Принудително охлаждане на турбото

Започната от didon80, 22 Януари 2017 09:44:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

didon80

Видях фабрично изпълнение на принудително въздушно охлаждане на турбото осъществено чрез обдухване на турбината от въздушния поток насочен по подходящ начин към нея. Какъв е ефекта и има ли смисъл да се направи афтърмаркет? При мондео мк3 турбото напрактика е навряно на най-горещото място под капака.
Вероятно ще удължи живота и производителността на турбото подобна система.
Ясно е че основното охлаждане е посредством водни и маслени магистрали, но е можело да измислят и въздушно. Поне една решетка на капака над турбото да излиза жегата навън да бяха предвидили.
При някои модели разположението на двигателя е огледално и турбината е отпред и се обдухва от въздушния поток навлизащ през решетките за охлаждане на радиатора.


Alexi

турбото не е проблемно на 2.2 ,недей го мисли

didon80

Идеята е да се подобри това което е заложено от производителя, а не че има някакъв проблем, както например при някои фокуси, където се получава запушване на маслени магистрали и от там проблем с турбото. При всички положения според мен турбината ще се чувства по-комфортно, ако се намери начин за допълнително отвеждане на жегата отделена от нея.

Alexi

виж сега ,ако 250к се е чувствала добре от сега нататък няма какво да и подобряваш .. ако се спомине то няма да е от прегряване .. да обдухваш отвън корпуса файда няма ,греенето е отвътре навън ,също и охлаждането ( чрез маслото )

didon80

Да, прав си, но едно е излишната жега да излиза навън, съвсем друго е да си остава под капака. Не само в движение, а и на място и особено след изключване на двигателя.

hotblooded

Турбото е почти двигател,  от реактивния двигател го отличава само липсата на горивна камера.  И като всеки двигател си има оптимален температурен режим.  Ако го преохладиш - няма да работи както трябва.  Все едно да сложиш по голям радиатор на двигателя... 

didon80

Замисъла е в летните жеги да му се помогне малко. Няма как с 30 градуса на околната среда да го преохладим. Зимата може система да се затваря, така че двигателя да загрява нормално.