Гайки за джанти

Започната от jo_jo, 24 Октомври 2015 21:14:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

saggy

Онзи ден едната капачка падна в завой и трябваше да спирам да я търся в кръстовището  :))
И затова вече наистина почнаха да ме дразнят. Изключително глупаво решение са тези капачки.


Ozzie

ама пък са красиви....  ;D
При мен, от 16, засега липсва само една капачка, но така и не съм разбрал къде и кога е изхвърчала, а може и да не съм карал аз в него момент
бройката до 20 запълвам със секретни, на тях съм сложил едни гумени капачета, да не влиза гняс по резбата
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ferry2

Здравейте, колеги.

Става въпрос за Мондео МК4. Решил съм да сменям гайките на джантите, че на доста са им изпопадали капачките. От МП направо убиха като ми казаха цена от 18.20 лв за бройка. Намерих в ибей тези https://www.ebay.co.uk/itm/20-X-OEM-Style-Wheel-Nuts-Fits-Ford-Fiesta-Focus-Mondeo-Puma-Genuine-OE-Alloys/114150891291?_trksid=p2485497.m4902.l9144. Въпросът ми е някой поръчвал ли е оттам? Имате ли представа качествени ли са?

zloster

Комплект 20 броя оригинални Форд гайки струва грубо 60 брит.лири с доставката: https://www.ebay.co.uk/itm/Set-Wheel-Nuts-20-Piece-For-Ford-Alloy-Wheels-1678260-20x/173135690089
Цената на дребно е 2,30 евро: https://www.kfz-teileprofi.de/3051/radmutter-fuer-ford-alufelge-1-stueck?number=1678260
Търговецът е проверен - потърси из форума за "kfz-teileprofi".

Тези за 20 лири нямам представа дали си струват.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

ferry2


locke

Цитат на: saggy в 23 Юни 2020 00:39:51

Иначе от ЕТЕ Каталожен № 59 може да става за алумиева джанта, защото е с раздвижен конус. Някой ползва ли я е?

Аз си купих от тях за фокус 1, нормални гайки, засега нямам забележка. Но и малко са ползвани

saggy

#96
Почнаха много да ме дразнят оригиналните гайки с капачките, които постоянно падат и мрънкане на гумаджиите заради залепващата капачка по вложката на гайковерта. Поръчах едни гайки за алуминиеви джанти от ebay uk и вчера дойдоха. Имат раздвижен конус и са цели, без падаща капачка, 16 бр. и цена около 45лв без доставката.

ivchotr

Дай някаква снимка, де.

saggy

Не ми остава време да сложа една да видя как пасва, но изглеждат като размери ОК.

kanas_1

По темата тъкмо сменях гуми, и от центъра за гуми гумаджиите като видяха оригиналните гайки на форда с капачки и като закършиха ръце , замрънкаха... как се били раздули гайките как не   става ни 19 ни нищо да ги отвият, как ако ми се наложи да сменям гума , няма развиване и такива едни... и ме съветват да ги сменя с такива без капачки!
Ако може Съвет от първа ръка, удачно ли е и има ли такива без капачки които да не ръждасват и да не стоят грозно ? Стоманени са джантите имам и оригинални тазове ама  ако е с ръждасали гайките файда. ::)


Ozzie

'ми да
20 гайки х ~ 5 лв. бройката = 100 лв.
що да не ти ги вземат?
Еби им майката и друг път не ходи там. Не знам на колко години са моите гайки, но раздуване не съм забелязал, 19-ката влиза без проблем. Кахър е, че по някое време капачките падат.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Жоро Петков

Те капачките се сплесквали. И на мен ми казаха същото в гумаджийницата до Фесто (в София това), но не са ми предлагали да ми ги сменят. А реално можеха...

kanas_1

мдааа пробвах с кръстачката... наистина няма развиване! поне на тези на които влиза 19 ката...явно верно никелираната част се е раздула и променя размера на гайката! нещо ме ухапа мухата и реших да си пор ъчам нови гайки.обаждах се на ЕТЕ
предложиха ми такива ( отворени мисля да сложа, че аман от капачки и сие,)но на тяхната програма , странно им давало 15х1,5 , а не 12 х 1,5 за Ц-МАКС... и малко останах в ступор ??? кое е верно за ФОРД C MAX 1,6 2014, все си мислех че са това размерите но ...? ::)

saggy

Цитат на: saggy в 07 Септември 2021 21:16:18
Почнаха много да ме дразнят оригиналните гайки с капачките, които постоянно падат и мрънкане на гумаджиите заради залепващата капачка по вложката на гайковерта. Поръчах едни гайки за алуминиеви джанти от ebay uk и вчера дойдоха. Имат раздвижен конус и са цели, без падаща капачка, 16 бр. и цена около 45лв без доставката.
Вече съм с новите гайки за джанти - добре пасват на джантата и добре изглеждат. И най-важното, че нямат капачки и няма какво да пада.

ivchotr


saggy

#105
Ebay.co.uk с доставка от ggbg - https://www.ebay.co.uk/itm/224229614631 (16 X ALLOY WHEEL NUTS FORD FOCUS MK1 MK2 MK3 ST RS M12 X 1.5 19MM BOLT LUG STUD). Бяха около 1кг и платих 5лв мисля за доставката до БГ.

kanas_1

И аз Ще си поръчвам от eBay! Харесах си един сет от гайки но ми го дава че не е подходящо за ford C-Max 2014 ::)?
Размерите са същите, за Ford са, всички технически данни  отговарят на моите гайки!
Та въпроса ми е, от запознатите малко хелп!? Има ли значение това, че го дава неподходящо за Cmax
при условие че размерите са еднакви!
И ако няма значение защо го пишат? :o
Примерно ето тези:
https://www.ebay.co.uk/itm/230899425395?hash=item35c2ada073%3Ag%3AvXEAAOSwONBZGwv2&fits=Car+Make%3AFord%7CCars+Type%3A1.6+LPG%7CPlat_Gen%3AMK+II%7CCars+Year%3A2014%7CModel%3AC-Max%7CVariant%3APetrol+MPV%7CEngine%3A1596cc+86KW+117HP+MUDA%3BMUDD%7CBodyStyle%3AFWD+II+DXA%2FCB7%7CDXA%2FCEU

saggy

Според мен трябва да спазиш размера на резбата и няма да има проблем. Ако за твоя С-Мах е М12х1.5 не би трябвало да има проблем. Твоят С-Макс е от поколението на Фокус-3, а някъде във форума беше обсъждано, че гайките за Фокус 3 са различни от Фокус 2. Единственото, което ми е малко странно при твоя модел гайки, е, че не са с раздвижен конус, но реално това няма да е проблем. Настоящите ти с раздвижен конус ли са?

kanas_1

Цитат на: saggy в 17 Април 2022 13:26:41Според мен трябва да спазиш размера на резбата и няма да има проблем. Ако за твоя С-Мах е М12х1.5 не би трябвало да има проблем. Твоят С-Макс е от поколението на Фокус-3, а някъде във форума беше обсъждано, че гайките за Фокус 3 са различни от Фокус 2. Единственото, което ми е малко странно при твоя модел гайки, е, че не са с раздвижен конус, но реално това няма да е проблем. Настоящите ти с раздвижен конус ли са?

(fe) всъщност не са с раздвижен конус!?  ::)  но последно като сменях гуми , гумаджиите като видяха гайките, като почнаха да  кършат ръце: " Сега ще си осъмнем тука..., Оказа се че 19-ката не влиза на повечето от гайките
И почнаха да ми говорят,как ако ми се случи на път, не мога да ги развия и верно 19-ката не влиза дори до половината на някои,а на някой въобще не знам от какво се получава това!?
Гайките са глухи без капачка доколкото виждам!
Как са се раздули?- Това е мистерия...
И мен ме мъчи нещо такова, че има разлика от предишни модели и се забатачвам, все повече!!!
А сега като се ровя,  виждам че има освен коничен борд -F, има и коничен борд-E,пак 60 градусов, но с различен диаметър на конуса!
Обаждах се и на една Бг фирма, която прави такива, и като  казах по телефона, на операторката отсреща за каква кола са ,и тя вика
-по каталог го дава при нас че гайките са 15х1,5 и тука вече тотално ???  Задавах на заето.
Освен да обиколя и някои магазини за авточасти с един болт и с шублер
И така ::)
Къде мога да намеря с по голяма сигурност, не ми се ходи във Форд мотопфое :-X

saggy

Проверих в немския автосайт за части https://www.kfz-teileprofi.de/ за С-Max от 2012 1.6 LPG. Излезнаха ми две гайки - отворена за метална джанта и затворена с нераздвижен конус за алуминиева джанта. От сайта може да се види парт номера на Форд за гайката за алуминиевата джанта - 2179620. Като проверих в Ebay всички гайки с този номер ми излиза 12х1.5. И също в сайта https://www.wheel-size.com/size/ford/c-max/2014/ излизат 12х1.5. Провериги и ти. Можеш да направиш следното - отиди в ЕМ-Комплект и виж какви гайки продават. Аз съм купувал от там гайки за желязна джанта и ми дадоха цялата информация за вида гайка като разпитах. Тогава взех ЕТЕ гайки и в каталога си за Форд нямат 15х1.5, та най-вероятно е грешка.


Жоро Петков

За цялото това време, което ще загубиш да си беше викнал от Мото Пфое...
На мен гумаджиите ми казаха в прав текст - на форд гайките са си на форд... по-добре си викни оригинални. От Ибей ми излизаха по 3 евро, от МП ми ги дадоха за 6лв  - 120лв за пълен комплект.
Не е евтино, но ще си спестиш доста разправии.

ivchotr

Mоите от ибей трябва да дойдат преди празниците, ама не знам дали ще успеят. После ще дам отзиви.

saggy

Не бих им дал на Мото-Мое 120лв за нещо, което струва 3х пъти по-малко. Нека да си поговорим за качество на гайките Форд - на колета са му раздути и едвам се свалят, на моите им изпопадаха капачките и не мога да ги сложа пак. С афтърмаркетите ми от Ебей, които съм постнал по-горе (40лв), никакви грижи. Иначе с едно телефонно обажда към ЕМ-К веднага ще се разбере размера.

Жоро Петков

Ми аз търсих, но не можах да намеря за моето Мондео мк5 2016г 235/50/Р17 (оригинални джанти).
Ако ми намериш някъде ще съм ти безкрайно благодарен.

Съгласен съм с теб, че качеството на "оригиналните" е доста съмнително. Но за момента само оригинални намерих. При мен също се раздуха - едвам ги свалиха. 19 не влиза, 20 е голям. Колата е на 4г.
Просто реших, че ако само това е проблема на Мондеото ще го преглътна. (rofl)

ivchotr

Гайките не са скъпи от ибей, но доставката излиза горе-долу пак толкова. Или поне на мен ми излезе толкова. Освен ако няма и по-евтин вариант, за който не знам.

saggy

Аз казах как действам - търся инфо за оригиналния фордовски парт номер и после търся в ebay.co.uk или amazon.de. От тях лесно се вижда по описанието какъв е размера на гайката и за кои модели става. От https://www.kfz-teileprofi.de/ гайката за Мондео 5 150кс е 2179620 - тук цената е 2евро, което по-евтино от 6-те лева от МП за същата гайка  най-вероятно - https://www.kfz-teileprofi.de/3041/radmutter-1-stueck-fuer-ford-alufelge?c=682. В ebay по този парт номер ми  излизат гайки M12x1.5, но тук също важно е ъгълът на конуса. Затова трябва да се гледат и описанията за кои модели става. Мисля че точно ъгълът на конусната част беше разликата между гайките за Фокус 2 и Фокус 3 при една и съща резба. За Мондео 5 обаче не виждам достатъчно добри оферти в Ebay, може би просто колата е по-нова и затова.
А защо се издуват може само да предполагаме - може би не са достатъчно яки и ако ги завиват на високи Nm се деформират. Намерих в описание на Haynes за моя Фокус на колко се завиват гайките - 110Nm за раздвижен конус и 130Nm за цял конус. В моята гумаджийница хората имат таблица с усилието на завиване и при форд беше описано 110-130Nm. Ако ходя при други гумаджиите говоря с тях на колко да ги завиват, че някой може да се престарае.

За доставка ползвам GGBG.bg от Англия до България беше 5-6лв за кило, а вътрешната доставка в Англия беше безплатна.

ivchotr

За другия път ще знам :D