МК 2.5 вентилаторчето на климатроника

Започната от ADiDimitrov, 26 Февруари 2021 11:08:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ADiDimitrov

Колеги въпросното вентилаторче което се намира под управлението на климатроника почна да бръмчи като стар Респром. Някой знае ли как се стига до него за да го смажа, че много дразни?


Pyrhel

Сваля се рамката около радиото - на щипки е, като започваш от долната страна. После ще видиш 2 винта на рамката на бутоните, развиваш ги и ще излезе.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

saggy

Към автора ADiDimitrov - имаше ли някакъв успех със смазването на вентилаторчето? Моето също се разбръмча и чакам да се постопли, че да го погледна.

ivopolr

Тоя мач и аз го играх. Смазах втулката и смених четките. През следващите 6 месеца докато продам колата, проблеми нямаше.

ADiDimitrov

Цитат на: saggy в 16 Март 2022 21:36:46Към автора ADiDimitrov - имаше ли някакъв успех със смазването на вентилаторчето? Моето също се разбръмча и чакам да се постопли, че да го погледна.
Уви така и не му идва реда  ???  Чакам да мине зимата.

saggy

Въпросното вентилаторче е част от сензор за температура, който участва в управлението на климатиката, т.е. към изпълнението на заданието на температурата. При мен почна климатроникът да не отработва новото задание на температура. Сменям от 24 на 18 градуса и няма никаква промяна 10 минути. Пръсках със сгъстен въздух през дупката в таблото доста запрешения датчик и леко се пооправи, но отново не е мигновено отработването на температурата. Няма грешки в диагностиката на климатроника и явно ще сменям въпросното сензорче. Надявам се да се продава като афтърмаркет, защото оригиналният е цифра. По принцип този сензор дава грешки в диагностиката на климатроника, но за момента моят явно е захранен и работи, но неефективно.

ivchotr

Мигновено няма как да се случат нещата.

zz_stefanov

Може ли линк за продажба на такова моторче/сензор и какви четки могат да му се сменят, продават ли се отделно. Ако ще е да сменям нещо на капсуловано моторче, не ми се занимава.
Климатроника поддържа температурата, но мисля че бавно реагира, въпреки че е трудно да го сравня.
Има леко ошашавяне на климатроника на охлаждане, когато външната температура е равна на зададената вътрешна, но това мисля че не може да е от вътрешния сензор. 

saggy

#8
Преди проблема времето за промяна на температурата на струята въздух беше 10-15сек, за да усетиш, че почва да обръща въздухът. Това е мигновеното.
Сензорът е с оригинален номер 1325968 и в МП е около 260лв, афтърмаркет трябва да е на половин цена, но не съм го срещал в онлайн магазините.

dragozow



zloster

Тук отбелязват, че вътре в датчика се натрупва много прах и друга гняс: https://ffclub.ru/post/10695955/

При толкова много прах датчикът няма как да успее да забележи промяната бързо :)

Като с преносимите компютри и праха и влакната по радиаторите... Хората не вярват колко голямо значение има, докато не видят колко гняс се е събрала.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

saggy

#11
Изхабих половин опаковка сгъстен въздух да го обдухвам този сензор. И няма особен ефект, парното е доста силно и трудно да регулираш на желаните градуси. Макар че няма грешки в диагностиката, явно ще се сменя с нов.

F Focus

#12
С обдухване няма да стане-сваля се таблото на климатроника, панелчето под него, за да се стигне до моторчето. После с малка четчица топната във вода чистиш, бършеш четчицата...и така много пъти, докато не се изчисти. ^-^ Ако в колата е пушено топи четчицата в разредител МРТ. Почисти и датчика зад него.
Полепналата финна прах нищо не може да я издуха-само директно третиране. Има вероятност моторчето да е изгоряло, защото обикновенно полепналата прах му пречи да се върти. Това моторче е някаква мъндзарка въшка, ама е важно-чудя се моето на какво дередже е, ама засега климатроника реагира бързо, но напролет профилактично ще го докопам. В моят случай съм с мултимедия монтирана от предишният собственик и ме е шубе да я сваля, та за целта ще потърся специалист.

zloster

Подкрепям, че със сгъстен въздух/духане не се постигат резултати.

Този прах там е електростатичен - има електрически заряд. Една част може да бъде издухана, но остава слой/количество, което не се маха. Пробвай с компресор да чистиш вентилатор на преносим компютър (или радиатора му; задължително блокирай перката да не се върти). Остава си един слой. Той се премахва по механичен път. Вършат работа четки с естествен косъм или кърпи от естествени материали - всичко изкуствено създава опасност от статично електричество.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

ivchotr

Освен праха и влагата оказва влияние. В смисъл, че прахът полепва по-трайно върху влажна повърхност. А когато прахът полепне, дебалансира перката. Дебалансираната перка пък разбива оста. На когото му е интересно, може да погледне какво се случва с перката на вентилатора в банята.