Шибидах

Започната от fordmemberwannabe, 18 Юни 2024 17:29:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

fordmemberwannabe

Здравейте,

Гледам едно мондео 2.0 за годината не знам от 2007 до 2010 е, с леко лош външен вид, счупен стоп, но най проблемното в него е шибидаха.. Лепен е със силикон.. Там ли им е слабото място, има ли как да я оправя, ако я купя или щом е лепен един път така ще се търкаля вечно?


ivchotr

Шибидахът е някаква отживелица. Предишната ми кола имаше люк и съм го отварял един или два пъти за 15-те години, през които колата беше при мен. Работеше си без проблем, но в един момент му се спука на няколко места гуменото уплътнение. Не ми се занимаваше да му търся ново, ударих му една ръка силикон и така си карах колата няколко години, преди да я подаря. Не съм пушач, колата си имаше климатик и ветробрани на прозорците и люкът ми беше напълно излишен.
Освен това при тези системи възниква проблем с дренажните маркучи, които отвеждат водата/конденза, които се появяват под люка. маркучите се запушват в един момент, спукват се и в купето започва да тече вода, чийто източник известно време остава скрит. А на собственика сън не му идва :D

F Focus

Ще поспоря с Ивчо, че шибидахът бил отживелица-аз пък много го уважавам-ако пушиш в колата повдигайки леко задната  му част изсмуква бързо и безшумно пушека.
Проблемът е, че отдавна всички са електрически, и са на марката "Webasto"-много капризни и кекави! >:(  Ремонтът на такъв ще ти струва поне 500лв.-личен опит преди повече от 15год.-към днешна дата възстановяването му вероятно ще е двойно. Дренажните отвори са най-малкият проблем, който се решава бързо.
Дори много ми се искаше на "Фокус"-а да монтирам шибидах, ама сведущи люде бързо ме разубедиха, щото трябваше да се реже покрива, пък там и подсилващи греди...

П.С. Споделям и друго-преди 20 години специалната смазка за шибидах на "Вебасто" струваше 50лв. за 100гр., та правихме кооперация няколко човека, ама ефект йок! Шибидахът не се ли поддържа и почиства редовно е аут след десетина години.
Мога още много да пиша за поддръжката му, ама май няма смисъл.

fordmemberwannabe

#3
Въпросът е дали е голям проблем, че предния собственик го е запечатал със силикон, дали има някакъв риск пак да протече?

ivchotr

Ако пак протече, ще го намажеш пак със силикон.

Колкото до пушенето на тютюн в колата, в стаята, в кабинета, в асансьора и въобще във всякакви затворени помещения, а и където и да било по принцип, е меко казано глупаво. Дали гадният дим ще излезе през шибидаха или през прозорците няма никакво значение. Важното е, че немалка част от него вече е минала през дробовете.

F Focus

Цитат на: fordmemberwannabe в 19 Юни 2024 20:32:29Въпросът е дали е голям проблем, че предния собственик го е запечатал със силикон, дали има някакъв риск пак да протече?

Щом е запечатан със силикон със сигурност означава, че не работи и ремонтът му ще е скъп!
Шибидахът лесно може да се елиминира с промазване със силикон по периферията, ама си е простотия и говори за никакЪва поддръжка през годините! Инак няма да ти протече, но аз бих дал пари, за да го възстановя-ти си решаваш.