Някои въпроси за Фокус-2/2,5

Започната от F Focus, 12 Януари 2023 12:53:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

F Focus

Здравейте,

Интересуват ме някои неща, които не мога да вдяна от нет-а (в който не съм специалист за разлика от мнозина във Форума), а именно:
-Фокус-а има ли фабрично вграден имобилайзер, защото, като го заключа с дистанционното на ключа започва да мига едно червено светодиодче на таблото-то какво индикира? И да има такъв, не че ще е защита срещу крадци-специалисти, с каквито за съжаление сме "богати", но за протокола, и обща култура питам.
-Е ли е възможно Фокус-2 с двигател 2.0 Дуратек в оборудване "Титаниум" да няма темпомат, ел. подгрев на предното стъкло и ESP? Същата съм я задействал 2-3 пъти и се е справяла добре.
-ESP задължително ли го има във Фокус-2/2.5? Питам, защото в долната част на центр. конзола имам квадратен клавиш за изкл. на ESP, който не виждам по много от снимките на обяви за продажби, в които се твърди, че има въпросната стабилизираща система.

Благодаря предварително на компетентно отговорилите (те си знаят кои са :) )-да сте живи, здрави и,  все така полезни! :)

Поздрави!


Жоро Петков

Имобилайзер имат повечето коли/мотори след 2000-та година. Единственото, от което пази е някой да не ти направи физическо копие на самия ключ - без антената вътре в него.
ESP е задължително от 1.10.2014г. Т.е. всички коли преди това е напълно възможно да го нямат. Друг вариант е да не е на физически бутон, а в менютата. На моя Фокус и сега на Мондеото е така - без физически бутон.
За нивото на оборудване от Уики - Титаниум е най-високото ниво и задължително има подгрев на стъклото. За темпомат пише, че само Джиа (нивото под титаниум) го включва фабрично. Т.е. може и титаниума да няма фабрично темпомат.

ADiDimitrov

Аз съм с Титаниум и нямам темпомат, както и няма подгрев на предното стъкло и на седалките. Това е така защото моя фокусник е поръчван за Форд Италия и там подгрева е излишна екстра 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Иначе темпомат се слага сравнително лесно, трябват ти копчета с кабел и човек с Форскан 😉

ivchotr

Червеното диодче би трябвало да индикира, че е включена алармата. Колата ти трябва да има заводска такава, която се включва със заключването от ключа. Поне при Мк1 е така, което ме кара да мисля, че едва ли при Мк2 е по-различно.
Форд, както и доста други марки, предлагат пакет от екстри към всяко ниво на оборудване, които обаче от доста време се заплащат допълнително над основната цена. Купувачът има опция да откаже някоя екстра от пакета, с което да намали цената. Моята е Джия, но няма темпомат и стабилизираща програма. Поне на бутони, де. Първият собственик си е спестил тези екстри.
Не е изключено Мк2 да има ЕСП в менюто и без да има бутон, но имайки предвид годините на производството им, е по-вероятно да нямат инсталирана такава програма, ако не е наличен и бутон за изключването ѝ. За последното не си залагам главата :D

saggy

Моят Фокус МК2.5 е Титаниум, няма темпомат, но има подгрев. Подгревът се води Зимен Пакет и най-вероятно се доплаща допълнително. За Италия не виждам смисъл от подгрев да добавят, но примерно в Германия има доста Фордове със Зимен Пакет. Моята е поръчвана за България и са добавили подгрев. ESP имам и се включва/изключва от менюто в оранжевото дисплейче на таблото. Също се познава, че има ESP, защото ми светва символ на количка на хлъзгав път като почна да боксувам в сняг или мокър път. Ако се чудиш толкова за екстрите - провери в https://ford.7zap.com/en/car/ . Като ти излезне твоята кола долу вляво пише Additional Options.

zz_stefanov

Моята е с подгрев на предното (италианка от Biella в полите на Алпите), без темпомат. Има елементи на титаниум, но не е.  ;D

ESP при мен се изключва от менюто на борда, та ще си помислиш, че няма като я разглеждаш само по панела. Мисля, че всички имат, но да не те излъжа.

F Focus

#6
Благодаря Ви за отговорите!
Добичето ми ( внос от Швейцария-доказано) има фабрично ел. подгрев на предното стъкло и ESP и допълнително монтиран темпомат (на волан с три "спици"), фаровете са сменени с такива с лупи и светват 10 секунди след стартиране на двигателя, мултимедия с камера за заден ход...т.е. се получава комплектация "Limited" :)
Мисля, че фабрично имам и датчик за дъжд, защото има една пъпка на таблото по средата близо до предното стъкло, но мисля, че е елиминирано задействането на предните чистачки, които никога не работят удовлетворително от опита ми с различни марки, но при дъжд, или останали капки от такъв, или заскрежаване, или сняг по стъклото  при включване на задна скорост задната чистачка на комбито задължително се задейства, което трябва да се има предвид зимата при минусови температури.

zz_stefanov

Тази пъпка на таблото е двоен фото сензор, за климатроника. Уж да контролира зоните според напичането през прозореца.
Иначе сензорът за дъжд и този за външна осветеност дето ти задейства чистачките ако го имаш е залепен на стъклото при централното огледало.

F Focus

#8
Бре да му се не види...Що да е за климатроника (двузонов)-нали същият си има мини-вентилаторче, което смуче въздух от купето и обдухва датчикът му, за да се ориентира какви да ги върши?
Предният джам е сменявам скоро преди да купя колата с такъв също с ел. подгрев произведен в Полша.

zz_stefanov

https://automedia.investor.bg/a/2-novini/37898-za-kakvo-sluzhi-topcheto-pod-prednoto-staklo виждал съм го раколачен, но сега не мога да намеря снимките. Под похлупачето има два фото сезора насочени противоположно към двете страни на колата.


F Focus

Много ти благодаря за пореден път, Зизи!
Малко се пообърквам кое за какво и що е...

Ozzie

Цитат на: F Focus в 12 Януари 2023 19:01:49... но при дъжд, или останали капки от такъв, или заскрежаване, или сняг по стъклото  при включване на задна скорост задната чистачка на комбито задължително се задейства, което трябва да се има предвид зимата при минусови температури.
Тази функция може да се деактивира. Правил съм го с ELMConfig, предполагам, може да се направи и чрез FORScan.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

F Focus

#12
Благодаря за отговора, Ози-нищо няма да променям, че много ме е страх да се ръчка в в компа, че едно оправиш-друго се скапе!
Тъкмо си оправих чек-а да не  светва вече около година,

saggy

Цитат на: Ozzie в 12 Януари 2023 21:01:05Тази функция може да се деактивира. Правил съм го с ELMConfig, предполагам, може да се направи и чрез FORScan.
Да, може с ELMConfig, но трябва ELM адаптер с ключе за превключване между шините. С обикновен не става. :)
Фокус, като гледам твоят Форд има повече екстри от всички ФФ2.5 за своето време. И ти искаш да се освобождаваш от него. :)

F Focus

#14
Още веднъж Ви благодаря-бяхте ми много полезни! Ще съм Ви благодарен да продължавате в този дух!
Добичето ми е ОК, като цяло-само дето похапва масло, други ядове и неприятни изненади не съм имал с него, че като чета хората на 280Х. км. какви ядове берат...Мисля, че е имало ремонти през годините (или греша?) на едно-друго, но за съжаление няма как да разбера. На предишните ми коли се е налагало да ремонтирам алтернатори, стартери, смяна на верига... Преди около две години имаше обява за продажба на Фокус-2 на 130Х. км. (уж) за 12Х. лева и собственикът беше сменил, или ремонтирал сума ти неща?!  Опитвам се да разбера слабите места на Фокус-2 с 1.8, или 2.0 Дуратек двигател при читава подръжка, но мненията са крайно различни и не мога да вдяна. Абе най-важното е да сме живи и здрави ние!