Какво представлява BDM препрограмирането

Започната от Pyrhel, 17 Септември 2011 12:12:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

bdm_bench_3.jpg bdm_bench_2.jpg 
Не, това не е уред за мъчения от времето на Инквизицията! Това са два от накрайниците, които се използват при BDM тунинга. В тази статия са описани подробности относно хардуера, методите, защо се налага и дали наистина е толкова страшен, колкото и изглежда на снимката.

Какво е BDM?

BDM е интерфейс, който предлага достъп до паметта на даден чип (или чипове), чрез директен физически контакт с платката, върху която са запоени паметите. Този метод се оказва крайният и единствен вариант при ECU-та, които не позволяват да бъдат препрограмирани през OBD буксата.

Видове BDM

Често хората се натъкват на тунери, които запояват кабели към ECU-то на автомобила. Поради тази причина повечето клиенти се отказват от услугата веднага щом чуят BDM. Това се налага при некачествени BDM програматори, които често са копия на маркова техника и стотици пъти по-евтини от нея. При висококачествените устройства, BDM тунингът се извършва без запояване – чрез специални накрайници (като тези на горните 2 снимки) за всеки тип ECU. По този начин препрограмирането става много по-сигурно и без опасност за автомобилния компютър. Накрайниците се поставят на специално изработена и прецизна стойкa – bench, благодарение на която ECU-то се поставя неподвижно по време на презаписването и контактът между платката и накрайниците на BDM програматора е изключително точен и надежден.
bdm_bench_1.jpg

Защо се налага BDM?

Последните поколения ECU-та не позволяват презаписване на паметта през диагностичната (OBD) букса. Поради това ограничение се налага физически контакт с платката, на която са запоени чиповете.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.


toshako

#1
Ако може да допълня и аз:

Защо се налага BDM?

Освен по-изброените по-горе от колегата причини, този метод се използва и при физическото ограничение от премахването на чипа - бил той EEPROM, ARM процесор, микроконтролер и пр. Най-често се използва при изведени предварително за тази цел площадки на печатната платка. По тази логика производителят на електронното устройство използва чипове с малки размери, без да се налага за използва дебели цокли или изведени пинове за JTAG програмиране и др., което намаля размерите на готовия продут, бил той ECU, PDA, GPS и др.

http://www.youtube.com/watch?v=QwmoUVMjOCE
http://www.codecard.lt/electronics/mechanic-parts/bdm-programming-positioning-frame-for-chiptuning/prod_477.html