Пера за чистачки-препоръки какъв тип и марка?

Започната от F Focus, 19 Януари 2023 21:59:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

F Focus

Здравейте,

Доколкото мога да се справя с търсачката не открих категоричен отговор, затова пуснах нова тема, като реших, че мястото и е тук-дано не греша. И да е полезна.
Искам да попитам какви пера за чистачки бихте препоръчали-от класическите с метална основа, или изцяло гумените?
Като дърт човек съм фен на класическите, ама купих колата с изцяло гумените, които доскоро учудващо за мен работеха перфектно, но от скоро забелязвам пропуски, основно в долната част на перата, които са "Бош Еър Матик", с които може да се кара още доста време, но ми протече мисъл ( ^-^ ) да ги сменя, ама с какви точно и откъде да ги купя? В " Радиал" под моста "Чавдар" в София ми обявиха цена за същата марка "гуменки" и модел от 90лв. комплекта-били върхът на сладоледа, щото!
М/у другото полагам големи грижи за чистачките, щото много мразя предното стъкло да не е супер чисто-през ден-два вдигам рамената им и забърсвам леко с влажно парцалче върхът на гумата им, и забърсвам добре долната част на стъклото, докъдето стигат-така им удължавам многократно животеца-който желае да го прави. Така сменявам пера на чистачките на предно стъкло през 5-6 години, като економията не ми е водеща.
Повече проблеми (това да са) ми създава чистачката на задният джам на комбито, която я сменявам през има-няма 3 месеца, щото започва бързо да замазва в горната и долната си част, независимо от цената, марката и качеството.
За Протокола-дължината на перото на Фокус-2, или 2.5 комби е 28см., ама и 30см. става перфектно.
И така, драги съфорумци-какво е мнението Ви какви пера на чистачките да се слагат-класически, или "гуменки"? Ясно, че и качеството на едните и другите е от значение, но някак "гуменките" не ми се връзват-или греша?
Отделно, че и захватът на перата отпред  изобщо не ми е ясен (задната е с класически захват)-май трябва някакви пластмасови капачета отгоре да се отщипват?

Благодаря предварително на отговорилите ти!


ivchotr

Аз ползвам предимно на Бош с метална рамка и ги купувам от Бриколаж, Метро или където ми е най-близо в момента. Мноооого под 90 лв са. Единственото обслужване, което им правя, е да ги сапунисам с изтривалката, когато мия предния джам на някоя бензиностанция. Щото иначе останалата по тях гняз пак се размазва по стъклото. Но това е временно решение до първия дъжд :D Почнат ли да не забърсват както трябва, ги сменям. Не следя през колко години се случват смените.
Преди около 2 месеца слагахме от тези без металната рамка на колата на младежите. Наложи ми се да я ползвам в мокро време и не ми хареса, че замазват в долния край. Не бих сложил и на моята кола такива. Ама те си ги бяха купили, така че да се оправят :D

Ozzie

@F Focus
Захвата на предните рамена те ограничава само и единствено до ползване на "банани" или както им казваш "изцяло гумени", макар да не е така, понеже имат стоманени ленти. Ако имаш някое бракувано, разчовъркай го.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

zz_stefanov

Аз ли съм в най големия разход, че ги сменям на около 8 месеца. Ползвам тези 'гумираните' които продават в OMV (13-17 лв. парчето). Бошовски предни с такъв захват не намерих. Както и не намерих такива с 'метална рамка' за предните.
На стъклото обаче си личи, че са ползвани само бананите. Има една ивица, която се е образувала непосредствено под захвата където притискането е най голямо. На сухо не си личи, само при преминаване на чистачката.
Задната ми е бош и е перфектна.

Жоро Петков

Т.нар. банани имат един огромен минус - зимата. Поради конструкцията си нямат метално рамо, което да ги притиска към стъклото, а разчитата на струята въздух. Зимата от ниските температури губят малко еластично и може да не се притискат хубаво към стъклото. Решение не мисля, че някой е намерил.
Аз лично не съм забелязал да чистят чак толкова по-зле.
Цените варират от 20 до 220лв - 4 години бях с оригиналните от МП, сега смених с едни за по 35лв бройката и вече 2ра година са ок (абе сигурно за твоите стандарти не са ок :D ).

Като си такъв педант ти препоръчвам ето това:
https://frankfurt.apollo.olxcdn.com/v1/files/jde3o0ox2hk91-BG/image;s=800x600

+ - при скорости над 60км/ч абсолютно никаква нужда от чистачки
+ - прилага се на 2 месеца
+ - ниска цена
- - в града не се развива достатъчно скорост, за да "работи" правилно.

F Focus

Благодаря Ви за отговорите!
Георги-колкото повече мъжът одъртява, толкова повече му се вдигат изискванията (стандарта)-включително и за жените! (tooth) А и зрението не е същото, като преди половин век, та се стремя джама да е максимално чист. Най-много се затруднявам със зрението нощем на мокър и неосветен път на къси светлини, като най-вече ме притеснява ненадейно да не ми изскочи отпред пешеходец с тъмни дрехи. И още-само на мен ли ми пречи на обзора в града при ляв завой лявата странична полегата рамка на купето?
Остава да разбера какъв е захватът на предните чистачки?

Жоро Петков

Захвата ти е стандартен - всички чистачки ще станат. Не ти трябват специални.
За мокрия път - не знам в каква "топлина" ти светят фаровете, но моите са на 6000К и на сухо виждам като ден, но на мокро все едно съм без фарове. Мислех да сменям фаровете си за мъгла, че само те са халогенни (а не ЛЕД), но реших, да ги оставя - "топлата" светлина се вижда по-добре при намалена видимост.
За видимостта - при всички по-нови коли е така. А колоната е доста подсилена, за да предпазва при преобръщане на колата. Доста производители се борят с този проблем - чел съм за доста проекти: дисплей с камера да прожектира какво има зад колоната и т.н. Най-добре е на завой - бавничко и като боксьор с очила - гледаш гледаш, махаш очилата и се биеш! (завиваш)

ivchotr

Брат ми от години ползва ваксата на костенурката, а аз само се каня :D С нея стъклото замръзвало по-рядко през зимата.

saggy

Мен ме мързи толкова да се грижа, че да я мажа с тази вакса. Ама не е лоша идеята. Относно чистачките - и при мен са проблемни. Само банан-чистачки намирам за този Фокус, които не ме кефят как след 6-7 месеца почват да стържат по стъклото. Има скъпа серия на Bosch - 50-100лв за комплекта, евтина серия Bosch Aero Eco - боклучаци са, изкарват 6-7 месеца и се почва едно тропане по стъклото при работа (повече няма да ги купя). От няколко смени съм с Valeo First Multiconnection  FM 65 (650мм шофьор / FM (400мм) пасажер). Първоначално изкарваха 12 месеца, после почнаха на по 7-8 месеца да трябва да ги сменям. Цената ме урежда - 13-16лв бройката и да ги сменя 2 пъти в година не е болка.
Уви, за мен чистачките трябва да изкарват по 12 месеца и тогава да се заменят, но явно това вече може да се постигне само с най-високия клас. Гореописаните чистачки купувам само от Практикер, защото само там намирам за Форда. Друг проблем е задната чистачка - намирам само китайски варианти на Бош, които след 4-5 месеца ще строшат стъклото от стържене. Ще се взема да си поръчам от Германия чистачки, но е грехота в собствената ти държава за елементарни стоки да има само боклуци.
Ще прикача линкове, че да е по-информативно.

Valeo: https://praktiker.bg/bg/Ploski-chistachki/ChISTAChKA-FIRST-MULTICONNECTION-650-VALEO/p/498022
Bosch Aero Eco (боклик): https://praktiker.bg/bg/Ploski-chistachki/ChISTAChKA-65-CM-BOSCH-AERO-ECO-NEO/p/129479
Bosch Aerotwin (не съм ги пробвал): https://praktiker.bg/bg/Ploski-chistachki/ChISTAChKA-65-CM-BOSCH-AEROTWIN-PLUS/p/113752

F Focus

Още веднъж благодаря!
Нямам представа какъв нюанс е светлината на фаровете-с класическа крушка са с лупа отпред.
Задни чистачки с дължина 28см. "Бош" има в "Тех-ко", като стават и 30см., но нямаха, инак предпочитам по-дългата. Ясно е, че при комбито при дъжд всичката гняс се намята по задния джам, с което си обяснявам по-краткият живот на перото.


gras

Според мен най-добрите чистачки на пазара са Bosch Twin и Bosch Aero Twin(банани) ,като пъвите имат и вариант със спойлер , с които навремето карах и бяха супер. Серията на Bosch Еко е евтин китайски пълен боклук - за нищо не стават. Разликата между Twin и обикновенни е гумата на перото и каналите , които обират водата. Ако се купуват Twin или Аero Twin, трябва да се внимава, кога са произведени. Предвид това ,че са скъпи, много често залежават доста и живота им е по-кратък. Последния Twin, който карах го взех залежал и след 4 месеца се скъса перото ::) , рекламирах ги в Bosch сервиз и го смениха с нов комлект, който изкара 3 години. Гаранцията по принцип е 1 година. След този случай ,вече пари за чистачки не давам. Карам с супер евтини боклуци Mitutoyo , които сменям веднъж годишно преди зимата. За момента не съм имал проблеми. Ето тези :
https://fauto.bg/bg/147-chistachki-mitutoyo-s-10-adaptera

и задни :
https://fauto.bg/bg/284-%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB

P.S. Лично аз не бих препоръчал на никой да си купува чистачки от Бриколаж, Практикер, бензиностанции и т.н. , но всеки сам си решава.

zloster

Разновидности на конструкциите при чистачките:
шарнирни, безшарнирни, hybrid/кръстоска
5-PIT_1560.jpg

От кои чистачки съм бил най-доволен:
1) SWF - ама от Швейцария, а не купувани тук. Валео е собственик на марката от доста време;
2) Wurth обикновени шарнирни - последната година не съм ги виждал там, където обичайно ги гледах.

Относно костенурката, Тurtlewax, почистването на стъкла, почистването на пера на чистачки и какво пише в ръководството на потребителя:
Извън темата: ПокажиСкрий
mondeo-user-manual-isopropanol-windscreen-wash.jpg
Това е извадка от ръководството на потребителя за Мондео хибрид.


Какво има в Turtlewax Clearvue? В неговия SDS (safety data sheet, msds)/Лист за безопастност пише буквално следното:
изопропанол/изопропилов спирт, малко сярна киселина и най-вероятно останалото е вода.
Извън темата: ПокажиСкрий
Turtlewax-clearvue-SDS-contents.jpg


Изопропилов алкохол (още IPA, rubbing alcohol от английски) е добре забравената съставка, която реално се пробутва във всички средства за миене на прозорци. Разликата е, че като е лепнат етикет "препарат, професионално, дрън-дрън, на баба ми хурката" и т.н. цената се е изстреляла 2-3-5 пъти (200-300-500% процента). 1 (един) литър с висока чистота (99% и нагоре процента) от магазин за химически реактиви или железария е под 10 лв. Тази костенурка е между 10 и 15 лв. за 0,3 литра в момента?! "Пари като вестници" :) Може да се разрежда до 80:20 с вода. Така се подобрява почистването, защото се забавя изпаряването му.

Сега сярната киселина - да припомним явлението "киселинен дъжд" = серни окиси в атмосферата + вода :) В градовете имаме излишък от това. Идея нямам защо са я шибнали вътре.

Тук отдавна съм писал за чудодейните свойства на изопропиловия спирт: https://fordbg.com/forum/index.php?topic=10450.msg128954#msg128954 И да наистина се разбягва водата от предното стъкло като се движиш с малко по-висока скорост. Не забравяйте да измиете и отвътре стъклата. Даже с качествени филтри за купето пак се натрупва фин слой отвътре.

За удължаване живота на гумените елементи ползвам глицерин/глицерол. Даже за чистачките, но намазването го правя, ако няма да я ползвам след това. Нужно е съвсем малко от веществото. Малко шишенце от аптеката (50-100 милилитра) в момента е около 1,5 лв. Стига за адски много време. Помага и срещу замръзване на гумените уплътнения на вратите зимата. Обработват се на есен след някое почистване на автомобила.

А за препаратите за миене на стъкла: не знам какви ползват на автомивката на самообслужване, която ползвам, но по страничните стъкла имах гадни леко бели/белезникави петна. Изглеждаха като капки, но не се измиваха с техните препарати. При намокряне изчезваха и като изсъхне пак се появяваха. Е - на тях им видя сметката най-обикновен сапун за пране Дуру правен в Индонезия. И то без никакви усилия.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

ivchotr

Ползвам чистачки от Бриколаж и Метро откак ги има тези вериги магазини. На няколко автомобила :D Никакви проблеми с тях. Започнат ли да не ми харесва как чистят, ги сменям. Със сигурност обаче изкарват повече от година. Освен това през лятото ползвам обикновена вода за стъкломиещото устройство. Много им се вманиачавате на тези чистачки.

saggy

Относно чистачките от Брико и Практикер бих казал, че са доста оборотни и не се залежават. Пък и двата магазина имат достатъчно голям щанд с авто-продукти, та не е като да си купуваш нещата от Кауфланда. Обаче съм попадал на залежали неща от Техко, та нямаш гаранции за нищо. Дайте инфо от къде купувате чистачки, че да е полезна темата.
Друго важно е качествената течност за чистачки, защото тя не скапва гумата. Обаче 30лв за 3л. Сонакс са малко излишни. Сега взех на Sheron и бих пробвал Лидълската. В нашия град буквално всяка сутрин трябва да пусна миенето на стъклото, защото е цялото в пясък, та течността постоянно свършва. Миналата зима взех течност на Мотул и беше много добра, но трудно се намира.

ivchotr

Според мен някои течности за чистачки скапват лаковото покритие на тавана на колата. Затова си настройвайте правилно струите на пръскалките, че и боядисването взе да поскъпва :D

Ozzie

Цитат на: saggy в 20 Януари 2023 22:16:08Дайте инфо от къде купувате чистачки, че да е полезна темата.
Няма да съм съвсем от полза, понеже магазините на "Алати" в страната се броят на пръстите на едната ми ръка. Там си намерих чистачки на цена която ме устройва (под 20 лв. комплект). Марка - no name. Връзката е за лявата, дясната е по-къса, съответно и малко по-евтина.

https://www.alati.bg/%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-flex-66-%D1%81%D0%BC
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

saggy

Поръчах от Канекс задна чистачка Valeo Silencio 350mm и за мое учудване се оказа, че е правена във Франция. Това Валео струва 16лв, с доставката 21лв. Предните чистачки, които изкарват 8 месеца, са Valeo Multiconnection от Малайзия и са най-бюджетните явно, но аз съм доволен от тях. За Злостър ще поясня, че в Канекс има SWF за 60-70лв комплекта за предни, които са марка на Валео.