Левис или Ливайс

Започната от To4kata, 02 Февруари 2024 20:58:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

To4kata

Да видите какво ме вълнува ...!!! Влизам онзи ден в мола в магазина на ЛЕВИС, ей така от любопитство да видя какво се предлага сега. Носил съм дънките като ученик, имах и Райфъл /Рифле/, както и бежови джинси Вранглер /ужас!!!/, та една девойка с як руски акцент ме поправя - ливАЙс било!!! ОК, като знам, че в соца болшинството ученици учеха руски и френски /поне във Врачанско/, английският ни куцаше. Прибарах се, отворих уикипедия и гледам, онователят на компаният израелец - ЛевИ https://en.wikipedia.org/wiki/Levi_Strauss_%26_Co.! Та се чудя сега Левис или Ливайс! Не че има особено знйчение, де, но все пак ...


ivchotr

Ами основателят на фирмата, който се смята и за пионерът на "денимките", наистина е германски евреин. Преименува се в Щатите от Льоб на Левѝ. Фамилията му е Щраус, но на английски е транскрипирана на Строс. Джинсите са кръстени на новите му имена Левѝ Строс.
Обаче американците се хвалят с това, че са развалили английския :D и си падат много по произнасянето на едни и същи думи по различен начин, поради което често се налага някой като си каже името, да спелва буква по буква как се изписва. Та съм гледал и в американски филми и предавания да наричат марката Ливайс. Демек еврейското име на човека да се произнася като Ливай. Еврейското Яков, както ние го произнасяме, на немски е Якоб, а американците го изговарят като Джейкъб. Ако се отвори английско-български речник, се намира думата "levis", която е обяснена като "вид дебели дочени панталони" и се произнася така: ['li:vaiz]. Демек, марката е станала нарицателна за този вид дреха, а продавачката с руския акцент е била с голяма вероятност права. Ако приемем разбира се, че гласните в думата се произнасят както в азбуката. Според мен обаче, е по-приемливо да се казва Левис, защото марката се изписва Levi'S. Но пък няма как да знаем самият Левѝ как се е представял - като Левѝ или като Ливай. Бих заложил на първото, защото все пак е евреин, но съществува и известен риск да загубя. Но това едва ли ще може някой да каже със сигурност, защото надали има негов жив съвременник. А наследниците му със сигурност са се поамериканчили в голяма степен.
По-интересното за мен е това, че една баба, комшийка на моята в едно село до В. Търново, която през '70-те години на миналия век гонеше 70 години, наричаше дънките или "денимки" или по-често "ковбойки". По онова време джинси наричахме панталоните от кадифе. Винаги ми е било чудно от къде тази жена, която не беше мърдала по-далече от окръжния град, знаеше че тези панталони са носени от каубои и са оцветявани с индиго. У нас се продаваха някакви "дънки" родно производство от дочен плат, които пускаха повече топченца от дочените гащи на строителите :D 

To4kata

Брей, ти си написал есе. Браво, постарал си се доста. Да така е прав си, всъщност. Щом за янкитата е Ливайс, заначи и за целия свят!

ivchotr

По-лесно ще е, пък и за да няма кавги с рускините зад щанда, да си купиш просто друга марка :D Влизаш в онези магазини, дето продават продукцията на 15 - 20 марки и си вземаш RIFLE, примерно. На касата внимаваш да не кажеш РИФЛЕ и всичко е топ ъф дъ бест :D

П.П.
Навремето имаше и едни дънки "Каш-Каш". Бяха много нашумели. Но може да са били и "Кеш-Кеш" (tooth) Не помня как точно беше изписано на етикета, но повече клоня към "Cash-Cash".

To4kata

#4
Тези не ги помня, но няма да забравя едни тип шалвар с много джобове и кожени каишки - POP84 и сега с изненада установявам, че това си е известен италиански бранд. Абе в соца все с маркови джинси сме движили оказва се, не като сега No Name. В нашия град имаше голям завод пълен с виетнамци, какъв бизнес въртяха с маркова корекомска стока!!!

ivchotr

Пак ще ги докарват. Наскоро го договориха при една визита на шефа на парламента във Виетнам: https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/16835130 Ама май вместо те да се учат от нас, ще е обратното. А дали ще им върви алъшверишът, тепърва ще се разбере.
През 1986 г. ме отръскаха 40 кинта за електронен часовник от някаква незнайна марка, но с будилник с няколко различни мелодии, хронометър и разни други екстри. Заплатата на баща ми тогава беше около 300 лв., сравнително висока за страната. Сега подобни часовници от незнайни марки са по 15 - 16 лв., а на Касио са по около 40 кинта, при минимална заплата от 933 лв.
Та ми се струва, че ако ще въртят далавери, няма да е на дребно :D