Идиотите на пътя!

Започната от BIGFORDFAN, 22 Септември 2011 23:35:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

zloster

Цитат на: ivchotr в 31 Юли 2018 22:50:18
Според мен законът трябва да се тълкува от гледна точка на пресичащия пешеходец. В обсъждания случай пешеходецът не тръгва по продължение на тротоара през улицата, която пресича, защото тротоарът от който слиза, се простира по дължината на улицата и не се прекъсва, че да има продължение през нея. Според мен законът третира случаите, при които тротоарите имат продължение през и след улицата, която пресичат. В обсъждания случай това е тротоарът, който пресича малката напречна уличка. Двата тротоара, които пресичат улицата в обратна посока на движението на обсъждания пешеходец, за мен са спорни. Заради логиката във второто изречение в поста ми.
Прочитам внимателно цитирания текст - в него се говори за "продължението върху пътното платно на кръстовището". Не се въвеждат никакви ограничения, изисквания и уговорки кога няма да има "продължение върху пътното платно на кръстовището"  (на тротоара/банкета). Или обратното - кога може да ги има тези продължения. Липсват и допълнителни разяснения какво трябва и не трябва да има непосредствено около кръстовището. Съответно не виждам основания за очакването ти задължнително да продължава тротоара/банкета след кръстовището.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/


ivchotr

Добре, де. Пешеходецът слезе ли на пътното платно от тротоар, който е свършил в пътното платно и чието продължение е през пътното платно? В случая пешеходецът слезе от тротоар, който продължава в едната посока към Румънското посолство, а в другата посока продължава към задния двор на ВА, при това без да е прекъсван от път, през който да продължава.
Очевидно е, че в този случай според закона пешеходецът има право да пресече през пътното платно, но спазвайки други правила, които са описани в друг член, в който освен правото му да пресече има и няколко задължения как да го направи. И нито едно от тях не му дава предимство. Може би ти е трудно да го осъзнаеш, защото приемаш, че ако пешеходецът беше от другата страна на улицата, където пресечката е перпендикулярна на тази с непрекъснатия тротоар отсреща, нейните тротоари продължават през платното. Но от правилото на т. 54 от параграф 6 на допълнителните разпоредби би могъл да се възползва единствено пешеходецът, идващ по тротоара на уличката, към която се беше запътил неправилно пресичащият пешеходец. Защото неговият тротоар продължава през улицата, а на обсъждания пешеходец не. Затова по-горе казах, че е въпрос на гледна точка.

zloster

Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

dimkaraganchev


Ozzie

#364
Само дето е напълно възможно да завлече със себе си и невинни...
Това си е директно за КАТ.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

dimkaraganchev

Ако КАТ си беше на мястото, подобна селяния по пътищата едва ли щеше да има...

Pyrhel

Цитат на: dimkaraganchev в 12 Септември 2018 23:41:41
Ако КАТ си беше на мястото, подобна селяния по пътищата едва ли щеше да има...
Напълно съгласен! Отдавна е казано, че безнаказността поражда беззаконие. Модерният българин (т.е. Ганьо) е немислещ посерко и разбира само от бъркане в джоба.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

A как точно си представяте КАТ да е на мястото на събитието в конкретния случай? Или на други такива?
В конкретния случай този, който е снимал клипа, трябва да го изпрати в КАТ и да се яви там като свидетел на това, което е снимал. В КАТ ще напишат акт на нарушителя и от там нататък както си е по закон.
Обаче модерният българин предпочита да не се занимава с подобни неща.
В последно време се забелязва и нещо друго. Модерният българин, въоръжен със снимащо устройство, създава условия някой друг да направи нарушение, за да може да го снима и после да го публикува във фейса, в медиите и къде ли не. Което е не по-малко опасно и на практика нарушенията заради такива екземпляри са в пъти повече, отколкото заради темперамента на някого.

Pyrhel

Няма нужда да си го представяме, направено е отдавна в държави, на които Ганьо се смее. Какво са направили: автоматични камери, които снимат за пресичане на стоп-линия, червени светофари, двойни непресечени, забранени изправарвания, бус ленти, забранени престроявания, забранени леви/десни/обратни завои и тн.

За себе си мога да кажа, че съм подал над 140 сигнала ПИСМЕНО в КАТ със снимки и данни за себе си и водачите и готовност да бъда свидетел срещу ганьовците. НО! Никой уважаващ себе си Ганьо не отива да му бъде съставен акт и да бъде глобен, камо ли да си върне книжката. КАТ е изграден от същите такива ганьовци и санкционираните едвам се доближават до 20%. КАТ разбира се са свалили гащите (коя БеГе институция не е?) и всеки Ганьо клати.

Не знам дали сте запознати, но в не малко държави не е нужно някой да ходи до полицията и да подава оплаквания. Всичко става онлайн - подаваш снимки, видео без каквито и да е описания. И сгафилият бива порязан. Дори често фукащите се как летят с 300 км/ч им летят и книжките без никакви оплаквания.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Контролът е хубаво нещо, но не е възможно да се поставят камери на всеки 50 - 100 метра, особено извън населените места.
Освен това, за добро или лошо, нашето законодателство е така устроено, че да намали до минимум възможността да изгори някой невинен, само защото е бил набеден от някого. В конкретния случай има достатъчно материал за наказание, но пак има много неща за изясняване, особено пък като се има предвид, че записът не е направен с устройство, каквото законът изисква. За да ме разберете по-добре, ще кажа само, че за да се признае като доказателство коментираният запис, се налага да се направи съответната експертиза, която да докаже, че записът е автентичен, а не манипулиран (примерно да е "прикачен" номерът на друг автомобил върху заснетия). Което струва много повече пари от тези, с които най-накрая ще глобят  нарушителя. А пък за така създадения закон КАТ нямат кой знае каква заслуга. Имат я онези 240 лапачи в парламента и по-точно мнозинството от тях, с чиито гласове се приемат тези закони. ЗДвП е може би най-променяният закон за всички времена у нас. Което ще рече, че са нужни основни промени във вмирисаната глава на рибата.


Alexi

Всичко отдавна е измислено .. имам един приятел дето от години е Щатите ,беше си дошъл това лято и се оплаква вика още веднъж ако ме хванат за неправилно паркиране - 2000 долара глоба и 2 седмици ефективно в затвора ,че съм събрал 2-3 глоби за неправилно паркиране и става рецидив по техните закони .. за това вика следващите 3 месеца - с такси ,да не рискувам .. та така :)

Pyrhel

#371
Ъъъ, дай пак, как е устроено нашето законодателство? :D Т.е. искаш да кажеш, че водач на автомобил, преминаващ на кръстовище на зелен светофар (с камери и записи от охранителна полиция), ударен от летящ автомобил, минаващ на червен светофар не може да получи акт за съвина, защото това е предвидима ситуация за него? И още куп примери с подобни нелепици... Не си се разправял с тежки ПТП, разследващи полицаи, вътрешна сигурност?

Както каза Алекси - измислено е. Защо да е работа на контролния орган да доказва истинността на записа? Това е работа на обвиняемия. А подалият носи съдебна отговорност за подправяне на документи.

Ако има камери дори през 20 км, а хората биват наистина глобявани, а не КАТ да пускат 6-месечни обществени поръчки за тонер и хартия за принтер, през което време да не глобяват, защото нямало хартия, може би също щеше да има разлика?

В една сравнително близка държава с огромни (вече не) проблеми с идиотите с автомобили ги озаптиха лесно. Последното въведение е общините да имат моб. приложение което е НА ОБЩИНИТЕ и през него се снима, за да не се фалшифицират снимките. Има и награди за снимащите, свързани с градския транспорт. В същата държава депутат предложи 20% от глобата да отива при подателя на сигнала. Мислиш ли, че ако тук има такава практика ще има просяци, а не папараци?

Но разбира се при нас няма да се случи, предполагам първите протестиращи ще са самите КАТаджии.

Хм, а помниш ли как служител на пътна полиция получи дисциплинарно наказание от ПЪТНА ПОЛИЦИЯ, защото писал фишове на неправилно паркирали? Не го е срам...
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Нещата, които казваш, са много верни. Аз посочих само, че не цялата вина е в КАТ. Просто народът ни е до толкова изпростял, че всяка една добра идея носи потенциала да стане бедствие, попадайки в ръцете на болшинството редови граждани. Не изключвам и селяните :D
Примерите, които описваш, са очевидни опити да се скатае някой "наш" човек. Ако се обжалва актът за съвина от ударения, минаващ на зелен сигнал водач, съм сигурен, че съдът ще постанови правилното решение. Ако наказаният полицай обжалва наказанието, наложено му за това, че си е вършил работата, съдът не вярвам да не го отмени. Поне досега не съм попадал на друг развой на събитията, когато подобни казуси са стигали до съд.
Истината е, че камери у нас няма как да се сложат през 20 метра, защото още на втория ден няма да остане нито една. Говорим за териториите извън населените места. Снимка или запис, направени през мобилно приложение, което се ползва от лично устройство, предполагам ще бъдат успешно оспорени в съда, защото пак остава възможността за някаква манипулация. Не съм специалист в областта, така че мога и да греша, но пък знам какво пише в закона в момента. А именно, че записите и снимките трябва да са направени със средствата, упоменати в закона. Което предполага промяната му, ако искаме да вадим директни доказателства от нашите снимачки. Което пак опира до онези 240 човечета в НС.
А пък нещата ще продължават да стават все по-лоши, защото у нас тъпотията е ударила дъното и продължава да копае надолу. Чалгата е повсеместна. Докато у нас е върхът на модата някоя кифла да се тунингова със силикон и да се нашари като чипровски килим, обаче да не може да си напише името без правописни грешки, няма как да очакваме да оправим движението със снимки от личните си снимащи устройства. Защото последните ще бълват снимки за щяло и не щяло, а онези в КАТ ще бактисат да ги преглеждат и отсяват, колкото и желание да имат. Ми то в последно време болшинството не са чували за правото за предимство на дясно стоящия. Сещай се колко снимки ще попаднат в КАТ с уточнението: "Аз си карах направо, а пък онзи, дето завиваше, ми се изпречи от дясно и за малко да се ударим!" Реална ситуация, в която съм попадал десетки пъти на едно и също нерегулирано кръстовище и с все различни водачи.

zloster

Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

ivchotr

Във второто видео си имаше съвсем нормални изпреварвания, коментирани като някакви супер трагедии, обаче снимащият нали трябва да се прави на репортер от "господари на ефира"... До гуша ми е дошло от некадърни снимащи карачи, които и закона не познават, но пък за сметка на това си умират да станат известни.

Симо

#375
Цитат на: Polly в 23 Септември 2011 22:00:09
Днес по бул. Сливница, дадох път на един моторист, свих се в дясно, включих за малко десния мигач да му покажа, че му давам път, а идиота ме изпревари с бибиткане. Повече на моторист няма да давам път. Да се оправят, както могат.
Мислете си каквото искате за мене, но аз съм си залепил лепенка на колата "Гази, не Пази, моториста". Винаги съм толерирал мотористите, но такива самоубийци като тези в България, никъде другаде не съм виждал. И после другите им били виновни. Два брутални случая имам - 1. Трактор, зад него колона от 10 коли, аз съм първа кола зад трактора, в момента в който нямаше насрещно подадох ляв мигач и бързо го изпреварих. Умопобъркан моторист ме настигна и започна да бие по тавана на колата ми - бил съм го засякъл - Е как съм го засякъл като бях първа кола след трактора и съответно съм с правото пръв да изпреваря? 2.Улица в София с ограничение 40 км/ч. Правя разрешен ляв завой за влизане в бензиностанция. Насреща на около 50 м виждам група фучащи поне с 80 км/ч мотористи. Тъкмо започнах да зареждам и те ме заобикалят с форсиране на моторите. Бил съм им убил скоростта?!

Симо

Цитат на: zloster в 29 Септември 2018 14:19:20
От същия Ютюб канал още три откъса:
https://www.youtube.com/watch?v=CbmVTuM6J5k
https://www.youtube.com/watch?v=4Pv6b2egrzg
https://www.youtube.com/watch?v=KLEYCwQWHCw
Относно "изпълненията" в София, любезно обръщам внимание на една причина, която пропускаме - безобразните спирания и дори паркирания в зони, в които е абсолютно забранено спирането, камо ли паркирането и то в пикови часове, и пълното безхаберие на КАТ и Полиция спрямо нарушителите. Дори самите полицаи спират за баничка, кафе или цигари и запушват цяла артерия. Защо не им отперят една  глоба от поне 500 лв., да видите тогава как ще се изчистят улици и булеварди и ще се отпуши трафика. Сега сульо и пульо пуска аварийките и смята, че могат да спрат където си искат.

zloster

Ето илюстрация за бутона "Позволен престой където и да е" (червен триъгълен е обикновено (koo)) :

Ето и още откъса:
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

ivchotr

Цитат на: Симо в 27 Октомври 2018 01:09:06
... Два брутални случая имам - 1. Трактор, зад него колона от 10 коли, аз съм първа кола зад трактора, в момента в който нямаше насрещно подадох ляв мигач и бързо го изпреварих. Умопобъркан моторист ме настигна и започна да бие по тавана на колата ми - бил съм го засякъл - Е как съм го засякъл като бях първа кола след трактора и съответно съм с правото пръв да изпреваря?

Човеко, трябва да ти кажа, че си опасен за движението. Колкото по-скоро го разбереш, толкова повече се увеличава шансът да не убиеш никого. При такава маневра си длъжен да се увериш, че с нея не застрашаваш другите участници в движението, а именно такива, които са започнали изпреварване. На прост български език означава преди да влезеш в съседната лента, да погледнеш в огледалото. Това щеше да ти спести преживяването. Имаш късмет, че не си пребил човека. Тези неща се учат още на курса, ама явно не си взел всички часове или не си прочел целия закон. Иначе нямаше да пишеш като обиден подобни глупости. Бил най-отпред в колоната чакащи да изпреварят и това го правело първи по право. Сериозно, вземи се ограмоти малко, че в затвора хич не е приятно.

Цитат на: Симо в 27 Октомври 2018 01:09:06
2.Улица в София с ограничение 40 км/ч. Правя разрешен ляв завой за влизане в бензиностанция. Насреща на около 50 м виждам група фучащи поне с 80 км/ч мотористи. Тъкмо започнах да зареждам и те ме заобикалят с форсиране на моторите. Бил съм им убил скоростта?!

Ти си отчайващ случай, честно. Да ти е известно случайно, че дори завоят наляво да е разрешен, си длъжен да пропуснеш тези, които се движат срещу теб? Явно не, иначе нямаше да напишеш и тази глупост. За твое сведение ще кажа, че най-много жертви сред мотористите са дадени точно заради подобно отнемане на предимство, каквото си направил и ти. Извадил си голям късмет, че не са те спукали от бой, а си се разминал само с форсиране.

Най-добре спри да се излагаш с глупостите, които пишеш и наистина прочети поне основните правила, че като те гледам си много назад с материала.

OL DiRTY



Симо

Цитат на: ivchotr в 28 Октомври 2018 00:23:37
Човеко, трябва да ти кажа, че си опасен за движението. Колкото по-скоро го разбереш, толкова повече се увеличава шансът да не убиеш никого. При такава маневра си длъжен да се увериш, че с нея не застрашаваш другите участници в движението, а именно такива, които са започнали изпреварване. На прост български език означава преди да влезеш в съседната лента, да погледнеш в огледалото. Това щеше да ти спести преживяването. Имаш късмет, че не си пребил човека. Тези неща се учат още на курса, ама явно не си взел всички часове или не си прочел целия закон. Иначе нямаше да пишеш като обиден подобни глупости. Бил най-отпред в колоната чакащи да изпреварят и това го правело първи по право. Сериозно, вземи се ограмоти малко, че в затвора хич не е приятно.

Ти си отчайващ случай, честно. Да ти е известно случайно, че дори завоят наляво да е разрешен, си длъжен да пропуснеш тези, които се движат срещу теб? Явно не, иначе нямаше да напишеш и тази глупост. За твое сведение ще кажа, че най-много жертви сред мотористите са дадени точно заради подобно отнемане на предимство, каквото си направил и ти. Извадил си голям късмет, че не са те спукали от бой, а си се разминал само с форсиране.

Най-добре спри да се излагаш с глупостите, които пишеш и наистина прочети поне основните правила, че като те гледам си много назад с материала.
Благодаря за коментарите, май ще се окаже, че аз съм един от идиотите на пътяи е добре, че някой ми го напомня. Както имаше един виц - той си мисли, че стотици карат в насрещото, а в действителност той е в насрещното. Както и да е. Ето и малки до уточнения по двете случки: По първата с трактора - напълно сте прав, че винаги трябва да се погледа в огледалото, та дори да поглеждаш и през рамо, заради "сляпата зона". В моя случай обаче ставаше въпрос за колона зад бавно движещ се трактор. Абсолютно всеки в колоната искаше и моеше да го изпревари, но това трябва да става един след друг в тази специфична ситуация, за да има предвидимост, а не всеки да се изнася и да дава газ до дупка, защото е с мотор или тунингован автомобил. Иначе при нормално движение сте абсолютно прав. При втория случай с левия завой и аз може би имам известна вина, защото въпреки че групичката мотори бяха далеч, осъзнах че се движат много бързо, но исках един вид "да ги превъзпитам" да карат по нормално в града, защото може дете да им изскочи и да го затрият. Но не е моя работа и нямам право да превъзпитавам. Работа е на КАТ, но когато няма КАТ самоуправството излиза на пътя.

ivchotr

Ами аз затова ти казвам, че си имал късмет. Някои колеги са с по-буйна кръв и щяха да те превъзпитат на секундата. И щяха да са прави, така да се каже. Нищо, че самоуправството също е наказуемо. Един такъв самоуправник засичаше с някакъв изтормозен Гоуф мотористи по пътищата и бая го отнесе по едно време.

Pyrhel

Винаги ми е било жал за тухличките на подлеза на Гешов - няма седмица, в която някой простак да не ги счупи. Този път от поселчен фокус.
[attachimg=1] [attachimg=2] [attachimg=3]
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

zloster

Цитат на: Pyrhel в 02 Януари 2019 14:53:03
Винаги ми е било жал за тухличките на подлеза на Гешов - няма седмица, в която някой простак да не ги счупи. Този път от поселчен фокус.
Извън темата: ПокажиСкрий

Същият този Фокус го гледах паркиран в ж.к. Лагера до църквата точно преди Коледа.

Тези "тухлички" не са ли за намаляване на шума от преминаващите превозни средства? Ето две новини, където се споменава за това нещо: http://vestnikstroitel.bg/news/46702_shumoizolirat-krstovischeto-na-ivan-geshov-i-sv-georgi-sofijski/ и https://www.bnr.bg/sofia/post/100251431/pusnaha-krystovishteto-na-bul-akad-ie-geshov-i-ul-g-sofiiski


А ето и няколко откъса от утопията "Идиотите на пътя - изчезнал вид". Много ме умили момиченцето на 40-та секунда:
https://www.youtube.com/watch?v=Dyt8Exte4Mc
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

zloster

Малко подбран материал с настъпили катастрофи от камерите за видеонаблюдение в София през 2018 г.
https://www.facebook.com/sdvr.stolichnapolicia/videos/250442085873234/
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

ivchotr

Mммм даааа...
Някои са откровени идиоти. Бакшишите обаче май преобладават. И като цяло жълтите павета не са за всеки (rofl)

zloster

Малко класически софийски прийоми в шофирането:

  • https://www.youtube.com/watch?v=5YBYRg2xaTg - пътепоказателите дават предимство, тези белите надлъжни линии май само загубеняци ги виждат, байпас на чакащите завой през лента за направо, еднопосочни улици няма
  • https://www.youtube.com/watch?v=4ivxb_-hR60 - чакането на светофари е за загубеняци. И да проверих - този регистрационен номер няма активна застраховка "Гражданска отговорност" според информационната система на Гаранционния фонд.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

zloster

Две от София и едно от чужбина:
https://www.youtube.com/watch?v=WHXCgQS4SW4
https://www.youtube.com/watch?v=yqEV48u-jy8 - Преди години 3 кръстовища по на север един такъв ми изкриви десния калник и целуна предното стъкло.
https://www.youtube.com/watch?v=21UdSw69K_w
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

zloster

Няколко случки, които показват защо трябва да се внимава при шофиране. Има и две случки за предстоящата зимна обстановка.
https://invidio.us/watch?v=LnWL2UmUgiA - куче успяло да включи задна на паркинг и автомобилът започнал да се движи в кръг.
https://invidio.us/watch?v=P-fjHKeRGWs - гасят БМВ с фекалии
https://invidio.us/watch?v=cg9xSzjeWIU - мотористи блеят зад кормилото
https://invidio.us/watch?v=myUjpg9yhbU - поднесе на десен завой и излетя в насрещното
https://invidio.us/watch?v=IsUQX3urIss&t=65s - нощ, студено, мокро, хлъзгаво и няколко блеещи тираджии
https://invidio.us/watch?v=rVIjOpMN-0M - черен лед на платното, спрелият товарен в платното се вижда доста преди завоя, но идващите отзад си "летят"...

Ако не работят препратките, подменете "https://invidio.us/" с "https://youtube.com/".
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

zloster

Защо се намалява с готовност за спиране, когато се наближава пешеходна пътека:
https://fishki.net/auto/3174670-v-nizhnem-novgorode-na-peshehodnom-perehode-voditely-vnedorozhnika-sbil-shkolynika.html
Този натисна спирачки, доста след инцидента.

https://www.youtube.com/watch?v=MnyeeeyqUrs
Снимки от остатъците от по-добрия Голф (Шкода) тук: https://fishki.net/auto/3173407-avarija-dnja.html

https://www.youtube.com/watch?v=kgkirQ8nw1w
Много често среща безобразна грешка при изпреварвания. Седи на 2-3 метра от този, когото ще изпреварва и като се освободи насрещното се дава газ. Не се прави така: като забележите, че идва прозорец/пролука за изпреварване, трябва да се увеличи разстоянието между вас и автомобила пред вас. Тогава засилвате и изчислявате момента на навлизането в насрещното, така че да сте близо до изпреварвания и свободната пролука точно да е дошла. Трябва да имате обаче достатъчно мегдан, да може да намалите без да целунете този пред вас. А кога се вижда по-добре има ли прозорец за изпреварване? Не и когато сме залепени на нечия задна броня. А при опит за изпреварване - винаги трябва да имаш готовност да прибереш в своето платно, а не да ходиш отсреща...
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/