Търся човек сведущ относно пазаруване в "Али Експрес"

Започната от F Focus, 09 Март 2023 14:00:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ivchotr

Банката вижда всичко. Хакерът едва ли ще види средствата в спестовната компонента.


KoCMoHaBTa

За 6-7 години пазаруване в алито, до сега не съм имал непредвидена транзакция, тъй че шанса е малък да се случи нещо. Ако толкоз те притеснява - блокираш си картата и си вадиш нова.

За да не прозвучи като реклама - само ще кажа че ползвам Revolut като прокси за разплащане - хвърли му един поглед ако искаш.

Относно временните кодове или така нареченото 3D Security - това тотално незадължително. Дори искането на PIN код и CVC не е задължително - достатъчно е някой да ти има само номера на картата изписан отпред и може да тегли колкото си иска пари. До колкото знам, това е така защото първите ПОС терминали в щатите са работили само с номера на картата, но поради многото злоупотреби - се вкарват допълнителните мерки за верификация - CVC, Billing Address, Magnetic Strip/Chip/Contactless + PIN, 3D Security. Но все още се подържат старите методи - щото банки, бюрокращина, ала бала ... За кво да има прогрес.

По същия начин е и с 3D Security. До колкото знам в ЕС задължиха банките да го поддържат, ама за търговците май няма закон. Пък и да има, алито не е в ЕС, тъй че тях ги боли.
 
Просто колкото по-малко верификация има една транзакция - толкова по-лесно се оспорва + чувал съм, че търговците плащат по-големи такси.

Примерно ако някой е ползвал Booking.com и е плащал с карта през него - мога да ви кажа как става (видях го с очите си) - принтират ти номера на картата на един лист A4, вкарват го в терминала и готово. После тоя лист се надяваш някой клошар да не го изрови от кофата за боклук.

ivchotr

Първата допълнителна карта, която си извадих точно с цел да плащам през нейната сметка из Мрежата, беше с някакви яки защити. Момчето в Експресбанк ме разбрало, че картата трябва да е сигурна и ми даде такава :D И какво става... Пробвам да купя нещо в ибей - дудуци. Системата ми казва, че картата е с висока степен на защита и не може да изтегли пари. Пробвах в Алито - пак дудуци. И там не става. Отивам аз пак в банката и обяснявам проблема. Оказа се, че по онова време картата можело да се ползва само в определени държави и на определени терминали, щото били някакво ново поколение и не всички се били оборудвали с такива. Ама нали сигурността е преди всичко :D Та ми изкараха нормална карта и нещата тръгнаха.

F Focus

Благодаря за отговорите!
Ще си изкарам още една "нормална" карта, в която ще прехвърля натрупаната сума от старата карта, чийто номер е известен в "Али"-то, в която ще оставя около 1000лв.
Хората имат по няколко карти, а аз само една...! (tooth)

ivchotr

Ами то това удоволствие е съпроводено с допълнителна такса за обслужване на втората карта, но не е болка за умиране. Но се поинтересувай за различните варианти и избери най-удобния за теб самия. Аз избрах да имам втора пластика с друга сметка към нея, за да мога да тегля от банкомат, ако се случи нещо с основната или да я дам на чедото, ако се наложи. Тя вече си има собствени карти, ама аз свикнах с този разход, пък и банкоматите не са спрели да гълтат карти :D 

F Focus

Наясно съм с допълнителните такси за поддръжка, ама не е болка за умиране, както каза. Реших, че на индианец ще му е най-лесно да си извади втора пълноценна карта, че инак ми се струва малко сложно, доколкото вдянах.
Пък и ще се надувам с две карти вече! (tooth)

dragozow

Цитат на: ivchotr в 07 Юли 2023 16:50:04Пак ти е била сравнително близо пратката :D

П.П.
Тези как оцеляват в конкуренцията на Спиди и Еконт, направо идея нямам  (hammer)
оцеляват, защото половината пратки минават през тях, като организация са като битпазар и в реална конкуренция никой не би ги избрал

F Focus

По темата и за протокола-на 07/07 направих поръчка в "Али"-то и днес, о чудо невиждано-получих смс от БгПост-демек Български пощи, нали, че имам пратка, която се намира в пощенската ми станция и ще чакат до 05/08 да си я получа, след което ще я върнат-демек само 18 дни! Неам думи! >:( М/у другото смс-ът беше на латиница...

ivchotr


F Focus

Много ясно, не е проблем, но що за краен срок е това, баси!?
Добре, че не заминах за Малдивите тези дни !(rofl)  Нещо ми подказваше да го отложа! (tooth)
Майтапа настрана-бил съм там и не съм очарован, и повече не бих отишъл пак! Ако някой го интересува защо ще му отговоря на ЛС.


ivchotr

18 дни е добър срок. Спиди и Еконт май държат пратките по-малко време при тях.
Аз пуснах поръчка до бай Хой на 06.07.2023 г. и гледам по тракера, че вече е у нас. Сега остава някой да се обади да ходя да си я получа отнякъде.
Чакам и едни нещица от Щатите, които съм поръчал на 07.07.2023 г. и трябваше да тръгнат от Берлин, Кънектикът и тракерът показва, че завчера са били в Мелроуз парк, Илинойс.
Подозирам, че китайците ще излязат по-бързи, ама да видим :D 

F Focus

Личното ми мнение е, че срок за изчакване от два месеца би бил приемлив.
Ако не греша "Спиди" и "Еконт" изчакват по-дълго, и ако се дойде за получаване по-късно се плаща магазинаж, но пратката не се връща.

ivchotr

Tакаааа...
Американците излязоха по-бързи. Пратката от Щатите си я получих миналата сряда, а от Чайна - днес. И двете си ги получих от Български пощи. Не е изключено форума да го четат и изпращачите в чужбина :D Че както нахранихме по едно време онези от Уан какво беше там, нещо не им ползват услугите  (tooth) Колкото до срока за получаване, американската пратка щеше да ме чака в пощенския клон 19 дни, колкото и китайската. Поне в расизъм не можем да ги обвиним нашите пощальони :D

saggy

Въпрос - как точно трябва да се запише адресът за получаване на пратката от Али-Експрес - с превод на адреса на английски (пример Mladost 1, block 15, entrance 3, apartment 20), или както Ивчо е написал с английски букви, но без да се превежда на английски ( пример Mladost 1, bl. 15, vh. 3(V), ap. 20)? Искам да поръчам няколко по-скъпи неща и не искам да се обърка нещо заради различните начини за запис на адрес.

F Focus

Пишеш адреса си с латински букви-примерно Sofia 1202, Bulgaria, bul. "Maria-Luiza" No. ... Много е важно да добавиш пощенският си код, за да го получиш в твоята пощ. станция, ако пристигне там, или близо до теб в офис на куриерска фирма-оказа се, че има много такива! Дотук имам над трийсет поръчки и получени доставки от поне пет различни куриерски фирми с офиси близо до мен. Последната доставка ме изненада, защото получих смс от BoxNow (каквото и да значи тВа?!), че имам доставка, която може да се получи от Еко на бул. Цариградско шосе до 48ч.(!?), ама няма номер, няма нищо...прилагаше се и 6-цифрен код. "За подробности отворете прикаченият файл". Реших, че е някаква измама и им теглих една майна наум. На следв. ден пак същият смс, та се разрових из нет-а, открих фирмата и телефон за връзка, обадих им се (ама времето за получаване изтичаше след часове)и ми казаха, че пратката ме очаква на бензиностанция "Еко", където има едни метални кутии в лявата част на сградата, да набера изпратеният ми код, да натисна "ентер" и съответната клетка ще се отвори-така и стана. Помолих да ми увеличат с 24 ч. срока за реакция-казаха, че не е проблем и ще е безплатно. Интересното е, че имам бензиностанция "ОМВ" на 500 метра от мен със същата система за доставка, ама пратката беше изпратена бая далеч от мен. Отделно, че адресът на "Еко" беше на № 111, който излизаше на бгмапс от другата страна на булеварда на 500 м. източно?! Абе булгаристанска оправия! Всъщност се оказа баш на старото кръгово за летището.
ТакЪви ми ти работи. Инак дотук китайците са коректни и нямам оплаквания относно качеството.

saggy

Ок, но аз питам конкретно как трябва да се впише домашния адрес - с транскрипция(превод) на адреса на английски (жилищен комплекс (ж.к.) - residential complex, блок-block, вход-entrance, етаж - floor) или може с латински букви, но с фонетичното българско значение - zh.k., block, vhod, etaj и т.н.?

F Focus

Кажи какво искаш да напишеш на български и ще ти отговоря какво-що. Пощенският си код знаеш ли го, щото без него не е ОК!

F Focus

Цитат на: saggy в 09 Януари 2024 19:17:10Ок, но аз питам конкретно как трябва да се впише домашния адрес - с транскрипция(превод) на адреса на английски (жилищен комплекс (ж.к.) - residential complex, блок-block, вход-entrance, етаж - floor) или може с латински букви, но с фонетичното българско значение - zh.k., block, vhod, etaj и т.н.?

Не така-от "Али"-то не се доставя до адрес.

Ozzie

@saggy
Дай мейл, ('щото на лично не мога да прикача изображение, пък ме мръзи да качвам по външни сървъри) да ти пратя как изглеждат двата ми адреса.
Най-общо казано - ползвай закона за транслитерация. В БГ пощи едва ли някой ще се сети що е то "residential complex" и т.н. На китайците също не им дреме. Они правят "копи / пастИ" и печатат етикета.

П.С. Мога ти 'лъзна картинката и по Viber,
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

F Focus

Цитат на: Ozzie в 09 Януари 2024 19:43:59@saggy
Дай мейл, ('щото на лично не мога да прикача изображение, пък ме мръзи да казвам по външни сървъри) да ти пратя как изглеждат двата ми адреса.
Най-общо казано - ползвай закона за транслитерация. В БГ пощи едва ли някой ще се сети що е то "residential complex" и т.н. На китайците също не им дреме. Они правят "копи / пастИ" и печатат етикета.

П.С. Мога ти 'лъзна картинката и по Viber,

pl_mm@abv.bg
ОБАЧЕ и пощ. код!!!


saggy


ivchotr

Пишеш си адреса с латински букви, но с български думи. Демек на шльокавица, но без да заменяш букви с цифри :D Най-добре е улица/булевард, блок, вход, етаж и апартамент да се съкратят като ul./bul., bl., vh., et. и ap.
Добре би било името, презимето и фамилията да отговарят на латинското им изписване в личната карта. По този начин няма да има възможност да се пледира за разлика в имената на получателя.
С горните изписвания на адреса и имената пазарувам от Алито и Ибей от много години и никога до сега не ми се е губила пратка. Присъствах на една случка в нашата пощенска станция, при която някакъв получател не можеше да си открие пратката, защото беше изписал адреса на английски и пратката беше потънала някъде. Някои китайци знаят английски, други не. Досущ като нашите пощальони. Само че китайците копират адреса от сайта и го печатат на етикета, а тук бабата, дето работи в пощата и е учила само руски, трябва да стопли къде да го прати и стават грешките. Както каза ФФокус, задължително отбелязваш пощенския код. Така поне ще си сигурен, че ще пратят пратката до съответния квартал, а там ако трябва, ще се ровят пакет по пакет.