Ford C-Max Mk1 & Mk2 - Ръководство на купувача

Започната от Bobi, 23 Септември 2011 02:12:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Bobi

Всичко, което трябва да знам преди да го купя: силни и слаби страни, дефекти и много други:

Ford C-Max Mk1

Ford C-Max Mk2


Eastbourne

 От доста време за ровя из форума ми, но не успях да намеря това, което търся за това ще ви попита и ще съм благодарен ако някой ми отговори.
Става въпрос за форд фокус c-max 2003 година 1.8 двигател 125 коня. Питанията ми са следните

1. Виждам, че модела е от 2003 година,а има и модели с модификация 1.6 от 2005 година. Това нещо като фейслифт ли се води? Има ли подобрения в сравнение с модела от 2003 година - премахнати някакви дефекти, проблеми и тн?

2. Интересува ме някакви фабрични дефекти дали има (със сигурност има, кои)? Части, които се повреждат или се налага редовна смяна?

3. Кое би могло да ме вкара в преразход ако се повреди?

4. Като цяло надеждността на колата и изобщо заслужава ли си?

Мисля, че темата ще е интересна и на бъдещи кандидати при избора на кола. Благодаря за отговорите

Nebhotep

Ако поназнайваш Руски, то това е мястото за теб, има страшно много информация: http://ffclub.ru/forum/21/


Глупаците спорят с другите, а мъдреците със себе си!

fuse

#3
Здравейте колеги! Горещо ме интересува този модел за покупка, но не съм сигурен дали ще е достатъчно динамичен в градски условия, че и при изпреварване извънградско и при изкачване при наклон. Идеята е и да му бъде сложен и ГИ, също така и евентуално куфар на покрива при нужда от по-дълго пътуване. До преди известно време карах Fiat Marea 1.8, 113 к.с., 1997 г. (с обикновенно АГУ) и определено беше много мудна в градски условия, но пък в извънградски условия си беше стрела и бях много доволен! Благодаря предварително ако някой сподели мнение!

Alexi

как така в градски условия ( на ниски предавки ) е мудна а извънградско е стрела .. това не са мотори за динамично шофиране а по скоро за спокойно и евтино (на газ ) придвижване .. за второто 1.6 е достатъчен .. ако очакваш някаква динамика - не е това мотора

fuse

Благодаря за мнението. Просто се чудех до колко по-различен и маневрен ще е C-MAX /вече го карах това 1.6, карах и 1.8 също/ спрямо Marea-та и до колко натовареността/пълен багажник до тавана + куфар на покрива или велосипеди/ може да го затрудни ...

hotblooded

Цитат на: fuse в 15 Юли 2015 09:28:04
до колко натовареността/пълен багажник до тавана + куфар на покрива или велосипеди/ може да го затрудни ...
Mного ще го затрудни. По магистралата няма да имаш проблем - набираш и държи, обаче ако караш по проходите или Ябланица-В.Търново-Шумен или Е79 и трябва да изпреварваш - става тегаво. С тая кола и тоя товар ако искаш динамика - 2.0 бензин/дизел са мАторите.

emkata

   Е, човека ще се натовари като Татра на кариера и ще лети ли? За таз кола двигателят си е напълно достатъчен според мен, но и да не забравяме, че всичко зависи от задкормилното устройство.  :)) :)) :))

fuse

Просто опитвам да си изясня дали автомобилът ще ми покрие потребностите евнтуално. Без малко да питам дали ще може и каравана да тегли (rofl). Иначе по-големи двигатели с по-нова година трудно се намират при определен фиксиран финансов лимит.
И като цяло от към маневреност това исках да разбера, дали този мотор от 114 к.с. ще е по-маневрен от този на Marea-та, която беше с 113 к.с.?

Друг въпрос в тази линия - C-MAX 1.8 /2003 г./ са 120-125 к.с., та до колко чуствителна ще е разлиакта с мотора 1.6, 114 к.с. /2006/?

Още нещо, този C-MAX сравнен с Zafira А дали е по-неудобен и недостатъчен откъм вместимост на багажното? По сравнителни таблици виждам, че разликата идва с 80 литра в полза на Зафирата, но пък C-MAX е с 12 см по-широк от нея. Всеки с Zafira A се хвали, че има достатъчно обем вътре.

Alexi

всички тия неща си ги изясняваш ,като отидеш и пробваш колата


ivaylo_m

Ако говориш за 1.6 Ti VCT 114 коня за градски условия е дори по-добър от извънградски, двигателя е с променлива фаза на газоразпределението и дава голяма част от въртящия момент още от ниските обороти, от там и градския разход е доста добър за бензин.
За обем Focus C-Max и Zavira A имам и двете и са съвсем различни, Зафирата е със 7 места, втория ред седалки е на релси и може да се дърпа напред и да освобождава повече багажно пространство, по-тясна от C-maxa. C-maxa е по-удобен (повече прилича на лек автомобил отколкото на ван), задните седалки могат да отиват назад и да става още по-удобно на пътниците - за сметка на багажното пространство.

Milcho

На мен лично C-Max ми допада доста повече от Zafira - вози по-стегнато, по-стабилен е, има достатъчно място за всичко (включително и всякакви жабки и кутии за багаж). Имам C-Max и съм карал доста Зафири и бих казал, че е по-близо до Zafira B. Наистина трябва да седнеш и поне малко да покараш за да добиеш представа. Недей прави сравнения с една конкретна Мареа с обикновена газова, която реално е незнайно колко конски сили.
Моя е 2.0 TDCi и не мога да ти споделя реални впечатления от бензинов такъв, понеже не ми е попадал. Но бих казал, че за нормално придвижване ще си е добре. Разбира се, допълнителния товар, а и климатика, ще се усещат на това 1.6i, но няма да спре на баира де :)
"по-добре счупен Форд бензин, отколкото здраво БМВ дизел" - Ина Тодорова

fuse

Благодаря за отговорите колеги.

fuse

Добре, някъде имаше коментар, че при въпросния двигател 1.6 слагането на ГИ водело до някакво прецакване на двигателя, свързано с клапаните и трябвало да се проверяват/настройват на всеки 30 000 км. Съответно тази процедура била много скъпа. Има ли таква истина въобще? Каква всъщност е слабостта на този двигател в крайна сметка и какво се прецаква точно при слагането на ГИ? Каква е превенцията/профилактиката, която трябва да се прави за да се избегне тази "чупливост" ако реша да газифицирам?!

Alexi

по принцип всички по нови мотори имат проблеми с газта в дългосрочен план ,за конкретния мотор не знам той е рядък като цяло

mediacenter

Здравейте колеги!
След доста дълга пауза/откак продадох мондю/ пак съм тук ...оказа се че няма да изневеря на марката  ;D (ford)
Залитайки ту към Citroen C5 /2008-09/ ту към Mazda 6 /2008-09 / ..логично достигнах до правилния избор..
И това е Ford C-Max .
Ммда..последния..не знам кой МК се води 2011г.
Спрял съм се на дизелов мотор с автоматични скорости.
Озадачава ме че е 2.0 a е 116 к.с. но след един тест драйв установих ,че "дърпа" доволно.Сигурен съм,че ще има хора,които са наясно с този мотор и ще ме светнат... (idea)
Бях на оглед на
този
Не искам  да коментирам засега,но определено ме изгубиха с глупостите които ми наговориха а и имаше доста засечки в ел-пакета стъкла /огледала и разни аларми които се включваха по време на теста...
Другия автомобил към който съм обърнал взор е следния:
номер2

Само го гледам на обява...и така като гледам и други хора са го гледали...около 4500 пъти,което само по себе си е показателно..ммда
Това е от мен засега.
Очаквам да се включите с отзиви, мнения и съвети,за което предварително благодаря.
До скоро от мен..и се радвам,че отново мога да се включа тук..някак си е все едно да си се върнеш вкъщи... (gathering)

ps
Сори за спама,но вдигам поста си като тема и тук,за да се види от повече колеги.

Alexi

няма такъв мотор 2.0 дизел 116 коня .. това е 1.6 ,както е видно и от снимките под капака

hienata76

Цитат на: mediacenter в 07 Септември 2015 14:05:30
Само го гледам на обява...и така като гледам и други хора са го гледали...около 4500 пъти,което само по себе си е показателно..ммда

Това да не те успокоява,че са го гледали толкова "много бъдещи клиенти" .Има програма с която мога да ти го направя за една нощ 200000-пъти разгледана. :)) Така се пошегувахме с един колега и неговия стар таралясник, и той се радва пича...... (rofl)

mediacenter

Ами аз имах предвид,че само го гледат..а никой не го е купил,което е по-скоро обезпокоително.... >:(

hotblooded

Последните 2 месеца аз съм гледал поне 100 обяви, някой от тях и по 2-3 пъти и не съм купил нищо. Това да не те притеснява. Не купуваш кола за сефте, знаеш какво да гледаш... 


mediacenter

Цитат на: Alexi в 07 Септември 2015 14:24:19
няма такъв мотор 2.0 дизел 116 коня .. това е 1.6 ,както е видно и от снимките под капака

според Форд има такъв мотор

tbmtbm


hotblooded

Цитат на: tbmtbm в 13 Септември 2015 11:37:11
2.0 116 коня слагат и на мондео мк4
Това е мАторя от Мондео Мк3 - слагат го в началото на производството на Мк-през  2007 и съвсем малко в 2008, след това слагат 1.6 115...  Също така на Мк4 има и 2.0 130 от Мк3..

mediacenter

Някой да има впечатления?
Читав ли е мотора..на форд ли е или...?

hotblooded

Цитат на: mediacenter в 14 Септември 2015 17:37:37
Някой да има впечатления?
Читав ли е мотора..на форд ли е или...?
Дизляците са на Пежо / Ситроен

marti1996


mediacenter

#26
 ;D 41
вече мисля за икономии....
той този пак е 2.0 но е 115 коня..а дали е по-икономичния мотор..не зная
а и като гледам комбинация с автоматична кутия има повече от него...

marti1996

по фиестата мислех че си на 20, викам за кво ти е тоя C-max, явно всички от тези години които са автомат са 116 коня.

vasko123_4

От 14 септември има нови  отстъпки в МП. Решен си да вземеш, кола и гледаш на по 17 000 лв. ако ги имаш кеш, според мен най-удачния вариант е да ги дадеш за основа за мечтания нов автомобил. Титаниум 120 кс дизел можеш да вземеш на 38000, а като го пуснеш през смарт лизинг е по 220 на месец за пет години.

mediacenter

...и остатъчна стойност още 17000
не благодаря  ;D