" НЕИЗПРАВНОСТ В СИСТЕМАТА НА ДВИГАТЕЛЯ "!

Започната от mool, 19 Октомври 2022 09:34:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

mool

Здравейте Колеги , колата е форд фокус 2007г,  1.6 дизел , комби !
Та за проблема , след като заредих от бензиностанция еко в Свиленград запалих и на таблото ми изписа " Неизправност в системата на двигателя " , без да ми светне " Чека " , колата си върви , изтегля добре, понеже трябваше да пътувам веднага отидох до сервиз в Свиленград за диагностика за да видя дали да тръгвам да пътувам или да отлагам пътуването , на диагностика имаше доста грешки майсторчето ги изчисти , но една остана , не успях да я запиша , но видях , а и той ми каза , че е свързано с горивната система , по неговите думи има съмнения за някакво резорварче близо до резервоара за гориво отдолу под двигателя в което имало нещо като добавка за впръскване в горивния резервоар и било конкретно за този ТПФ филтър , в него имало и помпа , та имал съмнения , че едно , че нямало сигурно течност и второ , че помпичката , която впръсква тази течност в горивния резервоар е прецакана , но за сега са само догатки , та въпроса ми е , някой наясно ли е за такъв тип резервоар под колата ,защото аз за първи път чувам за подобен , къде точно се намира и дали колата може да се кара така докато се отремонтира ?! Благодаря предварително !


Nedeff

Здрасти колега. Имах едно Пежо 307sw 2.0 HDI с FAP филтър, предполагам същото като DPF. Та въпросното Пежо имаше едно резервоарче отдолу под купето, точно под задните седалки и беше закрито с една пластмаса. В това резервоарче имаше някаква кафеникава течност, която аджеба се впръсквала директно във FAP филтъра, обаче не е AdBlue. Бях изчел доста по форумите на Пежо и там пишеха че казанчето се пълнело само в оторизиран сервиз, защото се сваляло и се пълнело с някаква специална машина, която не позволявала разхерметизирането на системата. Иначе казано ако се отвори капачката на въпросното казанче и ей така си долееш някак течност, нищо не ставало, заради разхерметизиране на системата, и после системата отказвала заради наличие на въздух.
И някакъв пич беше писал, че с такова Пежо карал по някакъв черен път и колата опряла отдолу, после му показала грешка и т.н. След доста ходене по сервизи свалили казанчето и установили че отдолу било остъргано и имало малка цепнатина през която е изтекла течността и съответно системата е глътнала въздух. Не знам дали при теб е така, но ще се радвам ако съм успял поне да те насоча образно за какво става въпрос  ^-^

saggy

#2
Въпросната течност при Пежо предшества ерата на Adblue. Течността се сипва наистина в оторизиран сервиз и беше бая скъпа - 100-200лв е пълнето, но доста време се кара с нея - години. Сега, дали при този Фокус с френския двигател има такава течност, трябва да се провери. Защо не видиш в този сайт като въведеш VIN номера си от талона ще ти излезе конфигурацията на твоята кола. Ще провериш по различните менюта дали имаш такова резервоарче в раздела за горивна система (примерно).

https://ford.7zap.com/en/car/

Също така, колега, най-добре да прочетеш сервизното ръководство за колата, което можеш да свалиш от форума. Там със сигурност пише, ако трябва някаква течност да се сипва. Ето линк към ръководствата - https://fordbg.com/forum/index.php?topic=9884.0