възвратен клапан на бойлер - капе

Започната от To4kata, 02 Ноември 2023 21:03:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

To4kata

Та така, бойлера е Елдом на около 8 г. и онзи ден, докато грееше вода гледам капе от клапана. Случва се за първи път. Регулатора съм го сложил малко сред средата на скалата да изключва /не знам каква е температурата/. Принципно рядко го държим включен повече от 30-60 мин. в зависимост от сезона. Как да го тълкувам това - едва ли температуратурата е била твърде висока след 30-40 мин. работа, че да изпуска  /стрелката не се беше изправила дори под прав ъгъл, тоест доста далеч от прегряване/, високо налягане в тръбите по принцип или нещо се е прецакал. Притеснявам се тъй като в това жилище не живее никой в момента и се отбивам там през месец, да не стане някоя беля?! Скоро след като изключих бойлера спря да капе ...


ivchotr

Аз на един бойлер на морето му сменям клапана по един - два пъти годишно :D Започват да капят след като загрее. Бойлерът е някаква западна марка, не помня каква. На обшивката му има надпис, че периодично клапанът трябва да се изпуска принудително посредством лостчето му. Ама и това помага за кратко време. За мен афтърмаркет клапаните са долни ментета и съм спрял да им обръщам внимание. Но не виждам причина да се притесняваш, защото ако налягането се повиши опасно, клапанът ще го изпусне, щом сега прокапва. А и както пускаш бойлера за по час, няма как да се загрее толкова, че да изпари водата и да гръмне. Имам опит с 80 литров бойлер, на който му бях шунтирал терморелето, че се беше прецакало, а през '90 - '91 година не се намираха лесно такива части. Та в квартирата се бяхме разбрали с колегата да спираме и пускаме бойлера директно от автоматичния бушон, за по-сигурно. Обаче една вечер отидохме на кръчма и някъде 3 - 4 часа след като бяхме седнали на софрата някой се сети, че май не сме изключили бойлера. Отеб@хме го, че кръчмата беше далече, нямаше транспорт, а да се връщаме пеша само за да установим, че сме го изключили и да си прецакаме вечерта, не ни се стори добра оферта. Та след още 2 - 3 часа се върнахме в квартирата и се оказа, че бойлерът си е бил включен през цялото време. Клапанът не се беше задействал. Той и никога не е прокапвал, де. Пуснах топлия кран в банята, че беше най-близо до входната врата и след около минута време топлата вода свърши, но пък започна да изпуска яко пара (tooth) Беше голям майтап, защото парата се беше вдигнала на около метър над пода и скриваше всичко до тавана. И се виждаха само някакви крака как се разхождат из апартамента. По приблизителни изчисления бойлерът е изкарал така 6 - 7 часа и още имаше вода в него.

KoCMoHaBTa

Преди 6-7 години си купихме чисто нов дипломат и първото нещо което ми направи впечатление е че като загрее, почваше да капе от клапана. На мен лично ми беше много странно, понеже до сега не бях виждал такова нещо. Сумати народ разпитах - всички казват че било нормално. Набих му едно маркуче да отвежда водата директно в канала зад мивката, колкото да не мокри пода и така си кара и до ден днешен, без пробем.

saggy

Аз имам нов двугодишен Елдом 50л. бойлер, който ползвам като в "столицата" спират топлата вода заради авария или профилактика. Има възвратен клапан, но не капе, когато бойлерът работи. Но предишният Елдом, който изкара 10+ години капеше от клапана, докато работеше. Та, не знам какво да ти кажа. Аз бих се обадил в сервиза на съответната марка и да попитам. Ходил съм в сервиза на Елдом в Гео Милев и там ми дадоха ясни обяснения за предполагаемия проблем на стоката. Друг вариант да намериш от нета ръководството за употреба и да прочетеш.

To4kata

Ами първо се притесних, защото реших, че не е нормално, все пак за толкова години никога не е капал и реших, че нещо не е наред. И второ, някои твърдят /в подобни теми по други форуми/, че може да прокапе, при високо налягане в мрежата, та не знам да не избие някоя от меките връзки, щото ще стане страшно. Случвало ми се е с меката връзка на казанчето в тоалетнта, но си бях там, та го спрях. А сега съм на 120 км ...

ivchotr

Ако ще избива меката връзка, клапанът едва ли ще има нещо общо. Казанчето на тоалетната нали не е имало такъв клапан  ::)

To4kata

Имам предвид, че клапанът прокапва при високо налягане в мрежата. Ако причината е именно такава, високото налягане в мрежата може да избие през някоя мека връзка /я на бойлера, я на тоалетното казанче/.

ivchotr

Аз те разбрах какво имаш предвид, ама не виждам как налягането ще се вдигне драстично, че да спука маркуч. Щото маркучите би трябвало да са предвидени за по-високо налягане от това, при което обикновено работят и това по-високо налягане да е съобразено с помпите, които обикновено се слагат.
При мен мека връзка не се е пукала за сега, а съм с такива от 2005 г. Бяха се спукали в едно родопско село на 1300 м надморска височина, когато къщата беше останала необитаема през зимата за няколко месеца и не се бяха сетили да спрат водата и да източат тръбите, и меките връзки просто се спукаха от студа.
Не казвам, че е невъзможно да се спука мека връзка, но ако това те притеснява, трябва да ги сменяш профилактично през определен период. И пак не е много сигурно какво ще стане, щото е достатъчно да нацелиш маркуч с някаква производствена шупла и екшънът е готов. Застраховката на имота донякъде решава задачата.

Наско

И бойлера като колата си иска обслужване. Особено след 8 год. експлоатация, даже е пресрочил.
Тоя уред от къде и да го гледаш,
си е бомба и с него тъшак не бива. Ползвам "Елдом" от 15год. и съм доволен. Още след петата година маанá да грее и го отворих. Родом съм от Сливница, а там водата е яко варовита. Ако щете вервайте, ама изкарах половин кофа варовик.
То4ка, най-добре е веднага да го отвориш. Почисти го и смени клапана. На мен тоя клапан никога не ми е капал. Трябва да смениш и анодната защита, най-вероятно от нея е останало колкото клечка за зъби. На твое място бих сменил и нагревателя, че стария ако го чистиш от варовика с препарат може да се пробие. Не са скъпи тия неща и така си по-спокоен. А тия филми с шунтиране на бушони и други магии са много опасни. Бойлер се връзва задължително на отделен бушон. Има си специални такива.
Един приятел наскоро ми каза че ходил до Пирот и там в една железария видял бойлери от неръждавейка. Излизали към 300 лева суха пара. Та мисля другата отпуска да се разходя до там.
Закования с чук винт, държи по-добре от завинтения с отверка пирон !

ivchotr

Бях шунтирал терморелето, а бойлерът си беше вързан на отделен бушон. Сега е лесно, ама тогава липсваха някои части. Да ти пуснат кабелен телефон се чакаше с месеци, понякога с години. Такива работи...