датчик на коляновия вал

Започната от viktor01, 17 Ноември 2022 21:25:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

viktor01

Здравейте,

някои да ми каже къде се намира въпросния датчик на S-Max 2010 бензин с 203ps?

благодаря предварително


ivchotr

Потърси го в този сайт, като най-добре е да ползваш VIN номера на колата. Че не намирам S-max от 2010 г. с 203 к.с.

https://ford.7zap.com/en/car/

Ozzie

И в Autodata няма такъв двигател...
Иначе има три вида бензинови, монтирани в модела - 2.0, 2.3 и 2.5. Последния само във вариантите ST.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

viktor01

има го,кода на двигателя е: TWNA1S

имам проблем с двигателя или по точно казано  исписва ми грешка P0017.Смених датчика на разпределителния вал,и искам да сменя на коляновия вал но не намирам къде се намира или съм сляп че не го виждам???Ако някои запознат с материята го знае къде е,нека ако обича да ме светне ^-^

поздрави

Pyrhel

Има разлика между номер и код на двигател. Това, което си дал ми прилича на вписаното в талона и е номерът, а кодът е от 4 букви и при теб предполагам е TNBA - т.е. от най-първите 2.0 екобууст. Значи сензорът е на шайбата на ремъка.

Ако решиш да го сменяш без фиксатора за позициониране, пиши дали е запалила след това.

Занапред в други теми, важната информация е мощност + кубатура и дали е преди или след фейса.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

viktor01

Цитат на: Pyrhel в 18 Ноември 2022 00:00:03Има разлика между номер и код на двигател. Това, което си дал ми прилича на вписаното в талона и е номерът, а кодът е от 4 букви и при теб предполагам е TNBA - т.е. от най-първите 2.0 екобууст. Значи сензорът е на шайбата на ремъка.

Ако решиш да го сменяш без фиксатора за позициониране, пиши дали е запалила след това.

Занапред в други теми, важната информация е мощност + кубатура и дали е преди или след фейса.

Сори,разменил съм двете букви погледнах талона TNWA e кода а не TWNA.
2.0 SCTI 149kw. Дата на раждане 02.09.2010.незнам дали е преди или след феиса но се води WA6.....
Поръчах датчика и като го сменя ще пиша дали е станало или да си поръчам нов Двигател.

zloster

Цитат на: viktor01 в 17 Ноември 2022 23:18:32изписва ми грешка P0017
Тази грешка казва, че компютърът ХВАЩА разминаване между показанията на двата датчика (на колянов и на разпределителните валове). Т.е. показанията не са това, което по принцип се очаква. Този двигател има система за промяна на положението на разпределителния вал спрямо коляновия (не помня дали само на един или и на двата вала влияе) - съответно там има няколко възела, които могат да "мътят водата". Включително недостатъчно и/или неподходящо масло в двигателя.

На едно място споменаваха, че се очаква поне 1 зъб разлика, за да бъде записан този код за грешка (което нямам представа дали е вярно. Не съм си правил труда да го засека с други източници). Дават много неща да се проверят преди да се пристъпи към смяна на датчиците (или двигателя).
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

viktor01

#7
Значи аз като я взех колата беше с различни грешки които постепено се намалиха до тази грешка.До сега съм сменил двата датчика на разпределителния вал,после веригата която ми казаха че е разтегната и може от там да идва грешката.Сега идва ред на коляновия,макар че трябваше с разпределителния да ги сменя.Интересното е ,че грешката от само себе си си изчезва и после пак се появява.Като я взех и смених маслото но добавих и добавки от ликви моли за чистене на двигателя.....Ако някои е имал тази грешка нека да сподели как е оправил?
Поздрави

viktor01

И така датчика е сменен,но днес пак излезна грешката.....някои идея какво да сменя че да изчезне грешката?
Това което ми направи впечетление че е омазнена с масло.Въпроса ми е Дали има вероятност да дава грешка от омазняването?

1.Веригата е сменена

2.Датчика на разпределителния вал

3. датчика на коляновия вал

4. Маслото е сменено

прилагам и снимки които ги направих

ivchotr

На мен при първата смяна на ангренажния ремък, понеже нямаха заводските такъми за правилно зацепване на валовете, ремъкът беше с един зъб разминаване. При правилния човек с точния инструмент нещата станаха такива, каквито трябва да бъдат.
Не мисля, че от омазняване може да се появи грешката. По-скоро от разминаване на положението на валовете.


viktor01

това искам да го оставя за последно.Преди няма и две седмици,ми смениха веригата точно заради тази грешка,защото бяха казали че веригата се е разтегнала и е възможно от там да идва грешката.....При мен грешката ту идва,ту си отива,тоест както свети жълтата лампичка така и изчезва.Възможно ли е да прави нещо късо или кабела от вътре да е скъсан??

ivchotr

Всичко е възможно, ама ей така от нищото да се скъса кабел баш на тази ламБа, ми се струва по-скоро невероятно. Друг е въпросът дали буксата на датчика не прави някакви магарии.

gras

Цитат на: viktor01 в 29 Ноември 2022 13:20:54И така датчика е сменен

Колега този датчик е раздвижен и се слага със специализиран инструмент, който го позиционира . При смяна на верига датчика се сваля и е абсурд да го върнеш на правилното място , колкото и да го бележиш. Слагането е : първо се застопоряват валовете(разпределителни и колянов) с инструменти за центровка и след това датчика се се позиционира с въпросния инструмент, който го центрира спрямо зъба не само като положение , но и като разстояние . Оргигиналните дачтцици се продават със инструмента за позициониране от пластмаса а иначе ето това ти трябва : https://fordspecialtools.service-solutions.com/en-US/Pages/ItemDetail.aspx?SKU=303-1390A

viktor01

#13


по горе споменах че веригата е сменена,и съответно  са позиционирали датчика наново както се вижда на снимката,но грешката доиде пак след 3-4 запалване.Щом като запали и я карах явно може би съм бил близо до това позициониране което е било преди......явно както се изрази колегата по горе......при правилния човек може и да изчезне грешката.Благодаря ви за отговорите