вляза в "Младост 4" при новия "Кауфланд". Аз се движа в дясната лента на кръговото кръстовище с пуснат десен мигач. От лявата лента редовно ми секат пътя неграмотниците, които не знаят, че при движение в съседни ленти, при смяната им с предимство са тези, които не ги сменят, а ако и двамата водачи са решили да си разменят лентите, с предимство е този в дясната лента. Обаче шматките си пускат десния мигач и се навират току пред мен и само опитът ми засега ме пази от посещения при тенекеджии. Ама не знам колко време ще е така.
В последните няколко дни утрепаха няколко моториста точно с подобни маневри - отнемане на предимство я с обратен завой, я със завой наляво без да се пропускат движещите се направо.
Четете ги тези правила и ги запомняйте, че някои оттървават кожата, ама не са малко и онези, дето търкат наровете заради едното незнание.

П.П.
Никой не се включва с отговор на моя въпрос от по-горе.