Ford Focus MK3 монтаж на DRL LED лента?

Започната от Donchaz, 10 Януари 2023 09:22:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Donchaz

Здравейте,
Ще се радвам на малко помощ за свързване на лед лента. Лентата е с бяла светлина и мигач.
При мен може би от комфорт модула при отключване светва габарита и плафона в колата, както и при отваряне на врата. Идеята е лед лентата да светва с габарита и да угасва с него.
Лентата е с три проводника, червен  ACC сигнал, жълт - мигач, и черен маса.
Свързах ги така: червен към + на габарита, жълт към + на мигача и черен на маса. Всичко работи идеално на изгасен двигател, свети лентата и габарита, мигача също, но запаля ли двигателя след 5 секунди бялата светлина угасва или по скоро едвам миждука, а габарита продължава да свети, а те всъщност са свързани заедно. Мисля че като запаля волтаж има, но няма сила да запали лентата... може би защита някаква незнам...

Та въпроса ми е как да свържа тази лента за да се включва винаги когато се включи габарита и да угасва с него?
Ако се ползва 5 пиново реле ще стане ли и как трябва да се свърже?

Благодаря ви предварително!


Nedeff

Колега, според мен се обърква компютъра , защото си я свързал заедно с габарита и отчита по-голямо съпротивление. МК3 преди или фейслифт?

Donchaz

#2
Здравей, МК3 преди фейслифта. Грешки не набива, габарита си работи лентата не.
Идея за свързване с 5 пиново реле?
Мислих го така:
87 към акумулатора
30 към ACC на лентата, червен проводник
85 на маса
86 към габарита
и жълт проводни за мигачите към +12 на мигачите

Цитат на: Nedeff в 10 Януари 2023 11:59:42Колега, според мен се обърква компютъра , защото си я свързал заедно с габарита и отчита по-голямо съпротивление. МК3 преди или фейслифт?

ivchotr

Релетата, командващи крушки с нажежаема жичка, обикновено не хващат ледовете.

F Focus

#4
Цитат на: Nedeff в 10 Януари 2023 11:59:42Колега, според мен се обърква компютъра , защото си я свързал заедно с габарита и отчита по-голямо съпротивление. МК3 преди или фейслифт?

Всъщност компа отчита по-малко съпротивление (лентата е свързана успоредно), демек по-голяма консумация на ток.  Но пък колко да е консумацията (мощността) на лентата? Дай инфо какво пише на опаковката?

Nedeff

Здравейте. Всъщност колегата ivchotr също е прав за релетата. Аз много не разбирам от електрически работи, но преди време имах един Фиат пунто и също му сложих лед ленти- светеха съвсем леко с премигвания и един познат електричар каза да сложа по един кондензатор 10 фарада или нещо подобно (не мога да си спомня точния термин  :D  ). Сложихме ги заедно с него, но също не си спомням на плюса или минуса и светнаха както трябва. Та затова предположих, че е от съпротивлението.

zloster

То не били съпротивления, мила моя майно льо,
то ми били ШИМ модулации, мила моя майно льо!

(дано да ми простят народните творци  (tooth) )

Форд Фокус МК3 е проектиран да пуска захранващ сигнал модулиран чрез ШИМ (широчинно-импулсна модулация) към някои от крушките, когато напрежението е по-високо от 13 Волта.

ford-focus-mk3-PWM-light-bulbs.jpg
https://archive.ph/ViJW2#selection-3675.4-3717.39 - отбелязвам, че прилича да е извадка от електронната сервизна документация на Форд за Фокус Мк3

Последователно вързан кондензатор с подходящо подбран капацитет и диапазон на работното напрежение ще "изглади"/заличи бързото нарастване/намаляване на напрежението и консуматорът ще работи на (почти) прав ток.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

locke

Това оригинална лента за модела ли е или китайски боклук да заслепява насрещно движещите се?

Donchaz

Цитат на: F Focus в 10 Януари 2023 19:42:44Но пък колко да е консумацията (мощността) на лентата? Дай инфо какво пише на опаковката?

Няма никаква спецификация, китайски боклук - това са ленти от този тип лепящи се от вътрешната страна на фара под предния капака.

Цитат на: zloster в 10 Януари 2023 22:23:42Последователно вързан кондензатор с подходящо подбран капацитет и диапазон на работното напрежение ............

Благодаря, ще се наложи да посетя специалист за монтажа, мисля че сам няма да се справя......

Цитат на: locke в 11 Януари 2023 09:04:16Това оригинална лента за модела ли е или китайски боклук да заслепява насрещно движещите се?

Китайска е да, но предполагам, че няма да заслепява поради естеството си на работа и позицията на монтаж. Та тя едва се вижда на светло през процепа на капака!


Жоро Петков

Ако си я викал от китайски сайт най-вероятно в описанието има някаква помощ - какво трябва доп. да се сложи.


locke

Цитат на: Donchaz в 11 Януари 2023 15:38:14Китайска е да, но предполагам, че няма да заслепява поради естеството си на работа и позицията на монтаж. Та тя едва се вижда на светло през процепа на капака!



тогава не я слагай на мк3, излагация е