Препоръчайте ми ELM327

Започната от petkomz, 26 Декември 2016 14:52:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

petkomz

А да ми препоръчате някой ELM327, че има с различни кутии? Кои са по-читави, ако някой е поръчвал да сподели! Търся да е със превключвател (щракалка). Набързо намерих 3 вида:
вариант 1
вариант 2
вариант 3


Pyrhel

Ако искаш да ти върши пълноценна работа - FTDI FT232RL (третия).
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

G_o_c_e_v

Pyrhel Ти си Мастър на тея работи, дай препоръка за нещо, което ще върши работа освен за Форд, но и за други марки автомобили. Имаме си нещо като сервиз и освен наще коли, да мога да закачам и на приятели.
Това само за Макса и Рейнджъра ли ще ми работи или примерно ще мога да закачам Рено Сценик и Тойота Авенсис?
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

Dmitarcho

Аз съм със същото елмче ... и ми върши перфектна работа на Курника :) Но и на мен ще ми е любопитно, дали ще могат да се закачат и други коли с него ? Със старото /подобно/ съм закачал ситрон .. да му чета и трия грешки.
Ръца Пръца

Pyrhel

#4
И за други коли става, но трябва да поддържат OBD протокола за комуникация, който става задължителен за дизелите сила след 2003 година (реално 2004), за бензиновите след 2001 (реално 2002). Има коли, които са с ОБД букса, но няма да работят с общите ОБД четци, защото ползват техен протокол или пиновете в буксата са разменени. За общи цели става Елма, но тая цена ме убива, аз взех за 10лв от китай и за 0.20 лв му сложих ключето - то сменя само CAN линиите, все едно се разместват пиновете, по-скъпите диагностики го правят сами това. Ако е нещо специфично, примерно за пускане на обучението на инжектори при по-новите дизели или неща, свързани с DPF филтри - не върши работа и трябва отделна техника за всяка кола. Или поне нещо с повече опции като KTS на Бош примерно, но и той не може да замени отделните диагностики.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

sa6ster

Може да видиш и в ОЛХ - там са на доста сгодни цени (не по-високи от китайците), не знам защо.
Аз блутут си взех за 10-тина лв преди година (сега са по 15 вече), а китайците преди ги даваха за 1 долар... а сега за 5-6.. и не си заслужава разликата, пък ще го чакаш месец

ceslav

Здравейте ,това ще ми върши ли работа за откриване на грешки и почистването им.


http://www.programatoribg.com/elm327/ELM327_2.jpg

ekstremniat

Да ще ти свърши но по добре поръчай от алиекспреса за 22 кинта с превключване по двете шини за да можеш повече неща да правиш.

ceslav

Цитат на: ekstremniat в 25 Юни 2017 11:57:04
Да ще ти свърши но по добре поръчай от алиекспреса за 22 кинта с превключване по двете шини за да можеш повече неща да правиш.

Благодаря,ще погледна в Алито!

nnmondeo

Мисля, че ще е полезно да е в тази тема - ето преработка на ELM да става с Forscan на по-новите машини - http://www.jamessimpson.co.uk/elmconfig-enable-ford-ecu-functions/

Аз си го направих с малко мъки и съм много доволен, инале ОЛХ помогна с един интерфейс за към 20 лв.


ivchotr

Аз си взех втората джиджавка от ТУК Работи добре и с телефона и с лаптопа. Като за дилетант става :D

TourneoRS

Преди 4-5 години си купих преходник OBD-F 16pin към VAG 2x2 . за нищо не ставаше, така и не успях да се свържа към никаква кола .  :)) . Тогава струваше 10лв, сега гледам са ги намалили.
   
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

ivchotr

Те май преправят китайски или де да знам какво точно правят. Ако нещо не е работело, просто е трябвало да го върнеш. На мен ми ги препоръча човек, който се занимава с диагностика. Това, което ползвам, е супер дилетантско изчадие, но като да виждам какво се случва в колата на непрофесионално ниво и да си трия грешките, е напълно достатъчно.

zloster

#13
Аз правих проучване по въпроса този месец (октомври 2017-та) - и положението не е никак розово. Много "менте на ментето" се е навъдило за Elm327 и даже продавачът да е продавал читави досега, няма гаранция каква му е новата партида.
Преглед на материалите:
ЦитатВНИМАНИЕ! ELM327 версии 2.1 от китайцев - брак и может не работать. Совсем.
- това е от последната връзка. "ВНИМАНИЕ! ELM327 версия 2.1 от братята китайци - брак и не може да работи. Съвсем."

Ако искате да ползвате "глезотиите" (достъп до модули в колата, които не са достъпни през OBD2/OBDII протокола) за Форд на FORscan (ФОРскан) и подобните диагностични програми - повечето неща рекламирани като "ELM327 v2.1" - НЕ стават. За модулите достъпни през OBD2/OBDII ще е достъпно четенето и триене на грешки. Но най-вероятно няма да работят стабилно устройствата и ще се получават сривове по време на работа. Масовите универсални програми за мобилни телефони най-вероятно ще се свързват с колата, но пак ще виждат само модулите на OBD2/OBDII.
Някои "производители" се усетили, че не им купуват стоката и карат устройството да се представя като "v1.5" вместо "v2.1". За да се установи "магията", трябва да се разглоби устройството и да се погледнат интегралните схеми и свързването им. Подробности из руските форуми - нямам под ръка хипервръзки, но при нужда от тях, пишете и ще ги потърся.

Сега относно обявите в Ибей/Ebay и подобните магазини. Ако заглавието на обявате е:
ЦитатAuto Bluetooth Diagnostic Interface Scanner Android ELM327 V2.1 OBD 2 OBD-II UK (Fits: Ford)
най-вероятно адаптерът е от най-големите ментета. Забележете текста "(Fits: Ford)" в края. В превод "подходящо за Форд". Да се чете "само OBD2/OBDII".
По-обещаващ вариант е:
ЦитатELM327 USB modified for Ford ELMconfig HS-CAN / MS-CAN Forscan OBD2 latest chip
Този трябва да има поставено физическото ключе за превключване на шините за данни при Форд. Съответно да може да се достъпват всички модули, с които е оборудвана колата. Но за тези цените вече са други.

Ако се отиде малко нагоре като бюджет (50-60 лв.) има някакъв румънски производител/търговец. Той има обяви с чипове клонинги на Elm327 (име на търговец в Ибей/Ebay "car.pulse"). Продава и адаптери с истински (по негови думи) чип Elm327 за 105-110 лв..

Следващо ниво бюджет идва рожбата на руския Форд Фокус форум - ELS27 (http://ffclub.ru/topic/311647/). 70 долара (115-120 лв. и задължително ДДС на митница). Настоящата версия v3.0 я рекламират да има: автоматично превключване между комуникационните шини, обновяем фърмуеър, USB вариантът поддържа много високи скорости на предаване на данните, работа с K-line/KKL шина. Този последната май беше за Фиат/Ланчиа/Алфа Ромео от 1996-та/7-ма до 2004-та/5-та и за голяма част от ВАГ групата по същото време. За сервиз или партия/общо ползване изглежда обещаващо.

Следващите нива като бюджет вече не съм ги разглеждал.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

krasi markov


Lokoto

Основният проблем на китайските клонинги е, че не могат да докарат висока скорост на обмен с компютъра на колата, в резултат на което се дава грешка при обмена, срив на програмата и можеш да си скапиш компютъра. Това е риска.
Каква версия е няма значение, по важното е какъв контролер/чип се използва.
Лошото е, че почнаха да пускат много буклуци (все едно са се договорили с производителите, да не си пипат хората сами колата).
Аз реших въпроса с ELS27 - също китайски клонинг, но поне с гарантирана висока скорост
Ето тук съм писал.
Самите китайци не препоръчват вече ELM 327, защото много им го връщат.

zloster

Ако се използват оригиналните от FTDI драйвери, трябва да се има едно на ум. 2 (два) пъти пускаха драйвер, който прецаква устройства(интерфейси), когато установи, че в тях има чиповете имитации на техния.
Източници:
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

ivchotr

Моята джиджавка спря да работи. Свързва се с телефона или лаптопа, но с колата не ще. Имах път към провинцията и директно във фирмата. Пробвах няколко, не стават... Човекът от фирмата пробва с неговия лаптоп и пак няма връзка с колата.  Възникна съмнение за буксата на колата. Да, ама джиджавката първоначално си работеше. Като спря, връзвахме колата с професионална диагностика и нямаше никакви проблеми...

Сега въпросът е дали да ставам и аз професионалист  (rofl) или някой да предложи нещо евтино, но работещо, с което да си трия грешките, че ме дразни онази оранжева чек лампа на таблото. За бензинката от подписа става въпрос.

redchampions

Цитат на: ivchotr в 18 Октомври 2017 11:45:23
Моята джиджавка спря да работи.

Такаааа, не си сам, брат не си сам   :D
Купих си преди време едно такова:

https://www.ebay.com/itm/ELM327-V1-5-Bluetooth-OBD2-Car-code-Reader-with-Power-Switch-Suit-For-Android-/172486255301?epid=542012390&hash=item2828fb62c5:g:8CMAAOSwjDZYms-E

Не точно това, но същото, от човек в БГ. Работеше идеално. Известно време не го бях ползвал. По едно време имах ел. проблем - нямах никакъв ток до таблото, един майстор го оправи, предполагам някаква букса, кабелче, нещо такова, хардуерно, не иска да ми каже. Известно време след този ремонт реших да пробвам джиджавката и тя вече не искаше да се свърже с колата. Разбира се, отскочих до майстора - каза, че не е пипал по софтуера или по ОБД буксата, включи си лаптопа с кабел и се свърза, никакъв проблем. Пробвах джиджавката на един Пасат 99г. преди да я изхвърля - работи си. Пробвах сума ти програмки и различни версии за Андроид и PC - ми не иска да се свърже с Макси и това е  :-)  Така и не разбрах какво стана   :-[

ivchotr

Ми нещо няма логика компът на колата да сдухва джиджавките. По-евтините имам предвид.


zloster

#20
Цитат на: Lokoto в 12 Октомври 2017 23:03:11
Аз реших въпроса с ELS27 - също китайски клонинг, но поне с гарантирана висока скорост
Ето тук съм писал.
Самите китайци не препоръчват вече ELM 327, защото много им го връщат.
Колега, а можеш ли да пробваш/провериш с какви други коли се свързва този твой китаец. В руския форум дават, че китайците имали поддръжка само за CAN шина. Справка изображението тук: http://ffclub.ru/topic/311647/jump_4230/?pid=18257071#entry18257071

Аз взех това от румънеца. Свързва се успешно с:

  • Фиеста MK6.5 1.6 16V 2006-та година, която би трябвало да е с CAN протокол
  • Фиеста МК5 1.25 16V 2000-ната година, която би трябвало да е с PWM протокол
  • БМВ Е60 фейслифт от края на 2007-ма година. Тя би трябвало да е с КАН/CAN протокол. Свързването беше през OBD2 програма с общо предназначение, а не фирмените инструменти на БМВ - добавено на 9-ти декември 2017 г.

Засичането коя кола какъв протокол ползва, съм го направил през този документ: http://www.runtek.it/FORD%20_OBD.pdf
Разпознаване според окабеляването на OBD2 буксата какъв е протоколът за комуникация на тази страничка долу: http://obdtester.com/obd2_protocols
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

ivchotr

Някой склонен ли е да се раздели с някоя не много скъпа тапа за диагностика, която да се справя с Фокус 1.6 бензин от 2003 - 2004 г. със Зетек мотора?

redchampions

Ако мойта стане ти я подарявам.

krasi markov

#23
Цитат на: krasi markov в 12 Октомври 2017 07:16:33
Днес ще ми дойде това през габко,ще пиша дали е добре.

http://www.ebay.com/itm/Black-USB-Modified-ELM327-Elmconfig-Forscan-Ford-Focus-Mondeo-Kuga-S-Max-/181457166623?hash=item2a3fb0a11f:g:ZMwAAOSwEK9T0Utc
След няколко дневно тестване на кабела с elmconfig,работи без проблем,бързо и точно:)

ivchotr

Цитат на: redchampions в 19 Октомври 2017 22:45:12
Ако мойта стане ти я подарявам.

Ами трябва да я пробваме някак си.

divaka86

Здравейте колеги,

Да споделя и аз един успешен и стабишен кабел:
https://m.ebay.de/itm/ELM327-USB-modified-for-Ford-FTDI-chip-HS-CAN-MS-CAN-Forscan-FoCCCus-FF2-OBD2-/281774889284?txnId=1763341332018

Производителят има и собствен сайт:
http://www.ohp.ee/en/a/elm327-usb-ford-mazda-taielikuks-diagnostikaks

Тестван и перфектно работещ на Фокус МК3 2012. Работи както на MS CAN  , така и на HS Can. Производителят е Естонец. Пробвано с FoCCCus и Forscan

Както някой колеги и аз бях поръчал от Румънец, но след 2 седмици чакане Ebay ми върна парите (кабелът така и не беше изпратен)

Успех на всички!


VladkoM

Гледам има хора който разбират от ELM327, очаквам да пристигне този кабел:
https://www.aliexpress.com/item/100-PIC18F25K80-Chip-ELM327-V1-5-USB-Switch-ELM-327-For-Ford-HS-CAN-MS-CAN/32829576979.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.lKS4yz
Искам да Ви попитам върши ли работа или съм се прецакал?

Vlado Tashev

Цитат на: divaka86 в 22 Декември 2017 20:13:35
Здравейте колеги,

Да споделя и аз един успешен и стабишен кабел:
https://m.ebay.de/itm/ELM327-USB-modified-for-Ford-FTDI-chip-HS-CAN-MS-CAN-Forscan-FoCCCus-FF2-OBD2-/281774889284?txnId=1763341332018

Производителят има и собствен сайт:
http://www.ohp.ee/en/a/elm327-usb-ford-mazda-taielikuks-diagnostikaks

Тестван и перфектно работещ на Фокус МК3 2012. Работи както на MS CAN  , така и на HS Can. Производителят е Естонец. Пробвано с FoCCCus и Forscan

Както някой колеги и аз бях поръчал от Румънец, но след 2 седмици чакане Ebay ми върна парите (кабелът така и не беше изпратен)

Успех на всички!
Имам същия ELM от естонеца. Опитах да си пусна круиза на Куга 1 и резултата беше плачевен. Наблъска ми маса грешки в CAN шината. Озадачен съм къде е проблема. Не чете и PCM-а ?

zloster

Колега Vlado Tashev,
според мен при теб проблемът е от адаптера/интегралните схеми в кабела. Тук си дал връзка към албум със снимки. Загледах последната с FORscan.
"Adapter: ELM327 v1.4"

При мен кабела от румънеца се идентифицира с:
"Adapter: ELM327 v1.5"
Прикачам снимка.

Съответно ELMconfig успява да прочете конфигурацията на PCM-то - втората и третата снимка. Вече в екрана за конфигурация/настройки виждам грешки при комуникацията, когато се опитам да прочета конфигурацията. Отдавам го, че програмката не поддържа PCM-то на Фиеста-та.

Ако няма очевиден пропуск в моите разсъждения, би трябвало с друг "по-подходящ" кабел да станат нещата.

Следващото е само насочваща информация, която изисква множество проверки, засичания и знания:
Из някакви руски форуми попадах на информация, че може да се прехвърля фърмуеъра/управляващата програма на чипа/интегралната схема в адаптера. Поне истинския ELM327 е реализиран така: имаш програмируемо контролерче със слабо процесорче и малко памет за управляващата му програмка в него. Съответно със замяна на управляващата програма може да се постигне по-добра работа или премахване на открити проблеми. Цялото упражнение се прави, за да може твърде китайски кабели при наличието на подходящите интегрални схеми и образ на управляващата програмка, могат да се "подобрят" и да работят добре.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

bronc

Искам да сложа OEM парктроник на моя Фокус, за което ми трябва FoCCCuS. Кой кабел бихте ми препоръчали? Гледам, че от румънските вече има само по $150+. Евентуално естонския, но пък виждам, че един колега по-горе е имал проблем с него?