Датчик за дъжд задна чистачка Фокус-2 комби

Започната от F Focus, 11 Март 2023 20:01:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

F Focus

Добичето ми явно има датчик за вкл. на задната чистачка при дъжд, което съм забелязал отдавна при вкл. на задна скорост и все се каня да попитам това стандартно ли е? Полезно е, но трябва да се има има предвид зимата, защото, ако перото е замръзнало в/у стъклото ще е меко казано неприятно. Предните чистачки нямат такъв датчик, което донякъде ме озадачава, че задната има, а предните-не, но може би е изключен, защото на всички коли, които съм карал задействането на предните чистачки често е било неадекватно.
При вашите коли как е?


Stanislaw

Сензор няма, просто при включени предни чистачки, като включиш задна скорост чистачката тръгва автоматично.

F Focus

#2
Цитат на: Stanislaw в 11 Март 2023 20:12:56При включени предни чистачки, като включиш задна скорост чистачката тръгва автоматично.

При мен задната чистачка, ако е мокро, или вали, или има сняг (лед) тръгва при вкл. на задна без да съм вкл. предните чистачки.

Stanislaw

Цитат на: F Focus в 11 Март 2023 20:15:36При мен задната, ако е мокро, или вали, или има сняг (лед) тръгва при вкл. на задна без да съм вкл. предните чистачки.
Интересно. Тези дни трябва да сменям масло на Фокуса мк2.5 титаниум на тъста, та ако се сетя ще го разгледам. Ако има време може и да го закача, да видя какви опции излизат по менютата.

F Focus

#4
Е-ако някога едвам-едвам ръси джаджата си решава, че не си заслужава да се включи, но днес, като тръгнах от работа към 18.45ч. беше нон-стоп активна при вкл. на задна скорост. Имайки това предвид зимата винаги си нося в джоба малко шишенце размразител за ключалки и преди да се кача в автомобила проверявам задната чистачка да не е залепнала.

F Focus

#5
Някакъв пореден фокус, май, ама такива да са занапред! :)

zloster

Цитат на: Ozzie в 16 Март 2021 20:16:33Лично аз, така и не разбрах, как електрониката сама разбира кога да пусне чистачката и кога не. Автомобила ми няма сензор за дъжд или автоматични чистачки.
Цъкнете горе редът започващ с "Цитат..." и ще отидете в тема, където има информация по въпроса. Най-вероятно в ръководството/наръчника на потребителя ще е упоменато кога и как се случва "магията".
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

saggy

Трябва да имаш датчик за дъжд около огледалото за обратно виждане на предния джам. Щом пуснеш предните чистачки при дъжд и после включиш задна скорост, а датчикът е засякъл дъжд, ще тръгне задната чистачка. Аз имам такъв датчик и така работи. Първата степен на предните чистачки също работи от датчика.

F Focus

Цитат на: saggy в 11 Март 2023 22:19:42Трябва да имаш датчик за дъжд около огледалото за обратно виждане на предния джам. Щом пуснеш предните чистачки при дъжд и после включиш задна скорост, а датчикът е засякъл дъжд, ще тръгне задната чистачка. Аз имам такъв датчик и така работи. Първата степен на предните чистачки също работи от датчика.

Не знам какво имам точно-предният джам е сменяван 2018г.с такъв полско п-во, ако има значение, но както писах задната чистачка се вкл. на постоянни  обороти без включване на предните чистачки? Пример от днес-тръгвам сутринта в 6.30ч. Не вали, но през нощта е валяло и без да вкл. предните чистачки давам назад и задната чистачка се задейства? Тръгвам, от колите пред мен хвърчи влага, чат-пат вкл. предните чистачки, но километър преди да стигна няма коли пред мен и ги изключих, задният джам е мокър. Давам назад да паркирам-задната чистачка не спи.Връщам се вечерта-вали. ВКл. предните чистачки на интервал, и чат-пат задната. Малко преди да пристигна спря да вали и изкл. предните чистачки, че започнаха да стържат по стъклото. Пристигнах, дадох задна, за да паркирам и задната веднага се задейства.
Датчикът за дъжд на огледалото за обратно виждане не трябва ли да задейства и предните чистачки?
Надявам се да съм обяснил добре.

ivchotr

"Астрата" на дъщеря ми пуска чистачките при попадане на вода върху датчика, дори и лостът за управлението им да не е сложен в положение да ги пуска. Но при ФФокуса, ако няма датчик на предното стъкло, ще трябва да има такъв на задното, което ще е мега странно решение дори и за Форд. Ако има датчик на предния джам, който той е пропуснал да забележи по някаква причина, нещата са ясни. Ако обаче наистина няма такъв, остава някой нарочно да е направил така или по някаква причина самопроизволно машинката на чистачката на задния джам да получава захранване при включване на скоростния лост за движение назад. Евентуално покрай включването на светлините за заден ход.


Ozzie

Всички писали до тук, хабер си нямате за какво иде реч (освен автора на темата), без да се обиждате.
Функцията е следната:
- при дъжд или сняг, при включване на задна предавка, МПС-то сам-самичко пуска задната чистачка. Това по никакъв начин не зависи от това дали колата има или няма сензор за дъжд или някакъв друг датчик отчиташ околната светлина. Също така не зависи и от това, дали са включени или не предните чистачки на какъвто и да е режим.

Казвам го като човек, имаш същата функция, а в същото време колата ми няма никакви датчици за дъжд или други подобни. Поне на мен не са ми известни. Челното стъкло е най-обикновено. Как МПС-то решава да активира въпросната функция, така и не съм разбрал. Мисля, че не съм срещал и в упътването да се споменава за това. Факт е обаче, че се случва само в дъждовно време или сняг. Ако е сухо, не се проява.

P.S. Въпросната функция може да се изключи софтуерно.
https://fordbg.com/forum/index.php?topic=11938.msg141339#msg141339
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

F Focus

И това, ако не е истински фокус здраве му кажи! ^-^
Предният джам е с подгрев, и както казах е сменяван, но уточнете моля за протокола-на самото стъкло ли би трябвало да е датчика за дъжд, ако го има, или на гърба на огледалото?

Ozzie

Ако имаш, трябва да е лепнат на стъклото. Ако е на огледалото, изобщо няма да е толкова ефективен.
Някъде ми се мотае такъв датчик (от друга марка и модел), ако ми попадне някой ден в полезрението и не съм забравил, мога да му щракна една снимка.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

На стъклото са монтирани при повечето марки. Обикновено в комбинация с такъв и за светлина.

Цитат на: Ozzie в 12 Март 2023 01:31:43Всички писали до тук, хабер си нямате за какво иде реч ... Как МПС-то решава да активира въпросната функция, така и не съм разбрал...

Както би казал ФФокусът, и аз нищо не разбрах. За да не включва чистачката на задния джам всеки път, когато колата се движи на заден ход, а само по време на дъжд, тряба да има датчик някъде. Утре ще е сухо времето. Фокус, помоли някой приятел, колега, комшия или когото намериш, да напръска или полее задното стъкло с вода, когато си включил задна предавка. Ако чистачката се активира, явно има датчик и той е на задния прозорец. Ако не се активира, намокрете предния прозорец в областта на огледалото. Ако се активира чистачката, значи датчикът е там. Освен, ако не е някакъв вибрационен, монтиран някъде по хоризонталните ламарини или в стъклата, евентуално.

saggy


zloster

Цитат на: Ozzie в 12 Март 2023 01:31:43Всички писали до тук, хабер си нямате за какво иде реч (освен автора на темата), без да се обиждате.
Цитирах точно по темата какво си написал. По липсата на други коментари си вадя заключението, че никой не го е видял/разбрал/цъкнал.

Цитат на: Ozzie в 12 Март 2023 01:31:43Мисля, че не съм срещал и в упътването да се споменава за това.
В темата с ръководствата има на български за Мк2.5 (Фокус 2008 година). Там са го описали, ама като се опитам да го разбера и не ми се получава. Прилагам изображение (страница 55 от файла в темата с ръководствата https://fordbg.com/forum/index.php?topic=9884.0) Примерно разликата между 2-ра и 3-та точка не мога да я проумея - описаните позиции на лоста са все "включени" на нещо чистачки. После изрично пак "работят, но и позиция B"?!

Предполагам ще е по-ясно в англоезичния първоизточник. Пак отбелязвам, че е за Мк2.5 това обяснение. А използването на 2 пъти "когато" във въвеждащото изречение - даже не искам да го коментирам. Мисловна дейност всяка тука оставете... :(
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

Ozzie

аз се отказвам да пиша / мисля повече по въпросната функция, боли ма *** има ли, няма ли сензор
според мен няма, 'щото така и не съм видял такъв по някой от джамовете на моята каляска

А опцията съм я изключил, точно поради съображения, че ако е замръзнала, може да стане "хлъц-пръц-шмийгъл".

По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

saggy

#17
Ози, като нямаш датчик за дъжд, как ги работи първата степен на предните чистачки - сама ли си регулира силата или е винаги еднакъв, равен интервал на пускане? При мен заради датчика чистачките сами си регулират оборотите и много често по неправилен начин.

Ozzie

@saggy
За регулиране на интервала, на самия лост имам врътка с шест фиксирани позиции. Колкото по-малко е числото, толкова по-малко е времето между отделните махове.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

pantzer3

Аз съм с ц- макс! Като човърках един ден с лаптопа, и видях че е активирана тая "екстра" със включването на задната чистачка, и просто я деактивирах! Това е!


F Focus

Цитат на: pantzer3 в 27 Март 2023 21:13:05Аз съм с ц- макс! Като човърках един ден с лаптопа, и видях че е активирана тая "екстра" със включването на задната чистачка, и просто я деактивирах! Това е!

Подкрепям решението ти, но аз не вдявам от подобни операции, които направо ме плашат и ги избягвам, както дяволът- тамяна! ^-^ Наблюденията ми след внимателно изчитане на всички мнения и много експерименти са почти(!) същите, които описах, но е коректно да споделя:
-Вали дъжд (или е валял през нощта)-качвам се сутрин, паля колата, вкл. еднократно предните чистачки, изчаквам да позагрее мотора минута-две, щото дотогава при натискане на педала на газта същият някак не зацепва перфектно и се наблюдава "замисляне", така да се каже-после поема бързо и безпроблемно.Предните чистачки отдавна са изключени, но при вкл. на задна скорост задната веднага се задейства.
-Абсолютно същите условия без изобщо да вкл. предните чистачки-понякога задната чистачка не се задейства при задна, а понякога е активна-това е новото, или не е ново-просто не съм обърнал голямо внимание. Странно ми е, ама не го имам за проблем.


zz_stefanov

Мисля, че се притеснявате излишно за задната чистачка. Предполагам функцията е ограничена по температура.

Обърнах схемите и не намерих никакъв сензор. Дали не са направили някакъв трик контролера да мери някакъв капацитет, примерно между нагревателя на и корпуса или нещо подобно.... .
Лошото при мен е че не мога да правя експерименти, защото имам сензор за дъжд.

F Focus

Зизи-хич не смятам, че е важно-просто ми се видя интересно- това да е "фокусът", а не нещо друго, щото "фокусникът" има в ръкавите си доста други къде-къде по-лоши такЪви! Ама си ми харесва! ^-^

П.С. Възхищавам Ви се как не Ви е страх да се ръчкате за всяко нещо в компа...?! :)

ivchotr

Е той нали е за това. Ако видиш брат ми как подменя цели пасажи от записания в компа софтуер, ще те хване наистина страх :D

Ozzie

Цитат на: F Focus в 28 Март 2023 22:15:05П.С. Възхищавам Ви се как не Ви е страх да се ръчкате за всяко нещо в компа...?!
Конкретно, тази функция не в в компютъра / модула който управлява двигателя и системите свързани с него, а в модула за управление на джаджите (електрониката), т.е. бушониерата, ако може така да се каже. Просто му се казва "включи товаЮ, "изключи онова", макар да има изключения и не всичко да е възможно. Така и не успях да подкарам автоматичното заключване след потегляне. Явно липсва и нещо хардуеърно.

Та апропо - за въпросната функция явно датчик няма. Как става магията, знаят само във Форд (не Мото Пфое, 'щото вервам и те не знаят), но не са решили да ни уведомят / опишат в упътването за принципа на работа. В крайна сметка, в упътванията преди 50-60 години е имало указания как да си регулираме клапаните (примерно), докато в сегашните има указания, да не се пие вода от акумулатора.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Цитат на: Ozzie в 29 Март 2023 00:30:35... преди 50-60 години е имало указания как да си регулираме клапаните (примерно), докато в сегашните има указания, да не се пие вода от акумулатора.

Ма баш  (rofl)  (rofl)  (rofl)