Летни гуми - мнения, отзиви, коментари

Започната от Bobi, 25 Октомври 2011 21:38:11

« назад - напред »

0 Потребители и 5 гости преглеждат тази тема.

saggy

Днес беше 14 градуса,заваля в Сф и стана 4. И на мен бързо ми се изпариха мислите за летни гуми. :)


ivchotr

Аз затова като избирам зимни гуми гледам и каква ефективност им дават при шофиране в дъжд.

perun

Аз пък съвсем случайно станах фен на китайските гуми.Преди 3-4год. така нарезах предните от стърчащи железа, че бяха за хвърляне.Момчетата от най-близката гумаджийница оказаха съдействие и имаха налични в моя размер втора употреба китайски, доста запазени и с две годишен ДОТ.Става въпрос за летни гуми.Като ги сложиха и тръгнах имах усещането,че карам друга кола.Вози по-добре,спира по-добре, при завиване държи по-добре.При това тези които нарезах и с които сравнявам бяха Пирели на 4год.
След тази случка не се замислих за зимните-4бр. нови китайки вече трета зима нямам никави забележки.Даже мога да кажа, че това са най-тихите зимни гуми които съм чувал.
Сега дойде време за нови летни и пак се оглеждам за нещо подобно.Каквото изпадне на по-добра цена.

ivchotr

Дизелякът изкара доста лета с китайски "Аеолус". И аз нямам забележки. Нарочно съм вкарвал колата с висока скорост в остри завои с мокра настилка. Не трепва. Когато ги купуваха, ги взеха с отстъпка и гумата излезе малко под 60 лв.

F Focus

Цитат на: perun в 12 Март 2023 20:35:23Аз пък съвсем случайно станах фен на китайските гуми.Преди 3-4год. така нарезах предните от стърчащи железа, че бяха за хвърляне.Момчетата от най-близката гумаджийница оказаха съдействие и имаха налични в моя размер втора употреба китайски, доста запазени и с две годишен ДОТ.Става въпрос за летни гуми.Като ги сложиха и тръгнах имах усещането,че карам друга кола.Вози по-добре,спира по-добре, при завиване държи по-добре.При това тези които нарезах и с които сравнявам бяха Пирели на 4год.
След тази случка не се замислих за зимните-4бр. нови китайки вече трета зима нямам никави забележки.Даже мога да кажа, че това са най-тихите зимни гуми които съм чувал.
Сега дойде време за нови летни и пак се оглеждам за нещо подобно.Каквото изпадне на по-добра цена.



За протокола-преди четвърт век че и малко отгоре карах служебни автомобили с корейски и китайски гуми, като някои от тях буквално се разпадаха без проблеми от удари и им цъфваше дори протектора след има-няма 10Х. км. пробег(?!) В днешно време тези същите са в началото на рейтингите на ADAC, докато вековни европейски марки им дишат прахът.
Ползвал съм китайски летни гуми преди 4 години и съм много приятно изненадан след тестването им на жълтите павета при дъжд.

saggy

Изненадвайте се приятно от китайското качество. Аз не бих заложил на нещо, което имитира другите марки и е едва от 20 години на пазара. Фокус, нещо не гледаш правилните класации - на първо място са само европейските марки. И нали разбирате, че има защо китайската гума да е 70лв, а топ европейската да е 200лв+. Всеки кара с каквото иска и както иска, но дайте да не изкарваме бялото черно и обратното. 100 години производство на гуми за сметка на 20-30 години е голяма разлика в ноу-хауто как да се направи една гума. Нека има различни ценови класове и различни производители, защото има различни клиенти. Корейските марки настина напредват и дишат във врата на европейските, но и европейските не седят на едно място.

ivchotr

Ако не си ползвал китайски премиум марки гуми през последните няколко години, по-добре да не вземаш отношение по въпроса за тях. И аз бях скептичен, само че дъщеря ми си взе 4 бр. за Фокуса (дизела от подписа ми) по препоръка на приятел, който продава гуми. Става въпрос за човек, който продава и европейски марки гуми и не би очистил приятел за без пари. Както писах по-горе, гумите са от китайската марка "Аеолус", която е с почти 60 годишна история. Тук има писано за тях и то не се различава от личните ми наблюдения, що се отнася за летните при всякакви метеорологични условия, включително и як дъжд: https://autospot.bg/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%BE/%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5-aeolus-%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80-%D0%BF%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B2-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81
Освен това изкараха повече време и километри с по-тежкия Фокус, отколкото тези, които ползвам аз. А пък аз ползвам Континентал. И китайците са 2 пъти по-евтини.

saggy

ОК! Карайте гумите, които искате. Аз се включих в дискусията заради неточното мнение на ФФокус. Но стоя зад мнението си, че има защо едната гума да е 70-80лв за премиум, а другата да е 200лв+ за същия клас. Отделно в нета има достатъчно ревюта, в които включват китайски гуми и са все на дъното на съответната класация. И това са ревюта на базата на истински проведени тестове на полигон при различни симулирани метеорологични условия. Че вървят в някаква вярна посока китайците - не го оспорвам, но, както казах по-рано, и западняците не стоят на едно място. Едните гонят другите постоянно, така е и във всяка друга сфера на живота от столетията наред.

Pyrhel

#698
Като си говорим за гадни гуми, да разкажа и аз преживяване от преди години.
Продавах една кола и летните й бяха свършили напълно - до ограничителите стигнали. Нито мога да я продам така (беге разбирачите гледат да няма драскотини и дали гумите са нови), нито ще купувам скъпи гуми на следващия, затова сложих от сръбските (Taurus/Riken/Kormoran и още марки имаше тук, които са 1:1). Е по-големи лайна не съм карал - по цариградско карам с 80, кикдаун - почват да светят лампи, да приплъзват... НА СУХО! А на мокро да не разказвам. Трагедия.

Започнах да се заглеждам и може би 40% от по-старите автомобили са с точно такива гуми - започнах да стягам колана повече и да оставям по-голяма дистанция от предния.

Та тия китайските, за които говорите не може да са по-зле от сръбските боклуци... Според мен физически е невъзможно да се направи по-лоша гума.

Цитат на: ivchotr в 13 Март 2023 15:20:46Ако не си ползвал китайски премиум марки гуми през последните няколко години, по-добре да не вземаш отношение по въпроса за тях.
Иначе мисля да не взимам отношение. Също мисля и да не взимам китайски гуми (tooth)

Без да взимам отношение, само си мисля с кафето дали си заслужава: Фокусът е с най-евтиният размер гуми, при които разликата за комплект е 100 лева и се купуват веднъж на 4-5 години.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Пацона

Макса е със зимни Гудрайт-китайски ,купих преди две години преди да вдигнат цените по 100 парчето.Доволен съм.215/60/16 цола.Летни Ласа.Преди това автомобила беше с Нексен все сезонни.Така дойде.


Stanislaw

Китайците дойдоха. Криви няма, баланс минаха с по 15-20 грама  :D  D6FD2A43-706A-42AB-B98A-2770749457E7.jpg

F Focus

#701
Честито!
Щом толкова големи гуми са балансирани с толкова малко тежести си е показател за качество.
Вярвам, че ще си доволен.
М/у другото с каква скорост караш този "кораб" на магистрала?

П.С. Относно китайските гуми бях изкл. доволен от такива летни ( GT Radial), които дори и на мокри жълти павета се държаха отлично. На магистрала с предишната си кола ги карах с до 140 км./ч. , щото можеше толкова. В магазина ме убедиха да ги купя с уговорката, че ако не съм доволен мога да ги върна, а те да ми върнат парите.

Stanislaw

По правите участъци си движи спокойно със 140 по гпс. И още се засилва, ама с 50 годишно желязо не е удачно. Вече дойде ли участък със завой намалявам до 120, че много се накланя и морска болест хващам  (tooth)

Що се отнася до китайците, напредват. Доста познати търкалят китайци и ме навиват, но аз предпочитам да си вържа гащите с Мишелин/Континентал/Броджстоун за колите които се карат по активно  :D