Проблем с волан

Започната от _ReSPAWN_, 08 Октомври 2022 06:52:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

_ReSPAWN_

Здравейте,
след година и около 15к километра волана на Фокус-а започна да се лющи  :-[  :-[  :-[
По скоро самата пластмаса, на която е управлението за аудио системата.
Някой има идея дали може да се смени само тази пластмаса ?
Също така дали мога да сложа волан от ST след като самата кола не е тази серия? Благодаря
Става въпрос за Фокус комби от 2021г.





Alexi

опитай се да ползваш гаранцията ,ако ти откажат пиши на централата на форд - това е гаранционен проблем .. дори обелени джанти сменят по гаранция в белите държави

_ReSPAWN_

Цитат на: Alexi в 08 Октомври 2022 08:10:07опитай се да ползваш гаранцията ,ако ти откажат пиши на централата на форд - това е гаранционен проблем .. дори обелени джанти сменят по гаранция в белите държави
Бих се учудил да има вариант да го сменят, а не да ми се изсмеят и да ми кажат че аз съм го обелил... но все пак може би трябва да пробвам

KoCMoHaBTa

Аз с пластмасата проблем нямам, но на мен ми се олющи кожата отгоре посредата. Предполгам от жегата се беше набръчкала и като минах леко с нокът и тръгна.

Тъй като заводската гаранция (2г) ми изтече и вече съм в уделжената (3г), която по принцип не покрива такива неща - не съм се занимавал за момента. Но ще го повдигна на въпрос при следващото обслужване, пък квото стане.

При теб, тъй като си още в срока на заводската гаранция - пробвай, би трябвало да го покрива.

Жоро Петков

С гаранция 2г 100% трябва да стане! Отивай директно в МП и да ти поръчват ако трябва нов волан.

При мен около скоростния лост забелязах наскоро, че пластмасата на места има наченки да се обели.

При моето мондео 2017г има серии с дефектно кожено покритие на волана и боята върху кожата се олющи. Имало е акция по смяна на воланите, но не официална. За съжаление първия собственик не се е занимавал и не го е сменил. Пробвах да я боядисвам с боя за обувки - временно се решава проблема, но след 2 седмици пак е на същот дередже.
Реших проблема с поставяне на калъф за волана.

F Focus

#5
Някой да си е мил волана с мокри кърпички...?  >:(
Руснаците споделят, че "кожата" на волана не е баш кожа и иска повече грижи.
При отказ на дилъра решението за поне десетина години напред е претапициране на волана с естествена, или изкуствена кожа за около 100-120лв. Ако някой го интересува ще дам координати на ЛС, като гарантирам, че качеството ще е много по-добро от оригиналното-кожата е ясно, че ще е по-качествена, но и шевът ще е много по-сложен и красив от оригиналният, а изкл. рядко гарантирам за някого-дори за себе си! При този човек съм си претапицирал воланите на всички коли, които съм имал-само Форд-а, засега няма нужда, но полагам необходимите грижи, а именно:
-на всеки два месеца "кожата" на волана се мие с чисто парцалче със силно разреден 1:30 препарат мр. Пропър, или Меглио(ще видите каква мръсотия ще има)
-след, като всичко изсъхне добре се промазва тънко с крем Нивеа, но само оригиналният в тъмносините метални кутийки-винаги имам такава от най-малките в колата. За около две години вече ми привършва-ще купя нова. Крема попива до 4-5 часа и воланът не е хлъзгав, но съм карал и с хлъзгав волан, като се е наложило-полезно е и за ръцете! :).Въпросният крем е мехлем и за кожен салон, който има, но там, разбира се отива по-сериозно к-во, но си заслужава!

П.С. Който желае ще му изпратя снимка на вайбър на последният ми претапициран волан, щото съм прост да кача снимка тук! >:( Или някой да си даде тел. номер да му изпратя снимка(и) и той да ги качи в темата.
Не робувайте на естестваната кожа-от 5-6 години изкуствената е буквално неразличима от естествената, а и е по-издръжлива, така че за волан я препоръчвам.
Много мразя и не понасям воланът ми да не изглежда добре и да се налага да му слагам калъф, но хора разни.
Някой вероятно ще си помисли, че главата не ме слуша и може да е прав, но това се отнася и за други аспекти по поддръжката! :)

Надявам се да съм Ви бил полезен!

Поздрави!

Ozzie

"Геврека" за който споменава F Focus - Renault 19 (старо но златно!)  :-*
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

toto

По моят волан няма проблеми за сега и д ви кажа съм минавал и с мокри кърпички и то спиртните.

Bizu

@F Focus На мен воланът ми е ОК, но твоя човек дали може да претапицира топката за скоростен лост? Моята се е позатъркала и е започнало да се вижда оранжевата част отдолу.

F Focus

Благодаря за съпорта Ози!
Пропуснах да кажа, че воланът е от изк. кожа след 7 години експлоатация.


F Focus

Цитат на: Bizu в 11 Октомври 2022 15:07:17@F Focus На мен воланът ми е ОК, но твоя човек дали може да претапицира топката за скоростен лост? Моята се е позатъркала и е започнало да се вижда оранжевата част отдолу.

Имаш ЛС.

F Focus

Цитат на: _ReSPAWN_ в 08 Октомври 2022 06:52:37Здравейте,
след година и около 15к километра волана на Фокус-а започна да се лющи  :-[  :-[  :-[
По скоро самата пластмаса, на която е управлението за аудио системата.
Някой има идея дали може да се смени само тази пластмаса ?
Също така дали мога да сложа волан от ST след като самата кола не е тази серия? Благодаря
Става въпрос за Фокус комби от 2021г.








В твоят случай най-доброто е специалист да ти свали пластмасата и да я дадеш на фирма облепваща коли с фолио с цвят, какъвто ти хареса( има и мат, разбира се) и джаджата става вечна!
Не виждам смисъл да правиш замяна с нова, защото вероятно ще се получи същият проблем, а и цената ще е... :-X

tdonkov


_ReSPAWN_

Благодаря на всички отговорили.
В крайна сметка от Форд ОТКАЗАХА да сменят волана или поне пластмасата!
Казаха, че имало "външна" намеса  (tooth)  (rofl) 
Даваш 40+ хилки и накрая за 1 години ти се лющи колата... и ти казват "е** се в гъ**" не съм доволен :)

Имате ли идея как се сваля това нещо? Не намерих в нета клипчета, ако не препоръчайте ми фирма в София, която би го свалила и преправила ( макар че така няма ли да отпадна оставащата гаранция ?)

Жоро Петков

Ебати нещастните педерасти, сър, честно.
И на жена ми на мотора и се получи деруга на таблото (което трябва някой с ебати умисъла да го издере) и същия отговор - външна намеса.
Нещастници... почвам да разбирам, хората, които си купуват нова кола и отебават гаранцията.

ivchotr

Ако тези детайли са продадени с гаранция против надраскване, би трябвало да се подменят. Ако нямат такава гаранция против надраскване, е нормално да ви откажат смяна. Важно е какво пише в гаранционните условия.

_ReSPAWN_

Не знам какво пише, ама внимавайте с тази част на волана на колите след 2018та. Това си фолио, което пада изключително лесно!
Ще го обеля цялото поне да не ме дразни, а то отдолу една гладка пластмаса...

F Focus

#17
Внимавай как и с какво ще го сваляш, за да не надраскаш пластмасарията, че много ще личи, и дразни. Предлагам да го направиш с подострена плоска дървена шпатулка, която някои бояджии използват за бъркалка. Финално може да обереш финните остатъци с парцалче напоено със спирт около 70 градуса ( има го в аптеките в шишенца по 100гр.). Предполагам, че и само със спирт и парцалче ще падне, което ще е най-лесният вариант.
Голям резил за производителя да използва подобно некачествено покритие и то баш на място, което ти е все пред очите!

saggy

Лъскавите покрития не издържат. Сега са мода, която с времето ще се оттегли. Жалко, че така се циганят от МП. Ако трябваше да си купувам нова кола и ги знам какви са мизерници, просто щях да отида при друга марка.

_ReSPAWN_

Цитат на: saggy в 26 Октомври 2022 23:32:22Лъскавите покрития не издържат. Сега са мода, която с времето ще се оттегли. Жалко, че така се циганят от МП. Ако трябваше да си купувам нова кола и ги знам какви са мизерници, просто щях да отида при друга марка.
Mercedes A класа, 2021, нов купен от Мерцедес - пак са му отказали, същия проблем като моя :)  (rofl)


zloster

Цитат на: saggy в 26 Октомври 2022 23:32:22Лъскавите покрития не издържат. Сега са мода, която с времето ще се оттегли.

Подозирам, че не е до мода. Имам тук два екземпляра на стар модел компютърна мишка. По-новият екземпляр е с боядисана пластмаса. Съответно боята си замина заради търкането от дланта и потта. А по-старият екземпляр е направен с оцветена в сиво самата пластмаса. Съответно там няма как да има проблем, докато я има пластмасата :)
plastics-computer-mouse-paint.jpg

Имам подозрение, че е свързано с ползване на "рециклирана" пластмаса ("рециклирана" да се чете "каква да е"). Няма да се учудя цитаделата Брюксел да са вкарали изисквания за количество рециклирани материали при производството на нов автомобил.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

ivchotr

Те и да не са вкарали, производителите са го направили сами. Пластмаса се рециклира от десетки години и се използва повторно. По-скоро нещо в процеса на боядисването ѝ докато я леят излиза по-скъпо, отколкото да пръснат с боя вече готовия детайл.