MOTUL SPECIFIC CNG/LPG 5W40

Започната от bokser160500, 24 Юли 2020 17:47:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

bokser160500

Добър ден,бих искал да попитам някой слагал ли е на ford fokus 2.0 lpg "MOTUL SPECIFIC CNG/LPG 5W40" и доволен ли е от него.По спецификации ми дават Motul 5w30 но това масло го яде за 4000 километра.


Mondeicho

Ако си с газова го пробвай. Все пак е Мотул, пък и всеки двигател е различен, на един може да харчи, на друг не. Дали е 30 или 40 няма голяма разлика. Пробвал съм и двете на моята и не усетих нещо различно.
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

bokser160500

#2
Когато купих колата в сервиза ми сложиха Motul 5w30 януари месец при обслужване то.Малко по-късно минах и през Brc за стандартната профилактика и монтаж омаслител за клапани те.Преди два дни на щеката  маслото беше на минимума за това реших да провера за масло подходящо за газифициран автомобил.  Двитатела е Дуратек 2.0 газ бензин.

Pyrhel

А защо не си вземеш масло по спецификацията на Форд, което често е 1/2 от цената на Specific?

Ако ти се задълбава в темата за маслата има много писано, трябва да започнеш с това, че така написаният вискозитет не значи особено много (две различни 5w-30 масла могат да имат различни вискозитети!) и общо взето са маркетингови трикове. Спецификациите на производителите са далеч по-важни и носят истинската информация и по тях се избира правилното масло.

Ако ще купуваш Мотул/Тотал/Кастрол и други популярни масла се подготви доста добре за разпознаване на иситнските от менте тубите.

Или сипвай най-евтиното и не го мисли, така или иначе вече е все тая :)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Ilian Petrov

Не е свързано с маслото от темата, но и аз съм с Дуратек 2.0, с фарична газ. Вече над 50 хил. км, използвам Бардал XTS 5W30, което е по спецификацията на Форд. Без проблеми и доволен.

bokser160500

За Бардал съм съгласен,но мен по спецялно ме интересуваше Motul cng/lpg,дали ще ми свърши работа.  От години ползвам тази марка ,но за първи път специализирано масло за газ ще доливам,понеже за 4000 километра се налага да долея литър и половина.

ivchotr

С такъв разход на масло може и двигателят да има проблем.

bokser160500

Двигателя не показва никакви признаци и симптоми за проблем.

ivchotr

Само дето за 1/3 пробег е загубил поне половин литър масло :D Нали за Форд става въпрос, не за Опел ::)

bokser160500

Да за форд фокус 2.0 газ/бензин дуратек модел 2009г


Pyrhel

Двигател, който не показва никакви признаци за проблем, просто яде по 2 литра масло на 5000 км. И за т'ва си дал още пари за допълнително смазване на клапаните, та още повече масло да гори?
Доста наивно ако не я храниш с масло за 5 лв/л...

Още от началото на темата...
Цитат на: Pyrhel в 25 Юли 2020 10:11:19Или сипвай най-евтиното и не го мисли, така или иначе вече е все тая :)

Или пък щом ти се купува масло, вместо пържоли - взимай най-скъпото, може след 30-40л профилактика да се регенерира от карането на италианеца.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Някои менте масла наистина поизчезват при изправен двигател, ама разходът при колегата ми се струва повече от нормалното.

bokser160500

 Аз питах за конкретно нещо,а не за състоянието на двигателя.Темата тръгва към заяждане ми се струва. :-[

ivchotr

Не, ве човек. Никой няма сметка да се заяжда с теб. На какъв пробег е колата? Моята по километраж гони четвърт милион километра и не пипва масло. Карам с определена марка вече 5-а година. На какъв действителен пробег е нямам идея. Вероятно е на по-голям, нищо, че е купувана като нова у нас. Споменах по-горе Опел малко на майтап, защото са всеизвестни масларки. Но Форд не са. За да имаш такъв разход на масло има три причини:
1. Скапано масло. Колкото по-известна е марката, толкова повече ментета има.
2. Проблем в двигателя. Примерно втвърдени уплътнения на клапаните или спекли маслообиращи сегменти. Колата пак ще си върви без грижи, ама ще харчи масло.
3. При проверка на маслото си бил спрял под наклон, на който не си обърнал внимание и щеката е отчела разход. Не е като да не се е случвало и на други.
Има и още едно положение, което не се появява при всички двигатели - дълго време шофиране с високи обороти и скорост.
Ако преди да засечеш разхода на маслото при теб не са били налице последнитъе два варианта, се замисли за първите два. Ако ти се прежалват едни 80 - 100 лв преди да започнеш да ровиш в двигателя, пробвай с това масло - ЦЪК. В сайта можеш да потърсиш по модела на колата или по спецификации на маслото, което препоръчват от Форд. Това го подбрах малко на око. У нас тази марка я предлагат няколко магазина/сайта.

П.П. Километрите, на които препоръчват смяна в сайта, не са т@ш@к. Винаги ги уплътнявам и проблеми нямам. Две коли и два мотора бръмчат от години с тази марка. До миналата година и още една кола, ама я подарих. На 28 години е и още двигателят й е чук. Няколко приятеля, единият от които е и практикуващ механик, си карат техниката с тази марка масла. Ако и с това масло имаш разход по-голям от 100 - 200 гр от смяна до смяна, със сигурност има проблем в двигателя.

bokser160500

#14
Колата е на 173500 реални километра.Мен ме интересуваше конкретно Мотул за cng/lpg  двигатели защото от години ползвам тази марка и проблеми не съм имал с него,а и до колкото знам няма негови ментета.То е ясно,че трябва да я бутна в бокса за гумички и сегменти,но  с риск да се повторя някой ползвал ли е  MOTUL SPECIFIC CNG/LPG 5W-40 да или не и доволен ли е.

ivchotr

Аз не съм. По-горе посочих защо. Забравих само да пиша, че две от колите ми са с газови уредби.

bokser160500

Старата ми кола е Рено Меган Гранд Тур1.9 дти на половин милион километра и въобще не пипа маслото а я карам само на мотул защото от елф се тресе двигателя.За това се интересувах от мотула за газ.

ivchotr

Като гледам активността по темата, явно няма много фенове на това масло. Така че щом имаш някакви наблюдения, пробвай го. Тъкмо после ще кажеш какво е станало.

bokser160500

#18
Аз ще го пробвам,защото съм се поинтересувал от него,защото не е менте,защото е специално за газ и най вече съм го поръчал.

ivchotr

Ами като си свирил мача, що питаш дали да го почваш ::)


ADiDimitrov

Колега ако разхода ти наистина е 1.5 л на 3000км. Това масло няма да ти помогне! Тук вече говорим з спекли сегменти и наложителен ремонт. Маслото не решава а такива проблеми. Виж друг е въпроса дали правилно мериш маслото защото този мотор има доста специфичен начин на проверка на маслото! Верен резултат можеш да получиш само след напълно загрят мотор спрян на абсолютно равно място, след 15 мин престой!