Термостат на Сиера 1987

Започната от Мариян_Мери, 10 Януари 2018 15:52:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Мариян_Мери

Здравейте, имам проблем с загряването на двигателя. Не достига определената температура. Опитвах какво ли не. Смених 5 термостата.
Вече не знам какво да правя.


Pyrhel

Дизел, бензин, кубатура, продължителност на каране, по какво се определя температурата...
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

А пробва ли да премериш температурата с външен термометър? Ако часовникът на таблото или сондата в двигателя са прецакани, няма да показва вярно. Пак добре, че не показва, че прегрява  8)

Мариян_Мери

2000 кубика, бензин. От 17 години съм с нея и е като част от семейството. Иначе тя не загрява и нямам почти никакво отопление, което всъщност е и проблема.

Pyrhel

Да не се е задръстило малкото радиаторче (на парното - в купето) или изпарителя на газовата? След каране ако пипнеш маркучите към радиатора на парното и радиатора за охлаждане, с една температура ли са?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Случвало се е серпентините в радиаторчето на парното да се пробият още при входа му и загрятата охлаждаща течност да не циркулира през цялото радиаторче, а да прави завоя към изхода още на входа му. По този начин маркучите към радиаторчето пак са горещи, ама то не грее, защото през него загрятата течност фактически не преминава. Това парно не го знам има ли кранче преди радиаторчето, но ако има, и в него може да е проблемът - примерно въртиш врътката, но не отваря. Тогава входящият маркуч би трябвало да е осезаемо по-топъл от изходящия. Ако няма кранче, а е само с клапи за насочване на топлия въздух, някоя блокирала такава също може да върши бели при загрели иначе маркучи.

Мариян_Мери

Мерси за отговорите, ще проверя днес и ще ви дам отговор.