Проблем с дюзите разпръскващи течност за чистачк.

Започната от MiroHristakiev, 06 Ноември 2022 14:15:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

MiroHristakiev

Здравейте,
имам проблем с дюзите разпръскващи течност на предното стъкло. След пръскане остава малко количество, което започва да се стича по предният капак и засъхва или ако автомобила е прашен се разкалва и е много неприятна гледка.
Мислих, че има спирателни клапи някъде по пътя между дюзите и казанчето, но в магазина ми казаха, че няма. Има само казанче, маркуч и дюза. Казаха ми, че даже и да сменя дюзите пак така ще подлизва  ??? . Много странно, как да отстраня проблема?
Мислих, че ако закупя нови дюзи ще се оправи??
Благодаря предварително на отзовалите се!
Поздрави!


saggy

При моя Фокус съм забелязал сходно положение, ако пръскам повече пъти, т.е. в деня пръскам повече от веднъж за поне 5-6 секунди. Така че.може да е стандартно, но ако много те дразни смени дюзите и сигурно ще има по-добър ефект.

MiroHristakiev

Цитат на: saggy в 06 Ноември 2022 19:38:27При моя Фокус съм забелязал сходно положение, ако пръскам повече пъти, т.е. в деня пръскам повече от веднъж за поне 5-6 секунди. Така че.може да е стандартно, но ако много те дразни смени дюзите и сигурно ще има по-добър ефект.

Това щях да правя. Но от магазина ме разубедиха. Казаха, че нищо няма да се промени, което ми е малко нелогично. Как другите не са така? Та да въпреки съвета им ще поръчам оригинални. Нямат налични във Форд с доставка 10 дни. 50лв уж оригинални от форд и се надявам да се оправи. Реших да попитам и тук дали някой се е сблъсквал с подобен проблем и как го е отстранил.

F Focus

Няма смисъл да сменяваш дюзите, ами ги почисти, защото, ако са позадръстени се получава остатъчно налягане, което след пръскането впоследствие избива. Най-добре дюзи се чистят с тънките свределчета-гадорийки, с които се чисти нерв на зъб. Все ще намериш познат зъболекар и искай най-тънките, или средните, като дебелината им е според цвета (не помня кои бяха най-тънките). Вкарваш докрай в отворчето на дюзата и въртиш надясно и леееко вадиш, докато въртиш. Ще се изненадаш каква гняс ще изкараш. Препоръчвам на маркучлето за течността да се сложи финно филтърче и да не се налива варовита вода (освен лятната, или зимна течност), каквато е в много градове-или изворна, или...софийска! :)

zz_stefanov

#4
И моите го правят. Сега съм със синя течност на бял капак.
Не съм тръгнал да ги сменям, а и моите са с подгрев.
Клапанчетата които ги има по тези маркучи са за да не се връща течността по тях обратно в резервоара, така уж пръскането започва без забавяне. При нашите ако има клапанче сигурно е на изхода на помпата,
Почисти с най тънката игличка, пък дано да е от това.
Дето се вика: последната капка винаги в гащите. :)

MiroHristakiev

Цитат на: F Focus в 06 Ноември 2022 20:09:48Няма смисъл да сменяваш дюзите, ами ги почисти, защото, ако са позадръстени се получава остатъчно налягане, което след пръскането впоследствие избива. Най-добре дюзи се чистят с тънките свределчета-гадорийки, с които се чисти нерв на зъб. Все ще намериш познат зъболекар и искай най-тънките, или средните, като дебелината им е според цвета (не помня кои бяха най-тънките). Вкарваш докрай в отворчето на дюзата и въртиш надясно и леееко вадиш, докато въртиш. Ще се изненадаш каква гняс ще изкараш. Препоръчвам на маркучлето за течността да се сложи финно филтърче и да не се налива варовита вода (освен лятната, или зимна течност), каквато е в много градове-или изворна, или...софийска! :)

Много добра идея!
Ще го пробвам. Нямам достъп до зъболекар, но мисля, че ако закупя най-тънка струна за китара би трябвало да ми свърши подобна работа.

F Focus

#6
Не е същото-само ще набуташ навътре мръсотиите, които след няколко впръсквания пак ще си "дойдат на място", а това, което препоръчах си е свредел с голяма стъпка и вади, каквото докопа.
Отиди в магазин за зъболекарски консумативи и си купи 2-3 размера-ползвай този, който влиза сравнително плътно, но не прекалено, не са скъпи.

Да си призная на Фокуса не съм изпълнил нищо от това, което препоръчвам, щото не ми пука и не знам изпускат ли впоследствие дюзите-пръскат добре, но съм го правил на други коли, които съм имал.

ivchotr

Аз на моите коли ги "продухвах" с медна жичка от многожилен кабел. Не се е случвало да се затапят толкова, че да не може да мине меката мед. На Форда не ми се е налагало да ги чистя. Ама другите си се оправяха. Във Форда имам една безопасна игла от най-малките, с помощта на която глася положението на дюзите, за да не пръскат по тавана. Иглата влиза нормално в отвора на дюзите и е възможно да съм ги почистил с нея при настройките :D

MiroHristakiev

Изчистих дюзите. После едно известно време пръсках да се продухат. До тук всичко добре.
На следващият ден изпробвах как е положението в движение да пръсна малко и да пеоверя след това ще се стича ли по капака, за жалост няма промяна  ???  :'( .
Не знам как да отстраня това, а е доста дразнещо  (sd)

Жоро Петков

Смени колата... :))
Шегата на страна, щом дори майсторите са ти казали, че дори да смениш дюзите резултата ще е същия, явно е така.
Единствения вариант, който се сещам е да си намериш безцветна течност за чистачки, за да не те дразни.
Май няма такава за съжаление - или си направи спирт, сапун и вода за зимата или го преглъщаш.


F Focus

С какво изчисти дюзите и как точно? Ако си го правил с карфица, игла, или струна не си почистил нищо-само си набутал навътре гадорийките, които впоследствие се връщат.
Абе това да е проблемът с колата! ^-^

ivchotr

И на мен ми се струва, че прекалено се вживява колегата. Аз например измивам моята и на другия ден е станала каквато си е била преди да я измия. Така, че или му теглиш една майна или накрая някой ще ти лепне прякора "Монк".
В случая със стъкломиещото устройство ми се струва по-важно да не пръска химиите върху тавана, защото според мен те са причината за увреждане на боята/лака на повечето коли с подобен проблем.

П.П.
По отношение на съвета на ФФокуса - гледам, че са пуснали едни четки за зъби, които могат да свършат добра работа за дюзите:
https://www.emag.bg/interdentalna-chetka-za-zybi-trav-ler-0-6-mm-cilindyr-gum-s-antibakterialno-pokritie-6-br-v-op-1312/pd/DBCVN6BBM/#product-gallery
Мисля, че има и с по-малки размери от най-малкия на тези от линка по-горе и ще разкарва натрошения котлен камък от вътрешността на дюзите.


F Focus

Стана ми интересно и най-накрая се наканих да разбера как са нещата при мен. Пръсках, пръсках-от дюзите към стъклото по капака се очертаха мокри лъчи по посоката на пръскане на дюзите, от тях надолу към муцуната няма стечове.

zloster

Моето наблюдение е, че обикновено в края на пръскането се объркат нещата.

Съответно теорията ми е следната: не забравяйте самите тръбички за течността. С годините, жегата (все пак се греят директно от двигателя) и постоянното напъване от налягането най-вероятно са се отпуснали стените. Съответно какво става:
1) подаваш команда за пръскане;
2) налягането се вдига;
3) тръбичките се разширяват;
4) почва да пръска през пръскалките по стъклото;
5) спираш да пръскаш;
6) налягането спада;
7) тръбичките се свиват, но помпата няма да се завърти "на обратно".

Съответно след точка 7) ще имаме "пикането" на дюзите, защото налягането не е достатъчно високо за добра струя и е спадащо. И една кратка бърза сметка: 1000 мм (1 метър тръбичка) с допълнително разширение 0,1 мм (1 десета от милиметъра) ще докара едни 30 куб.милиметра допълнителен обем (цилиндър с дължина 1000 мм и радиус 0,1 мм има обем от малко над 30 куб. милиметра). Мързи ме да го смятам точно през диаметрите на цилиндъра (тръбата) и стената му. Та горното число си мисля, че стига да "оцапа" предния капак :)
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

ivchotr

Зависи от какъв материал са тръбичките. Ако са от найлон, когато се пекат с години, стават твърди. Едва ли такава тръбичка ще се разшири от налягането на помпичката, та след като последната спре, свиването на тръбичката да "изплюе" 31,4-те мм3 течност. Ако са гумени може и да се разширят малко докато помпата работи, но след като тя спре едва ли свиването им ще породи този ефект на "изплюване" на течност.
Според мен количеството течност, което се "изплюва" след като спре помпата, е просто в резултат на остатъчното налягане по тръбичката. Същият ефект се наблюдава и при водните пистолети. Там нищо не се разширява, а пак прокапва в края на пръскането.

Мисля, че се поддавате на безмислени мании.

zloster

Явно не съм се изразил ясно. Я да пробваме така:
разширяването на отпуснатите стени на гумените тръбички поради годините ще подсилят ефекта от изплюването при спада на налягане след приключване на пръскането, който се наблюдава и при водните пистолети.

"Играл" съм си с тръбичките - сменял съм счупено колянце на дюза. Изглеждаха ми като гумени. А и найлонът освен, че се втвърдява, май се и нацепваше неприятно.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

ivchotr

Може и така да е, ама за да сме сигурни, накой ще трябва да снима в реално време разширяват ли се маркучите и ако да, с колко. Щото, когато дюзите са отпушени, разширяващите се отпуснати стени на маркучите по-скоро ще доведат до спадане налягането на струята и съоветно далекобойността ѝ. Ако дюзите мятат течност както винаги, маркучите може и да ги изключим от кръга на заподозрените.

Аз обаче още се чудя какъв е този зор с тези пръскачки? Онзи ден го даваха да е сухо при нас и рекох да измия колата, че през последния уикенд обикаляхме из Родопите и се беше намятала с кал отдолу. Измих я, наложи се да изляза с нея и тъкмо тръгнах, заваля (tooth) Сега си е пак изцапана, само дето не е кална отдолу :D Ако взема да се втелясвам, че имала някъде зацапано, при положение, че не зависи от мен нито количеството дъжд, нито количеството прах, през които минавам, няма да е далеч моментът в който ще ме споходи някое психическо отклонение.

zloster

Чак някой да снима? Колата нали е пред вас. Слизаш, вдигаш капака, слагаш палец и показалец около маркучите и караш някой да натисне бутончето за пръскане. Ще се изненадаш от резултата. "Око да види, ръка да пипне!" ще е изпълнено на 100%.

Забравяш за тънкия момент около загубата на налягане: наличието на статични загуби при много малките диаметри - това е за обикновени маркучи и вода през тях:
water-flow-hose-pressure-drop-kPa.jpg

Засечено от графиката:
дебит 1 литър/секунда, вътрешен диаметър половин инч, загуби 150 кПа на метър;
дебит 1 литър/секунда, вътрешен диаметър 1 инч, загуби малко под 2 кПа на метър;
Забележи как се измени пропорцията: диаметърът нарасна 1 път (т.е. х2), пък загубите паднаха няколко десетки пъти... Същото ще е и при много по-малки диаметри и по-малък дебит.

Ако се поровиш малко ще откриеш същата закономерност и за въздуховоди - по-малък диаметър дава по-голям спад в налягането при равни други условия.

Та скоростта, налягането и далекобойността ще мръднат лекичко, но най-вероятно ще се компенсират. А накрая оставаме с допълнителното количество вода, което няма къде да ходи и трябва да изтече през дюзите.

За любознателните:
[1] https://www.engineeringtoolbox.com/water-pressure-loss-hose-d_1525.html - графиката е взета оттук;
[2] https://www.engineeringtoolbox.com/peh-pvc-pipes-pressure-drop-d_317.html - за тънки ПВЦ тръби и малък дебит;
[3] https://www.engineeringtoolbox.com/equivalent-pipe-length-method-d_804.html - изчисляване на загуби в тръбопроводна система, има и електронна таблица за Ексел да се правят сметките;
[4]
https://www.engineeringtoolbox.com/pipes-fluid-flow-pressure-loss-t_18.html - множество препратки за задълбочаване
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

ivchotr

Уравненията на Бернули никога не са ми били любими.