Дължим данък при получаване на пари от наложен платеж.

Започната от F Focus, 01 Април 2024 12:12:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

F Focus

Привет,
Подавам си данъчната декларация за тази година по електронен път и ми се появи и дължим данък за получени дребни суми от наложен платеж...Не, че се оплаквам и не е болка за умиране, ама бях много изненадан и трябва да се има предвид от тези, като мен, които не са знаели, че да не "изгорят" с глоба от НАП с/у някаква дребна сума.

П.С. Занапред бая ще се замисля дали да продам нещо по куриерска фирма, или ще вдигна цената с 10%. :) Ама задължението да се декларират такива получени суми си остава. Добре, че си дадох зор да си изкарам ПИК от НАП-инак вероятно нямаше да вдяна, че дължа и 10-15лв. от наложен платеж.


Жоро Петков

О да те това се канеха да го въведат още преди 2 години. Явно най-накрая ножа е опрял до кокала щом започнахме двойно, че и тройно облагане през OLX...
Поредната безмислица на счетоводството, защо аджеба трябва да дължиш данък върху стока, която 1) вече е платен данък ДДС + данък печалба от търговеца, който я е продал като нова 2) продажната цена на употребявана стока е по-ниска от тази на нова т.е. на какво основание се дължи данък печалба?
Само в територията си ни праскат данъчеца за добро утро, добър ден и лека вечер и ние си траем.

saggy


ivchotr


April

Колко наложени платежи ти показа сайта на НАП? В стойност горе-долу?
Май имаше опция да кажеш, че това са ти продажби на стари ТВОИ си предмети и толкова.


saggy

Цитат на: April в 09 Април 2024 09:43:20Колко наложени платежи ти показа сайта на НАП? В стойност горе-долу?
Май имаше опция да кажеш, че това са ти продажби на стари ТВОИ си предмети и толкова.



И мислиш, че като декларираш, че са твои стари предмети няма да плащаш данък ли?

April

Четете внимателно изкачащия прозорец при логване в сайта на НАП или каквото е сега за подаване на данъчна декларация какво пише. Няма нужда да го преразказвам. Данък се дължи при определени обстоятелства.

jijo99

имаше нещо в закона записано че за година имаш право до 3000 или 5000 лв беше да получиш средства без данък, над тази сума дължим данък мисля 10% печалба.
Преди време бяха ударили Еконт и всички който въртяха "Куфърна" търговия светнаха и съответно НАП ги привика.


Жоро Петков

От статията:

Облагаемите доходи подлежат на задължително деклариране, а необлагаемите, каквито например са доходите от продажба на лични вещи, могат да се обявят пред НАП по желание.

Въпроса е как се доказват лични вещи. Предполагам с касова бележка, че са закупени.
За пореден път държавата доказа, че за кокошка няма прошка.
Какво стана с онзи хубостник, който откардна 200млн ли бяха за магистрала Хемус?
Да не говорим за всички други обири в държава.
Сакън обаче да не си продам старите ски обувки и да не платя 50ст данък!


F Focus


Pyrhel

И аз получих такъв приканващ мейл, но пък в декларацията не е отбелязано нищо освен от трудови договори.
В такива случаи не съм задължен да я подавам и мисля да се възползвам от това.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

saggy

Тоест да разбирам следното (щото съм невеж в данъчните декларации), Пърхел ти си продал някаква лична вещ чрез куриер и са ти пратили приканващ мейл от НАП. В данъчната декларация е отбелязано, че доходът е от трудови правоотношения, а не от друг произход, и ти заради това не смяташ да я подаваш и така да се наложи да платиш данъка? А има ли графа за отбелязване "лични вещи", от която не следва да дължиш данък?

Pyrhel

Не, не съм продавал нищо с наложен платеж, но въпреки това получих поканата.
Когато доходите са от трудови договори, декларациите се подават от работодателите и лицата не са длъжни да ги подават или потвърждават.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Жоро Петков

Интересно, че и аз получих мейл.
Не помня дали съм продал нещо в OLX.. в декларацията ми не излиза нищо друго освен трудовите договори.
На 1 колега му излезна, защото си е продал каска и яке в linsonmoto и оттам са подали информация към НАП и автоматично му беше отразено в декларацията.
Реално не би трябвало да дължи данък, но това е БГ НАП!

p.s. После ivchotr да не ме пита защо го наричам "територия"
 

ivchotr

Законите са за всички. Всеки има пълната свобода да ги спазва или не, като съответно си носи отговорността за неспазването им и за евентуалните наказания от страна на държавата в тази връзка.
По принцип, аз също не съм корифей в данъчното законодателство, защото едно, че е като дебрите на Амазония, и второ, че не ми се е налагало да се лутам из тях през първите 55 години от живота ми. В последно време ми се отдаде и такава възможност :D И разбрах, че по какъвто и договор да работиш, стига да не си държавен служител, защото при тях договорите не са баш трудови, си длъжен да подаваш данъчна декларация. Това задължение е един вид проверка дали работодателят си е свършил работата с оповестяване на взаимоотношенията си с работника/служителя. Е, разбира се, в случаите в които двамата въртят алъш-вериша така, че да лъжат държавата, резултатът от тази "проверка" ще е ясен. В останалите случаи могат да се хванат несъответствията и да се коригират, защото обикновено работникът остава от външната страна на презерватива. Имам приятели, които след една година работа при даден работодател с изненада установиха, че са осигурявани не на пълен, а на 4 часов работен ден. Това се отразява директно на трудовия стаж, най-малкото. Та така, попълвах наскоро и аз декларация за трудовия ми стаж от месец и половина през миналата година. То не беше точно попълване, защото системата на НАП подготвя декларацията автоматично, а заинтересованото лице трябва само да потвърждава верните данни и евентуално да коригира неверните и да им я върне. За пропускане на това задължение май има и някакви глоби.

Pyrhel

Така е с уточнението, че НАП е агенция по приходите, а НОИ е институтът, който те вълнува и в който трябва да си гониш осигуровките.

Служителите не трябва да ги интересува как работодателят им се оправя с НАП, нито да се занимават с тъпотии. В техен интерес е обаче да проверят дали осигуровките им са платени в НОИ.

Обяснявам защо се ми е странно - през 23 г. се финализира пълното придобиване на собствеността на фирмата от друга компания и реално имам 2 трудови договора. Само че в декларацията виждам не два, а няколко реда и тоталът излиза с повечко нули, отколкото ми е била годишната заплата. Звъня на счетоводителката какво да правя, оказа се, че трябва да трия редове ако искам да я подавам. Хубаво де, ама да ходя ли да смятам наистина чисълцата какво работодателят е платил за цялата година или да си затворя очите и да подпиша с КЕП-а "потвърждавам, че написаното е вярно" :)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

НОИ са ясни. Системите им са свързани, струва ми се. А и задължението за подаване на декларация от работника/служителя, е към НАП.
За неверни данни също има санкции. А, ако се подпишеш под повечето нули, ще ти дръпнат по-голям данък. И понеже не си ги получил, ще си назад с материала. Но можеш да пробваш - поне ще имаме информация какво се случва в такива случаи :D

F Focus

Съвсем леко развитие-след, като преди около месец си подадох декларацията към НАП, преди дни получих съобщение по мейл-а с питане, дали аджеба съм си платил всички данъци?! След ровене из сайта им излязоха още нЕкви десетина дължими лева...?! В този период нищо не съм продавал, но изобщо не ми се занимава със спорове баш с тая институция, която инак спестява многомилионни данъци на големите длъжници!! (:
Занапред вече не продавам с наложен платеж-само лично предаване!

ivchotr

Единственото, за което са съдили Ал Капоне, са били укритите данъци (tooth)


Pyrhel

Ти твоите даници ги плати, ама НАП техните задължения - не. Скоро глобата, която им беше наложена (над 5 млн. лв.) за изтичането на личните данни, падна по давност :-*
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

А къде щяха да отидат парите, които НАП щеше да плати като глоба :D